Bukefalos 28 år!

Bör vegokorv få kallas korv? (utbruten från Störiga saker vi stör oss på, del 15)

Jag kan verkligen inte förstå bekymret. Jag har som sagt inte ätit kött sedan 1997, och har som vana att alltid kolla innehållet i de livsmedel jag köper. Det borde väl ligga i allas intresse att veta vad man stoppar i sig?

Snälla EU, fokus.

Produktnamnet är viktigt och ska inte vara vilseledande.

Eller är det OK att det heter vad som helst? Tycker du verkligen det?
No-Vegan Tofu (gjord på komjölk och gelatin)
VeganInvers Sojakorv (gjord på soja, griskött och fårtarm)
!Vegan burger (på 100% angusfärs)

Eller finns det en onödig risk att någon som vill köpa matvaror utan animalier råkar få med sig en sån låda hem dagar när man inte har tre timmar på sig att lusläsa samtliga innehållsförteckningar när man handlar?


(För övrigt argumenterar jag inte mot formen korv som kan innehålla vadsomhelst, men mot att använda ord som signalerar innehåll av animalier när det inte finns där. Som de olyckliga "köttfria köttbullarna" och "no-chicken burger")
 
Vilseledande hur? Ätit vegoprodukter sedan -95 och aldrig upplevt att det skulle vara annat än kristallklart om en produkt är vegetarisk eller ej.

"Köttfria köttbullar" är för mig alldeles fel, som ett exempel. Jag tycker som sagt vilseledande produktnamn är fel, men inte en särskilt stor fråga, och ännu mindre blir den om man anför just vegoprodukters felaktigheter.

Det är något slags storm i ett vattenglas - se bara till att de sista få olyckliga produktnamnen arbetas bort, det verkar knepigt att införa en massa detaljerad lagstiftning om ord.
 
Jag spinner vidare på falukorv. Det är inte reglerat att tillverkaren måste uppge hur mycket som är nöt- häst- respektive fläskkött i en falukorv. Hur är inte det vilseledande? De behöver enbart uppge en totalprocentsumma med köttsorterna ihop. Det är väl högst vilseledande att inte få veta hur stor andel av olika djurarter det är i en produkt?
 
Produktnamnet är viktigt och ska inte vara vilseledande.

Eller är det OK att det heter vad som helst? Tycker du verkligen det?
No-Vegan Tofu (gjord på komjölk och gelatin)
VeganInvers Sojakorv (gjord på soja, griskött och fårtarm)
!Vegan burger (på 100% angusfärs)

Eller finns det en onödig risk att någon som vill köpa matvaror utan animalier råkar få med sig en sån låda hem dagar när man inte har tre timmar på sig att lusläsa samtliga innehållsförteckningar när man handlar?


(För övrigt argumenterar jag inte mot formen korv som kan innehålla vadsomhelst, men mot att använda ord som signalerar innehåll av animalier när det inte finns där. Som de olyckliga "köttfria köttbullarna" och "no-chicken burger")
Exakt så. Det är ju skillnad på namn på innehåll och namn på form, tänker jag. Köttbullar, fiskbullar, vegobullar - inget bör vara oklart vad det är på det stora hela, däremot får man väl kolla innehållsförteckningen om man vill veta vilket kött köttbullarna innehåller, eller vilka produkter som finns i vegobullarna. För dem som det inte spelar någon roll för, så länge man vet att det är kött/inte kött ska det vara tydligt som det är.

Men om man istället börjar med "vegetarisk kyckling", "vegansk nötfärs" och "fläsktofu" (eller typ köttfria köttbullar...) så är det ju på en annan nivå och riskerar att bli extremt förvirrande för alla. Jag hoppas att det är det sistnämnda som är tänkt att undvikas, inte möjligheten att beskriva ett format med olika innehåll.
 
Jag spinner vidare på falukorv. Det är inte reglerat att tillverkaren måste uppge hur mycket som är nöt- häst- respektive fläskkött i en falukorv. Hur är inte det vilseledande? De behöver enbart uppge en totalprocentsumma med köttsorterna ihop. Det är väl högst vilseledande att inte få veta hur stor andel av olika djurarter det är i en produkt?

På vilket sätt är det vilseledande? Om en falukorv per definition är en korv som innehåller minst 45 % av nöt- fläsk- eller hästkött, då kan det ju inte vara vilseledande information att tillverkaren anger att det är just detta korven består av.

