foderstrupsförstoppning?

A

Amia

Hur ser man på en häst att den har fått det, och hur kan mna hjälpa den ifrån det?
 
Det är jätteläskigt när en häst får foderstrupsförstoppning. Det tycker jag iallafall. Det kan se ut som om hästen står och hulkar typ. De kan trycka ihop hela halsen. Hm... svårt att förklara. Är den en lindrig förstoppning försöker hästen hosta upp det som fastnat. Slem och fradga kommer från hästens mun.

I förebyggande syfte kan man se till att hästens foder är ordentligt blött, sen kan man också försöka få hästen att inte kasta i sig maten och se till så att den druckit ordentligt innan den äter.

Då hästen får en foderstrupsförstoppning kan man försöka massera strupen och tillkalla veterinär som får "suga upp" det som fastnat. Detta ska man aldrig göra själv!

Detta är mina erfarenheter av foderstrupsförstoppning.

/Snorpan
 
W

wera

När jag var på klinik senast kom en häst in akut med foderstrupsförstoppning. De fick gå ner med "slang" och spola/lösa upp det. Ingen kul syn, men de klarade pållen.
/Wera
 
M

miamiamia

Har ett halvblod på 2,5 år som får foderstrupsförstoppning med jämna mellanrum. det har även hänta att han fått det två gånger av hö. Ha vattenhink i boxen så dricker dom mera, blöt allt foder även höt. Låt hästen äta kraftfoder i en stor "balja" på golvet så håller den huvudet naturligt + att maten är spridd på stor yta då går det långsammare att äta. man kan även lägga i några stora stenar som hästen måste knuffa runt för att få i sig maten. Fodra hästen först av alla så du kan kolla att den är ok innan du lämnar stallet.
Vid fodestrupsförstoppning så kommer mycket släm ur mun och näsborrar, hästen hulkar och är orolig, gräver i boxen. Massera foderstrupen LÄNGE. massera även där foderstrupen går in i bringan (där fastnar det alltid på våran häst) Man kan även leda hästen. Om det inte släppt på en timma så tillkalla veterinär. Om du hittar hästen på morgonen med foderstrupsförstoppning så kan den ha stått hela natten.
Det är jobbigt med dessa hästar och man får aldrig slarva.
/mia
 

Liknande trådar

IT & mobiler För ett tag sedan måste jag ha råkat klicka i något. Vet att ag vart ute på wikipedia för att vi sökte fram någon information under en...
2
Svar
22
· Visningar
1 429
Senast: Fetaost
·
Hästvård Min 25-åriga ponny fick i sig lusernpellets och står med foderstrupsförstoppning. Jourvet. är på annat akutärende, men kommer efter det...
Svar
6
· Visningar
938
Senast: Tualma
·
Hästvård Hej! Jag står inför ett tufft beslut om att eventuellt låta min bästa vän på 20 år få somna in. Jag har ägt honom sedan han var 7 år...
Svar
8
· Visningar
998
Hästvård Hur ser ni andra på det med en 23årig häst som fått en akut senskada och vid UL visades sig ha en gammal skada på samma benet som dock...
2
Svar
26
· Visningar
1 985
Senast: Lobelia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp