Bukefalos 25 år!

foderstrupsförstoppning?

A

Amia

Hur ser man på en häst att den har fått det, och hur kan mna hjälpa den ifrån det?
 
Det är jätteläskigt när en häst får foderstrupsförstoppning. Det tycker jag iallafall. Det kan se ut som om hästen står och hulkar typ. De kan trycka ihop hela halsen. Hm... svårt att förklara. Är den en lindrig förstoppning försöker hästen hosta upp det som fastnat. Slem och fradga kommer från hästens mun.

I förebyggande syfte kan man se till att hästens foder är ordentligt blött, sen kan man också försöka få hästen att inte kasta i sig maten och se till så att den druckit ordentligt innan den äter.

Då hästen får en foderstrupsförstoppning kan man försöka massera strupen och tillkalla veterinär som får "suga upp" det som fastnat. Detta ska man aldrig göra själv!

Detta är mina erfarenheter av foderstrupsförstoppning.

/Snorpan
 
W

wera

När jag var på klinik senast kom en häst in akut med foderstrupsförstoppning. De fick gå ner med "slang" och spola/lösa upp det. Ingen kul syn, men de klarade pållen.
/Wera
 
M

miamiamia

Har ett halvblod på 2,5 år som får foderstrupsförstoppning med jämna mellanrum. det har även hänta att han fått det två gånger av hö. Ha vattenhink i boxen så dricker dom mera, blöt allt foder även höt. Låt hästen äta kraftfoder i en stor "balja" på golvet så håller den huvudet naturligt + att maten är spridd på stor yta då går det långsammare att äta. man kan även lägga i några stora stenar som hästen måste knuffa runt för att få i sig maten. Fodra hästen först av alla så du kan kolla att den är ok innan du lämnar stallet.
Vid fodestrupsförstoppning så kommer mycket släm ur mun och näsborrar, hästen hulkar och är orolig, gräver i boxen. Massera foderstrupen LÄNGE. massera även där foderstrupen går in i bringan (där fastnar det alltid på våran häst) Man kan även leda hästen. Om det inte släppt på en timma så tillkalla veterinär. Om du hittar hästen på morgonen med foderstrupsförstoppning så kan den ha stått hela natten.
Det är jobbigt med dessa hästar och man får aldrig slarva.
/mia
 
OBS! Denna tråd fick sitt senaste inlägg för 19 år sedan.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård Min 25-åriga ponny fick i sig lusernpellets och står med foderstrupsförstoppning. Jourvet. är på annat akutärende, men kommer efter det...
Svar
6
· Visningar
646
Foder&Strö Jag köpte på vinst och förlust en 4 åring som jag hämtade direkt ifrån betet, relativt nedgången och har inte fått den vård han behövt...
Svar
8
· Visningar
979
Hästhantering Hej! Jag tränar belöningsbaserad med min häst och har lite problem med vad jag ska ge för typ av belöning. Försöker alltid ha morötter...
Svar
11
· Visningar
562
Hästvård Min skimmel har fått dessa på sina bakben. De mörka områdena är som lera som lossnar när man drar lätt med nagel. Får inte bort det med...
Svar
5
· Visningar
668

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Försäkring häst
  • Dressyrsnack 15

Omröstningar

Upp