Bukefalos 28 år!

Är socker beroendeframkallande? (utbruten)

För mig hjälpte det inte med att äta mat när det var sockret jag/ Min kropp ville åt, spelade ingen roll om jag redan var mätt eller inte.

Även om jag åt min favoritmat som jag älskar eller intag av söta frukter så kom inte den lugnade inverkan som jag fick av något som var en riktig sockerbomb.
Det där, som nog inte är så ovanligt och som jag känner igen från mig själv, har jag tolkat som att det på något psykologiskt plan handlar om att vilja äta något onyttigt, att bete sig lite "förbjudet" och/eller lite självdestruktivt.

Även då handlar ju "sockerbomben" oftare om något som även är fett. Alltså inte pm rent socker, som ett "sockerberoende" borde föredra.

Annan psykologi än beroendesjukdom som förklaring, helt enkelt.
 
Jag kan absolut äta sockerfyllda godisar för att dom är full med socker, inte på grund av smaken. Det kan vara godis som jag tycker att smakar skit och som jag ganska omgående mår dåligt av (min mage reagerar kraftigt ganska omgående) och ändå äter jag. Maniskt. För att jag har begär efter socker. Och det är inte mat, fett eller liknande som jag gör så med, det är enbart socker.

Så fungerar min kropp, mitt sockerberoende. Jag kan dock hantera det hyfsat, det är korta perioder det spårar ur. Oavsett om "diagnosen" existerar, så vill jag kalla mig själv sockerberoende, med tanke på hur jag reagerar på socker.

På grund av detta så fungerar min kropp oerhört bra på en lchf-inspirerad kost.
 
Jag kan absolut äta sockerfyllda godisar för att dom är full med socker, inte på grund av smaken. Det kan vara godis som jag tycker att smakar skit och som jag ganska omgående mår dåligt av (min mage reagerar kraftigt ganska omgående) och ändå äter jag. Maniskt. För att jag har begär efter socker. Och det är inte mat, fett eller liknande som jag gör så med, det är enbart socker.

Så fungerar min kropp, mitt sockerberoende. Jag kan dock hantera det hyfsat, det är korta perioder det spårar ur. Oavsett om "diagnosen" existerar, så vill jag kalla mig själv sockerberoende, med tanke på hur jag reagerar på socker.

På grund av detta så fungerar min kropp oerhört bra på en lchf-inspirerad kost.
Artificiellt socker, typ läsk med sötningsmedel (Aspartam t.ex.) fungerar det lika bra eller behöver det vara riktigt socker?
 
Beroenden har väl inte så mycket med smaken att göra? Mycket som är beoendeframkallande gillar ju de flesta av oss inte ens från början, tex kaffe, tobak och vin.

Att äta för mycket kan så klart vara att missbruka mat. Men missbruk och beroende är ju olika saker. Själv är jag tex beroende av kaffe, men jag missbrukar inte kaffe.

Vid extrem sockerkonsumtion, typ direkt ur paketet, skulle jag tänka ätstörning snarare än missbruk. Och ätstörning är ju inte en beroendesjukdom, utan just en ätstörning.
Javisst. Men nu börjar det här gå lite i cirklar, tycker jag och jag förstår inte riktigt vad som avses. Jag nämnde i ett inlägg att människans förkärlek för socker kanhända har en förklaring i vår biologi. Och att det kanhända är därför det är lätt att just sockersuget eskalerar och blir till ett problem för många.

That´s all.

Om det sen existerar ett "sockerberoende", som tråden handlar om, kan ju diskuteras i det oändliga, inte minst om man sätter upp kriterier för vad ett beroende egentligen är. Jag själv menar nog att man visst kan ha ett sockerberoende men av ett annat slag än beroende av t.ex. nikotin, alkohol eller koffein.
 
Riktigt socker!

Vad är 'riktigt socker'?

Bara för att ge tre exempel på en proukt som sötas med tre olika typer av socker:
Den nordiska produktionen använder man sockerbetssocker
I den amerikanska produktionen använder man 'corn syrup' (majsstärkelse som med enzym bryts ner och blir fruktos, tror jag?)
I den Mexikanska produktionen (och vad jag förstår i princip hela asien) använder man rörsocker.

Tre olika sockerkällor med tre olika kemiska bilder på sötningskällan för att få fram samma produkt. Tre för mig helt olika smaker. Det är för mig överkurs att förklara bilden och strukturen och andelarna av vardera på glukosen och fruktosen, men jag förstår iallafall att det är stora skillnader. (Kanske det finns någon duktig kemist på buke som kan förklara och definiera 'riktigt socker'?)
Och detta på en produkt som producenten gör det till en av sina huvudprinciper att deras produkt ska smaka samma i hela världen.

The-Real-Reason-the-Coca-Cola-Logo-is-Red_570538087_tok-anas.jpg
 
Vad är 'riktigt socker'?

Bara för att ge tre exempel på en proukt som sötas med tre olika typer av socker:
Den nordiska produktionen använder man sockerbetssocker
I den amerikanska produktionen använder man 'corn syrup' (majsstärkelse som med enzym bryts ner och blir fruktos, tror jag?)
I den Mexikanska produktionen (och vad jag förstår i princip hela asien) använder man rörsocker.

Tre olika sockerkällor med tre olika kemiska bilder på sötningskällan för att få fram samma produkt. Tre för mig helt olika smaker. Det är för mig överkurs att förklara bilden och strukturen och andelarna av vardera på glukosen och fruktosen, men jag förstår iallafall att det är stora skillnader. (Kanske det finns någon duktig kemist på buke som kan förklara och definiera 'riktigt socker'?)
Och detta på en produkt som producenten gör det till en av sina huvudprinciper att deras produkt ska smaka samma i hela världen.

The-Real-Reason-the-Coca-Cola-Logo-is-Red_570538087_tok-anas.jpg
Jag räknar inte konstgjorda sötningsmedel till "riktigt socker". Jag undviker socker, oavsett vilken sort, så jag vet faktiskt inte riktigt om de du nämner påverkar mig olika mycket, det gör dom säkert.
 
Jag räknar inte konstgjorda sötningsmedel till "riktigt socker". Jag undviker socker, oavsett vilken sort, så jag vet faktiskt inte riktigt om de du nämner påverkar mig olika mycket, det gör dom säkert.
Nej vänta nu, jag pratar inte om syntetiska sötningsmedel. Alls.
Om en säger sig vara sockerberoende, så undrar jag vad det är man är beroende av. Hade denna debatt varit på reddit hade utgångspunkten kanske handlat om corn syrup och inte om sockerbetssocker Debatten finns där också.
 
Nej vänta nu, jag pratar inte om syntetiska sötningsmedel. Alls.
Om en säger sig vara sockerberoende, så undrar jag vad det är man är beroende av. Hade denna debatt varit på reddit hade utgångspunkten kanske handlat om corn syrup och inte om sockerbetssocker Debatten finns där också.
Jag svarade bara vad jag ansåg hörde till "riktigt socker".
Jag har som sagt inte skiljt på olika typer av socker, det skulle krävas ett rejält experiment, det jag vet är att jag reagerar fysiskt på socker. Oklart vilken sort. Men jag mår bättre av att undvika socker, och det är egentligen inte speciellt svårt. Så jag är nöjd med den kunskap jag har. Det fungerar för mig. :)
 
Vad är 'riktigt socker'?

Bara för att ge tre exempel på en proukt som sötas med tre olika typer av socker:
Den nordiska produktionen använder man sockerbetssocker
I den amerikanska produktionen använder man 'corn syrup' (majsstärkelse som med enzym bryts ner och blir fruktos, tror jag?)
I den Mexikanska produktionen (och vad jag förstår i princip hela asien) använder man rörsocker.

Tre olika sockerkällor med tre olika kemiska bilder på sötningskällan för att få fram samma produkt. Tre för mig helt olika smaker. Det är för mig överkurs att förklara bilden och strukturen och andelarna av vardera på glukosen och fruktosen, men jag förstår iallafall att det är stora skillnader. (Kanske det finns någon duktig kemist på buke som kan förklara och definiera 'riktigt socker'?)
Och detta på en produkt som producenten gör det till en av sina huvudprinciper att deras produkt ska smaka samma i hela världen.

The-Real-Reason-the-Coca-Cola-Logo-is-Red_570538087_tok-anas.jpg

Det korta svaret är - socker som socker, och det spelar mindre roll vilket men visst det finns skillnader, dock gör du det mer komplicerat än det är.


Sockerarter - sackarider , består av molekyler som är sammansatta av väte, syre och kolatomer. Det finns 3 undergrupper, mono/di och polysackarider. De två första av dessa är de som i dagligt tal kan benämnas socker men oftast med något förled såsom fruktsocker (fruktos). De som upplevs som sötast är monosackariderna, de har kortast/minst molekyl exempel är glukos och fruktos och kan tas upp direkt i kroppen utan bearbetning. Disackariderna består som namnet antyder av två sammansatta sockermolekyler, exempel laktos (mjölksocker, vanligt socker( sackaros) och maltsocker. Polysackarder består som namnet antyder av flera sammansatta sockermolekyler, exempelvis cellulosa och stärkelse. Polysackariderna är svårsmälta och när de ingår i vår mat är det i form av det som i dagligt tal kallas kostfibrer. De smakar inte sött och kallas aldrig socker.


Det vi i dagligt tal kallar socker är sackaros, C12H22O11 , hur det framställs och vad som är råvaran är ganska ointressant eftersom resultatet är det samma och beskrivs med samma kemisk formel, men råvaran är vanligen sockerrör eller sockerbeta. Sackaros tillhör som sagt disackariderna,i sackarosens fall så består av fruktos och glukos som är sammansatta i en molekyl.

Det finns fler sackarider än socker som används inom livsmedelsindustrin och i hemmet eller naturligt i livsmedel, alla är mono eller disackarider eller en blandning av dem. Ju renare (mer processad) produkt dess onyttigare, eller onyttigare är kanske inte rätt ord men när man renar sockret tar man bort alla näringsämnen och kvar blir sockermolekylerna.

I kroppen så hanteras sockerarterna lite olika. Monosackariderna tas upp direkt genom tarmslemhinnan medan de större behöver delas upp i de mindre molekylerna de består av för att kunna tas upp och är därför lite olika snabba och ger lite olika energi men på det hela taget är socker socker oavsett vilken mono eller disackarid du äter ibland med undantag av mjölksocker - laktos, alla människor kan inte tillverka enzymet som behövs för att bryta ner laktas och får man magproblem istället för att ta upp energi.




 
Det korta svaret är - socker som socker, och det spelar mindre roll vilket men visst det finns skillnader, dock gör du det mer komplicerat än det är.


Sockerarter - sackarider , består av molekyler som är sammansatta av väte, syre och kolatomer. Det finns 3 undergrupper, mono/di och polysackarider. De två första av dessa är de som i dagligt tal kan benämnas socker men oftast med något förled såsom fruktsocker (fruktos). De som upplevs som sötast är monosackariderna, de har kortast/minst molekyl exempel är glukos och fruktos och kan tas upp direkt i kroppen utan bearbetning. Disackariderna består som namnet antyder av två sammansatta sockermolekyler, exempel laktos (mjölksocker, vanligt socker( sackaros) och maltsocker. Polysackarder består som namnet antyder av flera sammansatta sockermolekyler, exempelvis cellulosa och stärkelse. Polysackariderna är svårsmälta och när de ingår i vår mat är det i form av det som i dagligt tal kallas kostfibrer. De smakar inte sött och kallas aldrig socker.


Det vi i dagligt tal kallar socker är sackaros, C12H22O11 , hur det framställs och vad som är råvaran är ganska ointressant eftersom resultatet är det samma och beskrivs med samma kemisk formel, men råvaran är vanligen sockerrör eller sockerbeta. Sackaros tillhör som sagt disackariderna,i sackarosens fall så består av fruktos och glukos som är sammansatta i en molekyl.

Det finns fler sackarider än socker som används inom livsmedelsindustrin och i hemmet eller naturligt i livsmedel, alla är mono eller disackarider eller en blandning av dem. Ju renare (mer processad) produkt dess onyttigare, eller onyttigare är kanske inte rätt ord men när man renar sockret tar man bort alla näringsämnen och kvar blir sockermolekylerna.

I kroppen så hanteras sockerarterna lite olika. Monosackariderna tas upp direkt genom tarmslemhinnan medan de större behöver delas upp i de mindre molekylerna de består av för att kunna tas upp och är därför lite olika snabba och ger lite olika energi men på det hela taget är socker socker oavsett vilken mono eller disackarid du äter ibland med undantag av mjölksocker - laktos, alla människor kan inte tillverka enzymet som behövs för att bryta ner laktas och får man magproblem istället för att ta upp energi.




Tack för ditt svar men det förklarar inte vad jag pratade om. Det är skillnad på glukos och fruktos och skillnaderna är ganska stora på de olika källorna från beta, sirap från majsstärkelse, och sockerrör. När du säger socker som socker vill jag veta skillnaderna för ditt svar socker som socker tycker jag inte stämmer alls? De kemiska bilderna för respektive är olika och jag försöker bara förstå vad det är vi pratar om när vi säger 'riktigt socker'.

Är det du som skrivit texten i ditt svar? Då kanske du kan förklara förhållandet av glukos och fruktos och söthalterna i de tre olika jag nämnt? Jag är bara uppriktigt intresserad, jag själv har dålig fysisk tolerans för fruktos iom IBS, och reagerar alltså väldigt olika på 'socker som socker'.
 
Det där, som nog inte är så ovanligt och som jag känner igen från mig själv, har jag tolkat som att det på något psykologiskt plan handlar om att vilja äta något onyttigt, att bete sig lite "förbjudet" och/eller lite självdestruktivt.

Även då handlar ju "sockerbomben" oftare om något som även är fett. Alltså inte pm rent socker, som ett "sockerberoende" borde föredra.

Annan psykologi än beroendesjukdom som förklaring, helt enkelt.
Bet mig "förbjudet" hade jag s&m till. Har ingen aning om hur fett kom in i bilden, har själv aldrig haft svårt med fett.
 
Vad är 'riktigt socker'?

Bara för att ge tre exempel på en proukt som sötas med tre olika typer av socker:
Den nordiska produktionen använder man sockerbetssocker
I den amerikanska produktionen använder man 'corn syrup' (majsstärkelse som med enzym bryts ner och blir fruktos, tror jag?)
I den Mexikanska produktionen (och vad jag förstår i princip hela asien) använder man rörsocker.

Tre olika sockerkällor med tre olika kemiska bilder på sötningskällan för att få fram samma produkt. Tre för mig helt olika smaker. Det är för mig överkurs att förklara bilden och strukturen och andelarna av vardera på glukosen och fruktosen, men jag förstår iallafall att det är stora skillnader. (Kanske det finns någon duktig kemist på buke som kan förklara och definiera 'riktigt socker'?)
Och detta på en produkt som producenten gör det till en av sina huvudprinciper att deras produkt ska smaka samma i hela världen.

The-Real-Reason-the-Coca-Cola-Logo-is-Red_570538087_tok-anas.jpg
Socker från sockerbetor och rörsocker har samma kemiska uppbyggnad.
Screenshot_20190512-172519_Samsung Internet.jpg
 
Sockerrör och sockerbetor är båda 50/50 glukos/fruktos dvs sackaros. High fructose corn syrup Är 55/45 fruktos/glukos och lite sötare än sackaros.
 
Tack för ditt svar men det förklarar inte vad jag pratade om. Det är skillnad på glukos och fruktos och skillnaderna är ganska stora på de olika källorna från beta, sirap från majsstärkelse, och sockerrör. När du säger socker som socker vill jag veta skillnaderna för ditt svar socker som socker tycker jag inte stämmer alls? De kemiska bilderna för respektive är olika och jag försöker bara förstå vad det är vi pratar om när vi säger 'riktigt socker'.

Är det du som skrivit texten i ditt svar? Då kanske du kan förklara förhållandet av glukos och fruktos och söthalterna i de tre olika jag nämnt? Jag är bara uppriktigt intresserad, jag själv har dålig fysisk tolerans för fruktos iom IBS, och reagerar alltså väldigt olika på 'socker som socker'.
Jag har själv skrivit texten, det är en kombination av gamla kunskaper från kemi/biologi och hälsokunskap och så kollade jag upp lite uppgifter med googel. Du kan inte hitta den någon annanstans. Nu börjar dock kunskaperna tryta och när jag sökte vidare så så inser jag att socker som socker kanske var lite väl förenklat. Hittade på flera ställen att vi inte kan hantera mer än 30-50 g fruktos om dagen, det kanske är orsaken till dina problem när du äter det? Nästan allt socker omvandlas dock till glukos, levern kan dock ta näring från fruktos, så det är glukosen som ger det eventuella sockerberoendet oavsett i vilken form vi intar det.

Jag upplever det fortfarande som du snurrar till det, det spelar ingen roll vilken källan är när man framställer socker, det som spelar roll är den kemiska sammansättningen. Vanligt socker - sackaros, det är samma molekyl C12H22O11 oavsett källa., det samma gäller de andra sockerarterna. Källan är oviktig när man framställer rent socker oavsett vilken version. Olika sockerarter kan ha lite olika effekt dock.

Minns jag rätt så är sötman från minst till sötast glykos, sackaros, fruktos. Sammanhang och temperatur kan göra att sötman upplevs lite olika.
 
Jag har själv skrivit texten, det är en kombination av gamla kunskaper från kemi/biologi och hälsokunskap och så kollade jag upp lite uppgifter med googel. Du kan inte hitta den någon annanstans. Nu börjar dock kunskaperna tryta och när jag sökte vidare så så inser jag att socker som socker kanske var lite väl förenklat. Hittade på flera ställen att vi inte kan hantera mer än 30-50 g fruktos om dagen, det kanske är orsaken till dina problem när du äter det? Nästan allt socker omvandlas dock till glukos, levern kan dock ta näring från fruktos, så det är glukosen som ger det eventuella sockerberoendet oavsett i vilken form vi intar det.

Jag upplever det fortfarande som du snurrar till det, det spelar ingen roll vilken källan är när man framställer socker, det som spelar roll är den kemiska sammansättningen. Vanligt socker - sackaros, det är samma molekyl C12H22O11 oavsett källa., det samma gäller de andra sockerarterna. Källan är oviktig när man framställer rent socker oavsett vilken version. Olika sockerarter kan ha lite olika effekt dock.

Minns jag rätt så är sötman från minst till sötast glykos, sackaros, fruktos. Sammanhang och temperatur kan göra att sötman upplevs lite olika.
Ta näring från fruktos? Hantera 30g?
 
Vill du veta mer så googla, som jag skrev fick jag informationen från flera källor. Det har dock fallit bort ett upp, det borde stå "Ta näring upp från fruktos"
Men vad menar du med ta upp näring från fruktos? Fruktosen och dess energi är den enda näringen som fruktos innehåller.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag har matproblem som jag inte kommer tillrätta med själv, och är så urbota less på det. Jag behöver alltså hjälp med detta men behöver...
Svar
5
· Visningar
1 589
Senast: Skjøldur
·
Juridik & Ekonomi Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller...
7 8 9
Svar
177
· Visningar
12 458
Senast: Jenka
·
Hundträning Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller...
2
Svar
28
· Visningar
2 963
Senast: vallhund
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Tack vare att @cewe påminde mig om resistent stärkelse så fick jag tummen ur att testa. Jag hade hört om det tidigare och tyckte att det...
Svar
0
· Visningar
850

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp