Baka matbröd - enklare än du tror!

Jag funderar på om detta med att värma degvätskan till 37 grader är ett relativt nytt påfund. Jag har en äldre kokbok och där finns det inga recept alls med varm degvätska utan det görs på kall vätska och färsk jäst. Jag vet också en gång när jag var vid matscenem på Bokmässan så var det en bagare som gjorde bullar. Han sa att det går utmärkt att använda kall vätska. Någon som har läst om detta eller har en teori?

Själv funderar jag på om det är så enkelt att det bara blir längre jästid med kall degvätska och att detta med varm vätska är tidsbesparande?
Jag har personligen varit för feg för att syssla med kalljäsning. Hittade denna info på Lindas bakskola:

Kalljäsning
I de flesta brödrecept ska degen jäsa i rumstemperatur och då används fingervarm degvätska, (ca 37 grader), för att påskynda jäsningen. Det funkar bra, men det går också att använda kall vätska och jäsa degen i kylskåp, så kallad kalljäsning. Det kräver mycket längre jäsning men fördelen är att glutentrådarna stärks bättre, degen blir porösare och smakerna utvecklas mer. Ofta kan man halvera mängden jäst på grund av den långa jästiden. Det färdiga resultatet blir bra med de båda metoderna och den personliga smaken avgör vad man tycker blir godast.
 
Jag har personligen varit för feg för att syssla med kalljäsning. Hittade denna info på Lindas bakskola:

Kalljäsning
I de flesta brödrecept ska degen jäsa i rumstemperatur och då används fingervarm degvätska, (ca 37 grader), för att påskynda jäsningen. Det funkar bra, men det går också att använda kall vätska och jäsa degen i kylskåp, så kallad kalljäsning. Det kräver mycket längre jäsning men fördelen är att glutentrådarna stärks bättre, degen blir porösare och smakerna utvecklas mer. Ofta kan man halvera mängden jäst på grund av den långa jästiden. Det färdiga resultatet blir bra med de båda metoderna och den personliga smaken avgör vad man tycker blir godast.


I den äldre kokboken jag har krävs ingen kalljäsning vid användning av kall degvätska utan man jäser som vanligt i rumstemperatur. Jag har testat flera av de recepten och det jäser lika bra med kall degvätska som med varm vätska i rumstemperatur. Har dock inte reflekterat över om det tar längre tid brukar jäsa till degen är dubbel storlek ungefär. Tar sällan tid på hur länge degen jäser , jag bakar oftast när jag har behov av att städa att hemma och brukar kolla till degen med jämna mellanrum.
 
I den äldre kokboken jag har krävs ingen kalljäsning vid användning av kall degvätska utan man jäser som vanligt i rumstemperatur. Jag har testat flera av de recepten och det jäser lika bra med kall degvätska som med varm vätska i rumstemperatur. Har dock inte reflekterat över om det tar längre tid brukar jäsa till degen är dubbel storlek ungefär. Tar sällan tid på hur länge degen jäser , jag bakar oftast när jag har behov av att städa att hemma och brukar kolla till degen med jämna mellanrum.
Det bör ju rimligtvis ta längre tid, men spännande att det funkar!
 
Nybörjarfråga! Kan man frysa degen? Gillar nybakt men det går åt typ tre mackor om dagen så att storbaka är ingen idé 😂.
 
Jag funderar på om detta med att värma degvätskan till 37 grader är ett relativt nytt påfund. Jag har en äldre kokbok och där finns det inga recept alls med varm degvätska utan det görs på kall vätska och färsk jäst. Jag vet också en gång när jag var vid matscenem på Bokmässan så var det en bagare som gjorde bullar. Han sa att det går utmärkt att använda kall vätska. Någon som har läst om detta eller har en teori?

Själv funderar jag på om det är så enkelt att det bara blir längre jästid med kall degvätska och att detta med varm vätska är tidsbesparande?
Min erfarenhet är att om degen ändå knådas i 10-15 minuter i maskin så uppstår värme ändå. Då finns inget behov av att värma vätskan i förväg och man får ändå bekvämt korta jästider.
 
Kan man baka bröd utan hushållsassistent? Vill testa baka bröd men ska jag köpa en kitchenaid tar det rätt många månader (år lol) innan den betalat av sig kontra vad färdigt bröd kostar.
 
Kan man baka bröd utan hushållsassistent? Vill testa baka bröd men ska jag köpa en kitchenaid tar det rätt många månader (år lol) innan den betalat av sig kontra vad färdigt bröd kostar.


En fundering måste du ha en kitchen aid? Finns ju många andra köksassistenter till betydligt lägre priser 🙂. Men är det just en kitchen aid du vill ha ska du såklart köpa en sån.
 
Veckans bullar på graham o vetemjöl :love:
 

Bifogade filer

  • image2.jpeg
    image2.jpeg
    311,8 KB · Visningar: 15
En fundering måste du ha en kitchen aid? Finns ju många andra köksassistenter till betydligt lägre priser 🙂. Men är det just en kitchen aid du vill ha ska du såklart köpa en sån.
Såklart, men lär inte komma under 1500. Vi köper ungefär 6 förpackningar bröd per månad. Det kostar 240kr. Dvs det tar 6.25 månader innan den betalat igen sig. Och då har jag inte räknat med vad ingredienser kostar. Baka utan bakmaskin kommer inte hända, jag orkar bara knåda i fem sekunder sen vill jag göra något annat 😂

Köper jag en kitchenaid a 5 lax tar det 20.8 månader att betala igen sig.

Men ska kika på begagnat, jag är inte så känslig av mig så kan lätt köpa en använd.
 

Liknande trådar

Hemmet Det här är det ultimata lussebullsreceptet. Säger nån nåt annat har de fel. Ingredienser * 50 g jäst för söta degar (1 paket) * 150 g...
2
Svar
27
· Visningar
3 167
Senast: Rugge
·
Äldre Jag vill ha era bästa (gärna enkla) recept på glutenfria frallor! Går säkert att googla sig till, men vill ha ett recept som verkligen...
Svar
5
· Visningar
1 048
Senast: pepp
·
Fritid Jag bakade kalljästa baguetter i helgen och det var ju hur smidigt som helst :love: Nu skulle jag vilja baka kalljästa...
Svar
13
· Visningar
2 768
Senast: Olina
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Vad gör halvblodsägare?
  • Avla utan fullständig stam?
  • Dressyrsnack 17

Omröstningar

Tillbaka
Upp