bakbensaktivitet

P

puckis

jaha så har man fått bastning av tränaren för att jag daltar med unghästen ( 6år). Eller snarare så att jag nu måste gå från framåt-neråt till en högre form. Hon menar att jag gått alldeles för länge i en låg form vilket kan medföra att bakmuskeln kan förkortas och att hästen då inte kan länga steget full ut under sig samt då också inte kommer kunna hoppa speciellt högt. Hur ser ni "barocker" på detta? Alla hästar har ju olika utbildningstempo. Min totto går nu säkert i den lägre formen så det stämmer nog. Men hur gör jag för att inte förstöra det jag byggt upp samt finns det risk för att rumpans muskel bllr förkortad?! Hon skrämde upp mig ordentligt!
 
Nu får de andra rätta mig om jag har fel i det jag skriver.

Det är inte bra för en häst att gå för länge i bara lång och låg. Du skrev inte hur länge din häst gått så.
Men jag har aldrig hört att det är för att muskeln blir förkortad. Det låter ju tvärtemot vad det borde vara logiskt sett. :confused:
Dock så kan det bli så att hästen fastnar där och börjar gå på bogarna iställer för att bära sig lite bak och sträcka ut musklerna och söka framåt-nedåt.

Dock tycker jag att man ska vara mycket försiktig när man börjar plocka upp dom. Alltså inte tidsmässigt utan hur mycket man tar upp dom. I början har de inte "näsan" högt alls medan man börjar böja och sedan börjar med skolorna. "Näsan" (jag vet att det inte är bara den vi pratar om, men det är lättast att förklara så för jag tror att alla förstår ändå) kommer högre och högre ju starkare hästen blir och rumpan lägre och lägre, men det tar ju sin lilla tid. I början har alla hästar sin egan lilla stil och det har de visserligen sedan också, men kanske inte lika distinkt.

Nu blev jag förvirrad. Jag tänkte skriva att du kanske ska ta och titta in lite mer på det Akademiska och utbilda därefter, men så fick jag en sån där liten påminnelse av mig själv att du redan hålelr på med det. Så nu vet jag inte riktigt hur det är (minnes förvirring).

Om du redan håller på med Akademiskt, vilket jag har för mig, så kanske du ska tala med en till tränare om du tycker att det går för fort. Jag tror dock att din häst skulle må bra av att börja komma ur den långa och låga formen en del. Det känns i alla fall så efter det man läst.
 
Lång och låg är knappast ett slutmål, och man ska inte rida hästen hela tiden i den formen. Så snart den kan sträcka ut sig neråt börjar man jobba i en lite högre form. Går hästen lång och låg på bogarna (vilket är det vanligaste, tyvärr) så drar den bakbenen efter sig och utvecklar inte muskulaturen på bakdelen.
Variera formen hela tiden med aktivitet i bakbenen.
 
Som svar till Spider84. Det stämmer att jag rider Akademiskt. Jag har en tränare i akademiskt som jag tyvärr inte träffar så ofta - anledningen till att jag kanske har fastnat i det hon sa förra gången. Nu har jag skaffat mig en "vanlig" hopptränare som jag också tänkte rida lite dressyr för. Det var hon som sa detta om att det var dags och höja näsan lite. Hon pratade också om att gå på bogarna och hon tyckte att han grävde sig lite för mycket i marken - definitivt inte bra vid hoppning.
Jag tycker att hon ( den nya "vanliga" alltså) verkar vettig och har samma resonemang som min akademiska tränare även fasthon inte tycker att hon undervisar å det sättet. Och just därför blir man ju lite misstänksam. Jag försöker samtidigt läsa en massa böcker från både den vanliga tyska träningen och den akademiska och tycker att det faktiskt i mångt och mycket är rätt lika.
 
Allvarligt?
Rider du akademiskt så bör du väl ha fått någon slags grundläggande teori om hur hästens kropp fungerar? Att börja lyfta hästens huvud för att samla den fungerar tyvärr inte, det kommer bara att försöra det du hittills byggt upp.

Fast iof så har jag nu insett att alla sk "Akademiska tränare" inte lär ut den ridning jag vill rida. Det är tydligen skillnad på AR och AR.
Jag hade tur som hittade rätt direkt...
 
Håller med Bambe -börja med en form där hästen är balanserad och trivs. Tänj sen på gränserna uppåt och neråt så att det blir en utveckling. OM hästen lägger all vikt fram blir det mycket slitage på fram, och bakbenssteget kan vara stort och luftigt - men det bär inget och lederna tränas inte att böja, hästen sätter inte under sig. Ofta blir det bara pendling i en led men med raka bakben. Och ja, huvudet ska upp, men om du drar upp huvudet blir det bakslag - då tvingar du fram en underhals och sänkt rygg. Så genvägar leder oftast ´till bakslag...mvh/T_B
 
Hej,

Jag kombinerar sjalv den akademiska dressyren som vagledning men tranar regelbundet hopp for tranare med min femariga korsningsvallack. Det funkar super for oss, da faktiskt mycket ar gemensamt i filosofin hos bada mina tranare, men de har olika mal med traningen.

Som nagon skrev tidigare, lang och lag ar ingen arbetsform for hasten. Det ar en borjan for att fa hasten avslappnad och vaga soka bettet framat nerat. Sa fort den gor det sa borjar arbetet uppat, just for att komma ifran det att hasten gar pa bogarna och overbelstar frambenen. Sen finns den laga formen hela tiden kvar som kontrollform att hasten soker handen installet for att backa av fran den, och som avslappnande varva ner form efter arbetet och som uppvarmningsform. Alla hastar ska nar som helst kunna ga i en lag form, utan att for dens skulle arbetas konsekvent i den.

Hur skadligt det ar att ga lang och lag ar valdigt olika fran hast till hast, t.ex. en quarter kan ga i en valdigt lag arbetsform och anda vara i "balans" med bakdelen under sig.

Sen ar det inte sjalva aktiviteten i bakbenen som ar intressant i detta fallet, utan vilket satt de anvands pa. Mest aktivitet har man pa satt och vis i bakben som skjuter hastkroppen framat. Det vi vill komma at ar att de andrar funktion och tar over mer av det uppbarande arbetet.

Detta gors genom anvandningen av skolorna och andra samlande ovningar. Och, oavsett vad vissa anser ( ;) ) genom att man reser upp sin hand.

Nar grunden ar lagd och hasten avslappnat soker kontakten med bettet framat nerat sa kommer den ocksa mjuk att folja med uppat nar tygeln kortas eller handen reses upp. Hasten behover fa halla sitt huvud lite friare for att kunna borja samla sig, sjalvklart ar det inte handen som gor det samlande arbetet men genom att ge hasten tillatelse att hoja hals och nacke sa underlattar den samlingen.

Eller vad sager du Linda som verkar sa saker pa din sak? Genomfor du samlande arbete med bibehallen lag hand och hasten i lag form??

Som hopphast ar det inte sa anvandbart att ga i den laga formen. Hastkroppen hanger ju ihop och nar hals och huvud hojs sa blir det lattare att korta hasten och fa under bakbenen, med ett lite fastare stod pa tygeln och mer skankel. Hasten behover vara kort och kompakt och galoppera med uppat an framat sista sprangen for att komma till ett bra sprang istallet for i botten och fa ett flackt sprang.

Inne pa hoppbanan lagger jag ingen energi pa vilken form min hast gar i, utan focus hamnar pa takt, foljsamhet, balans och reaktioneformaga pa mina hjalper, och ar det inte det som all ridning egentligen gar ut pa?

Nar jag rider mot hinder ar jag hoppryttare, dock av det mjukare slaget. I det dagliga arbetet och pa framridningen rider jag mer efter de akademiska principerna eftersom det passar mig till kropp och sjalv, och mina ambitioner.

Lycka till!

/Frida
 
Det främsta arbetet med lång och låg är ju att få hästen att välva ryggen, att lyfta de nedre halskotorna och slappna av.

Om man då "lyfter" hästen med handen/tygeln så återskapas hästens s-form i halsen eftersom den börjar använda de muskelgrupper som ger halskototorna denna form. Visst måste man tillåta hästen att gå i en högre form, men den högre formen skapas inte av att man höjer handen. Den skapas av att man samlar hästen.

Nu är jag inte alls bra på att uttrycka mig i text, men titta på den här sidan så förstår du vad jag menar. Under Collection - true collection. http://www.kahlin.net/noir/dressyr/
 
Eftersom psychogrrl redan har svarat på varför man inte ska göra så så kan du läsa det ovan.

Självklart hålls inte handen i samma position när hästen går lång och låg som när den går i hög samling. Skillnaden mellan dig och mig är att du höjer din hand för att hästen SKA samla sig medan min hand följer med hästens huvud NÄR den samlar sig.
 
Är det din Akademiska tränare eller hopptränaren som vill att du lyfta händerna för att "få upp" din häst?
I vilket fall tycker jag att vilken av tränarna det än är, så luta rid för den tränaren.
Du har redan fått bra svar på varför så jag upprepar mig förmodligen.
Lyfter man händerna för att få upp hästen så kommer du att få en hemsk S-båge i hästens hals som resluterar i att hästen sänker ryggen och skjuter ut bakben och rumpa bakom sig.
 
Det här med att lyfta huvudet med händerna. I och för sig är det riktigt, för man vill ju att hästen ska följa tygelhanden. Lyfter man handen så ska hästens huvud följa med, sänker man handen så ska huvudet sänkas. Det är bara det att man ska inte bokstavligen lyfta upp hästens huvud, det ska inte vara tyngd i tygeln. Inte heller kan man begära att en häst som aldrig har gått samlad ska kunna hålla huvudet i maximal höjd. Det måste naturligtvis gå gradvis, likaväl som sökandet neråt går gradvis.
Det viktigaste är att när ryttaren höjer tygelhanden för att be om högre huvudhållning så ber den samtidigt om mera samling och vikten längre bak med säte och skänklar. Likaväl som hästen är en helhet så är ryttaren det också, det går inte bara att rida med handen :)

Jag vill också förtydliga att när jag säger bakbensaktivitet så menar jag aktivitet och böjning i varenda led i bakdelen, från länden till hoven. Då först jobbar hästen ordentligt bakifrån.
 
Oj vad vissa lägger in tolkningar i vad man säger...
När jag säger lyfta händerna så menar jag just också det, inte att dra i tyglarna uppåt för att hästens huvud ska med!
Diskussonerna här går lite upp och ner men jag tycker att speciellt på detta forum så utgår de flesta från att man "rider fel". Jag ber ju faktiskt om råd!
Jag har genom trådarna inte fått ett enda konkret tips på vad jag ska göra istället för att lyfta händerna. Jag hoppas rätt personer tar åt sig här. Tack till Bambe!

Nu är det så att min häst trivs bra att gå i den långa, låga formen. Han går där stadigt även i övergångar så då tycker jag att det är dags för nästa steg. Nästa steg är just att att tippa vikten från framdelen mot bakdelen dvs samling. Jag kan inte bara rida och hoppas att den kommer dit utan man måste visa hästen vad jag vill.

Jag har nu provat detta med att lyfta händerna och det fungerade alldeles utmärkt i korta perioder sedan låter jag honom gå ner till lång och låg igen, det handlar ju om muskelbyggnad.

Så till er som tyckte det var helt fel medtod. Hur ska jag istället göra? Jag tänker fortsätta på detta sätt tills jag fått höra något bättre!
 
Känslan jag får av dina svar är att du söker en knapp att trycka på som inte existerar. Det finns väldigt få "knappar" i ridningen, det mesta är en gradvis övergång från ett läge till ett annat. Exakt när man (rent fysiskt) går över från framåt-nedåt till "skolform" är nästan omöjligt att definiera, det är en gradvis process.

Om din häst nu är etablerad i framåt-nedåtsökningen är det hög tid att börja samla in bakbenen genom att rida skolor. När hästen klarar skolor med bibehållen framåt-nedåtsökning börjar du aktivera bakbenen ytterligare med hjälp av skänklarna. När hästen behärskar även detta börjar du rida "böjd-rakt-fram" där du rider mitt mellan öppna och sluta men med bakbenen aktiverade. Därifrån börjar du rida de halva stegen. När hästen nu efter ett antal månaders/något år av ordentlig träning börjar bli riktigt stark i bakdelen kommer du en dag att upptäcka att halsen fått en ny hållning och att hästen i alla rörelser kan söka framåt-nedåt när du frågar efter det.

Detta kallar vi "relativ uppresning" d.v.s. vi strävar inte efter att höja hästens huvud utan efter att stärka den bak så den sänker bakdelen, i det arbetet kommer hästens framparti också höjas något, men den främsta "uppresningen" fram sker egentligen genom en sänkning bak.

Jag ser inte framåt-nedåt som en form man rider i konstant. Man rider hästen i så hög samling den orkar med, i den ridningen frågar man ofta, ofta om framåt-nedåtsökning och ger hästen den så är det bra, om inte får man arbeta med det.

Du får också faktiskt en del av ansvaret på dig själv för de svar du fått. När du skriver "lyfta händerna" som svar på frågan om vad din tränare vill att du gör ger du en så torftig förklaring att man måste försöka tolka själv och det gör att svaren blir därefter.
 
:bow: :bow: Satans, vilket kortfattad och superförklaring du skrivit angående hästens arbete till samling och styrka. :idea:

Du fick t.o.m. in TIDEN :bump: Hoppas varenda människa här inne som påbörjat AR läser detta ;)

MVH/
 
Kanske det men det är vad min tränare sa till mig och som jag också beskrivit i tråden är jag osäker på henne eftersom hon utbildar enligt den tyska ridningen. Därför vill jag fråga här inne på tråden eftersom jag inte tränar för min AR tränare tillräckligt ofta.

ag söker inga knappar utan vill bara veta hur jag går vidare eftersom vi nu hamnat i en återvändsgränd, jag och totton. Bättre än så här blir vi inte utan hjälp.
Jag tränar för att få en hållbar häst och utgår från att alla vill sin häst bästa. Därför känns det inte vidare kul med allehanda utropstecken utan förklaring bakom. Vore jag specialist hade jag ju inte frågat.

Jag har tränat framåt-nedåt, böjningar, rakriktning, övergångar och nu går det riktigt bra. Har dock börjat märka att han börjar tycka dressyren är lite tråkig eftersom jag inte vet hur vi ska gå vidare ( likaså min motivation). Jag behöver med andra ord gå ett steg till och få in lite förnyelse. Sedan går man ju alltid tillbaka hela tiden och tränar på grunderna.
Min hopptränare tyckte då att jag skulle lyfta händerna för att få ökad samling och baken under. Läser man BBs bok också, att rida på kandar, så visar han också hur man får högre resning genom att höja handen. Detta visar han ju dock på en mer "färdig" häst än vad min totto befinner sig.
Jag börjar gärna träna skolorna men kan jag "sabba" något? Vad jag menar att om man tex börjar för tidigt med piaff så blir det bara stötig trav på stället som är svårt att få mjukt och riktigt samlande. Kan det bli fel att träna skolor för tidigt, mer än att de inte skulle bli bra?
Sen undrar jag om man börjar träna på både öppna och sluta eller ska man börja med öppna tills den "sitter" och sen sluta?
 
När hästen behärskar även detta börjar du rida "böjd-rakt-fram" där du rider mitt mellan öppna och sluta men med bakbenen aktiverade. Därifrån börjar du rida de halva stegen.

När du ovan skriver "böjd-rakt-fram" menar du då att både fram och bakdel ska vara innanför spåret, att hästen ska vara som ett C i kroppen fast ändå gå på en rak linje eller menar du tillfället när man går över från en öppna till en sluta och hästen är rakställd?

Det kändes som om det är nästa steg för mig och min häst, vi har fastnat lite just nu och det här kan nog hjälpa oss vidare om jag har förstått det rätt vill säga.

mvh Jessica
 
Hm, jag får känslan av att du för din "tyska" tränare jobbar väldigt mycket med framåtbjudning? Det kan vara svaret på hela frågan. När stort fokus läggs på framåtbjudning blir det ofta så att hästen skjuter på mycket. Traven känns väldigt härlig och hästen söker framåt-nedåt. Problemet får du när du börjar samla, för hästen har inte styrkan att bära upp sig baktill.

Jag säger alltså inte att det är så, det är bara tanken jag får när jag läser det du skriver.

Ridning av skolorna är a och o i den akademiska världen och de ska göras med en mjuk och lösgjord häst utan en massa "skottande" framåt. Därmed inte sagt att hästen ska såsa omkring i snigeltakt. Det bakben som ska skolas (inner i öppna, ytter i sluta) ska bära upp vikt, det andra benet ser till att hästen flyttas lagom fort framåt. Nyckelordet är "bärkraft" om man har för högt tempo bär hästen inte på det bakben man försöker skola utan bara transporterar sig framåt.

Kan din häst flytta in bogen för trängande tygel (öka/minska volten samt vända igenom volten för ytterhjälper)? I så fall bör du kunna rida öppna. Kan hästen flytta sin bakdel för inner höft? I så fall bör du kunna rida en sluta. Vilket du ska börja med kan jag inte svara på. Det viktiga är att du inte försöker fysisk "placera" hästen i en form den inte orkar. Måste du börja hålla emot och ta i är inte hästen redo, eller så gör du fel.

Om vi pratar Bent så visst är det så att han beskriver höjandet av handen, men hästen måste vara redo för det, som du säger, det gäller den utbildade hästen. Gör du samma sak med din häst som tydligen inte behärskar skolorna än kommer du nästan säkert få den omtalade s-kurvan i halsen. Tänk efter, hur i hela världen ska en höjning av handen så att hästen måste ta upp huvudet göra att hästen orkar bära sig mer bak?

Med piaffen är det som med all samling; En dag, när du ridit dina skolor och halva steg så länge att du börjar glömma att det en gång ska bli piaff kommer din häst sätta sig ner och göra en piaff, du kommer bli paff för det kommer när du minst anar det. När den dagen kommer är din häst stark nog. Försöker du forcera fram det kommer det orsaka spänningar som kommer vara svåra att jobba bort. D.v.s det är inte en knapp du trycker på, utan en pågående process.
 

Liknande trådar

Dressyr sorry, det är långt... Jag har en inriden 4-åring som jag håller på att sätta igång och har lite frågor kring detta som jag hoppas kunna...
Svar
2
· Visningar
875
Senast: Ridaranka
·
Träning Det första steget är ju att erkänna att man har blivit rädd, men sen då? Jag har ingen backup, ingen som vill förstå. Bakgrund: För...
2
Svar
38
· Visningar
5 797
Senast: cili
·
Hästvård Jag får gråa hår av valacken. Han har ju lyckats med diverse 'tok' sen i höstas, både allvarlig senskada, och så toppade han med att i...
Svar
14
· Visningar
4 639
Träning Treåringen ger mig lite gråa hår för stunden. Okej att alla mina hästar är/har varit arbetsnarkomaner, men det här är löjligt...
Svar
11
· Visningar
1 464
Senast: Alexandra_W
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vikten av unghästbete
Tillbaka
Upp