Sen kan man ju tycka att det rent näringsmässigt, miljömässigt osv är bristfälligt att inte ange exakt innehåll. Men knappast vilseledande.
 
Falukorv är väl inte helt logiskt vad den innehåller? Och i blodpudding är huvudingredienserna i fallande ordning: Vatten, FULLKORNSMJÖL av RÅG, VETEMJÖL, rapsolja, blodpulver från gris och nöt, socker, salt, kryddor.
Inte blod som huvudingrediens, eller ens något animaliskt bland de första 4.
Falukorv är namnskyddat så det är tämligen logiskt vad det innehåller, står det falukorv ska det innehålla en viss mängdkött etc, och man behöver inte läsa för att veta att det inte är potatis, ärtor eller soja som huvudingrediens. Astrid och aporna kanske skulle kalla det F*aluk*orv och haft soja som huvudingrediens och Kronfågel skulle kunna kalla det kycklingfalu och någon annan kallat det no falu falukorv och baserat den på sojaprotein..

Jag vet inte hur det är med blodpudding, men det du beskriver är just vad jag förväntar mig av blodpudding. Hade den innehållit soja istället för blod hade jag däremot reagerat.

Det finns regler idag som gör att man inte kan göra vad som helst och beroende på hur ett nytt regelverk ser ut ser jag positivt på det, jag välkomnar välformulerade regler som stärker skyddet på produkter på så vis att det blir klart vad man äter. Dessa borde även skydda vegetariska produkter, att broccoligratäng måste innehålla broccoli och inte får innehålla bacon. Idag finns det många konstiga produkter som inte innehåller vad man förväntar sig av namnet och ja jag menar att det ska framgå av namnet vad som ingår antingen av tradition som med blodpudding eller av namnet inte vad som inte ingår, inte felstavat, inte någon snarlik version där man bytt ut något tecken, och inte att den namngivande ingrediensen nummer tre eller fem i namnet (om det nu inte är som i blodkorv där traditionen sätter namnet) eller att det bara finns spår av ingrediensens fast namnet visar något annat såsom äggnudlar med 0,5% ägg eller liknade.

Som sagt jag önskar att man inte ska förväntas läsa innehållsförteckningen för att veta vad man egentligen får. Med tanke på att du inte verkade hålla med mig så frågar jag mig om du inte håller med om detta sista eller att du tycker det är okej att man kan döpa mat efter eget tycke hur vilseledande det än är? Det är inte så att problemen med vilseledande namn minskat med åren.
 
På vilket sätt är det vilseledande? Om en falukorv per definition är en korv som innehåller minst 45 % av nöt- fläsk- eller hästkött, då kan det ju inte vara vilseledande information att tillverkaren anger att det är just detta korven består av.

Sen kan man ju tycka att det rent näringsmässigt, miljömässigt osv är bristfälligt att inte ange exakt innehåll. Men knappast vilseledande.
Jag spann mer vidare på att man ska förstå direkt vad huvudråvaran är i vegetariska produkter. I en falukorv får du inte ens reda på det även om du vill veta och lusläser ingrediensförteckningen.
 
Jag spann mer vidare på att man ska förstå direkt vad huvudråvaran är i vegetariska produkter. I en falukorv får du inte ens reda på det även om du vill veta och lusläser ingrediensförteckningen.
Jo du vet vad huvudråvaran i falukorv är, falukorv är namnskyddad, du vet vad du får när du köper den, men inte om du köper F*alukorv


" Falukorv är en korv som innehåller basingredienserna kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor;[1] den är en typ av bräckkorv.[2] Falukorven räknas som en typiskt svensk produkt och ingår i många maträtter i det svenska köket och är namnskyddad sedan 1973.[3] Falukorv ska till minst 45[4] procent bestå av nöt-, häst- eller fläskkött.[4] Många falukorvar innehåller dock mer kött än så.[5] I begreppet "köttmängd" ingår även köttets naturliga innehåll av fett och vatten.[6] Livsmedelsverkets regler avgör vilken mängd som får utgöras av bindväv, till exempel senor.[6] Fetthalten i fläskkött och nötkött får inte överstiga en viss procent.[6] "

Källa https://sv.wikipedia.org/wiki/Falukorv
 
Falukorv är namnskyddat så det är tämligen logiskt vad det innehåller, står det falukorv ska det innehålla en viss mängdkött etc, och man behöver inte läsa för att veta att det inte är potatis, ärtor eller soja som huvudingrediens. Astrid och aporna kanske skulle kalla det F*aluk*orv och haft soja som huvudingrediens och Kronfågel skulle kunna kalla det kycklingfalu och någon annan kallat det no falu falukorv och baserat den på sojaprotein..

Jag vet inte hur det är med blodpudding, men det du beskriver är just vad jag förväntar mig av blodpudding. Hade den innehållit soja istället för blod hade jag däremot reagerat.

Det finns regler idag som gör att man inte kan göra vad som helst och beroende på hur ett nytt regelverk ser ut ser jag positivt på det, jag välkomnar välformulerade regler som stärker skyddet på produkter på så vis att det blir klart vad man äter. Dessa borde även skydda vegetariska produkter, att broccoligratäng måste innehålla broccoli och inte får innehålla bacon. Idag finns det många konstiga produkter som inte innehåller vad man förväntar sig av namnet och ja jag menar att det ska framgå av namnet vad som ingår antingen av tradition som med blodpudding eller av namnet inte vad som inte ingår, inte felstavat, inte någon snarlik version där man bytt ut något tecken, och inte att den namngivande ingrediensen nummer tre eller fem i namnet (om det nu inte är som i blodkorv där traditionen sätter namnet) eller att det bara finns spår av ingrediensens fast namnet visar något annat såsom äggnudlar med 0,5% ägg eller liknade.

Som sagt jag önskar att man inte ska förväntas läsa innehållsförteckningen för att veta vad man egentligen får. Med tanke på att du inte verkade hålla med mig så frågar jag mig om du inte håller med om detta sista eller att du tycker det är okej att man kan döpa mat efter eget tycke hur vilseledande det än är? Det är inte så att problemen med vilseledande namn minskat med åren.

Men det är väl lika relevant att veta vilka köttslag (av olika djurarter!) som att veta om det är soja eller majs som är huvudingrediens i en vegetarisk produkt?

Jag menar inte att blodpudding inte innehåller blod, men förväntan på namnet är att den huvudsakligen består av blod, inte av olika sorters mjöl, vatten och rapsolja. Det hade jag förväntat mig av ett bröd snarare.

Du själv skriver att man inte ska behöva lusläsa en ingredienslista för att få veta vilken huvudråvara man äter. Hur ska du ha det egentligen? En broccoligratäng skriver du får inte innehålla bacon, men tycker du att en ärtsoppa får innehålla fläsk?

Jag håller helt med om att namn inte ska vara vilseledande, men jag anser att det är berättigat även för köttprodukter som blodpudding i sådana fall, inte förbehållet enbart de vegetariska produkterna. Om nu köttbranschen lobbar så hårt för det här kan de kanske sopa framför sin egna dörr först. Blodpudding skulle få heta mjölpudding med inslag av blod, och falukorven skulle behöva ha med i ingredienslistan vilken fördelning av olika djurarter de har i. Håller du med om det?
 
Jo du vet vad huvudråvaran i falukorv är, falukorv är namnskyddad, du vet vad du får när du köper den, men inte om du köper F*alukorv


" Falukorv är en korv som innehåller basingredienserna kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor;[1] den är en typ av bräckkorv.[2] Falukorven räknas som en typiskt svensk produkt och ingår i många maträtter i det svenska köket och är namnskyddad sedan 1973.[3] Falukorv ska till minst 45[4] procent bestå av nöt-, häst- eller fläskkött.[4] Många falukorvar innehåller dock mer kött än så.[5] I begreppet "köttmängd" ingår även köttets naturliga innehåll av fett och vatten.[6] Livsmedelsverkets regler avgör vilken mängd som får utgöras av bindväv, till exempel senor.[6] Fetthalten i fläskkött och nötkött får inte överstiga en viss procent.[6] "

Källa https://sv.wikipedia.org/wiki/Falukorv
Den kan innehålla nöt, häst ELLER fläskkött. Jag som konsument vill veta vilket eller vilka köttslag det är i just min falukorv som jag vill välja i butiken. Det kan vara av medicinska eller religösa skäl eller bara för att jag som konsument vill veta vad jag stoppar i mig. Får jag inte det?
 
Jag spann mer vidare på att man ska förstå direkt vad huvudråvaran är i vegetariska produkter. I en falukorv får du inte ens reda på det även om du vill veta och lusläser ingrediensförteckningen.

Jag skrev innan att jag tyckte det var hopplöst med tex "vegobitar" eftersom man inte har någon aning om vad det är. Problemet med det är ju inte det faktum att vegobitarna är vegetariska utan att det på inte är ett vedertaget namn för någon produkt. Och det jag skrev handlade mer om hur jag själv upplevde det när jag handlade än hur jag tyckte att det borde lagstiftas om frågan.

Sen kan jag tycka att det vara olika förutsättningar för en nypåhittad produkt, och något som hetat samma sak sen vikingatiden. För den nya produkten är det viktigare att man förstår vad det är för något. För den gamla produkten är det viktigare att den faktiskt innehåller det som det vedertagna namnet signalerar att den ska. Oavsett om produkterna i sig är animaliska eller vegetariska.
 
Den kan innehålla nöt, häst ELLER fläskkött. Jag som konsument vill veta vilket eller vilka köttslag det är i just min falukorv som jag vill välja i butiken. Det kan vara av medicinska eller religösa skäl eller bara för att jag som konsument vill veta vad jag stoppar i mig. Får jag inte det?

Ett större problem som jag som allätare har är att restauranger inte är skyldiga att berätta var köttet kommer från. Jag köper alltid svenskt kött i affären och skulle gärna få möjligheten att göra det valet på restaurang också. Iofs kan man nog gissa sig till att är det svenskt kött så skriver de ut det på menyn och står det inget såär det nog importerat. Men ändå. Det hade varit något som jag skulle vilja veta.
 
Men det är väl lika relevant att veta vilka köttslag (av olika djurarter!) som att veta om det är soja eller majs som är huvudingrediens i en vegetarisk produkt?

Jag menar inte att blodpudding inte innehåller blod, men förväntan på namnet är att den huvudsakligen består av blod, inte av olika sorters mjöl, vatten och rapsolja. Det hade jag förväntat mig av ett bröd snarare.

Du själv skriver att man inte ska behöva lusläsa en ingredienslista för att få veta vilken huvudråvara man äter. Hur ska du ha det egentligen? En broccoligratäng skriver du får inte innehålla bacon, men tycker du att en ärtsoppa får innehålla fläsk?

Jag håller helt med om att namn inte ska vara vilseledande, men jag anser att det är berättigat även för köttprodukter som blodpudding i sådana fall, inte förbehållet enbart de vegetariska produkterna. Om nu köttbranschen lobbar så hårt för det här kan de kanske sopa framför sin egna dörr först. Blodpudding skulle få heta mjölpudding med inslag av blod, och falukorven skulle behöva ha med i ingredienslistan vilken fördelning av olika djurarter de har i. Håller du med om det?
Nej, det är inte relevant för mig att veta vilket slags kött det är i falukorv, jag vet ju vilka det ska vara, det är inte så att falukorv får innehålla vilket kött som helst. Och tycker någon det är relevant så kan man ju kolla upp det.

Och angående blodpudding så är det bara fånigt att propsa på att blod ska vara först på ingrediensenslistan när det traditionellt sett varierar mycket och att det ingalunda är så att när man lagar den själv att man har mest av just blod i den. Rimligen ska det inte krävas mer blod än den minsta mängd man normalt använder när man lagar den hemma. Om blodpuddingen bara innehåller få procent eller inga blodprodukter så blir det fel däremot.
 
Jag skrev innan att jag tyckte det var hopplöst med tex "vegobitar" eftersom man inte har någon aning om vad det är. Problemet med det är ju inte det faktum att vegobitarna är vegetariska utan att det på inte är ett vedertaget namn för någon produkt. Och det jag skrev handlade mer om hur jag själv upplevde det när jag handlade än hur jag tyckte att det borde lagstiftas om frågan.

Sen kan jag tycka att det vara olika förutsättningar för en nypåhittad produkt, och något som hetat samma sak sen vikingatiden. För den nya produkten är det viktigare att man förstår vad det är för något. För den gamla produkten är det viktigare att den faktiskt innehåller det som det vedertagna namnet signalerar att den ska. Oavsett om produkterna i sig är animaliska eller vegetariska.

Nu tycker jag du blandar ihop produktnamn med innehåll. Det finns ju massor av produktnamn som inte speglar vad det är i både bland vegetariska och animaliska produkter.
När är ett namn vedertaget? Är det när köttbranschen vet vad det är i varenda vegetarisk produkt? För veganer är det nog självklart sedan ett decennium vad det är i vegobitar från Anamma, för de vet exempelvis att Anamma alltid har soja och inte seitan eller majs, eller vad det nu kan vara (OBS! jag har ingen aning, detta är ett exempel). För de som inte köper vegobitar så ofta behöver man läsa närmre på, precis som jag gör när jag köper en påse dumplings från frysdisken eller vårrullar och vill veta om de är veg eller med kött i, och isåfall vilket kött eller vilka grönsaker. Och sedan kommer ett nytt varumärke och kallar dem springrolls helt plötsligt, då vet jag inte heller vad det är i dem utan får läsa på förpackningen. Jag förstår verkligen inte problemet.
 
Det här är de varianter som finns av skyddade livsmedelsprodukter.

Skyddad ursprungsbeteckning
Produktion, bearbetning och beredning av produkten måste ske inom ett avgränsat område. Detta gäller för t ex parmesanost (Parmigiano Reggiano, parmaskinka (Prosciutto di Parma) samt Kalix löjrom.

Skyddad geografisk beteckning
Antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom det geografiska området. Råvarorna kan komma från annan plats. T ex ostarna Svecia och Gruyere.

Garanterad traditionell specialitet
Det är enbart själva receptet som är skyddat. T ex buffelmozzarella, feta, serranoskinka och falukorv.

Har svårt att se var random köttkorv och köttburgare skulle passa in, eftersom de redan idag varierar så stort i recept, ursprung med mera. Det är därför köttbranschen vill uppfinna en ny kategori.
Honung och vin passar inte in på något av det men har ändå sikta regler på vad som får kallas för just honung eller vin.
 
Det finns regler på innehållet i korv, därför blir det problematiskt med just soja-korv. Som jag dessutom tror heter något annat idag eftersom de flesta redan har bytt namn.
Anammas heter Vegokorv. Och Vegobullar, Vegofärs, Vegochorizo, Vegoschnitzel, Vegonuggets. Hälsans kök kör med Plant-based Sausage.
 
Nej, det är inte relevant för mig att veta vilket slags kött det är i falukorv, jag vet ju vilka det ska vara, det är inte så att falukorv får innehålla vilket kött som helst. Och tycker någon det är relevant så kan man ju kolla upp det.
Hur kan man kolla upp det om det inte står i ingredienslistan? I en vegoprodukt skulle det inte få stå "50% rotsaker", utan det skulle behöva vara specificerat.

Och angående blodpudding så är det bara fånigt att propsa på att blod ska vara först på ingrediensenslistan när det traditionellt sett varierar mycket och att det ingalunda är så att när man lagar den själv att man har mest av just blod i den. Rimligen ska det inte krävas mer blod än den minsta mängd man normalt använder när man lagar den hemma. Om blodpuddingen bara innehåller få procent eller inga blodprodukter så blir det fel däremot.
Men du själv skriver ju att man ska förstå vad huvudråvaran är. Jag har aldrig lagat blodpudding och jag känner ingen som någonsin lagat blodpudding, så hur ska man veta det?
 
Ett större problem som jag som allätare har är att restauranger inte är skyldiga att berätta var köttet kommer från. Jag köper alltid svenskt kött i affären och skulle gärna få möjligheten att göra det valet på restaurang också. Iofs kan man nog gissa sig till att är det svenskt kött så skriver de ut det på menyn och står det inget såär det nog importerat. Men ändå. Det hade varit något som jag skulle vilja veta.
Håller helt med. Det vore självklart att man ska få veta det. Men det vägrar köttlobbyn också gå med på. Jag brukar fråga oavsett och hoppas jag får svar.
 
Den kan innehålla nöt, häst ELLER fläskkött. Jag som konsument vill veta vilket eller vilka köttslag det är i just min falukorv som jag vill välja i butiken. Det kan vara av medicinska eller religösa skäl eller bara för att jag som konsument vill veta vad jag stoppar i mig. Får jag inte det?
Då kan du ju läsa i innehållsförteckningen och slipper leta efter kyckling,, krokodil och kalkonkött. Falukorv är en traditionell korv som kan variera i innehåll, det blir kontraproduktivt att namnskydda korven och bestämma att det bara exempelvis nötkött. Då bryter namnskyddet mot traditionen.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp