Är socker beroendeframkallande? (utbruten)

Påståendet jag svarade på var att bär och frukter smakar sött FÖR ATT vi ska dras till dem, äta dem och bajsa ut kärnorna. För att.
Tja inte just för att människor ska göra det utan djur i störst allmänhet. Det är så en del växter sprider sig. Vad som är orsak och verkan kan man för all del diskutera men om äppleträd enbart producerat äppelkärnor utan vidhängande fruktkött (eller annan strategi för fortplantning) hade det varit dåligt med fortplantningen. Det är ungefär samma mekanism när insekter lockas till blommor för att få sig lite god nektar och sprida pollen till nästa blomma.
 
Senast ändrad:
Tja inte just för att människor ska göra det utan djur i störst allmänhet. Det är så en del växter sprider sig. Vad som är orsak och verkan kan man för all del diskutera men om äppleträd enbart producerat äppelkärnor utan vidhängande fruktkött hade det varit dåligt med fortplantningen. Det är ungefär samma mekanism när insekter lockas till blommor för att få sig lite god nektar och sprida pollen till nästa blomma.
Men det var just uppfattningen om orsak och verkan, och att egna gissningar framförs som fakta jag kommenterade, inget annat.
 
Men det var just uppfattningen om orsak och verkan, och att egna gissningar framförs som fakta jag kommenterade, inget annat.
Det är fakta och inga gissningar.

Det spelar ingen roll vad som är orsak och verkan. I praktiken så har vissa växter som strategi att locka djur att äta upp dess frukter för att på så vis föröka sig och finna nya platser att växa. Det är ingen slump att den fortplantningsstrategin fungerar, hade den inte fungerat hade den inte utvecklats utan växten hade hittat ett annat sätt eller dött ut. Och det är fakta inte tyckande.

Om det sen är evolutionen, någon gud som designat dem eller någon/något annat vi inte kommit på (än) som ligger bakom är ointressant för processen.
 
Det är fakta och inga gissningar.

Det spelar ingen roll vad som är orsak och verkan. I praktiken så har vissa växter som strategi att locka djur att äta upp dess frukter för att på så vis föröka sig och finna nya platser att växa. Det är ingen slump att den fortplantningsstrategin fungerar, hade den inte fungerat hade den inte utvecklats utan växten hade hittat ett annat sätt eller dött ut. Och det är fakta inte tyckande.

Om det sen är evolutionen, någon gud som designat dem eller någon/något annat vi inte kommit på (än) som ligger bakom är ointressant för processen.
Men utifrån det vi diskuterar, dvs att människor skulle ha någon slags inbyggd oförmåga att stå emot söta saker, så är kausalitet viktigt.
 
Men utifrån det vi diskuterar, dvs att människor skulle ha någon slags inbyggd oförmåga att stå emot söta saker, så är kausalitet viktigt.
Mig veterligt har jag inte diskuterat det så varför "vi"? Det är kanske någon som diskuterar det du nämner men knappast alla eller majoriteten. De flesta har sin synvinkel och de flesta verkar diskutera beroende, inte att mänskligheten skulle ha en inbyggd oförmåga att motstå söta saker.

Det finns ingen nytta för mänskligheten evolutionärt att kunna motstå socker (gärna i kombination), vi har ett relativt stort energibehov i förhållande till vår storlek (ingen päls, stor hjärna som förbrukar energi och stor hudyta i förhållande till vikt) så det har evolutionärt inte varit någon större fördel att stå emot sötsug.

Det största problemet idag är dock vad jag vet raffinerat socker (och andra rika kolhydrater källor som vitt mjöl) och att koncentrerade kolhydrater som socker och vitt mjöl är billiga och lätt tillgängliga.
 
Nej? Du kan ju inte hävda något som ett vedertaget faktum bara för att du själv tycker att det är självklart.
Men varför skulle växten göra av med energin och mödan det kostar att tillverka ett attraktivt, välsmakande, energitätt hölje till sina frön, om det inte vore för att sprida dem, och ge dem optimala förutsättningar att utvecklas till nya fröproducerande växter? Repetera evolutionsläran.
 
Undrar just vem som duperat STV om nu forskarna är så eniga om att sockerberoende inte existerar.


https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sockerberoende-splittrar-forskarna
Vi har tyvärr det problemet med massmedia, i det här fallet public service, att de tycks tro att objektiviteten vinner på att framställa enstaka avvikande uppfattningar som djup oenighet. När det gäller klimatforskningen har vi sett samma sak, och i det sammanhanget har problemet diskuterats och synliggjorts på senare tid.
 
Tvärt om. Du måste bevisa att det är det (beroendeframkallande). Liksom själens existens, Gud mm. Vetenskap funkar så.

Jag hävdar med en dåres envishet att röd curry är beroendeframkallande.
Likväl som man behöver bevisa att det inte är beroendeframkallande om det är det man hävdar. Vetenskap fungerar så.
 
