Du säger ju att vi inte skall göra något eftersom andra gör mindre, har du ändrat dig?Säger inte att vi inte ska göra något. Och SD kan dra dit pepparn växer.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Du säger ju att vi inte skall göra något eftersom andra gör mindre, har du ändrat dig?Säger inte att vi inte ska göra något. Och SD kan dra dit pepparn växer.
Nej det gör vi inte, läs @MJLee s inlägg igen.Fast åter igen Sverige betalar sitt för klimatet flera gånger om.
Det är dags för andra länder att med göra sitt.
Jag tycker att det gör det. Det är inte realistiskt att förvänta sig att kollektiva alternativ ska vara strikt bättre ur bekvämlighetssynpunkt.
Nej låt Tyskland fortsätta släppa ut
Vilka procent har övriga länder då? Sve
Har inte sagt att vi ska sluta göra vad vi gör.
Men omfördela det hela.
Sätt högre skatt på flyg det är onödiga utsläpp.
Se till att det finns möjlighet att lämna ex elektronik på lagning istället för att köpa nytt. Det finns mycket att göra
Intressant att det du citerar inte finns kvar i inlägget. Svårt att diskutera när text ändras under pågående debatt.Kolla länken till Earth Overshoot Day. Där ser du datum för när länder börjar konsumera för mycket av jordens resurser. Här är den igen https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/ USA konsumerar mer av jordens resurser än vi, Kina mindre så man kan inte skylla på storleken av landet heller. Tysklands overshoot dag infaller en månad senare, 3 maj, än Sveriges. Dvs, de är mer klimatvänliga än Sverige med en månad. Vilket är mycket med tanke på att det bara är 12 månader vi räknar.
Absolut, bränsle är en del, tyvärr en stor del, hushållsel o uppvärmning, transport av mat o miljöförstöring är andra tunga poster.Har aldrig sagt att vi inte ska göra något.
Men det finns att göra på mer plan är bränslet.
Med tanke på att en stor del av klimatbelastningen utgörs av persontransporter gissar jag att en stor del av förklaringen kan finnas i det faktum att Tyskland är ungefär tio gånger mer tätbefolkat än Sverige. Enkelt uttryckt finns det, åtminstone jämförelsevis, helt enkelt ingen landsbygd att bo på. Folk har närmare mellan bostad och arbete, och det beror ju inte på att Tyskland primärt inrättat sin infrastruktur på ett särskilt klimateffektivt sätt utan på att där bor en väldig massa människor.Dvs, de är mer klimatvänliga än Sverige med en månad. Vilket är mycket med tanke på att det bara är 12 månader vi räknar.
Med tanke på att en stor del av klimatbelastningen utgörs av persontransporter gissar jag att en stor del av förklaringen kan finnas i det faktum att Tyskland är ungefär tio gånger mer tätbefolkat än Sverige. Enkelt uttryckt finns det, åtminstone jämförelsevis, helt enkelt ingen landsbygd att bo på. Folk har närmare mellan bostad och arbete, och det beror ju inte på att Tyskland primärt inrättat sin infrastruktur på ett särskilt klimateffektivt sätt utan på att där bor en väldig massa människor.
Om det ligger något i mitt antagande så går det kanske inte att komma ifrån att hela Sverige inte kan tillåtas leva (läs: vara befolkat).
Jag tror att förklaringarna ser olika ut beroende på land. Jag föreställer mig till exempel (ja, ren spekulation) att invånarna i Luxemburg flyger oftare än andra, och att Estland släpar efter en bit ifråga om elproduktion,, uppvärmning, fordonsflotta mm.Intressant är att några av de största 'miljöbovarna' är tätbefolkade länder som Luxemburg, Estland, Danmark bl.a. Så jag tror inte det finns en direkt korrelation mellan areal v befolkningsmängd. Men eftersom Sverige är ett stort land sett till yta så blir konsumtionen av fossilbränsle extra kännbart, både för individen och samhället.
Urbaniseringen tror jag iofs är lätt att överskatta, litet nyansering finns bl a här. Samtidigt är det ju litet av frågan, om den kanske behöver forceras. Om repressiva styråtgärder införs brett innan alternativen finns rimligt tillgängliga för gemene man, så tror jag att det blir svårt att behålla permanentboende invånare i stora delar av landet.Med det inte sagt att den svenska landsbygden/glesorterna ska förfalla. Men det pågår och har gjort det länge en urbanisering där alltfler flyttar till storstäderna, ffa unga. Det blir lite av en ond cirkel. Ju fler som flyttar, desto mindre blir skatteunderlaget, desto svårare är det för kommunen/regionen att tillhandahålla bra lokaltrafik. Nu när mycket av vården är privatiserad så håller inte privata VC och liknande öppet på småorter där det inte lönar sig pga svagt patientunderlag. Därför måste folk resa längre för att komma till vården. Samma sak med andra samhällstjänster.
Vilken fruktansvärd tanke! Har svårt att se ett bättre sätt att få sisådär 40% av befolkningen att vilja bli arbetslös. Personligen så dör jag hellre i någon form av extremt oväder orskat av klimatförändringar än blir tvingad att bo i en stad under dom premisserna med tanke på vilken misär det skulle bli.Med litet mer klarspråk - det kan vara orimligt att tillåta människor att bo på landet.
I så fall tror jag att det behövs tydligare politiska beslut för att kriminalisera landsbygdsboende som inte är lokaliserat helt nära arbetsplatsen. Att straffa ut genom drivmedelskostnaden tror jag tar för lång tid.
Intressant är att några av de största 'miljöbovarna' är tätbefolkade länder som Luxemburg, Estland, Danmark bl.a. Så jag tror inte det finns en direkt korrelation mellan areal v befolkningsmängd. Men eftersom Sverige är ett stort land sett till yta så blir konsumtionen av fossilbränsle extra kännbart, både för individen och samhället.
Med det inte sagt att den svenska landsbygden/glesorterna ska förfalla. Men det pågår och har gjort det länge en urbanisering där alltfler flyttar till storstäderna, ffa unga. Det blir lite av en ond cirkel. Ju fler som flyttar, desto mindre blir skatteunderlaget, desto svårare är det för kommunen/regionen att tillhandahålla bra lokaltrafik. Nu när mycket av vården är privatiserad så håller inte privata VC och liknande öppet på småorter där det inte lönar sig pga svagt patientunderlag. Därför måste folk resa längre för att komma till vården. Samma sak med andra samhällstjänster.
Jag tror man måste gå mer på djupet än bara klaga på ökade bensinpriser. Både som individ och som samhälle. Svenskar måste vara beredda på att göra uppoffringar, även om de är obekväma (ja bil är det snabbaste, enklaste och mest bekväma alternativet). Samhället måste vara beredda på att gå in med resurser för bättre alternativ till privat åkande. Arbetsgivare måste vara beredda på att bli mer flexibla för att underlätta för arbetstagare att använda mer miljövänliga transportalternativ. Ett helhetsgrepp måste tas, men vad det än leder till så är alla överens om att fossilbränslekonsumtionen i Sverige och världen måste minska drastiskt om vi ska ha någon chans att mildra klimatförändringarna. Och någonstans måste vi börja.
Ökade bensinpriser är bara början till vad svenskar kommer att tvingas acceptera i framtiden. Vi kan inte uppehålla samma levnadsstandard som vi gör idag, frågan är egentligen hur långt ner det går och hur snabbt.
Frågan är då var gränsen går - hur obekvämt ska våra liv bli? Hur mycket tidigare ska vi behöva gå upp på morgonen? Behöver vi lägga hela dagen på ett läkarbesök på 15 minuter? Kånka på matkassar hem från affären via ett bussbyte och en (el)cykeltur (om vintern)? Om vi bor där det inte finns kollektivtrafik, ska vi flytta till platser där det finns, och vad gör vi när kollektivtrafiken dras om/turerna ändras?
I och för sig är jag väl berättigad till färdtjänst när bensinen blir för dyr för att köra själv. Det kan bli spännande - behöver jag åka halvmilen till ICA riskerar jag en tretimmarstur runt Kristianstadstrakten.![]()
Då är frågan hur mycket sämre det får vara ur "bekvämlighetssynpunkt"Jag tycker att det gör det. Det är inte realistiskt att förvänta sig att kollektiva alternativ ska vara strikt bättre ur bekvämlighetssynpunkt.
@sjoberga Vad pratar vi om för avstånd? Jag ser nog inte hur veckopendling skulle vara en lämplig lösning.
DÄREMOT, så finns det ju massor att göra hos arbetsgivare. Så många idag som sitter och jobbar med system de lika gärna hade kunnat jobba med hemifrån, för att inte tala om alla dessa sanslösa möten som likaväl kan hållas över Skype.