Qelinas filmjölkslimpor (2 stycken 2 liters formar, det blir rejäla limpor)
7 dl fiberhavregryn
4 dl grahamsmjöl
7 dl grovt rågmjöl
10 dl kruskakli
2 dl Pofiber
3 tsk salt
8 tsk bikarbonat
grovrivna morötter (jag vill ha mycket morötter så jag tar 2 fulla rivjärn= lite mer än 1 kg )
6 dl vatten
1 liter lättfil
Blanda alla torra ingredienser, riv sedan morötterna grovt och blanda i. Avsluta med att blanda i filmjölk och vatten. Lägg i formarna, jag har silikonformar så då behöver man inte smöra och bröa formarna men har man vanliga formar behövs det. I och med morötterna behöver man ingen sötning, många filmjölksbröd har t.ex. sirap i men morötterna ger brödet sötma. Man kan också byta ut morötterna mot 1-2 squash.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 105-110 minuter (iaf i min ugn, kanske skiljer sig lite men man lär sig vad som blir bäst och sen beror det på hur mycket morötter man tar för tar man mindre morötter behövs det kortare tid i ugnen för det är inte lika saftigt). Låt bröden svalna och stelna till lite mellan bakhanddukar innan du skivar dem för då håller de ihop bättre. Tips för att brödet inte ska gå sönder när du skär, vänd det upp och ner så brödet ligger på ovansidan som är den knaprigaste och hårdaste sidan, det blir mycket lättare att skära om man börjar med den mjuka sidan. Skär i portionsbitar,lägg bitar av bakplåtspapper mellan varje skiva så de inte klibbar ihop i påsen, frys in och ta fram så mycket du vill ha så smakar det alltid nybakat!
7 dl fiberhavregryn
4 dl grahamsmjöl
7 dl grovt rågmjöl
10 dl kruskakli
2 dl Pofiber
3 tsk salt
8 tsk bikarbonat
grovrivna morötter (jag vill ha mycket morötter så jag tar 2 fulla rivjärn= lite mer än 1 kg )
6 dl vatten
1 liter lättfil
Blanda alla torra ingredienser, riv sedan morötterna grovt och blanda i. Avsluta med att blanda i filmjölk och vatten. Lägg i formarna, jag har silikonformar så då behöver man inte smöra och bröa formarna men har man vanliga formar behövs det. I och med morötterna behöver man ingen sötning, många filmjölksbröd har t.ex. sirap i men morötterna ger brödet sötma. Man kan också byta ut morötterna mot 1-2 squash.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 105-110 minuter (iaf i min ugn, kanske skiljer sig lite men man lär sig vad som blir bäst och sen beror det på hur mycket morötter man tar för tar man mindre morötter behövs det kortare tid i ugnen för det är inte lika saftigt). Låt bröden svalna och stelna till lite mellan bakhanddukar innan du skivar dem för då håller de ihop bättre. Tips för att brödet inte ska gå sönder när du skär, vänd det upp och ner så brödet ligger på ovansidan som är den knaprigaste och hårdaste sidan, det blir mycket lättare att skära om man börjar med den mjuka sidan. Skär i portionsbitar,lägg bitar av bakplåtspapper mellan varje skiva så de inte klibbar ihop i påsen, frys in och ta fram så mycket du vill ha så smakar det alltid nybakat!