Vi har tyvärr det problemet med massmedia, i det här fallet public service, att de tycks tro att objektiviteten vinner på att framställa enstaka avvikande uppfattningar som djup oenighet. När det gäller klimatforskningen har vi sett samma sak, och i det sammanhanget har problemet diskuterats och synliggjorts på senare tid.
Och du vill framställa det som det råder total enighet. Menar du att det skulle vara mer objektivt?

Det råder oenighet om inte alla är eniga och mycket av vetenskapliga framsteg hade inte kommit om alla hållit sig till vad majoriteten anser.
 
Här står det att människor är väl anpassade för att äta socker. Jag kan inte se att det står att vi är programmerade att ha ett stort sug efter socker och fett (vilket var påståendet vi diskuterade)

I länken du lade in först står det att man ska vara försiktig att dra paralleller från möss.

Och jag har redan skrivit att just läsk är problematiskt.
Ja, människor tycker om socker bland annat för att primatmjölk är sötare än andra däggdjurs mjölk. En anledning till att det är så är att de flesta primater är sociala djur, vilkas ungar börjar sin socialisering genom att dia ofta och interagera med mamman vid varje måltid. Många däggdjursungar dias bara en eller två gånger per dygn, den mjölken är fet, jättefet. Ungen sover i tolv eller 24 timmar efter varje fettbombsmåltid.

Sedan bör du ha reda på att evolutionen inte har hunnit förändra människan alls sedan stenåldern. Människor på 2000-talet har samma genuppsättning som stenåldersmänniskorna.
 
Senast ändrad:
Oavsett allt så är väl de flesta eniga om att människan, som art, har en dragning till sockerarter i olika former. Mycket mer så än många andra djur (t.ex. katter som nämnts i tråden). Och kansk där finns en bakomliggande orsak - visst, vi "tycker sött är gott" men varför tycker vi så, kan man ju om man vill fundera över. Det finns idag knappt ett födoämne som inte har socker tillsatt, och är det inte socker så är det sötningsmedel som försöker efterapa sockret. Skulle man raskt plocka bort allt tillsatt socker ur allt, skulle det bli ett ramaskri. Så jag skulle nog säga att vi är beroende av socker - inte på ett kemiskt sätt men på ett vanemässigt sätt, och det är inte heller en bagatell.
 
Alltså, bär och frukter smakar inte sött för att vi ska vilja äta dem och sedan sprida fröna. Vi äter bären och frukterna därför att de smakar gott. Det är ganska stor skillnad på orsakssambanden där. Och du skrev det första. Och det reagerade jag på.

Naturligtvis behöver du ingen vetenskaplig referens för det. Det är ju bara trams.
Jo, bär och frukter smakar sött för att det har visat sig att de blir mer attraktiva att äta ju mer socker de innehåller, eftersom socker är energitätt och därmed värdefullt som föda.

Växter med sötare frukter har haft större framgång med sin fortplantning (=fått fler groddplantor), då fler av deras fröer har spritts till bättre växtplatser med större radie från moderplantan med hjälp av djuren som ätit frukterna. Urvalet har alltså succesivt styrts mot sötare frukter.
 
Oavsett allt så är väl de flesta eniga om att människan, som art, har en dragning till sockerarter i olika former. Mycket mer så än många andra djur (t.ex. katter som nämnts i tråden). Och kansk där finns en bakomliggande orsak - visst, vi "tycker sött är gott" men varför tycker vi så, kan man ju om man vill fundera över. Det finns idag knappt ett födoämne som inte har socker tillsatt, och är det inte socker så är det sötningsmedel som försöker efterapa sockret. Skulle man raskt plocka bort allt tillsatt socker ur allt, skulle det bli ett ramaskri. Så jag skulle nog säga att vi är beroende av socker - inte på ett kemiskt sätt men på ett vanemässigt sätt, och det är inte heller en bagatell.
Vi kan nog enas om att typ alla (dägg)djur lätt äter mer än vi gör av med, när miljön gör att födan är lättåtkomlig. Då blir vi överviktiga. "Sockerberoende" behövs inte för att förklara det. Inte ens socker behövs, noga räknat. Bara energirik mat som vi råkar gilla.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag har matproblem som jag inte kommer tillrätta med själv, och är så urbota less på det. Jag behöver alltså hjälp med detta men behöver...
Svar
5
· Visningar
1 595
Senast: Skjøldur
·
Juridik & Ekonomi Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller...
7 8 9
Svar
177
· Visningar
12 638
Senast: Jenka
·
Hundträning Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller...
2
Svar
28
· Visningar
3 013
Senast: vallhund
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Tack vare att @cewe påminde mig om resistent stärkelse så fick jag tummen ur att testa. Jag hade hört om det tidigare och tyckte att det...
Svar
0
· Visningar
863

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp