Baka matbröd - enklare än du tror!

Här kommer mitt bästa recept på sirapslimpa. Det bästa med limpor är att de i princip alltid blir snygga om man gräddar i limpformar. Mina tonåringar älskar det här brödet!

Smält 50 gram margarin
Tillsätt 2 dl mjölk och 2 dl vatten
Värm till 37-38 grader
Häll degspadet i bunken
Tillsätt:
1 paket jäst
1dl sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl
1 ägg

Kör degen i hushållsassistent och jäs den övertäckt i bunken. (Se mitt tips i trådstarten om hur man kan använda mikron som jässkåp.) Dela degen i två och baka ut till limpor. Glöm inte att smörja formarna! Skär snitt i ytorna innan du lägger i formarna. Jäs i formarna på bänken övertäckt i ca 30 min. Grädda i 200 grader långt ner i ugnen tills innertemperaturen är 97-98 grader.

Skiva upp limporna när de har svalnat och frys in så att du kan ta fram så många skivor du behöver. Ingen gillar torrt bröd.
Detta gjorde SUCCÉ hos hela familjen!! :D
 
Och när vi ändå är inne på favoriter… Här kommer en enkel variant på skräddarkakor. En riktig favorit här hemma!

Smält 50 g margarin
Häll i 5 dl mjölk (eller havredryck)
Värm till 37 grader
Häll i bunken och tillsätt
0,5 dl ljus sirap
1,5 tsk salt
1 paket jäst
2 dl havregryn
9-10 dl vetemjöl

Baka ut till fyra runda kakor, två per plåt. Picka med gaffel. Grädda i 200 grader tills innertemperaturen är 96 grader (typ 10-12 min).
 
Jättebra recept! Kommer definitivt att baka det igen. Jag kokade mjölken och havregrynen eftersom jag hade kort om tid, men nästa gång ska jag låta det svälla över natt.
Jag har ett liknande recept på tekakor från mormor.
Där kokar man havregrynsgröt och har i, blir som skållat mjöl ungefär :)
 
Filmjölksbröd är ju så himla gott och så enkelt! Så länge man har en termometer kan man i princip inte misslyckas. Bakplåtspapper i formen är bra!
Här kommer en variant för den som inte är så förtjust i frön.

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4,5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap

Grädda långt ner i ugnen ca 50 min 200 grader tills innertemperaturen är 97-98 grader.
Jag blev inspirerad av tråden o provade göra filmjölksbröd häromdagen. Tror tom det var en variant på detta recept för mängderna stämmer. förutom att jag hade rågmjöl istället för grahams och så hade jag i frysta lingon på det och lite solrosfrön.
 
Jag brukar göra kalljästa frallor från sidan Under Tian, det är ett knådfritt och gott recept. Kalljästa frallor Ofta blir jag så bekväm så jag inte ens ids göra frallor utan gör två bröd av dubbel sats deg, som idag.
Gott och snabbt morgonbröd.
Använder torrjäst.
IMG_1657.jpeg
 
Jag blev inspirerad av tråden o provade göra filmjölksbröd häromdagen. Tror tom det var en variant på detta recept för mängderna stämmer. förutom att jag hade rågmjöl istället för grahams och så hade jag i frysta lingon på det och lite solrosfrön.
Man kan verkligen variera filmjölksbröd i det oändliga! Frön av olika sorter, russin, nötter, torkad frukt osv.
 
Kör! Jag hade aldrig bakat varesig kalljäst eller med surdeg när jag började baka det brödet. Hade räknat med typ tio misslyckanden i starten men det blev perfekt direkt.
Det är min upplevelse också, mycket mindre känsligt för exakta tider och exakt hantering än ”vanlig” bakning. Och så tycker jag personligen att det blir en godare typ av bröd men det är en smaksak.
 
Spännande med kalljäst bröd @manda och @cute_beast! Har läst om det men aldrig vågat testa.


Jag har gjort mycket kalljäst dock har vi lite för kallt i kylen för att det ska vara helt optimalt behöver oftast jäsa en stund i rumstemperatur innan gräddningen för att det ska bli helt optimalt. Förr i tiden jäste man det ofta i kallkällare därav namnet källarfranska. Men underbart att sätta en deg på fredag eller lördag kväll och njuta av nybakat bröd på helgmorgnar.
 
Nu längtar jag till helgen! Här ska kalljäsas! :d


Om du är sugen på frallor och har plats i kylen så går det bra att baka ut till frallor på kvällen och kalljäsa dem. Det har jag gjort ibland främst för att det går så snabbt att grädda på morgonen jämfört med större bröd. Jag är hungrig på morgonen och har inte tålamod att vänta 30-40 minuter på ett stort bröd innan jag får äta frukost :)
 
Om du är sugen på frallor och har plats i kylen så går det bra att baka ut till frallor på kvällen och kalljäsa dem. Det har jag gjort ibland främst för att det går så snabbt att grädda på morgonen jämfört med större bröd. Jag är hungrig på morgonen och har inte tålamod att vänta 30-40 minuter på ett stort bröd innan jag får äta frukost :)
Bra anledning till att städa ur kylen. 👍
 
Rolig tråd! Jag bakar mycket och har varken assistent, termometer eller något. Har ett grund recept jag varierar från efter vad jag är sugen på och vad jag har hemma. Har sällan mycket tid att förbereda, detta recept tar kanske 10 min att förbereda.
Måtten är inte exakta utan känns din deg för blöt/börjar bli torr, öka eller minska mjölet. Vill man ha en större sats är det bara o öka vätskan och mjölet samt fettet något.
Har även gjort dem kalljästa vilket funkat också.l.

1 paket matbrödsjäst.
3-4 dl vatten eller mjölk.
2 tsk salt
50 gram smält smör, går att byta mot rapsolja eller vad du har hemma
1 msk honung (eller en nypa socker)
ca 1 l mjöl, blanda gärna hälften grovt hälften vete
solroskärnor eller dyl

Smula sönder jästen i en burke och häll i lite av vätskan, saltet o honungen. Blanda ut detta och häll sedan i resten av vätskan o fettet. Häll i hälften av mjölet samt kärnor (om du använder detta) och blanda ut. Börja med det grova mjölet om du har flera sorter och tag sen vetemjölet, fyll på med mjöl tills du har en deg som håller ihop, inte är för klibbig och blöt utan fast. Använd ev extra mjöl för utbaket om det är svårt att hantera degen. Jag bakar ut direkt - rulla bullar som är ca 5x5 cm från degen och lägg ut på en ugnsplåt. Går o dela degen i två och göra två limpor också. Läs jäsa under duk i ca 45 minuter, kör sen direkt i ugnen på 225 grader i ca 9 minuter. Men beror mkt på ugn så ha koll, de ska ha en gyllene yta och kännas lättare när man tar ut plåten. :D
 
Jag funderar på om detta med att värma degvätskan till 37 grader är ett relativt nytt påfund. Jag har en äldre kokbok och där finns det inga recept alls med varm degvätska utan det görs på kall vätska och färsk jäst. Jag vet också en gång när jag var vid matscenem på Bokmässan så var det en bagare som gjorde bullar. Han sa att det går utmärkt att använda kall vätska. Någon som har läst om detta eller har en teori?

Själv funderar jag på om det är så enkelt att det bara blir längre jästid med kall degvätska och att detta med varm vätska är tidsbesparande?
 

Liknande trådar

Hemmet Det här är det ultimata lussebullsreceptet. Säger nån nåt annat har de fel. Ingredienser * 50 g jäst för söta degar (1 paket) * 150 g...
2
Svar
27
· Visningar
3 183
Senast: Rugge
·
Äldre Jag vill ha era bästa (gärna enkla) recept på glutenfria frallor! Går säkert att googla sig till, men vill ha ett recept som verkligen...
Svar
5
· Visningar
1 053
Senast: pepp
·
Fritid Jag bakade kalljästa baguetter i helgen och det var ju hur smidigt som helst :love: Nu skulle jag vilja baka kalljästa...
Svar
13
· Visningar
2 771
Senast: Olina
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp