Mitt första och ett av mina värsta jobb var att när jag som 12 åring jobbade i ett stall som sedan kom att få fram Sveriges bästa travhäst och familjen var så att säga ganska så rejält rik. När deras första föl skulle födas bodde jag i stallet, ett stall utan värme eller klubbrum så jag sov i en tom box, någon natt fick jag sova i Friluftsfrämjarnas lilla stuga en liten bit bort. Jag tog även hand om deras unghingstar som 12 åring.
När fölet var på väg vakade jag över stoet dag som natt och när fölet kom mitt i natten var det sen min tur att mocka ur allt blod och moderkakan och ta hand om stoet, fölet och alla deras andra hästar. Jag jobbade så att säga i princip dygnet runt, när jag hade jobbat en månad kom arbetsgivaren och sa att jag skulle få min lön, jag var överlycklig eftersom det var min första lön, med stora gester räckte dom fram lönen, 100 kr fick jag för att ha tagit hand om 5-6 hästar och fölet och jobbat dygnet runt
. Så himla ovärt och snålt av dom men jag vågade inte protestera för jag var blyg och försiktig. När jag sen skulle jobba för dom igen som lite äldre, gick i gymnasiet då, var jag noga med att bestämma lönen och fick den otroliga summan på 50 kr/timme och då jobbade jag från 7 på morgonen till 22 på kvällen.
Hade även praktik på en restaurang då dom satte mig och min kompis på att städa och tvätta alla frysar och vi kom ju i sommarkläder eftersom det var i maj/juni och det blev rejält kallt i frysrummen.När frysarna var klara skulle vi torka av rottingstolarna, chefen kom ut och drog med fingret på en stol och sa att vi måste vara noggrannare, vi fick en kniv och papper så att vi i varje hålrum på rottingen (dom består ju i princip av hål) skulle torka av och för att komma åt fick vi en kniv att pressa in pappret med.
Jobbade en kort period på Mac Donalds och fy vilket jobb! I personalrummet satt en lapp om att vi måste spara på salladen, om det ramlade ut sallad ur burgarna var det för mycket och vi slösade på restaurangens pengar i oerhörda mängder. Jag skulle även lära mig att se exakt hur mycket olika pommes det skulle vara till dom olika pappersförpackningarna, till det fick jag en våg, vägde det ett gram mer än typ 7 gr fick jag plocka bort en pommes. Samma med glassen, chefen hängde över axeln och tyckte jag gett för mycket glass och det var katastrof. Jag gav dessutom en påse som take away som enligt chefen var för dyr det också eftersom den påsen kostade 10 öre mer men jag tror inte jag skulle fått plats med allt i den mindre. Som ny skulle jag få 2 dagars hjälp med att lära mig allt, jag fick 2 timmar sen satte dom mig att sköta kassan själv mitt vid lunchen och jag hade ju ingen aning om hur den fungerade. Dessutom hade dom en klocka på skärmen som tickade på för att chefen skulle se hur lång tid varje order tog. Kan jag säga att jag inte blev kvar länge?