Fölning - 1000 frågor

Sv: Fölning - 1000 frågor

Nån som vet om man kan få låna en sån kamera (om det går) under den tiden som det handlar om? Jag är så hiskeligt nervös..och dom är väl rätt dyra??

Är det inte rätt svårt att känna hur fölet ligger? och liksom få in armen där? Jag är ju rädd att man skadar stoet..även om man är försiktigt..
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Kameror är inte dyra numera går att få tag på billiga för några hundra lappar, mkt beror på hur bra sändning man behöver om de blir dyra eller inte (alltså vad som finns ivägen mellan kamera och mottagare.)
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Den sak som jag funderar mest på är när skall man kalla på hjälp ?

Jeg bruker alltid å avtale med en veterinær når jeg skjønner at det nærmer seg. Gjør en avtale om at jeg kan ringe når som helst på døgnet hvis jeg behøver hjelp. Det er en trygghet. Videre er det en god regel å tilkalle vet hvis fostervannet går og inget hender innom 10 minutter.

Någon har tidigare skrivet att man ser direkt om hovarna kommer på rätt håll (skall man alltså störa stoet och gå in i boxen och kolla detta i ett tidigt stadium?) Om man ser att tex ett framben inte är med ute, skall man då direkt se till att få upp stoet (i att bli med föl står att man både i fallet när man ger sig på att försöka lägesrätta fölet och i väntan på veterinär skall ha stoet uppe (i rörelse i väntan på vet). Är det svårt att lägesrätta fölet (är utbildad sjuksköterska så jag är ju inte rädd för att ge mig på dessa bitar men vill ju inte riskera att skada stoet) vilka lägesfel vågar man ge sig på själv och vilka skall man direkt ringa vet om ?

Det er ikke så svårt å rette forben som ligger feil. Man skyver føllet inn mellom to verker og retter til. Det bruker å gå greit. Om hele føllet ligger feil vei eller et eller begge bakbeina ligger fram, behøver man definitivt veterinærhjelp umiddelbart.

En annan sak jag funderat på ang just lägesfel om huvudet kommit ut men det blir stopp pga något ben skall man då ta hål på hinnan eller låta den vara ? Behövs hinnan om man skall putta in fölis igen för att lägesrätta ??

Hinnen brister vanligvis av seg selv, og jeg kan heller ikke tro at det er mulig å rette på beina uten at det er hull på fostersekken. Det avgjørende er om navlestrengen er inntakt og ikke i klem, det er den som er føllets "livbøye" frem til den er født.
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Det allra basta du kan gora ar att slappna av och lata naturen ha sin gang. Visst ar det nervost och visst kanner man sej otillracklig i manga fall, men de allra flesta folningar gar faktiskt jattebra och helt utan problem. Ar du mycket nervis tycker jag att du ska lamna bort ditt sto for att fola, eller kanske betala nagon van att vaka med dej, speciellt eftersom det ar ditt fina sto som ar forst pa listan.

Jarrah har gett manga bra tips, och precis som hon sager (och det kan inte sagas for mycket) sa gar de flesta folningar bra.

RBD hade vi forr forra aret, da kommer det en rod sack istallet for en vit och man maste nog ha en kniv med sej. Det ar battre att du far ut folet med eventuell ytlig skarskada pa benet, an inget fol alls. Oppnar man inte sacken sa kvavs folet. Sa ser man att det ar RBD pa g, skar upp!! Ring veterinaren nar allting ar klart istallet. For under tiden du springer in och ringer veterinaren, sa har folet redan kvavts. Det galler att vara snabb nar det val hander nagonting.

Om ditt fol ska fola ute ar det jatteviktigt att ha en ficklampa i narheten. De flesta andra saker ar sagda.
Om du ska ha flera fol i ar skulle jag aven rekommendera att kopa hem lite colosturum (den forsta mjolken - vet inte vad det heter pa svenska). Eller om stoet som folar forst har mycket sa ta lite av henne och frys in. Det kan vara a och o om nagot av dina fol ar for svaga eller stoet inte later dem suga.

Du ser ganska tydligt pa stoet nar det ar pa g. Det ar ingen ide att borja vaka innan du har vaxproppar. Nar vaxpropparna borjar bli droppande mjolk ar det nara - bara ett par timmar brukar det vara kvar da. Men det finns givetvis ston som gar och droppar i flera dagar!! Har du henne inne sa brukar hon normalt inte ata kraftfodergivan pa kvallen. Mitt Connemara sto ar guld vart nar det gallet att vara fol-larm, for hon brukar borja ga och "sallskapa" med stoet som ar pa g sisadar 5 timmmar fore folning.
Oftast blir stoet lite svettigt och lite "orolig" och da ar det inte alls lang tid kvar.
Men det finns givetvis undantag som bekraftar regeln.

Kom dock ihag att det viktigaste ar att du slappnar av. Ar du hysterisk sa kommer ditt sto ocksa att bli det och da kommer det bli pannkaka av allting. Sa ta det lugnt, men var bredd.

Kom aven ihag att man sjalv tycker att det tar evigheter!! Lat folet och stoet ha sin egna lilla tid och folet kommer att suga inom ett par timmar.

Vi ger lavemang till alla vara fol. Det ar for att det ar enklare och billigare an att fa forstoppning!!
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Jeg holder med deg i at hysteri kommer det intet godt ut av. Men om man har teorien på plass, så blir man ikke hysterisk hvis det hender noe. Føllinger skjer vanligvis raskt og komplikasjonsfritt, men de få gangene det går helt feil, så må man snabbt ta de korrekte beslutningene.
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Kom aven ihag att man sjalv tycker att det tar evigheter!! Lat folet och stoet ha sin egna lilla tid och folet kommer att suga inom ett par timmar.

Jag måste invända där, jag har varit med om en fölning och den gick så fort :eek:
Jag tog in stoet vid tja 7-8 på kvällen för hon var orolig och ville in, vid 8 så konstaterar min granne att hon är nog lite svettig.
Och jag bara tvärvägrar hon kan ju inte föla nu!?!? min mamma som kan det hela är ju inte hemma än!
Hon bäddar runt som en tok, kvart över lägger hon sig, hon reser sig och lägger sig igen, vattnet går.
Fölet var ute fem minuter efter att vattnet hade gått.
Fölet bajsade efter ca 35 minuter o trillade då omkull :D hon diade inom en timma.

Jag kunde gå och lägga mig lugnt halv 10 om jag ville, och inte en enda vaknatt hade jag heller :banana: Väldigt bekvämt och enkelt jag hoppas verkligen att det gå lika bra iår med båda stona!

Edit: min mamma hann hem lagom till det att vattnet gick. Och det stackars stoet hade stor publik när hon fölade, vi var ca 7 stycken som glodde på henne :o Men men väljer man att föla när alla är i stallet så..
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

gylle skrev:
Nu börjar ju tiden dra ihop sig att fölningarna närmar sig och man går och blir mer och mer nervös att något skall gå galet - är mina första föl som skall födas iår (och jag vet att jag inte är ensam om det här på forumet). Många frågor och funderingar väcks ju mer man funderar på det så jag tänkte kan vi inte ha en tråd för sådana funderingar som vi "nybörjare" kan bolla mot de mer rutinerade uppfödarna här.

Den sak som jag funderar mest på är när skall man kalla på hjälp ? Jag har en stor fördel då vet bor 3 gårdar bort och alltså kan vara här på mkt kort tid om det är på natten vill säga när hon är hemma.
Någon har tidigare skrivet att man ser direkt om hovarna kommer på rätt håll (skall man alltså störa stoet och gå in i boxen och kolla detta i ett tidigt stadium?) Om man ser att tex ett framben inte är med ute, skall man då direkt se till att få upp stoet (i att bli med föl står att man både i fallet när man ger sig på att försöka lägesrätta fölet och i väntan på veterinär skall ha stoet uppe (i rörelse i väntan på vet). Är det svårt att lägesrätta fölet (är utbildad sjuksköterska så jag är ju inte rädd för att ge mig på dessa bitar men vill ju inte riskera att skada stoet) vilka lägesfel vågar man ge sig på själv och vilka skall man direkt ringa vet om ?

En annan sak jag funderat på ang just lägesfel om huvudet kommit ut men det blir stopp pga något ben skall man då ta hål på hinnan eller låta den vara ? Behövs hinnan om man skall putta in fölis igen för att lägesrätta ?

Även en fundering ang "red sack delivery" (vet inte vad det kallas på svenska) hur seg är denna hinnan, går det att dra sönder den med händerna eller behöver man tex sax, kniv eller dylikt ?

Det var några frågor finns massor till men vi börjar med dessa.
Kom på ytterligare en sak, någon som kan skriva ner en bra att ha lista till fölning så att man inte missar något viktigt man bör ha hemma/framme.

Försök att inte oroa dig för mycket! De allra flesta fölningarna går bra. Ston är bland det däggdjur som har de mest okomplicerade och snabba förlossningarna. Min veterinär är glasklar i sina råd - om inte framhovarna och nosen syns först och om det tar längre tid än 30 minuter ring veterinär! Jag har haft 4 fölningar hemma och alla har gått bra, även om jag alltid är nervös och förväntasfull veckorna innan. du har något underbart roligt att se fram emot!
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

poff skrev:
Jag hade ett sto som fölade i somras, allt verkade bra till en början och två små hovar kom fram och även ett huvud, sen var det tvärnit. Det visade sig att båda bakbenen låg framåt (hundsittning och ytterst ovanligt) och det var totalt kört, både sto och föl dog. Det jag ångrar i efterhand är att vi hjälpte till och drog, då vi trodde att fölungen var väldigt stor och det var därför det var så trögt. Vi hade säkert inte klarat dom i alla fall, men man kanske skulle ha känt efter innan vi började hjälpa till och dra. En hemsk historia, men som tur är ytterst ovanlig.

Jag kan inget annat säga än att jag lider med dig! Precis samma sak hände vårt sto i mars förra året.....:cry:

Vi märkte när hon var på gång och var som tur var kvar i stallet. Fölungen kom precis som du skrev, med framhovarna först och sedan huvudet. Allt såg perfekt ut, det fanns inte ens i vår sinnesvärd att den skulle ligga fel, det såg ju ut som det skulle. Stoet hade även fölat tre gånger tidigare utan några som helst problem. Efter fem minuter insåg vi dock snabbt att allt inte stod rätt till och tillkallade veterinär, fölungen dog troligen av att navlesträngen klämdes i bäckenet.....:cry:

Den låg och tryckte på nerver så stoet var alldeles vinglig i bakbenen och kunde inte stå längre, när veterinären väl kommit gick det hela dock fort. Fölungen var redan borta men jag var mest orolig för stoet, trodde hon skulle stryka med. Hon återhämtade sig dock förvånansvärt fort så fort fölungen väl kommit ut, men hade vi inte varit där så.......Veterinären ville ta bort fölungen med en gång, men då brummade hon efter den, hon hade inte gjort sitt än! Den låg den bara där och hon ville så gärna att den skulle vakna, slickade först försiktigt (vilket måste smakat förskräcklig då den var täckt med tvålvatten) men blev sedan så smått frustrerad och började småbita den för nacken, inget hjälpte och slutligen insåg hon att den var borta....Livmodersinflammation XXXL, pga av ingen eftersköljning, som inte gav sig förrän september var ännu mer salt i såren....

Inte meningen att skrämma alla som går "i väntans tider", men försök att vara där och ta inte för givet att allt e ok bara för att framben och huvud kommit...Vi tänker dessutom göra ett nytt försök i år, så förhoppningsvis blir det en liten underbar fölis nästa år!:love:
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Det mesta är sagt, finns litetillägga .....

Fölningar går FORT. Från en liten vattenpåse till att hela fölet är ute ska gå snabbt snabbt. Om det verkar dra ut det allra minsta på tiden så måste man gå in och känna. Tvätta händerna och om du har tid - skölj över dem med tex jodopax. Oftast är man dock så stressad att man bara tvättar och sedan är det fullt race om det är nåt galet.

Jag rättade till ett felläge i somras, på en inackordering, som låg på sidan. Den hade dessutom bajsat inne i fostersäcken så det var föga glamoröst att stå bakom stoet och bli översköljd av bajs o fostervatten vid varje krystning....:-)

Vi hjälper gärna till o drar men det beror mest på att vi har ston som får så stora barn att det underlättar om de får lite hjälp. (Hade faktiskt för många år sedan ett sto som vägrade krysta om man inte satt bakom henne. Hon släppte inte ens vattnet om man inte var i stallet och stod o tittade på henne. Normalast är väl att de smyger med det.)

När framdelen är ute så kan man ta lite rast. Gärna spara bakbenen inne en stund för att garantera att det blod som ska från stoet till fölet EFTER fölning verkligen kommer fram. Navelsträngen får inte gå av innan dess. En del föl vill upp och stå direkt och då slits den av för tidigt. Eller så vill stoet upp och då slits den också av för fort.

Fast så fort huvudet är ute vill jag nog gärna göra hål på hinnan så den börjar andas själv.

Vi är lite larviga och mjölkar stoet så fölet får sammanlagt en nappflaska med råmjölk. Då VET man att den fått mjölk och kan glatt fira med en cognac och gå och lägga sig.

De behöver tid tillsammans när fölet väl är ute. Den viktiga socialiseringsprocessen får inte störas. Stoet måste lära sig fölets doft och få igång sina hormoner.

sist men inte minst. Häll en rejäl slatt jodopax över naveln innan du lämnar dem. Alltså innan den rest sig. Sedan är det kört...:-)

Jo, en sak till. Skulle det gå på tok och stoet inte klarar sig så måste ju fölet få råmjölk. Finns ingen råmjälk får man se till att ta blod från en häst och ge i nappflaska. Blod eller råmjölk gör detsamma inom de första timmarna. Det verkar vara en bortglömd kunskap? Står i alla gamla böcker och frågar man veterinärer så vet de hur man gör. Fast verkar glömma - kanske för att det kan anses lite äckligt?
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Hewea skrev:
Min veterinär är glasklar i sina råd - om inte framhovarna och nosen syns först och om det tar längre tid än 30 minuter ring veterinär!

Efter so long tid kan ingen veteriner retta till fellege.
ungen kommer att vara helt fastkilad.
Sodant ska fixas direkt.

AM (med franskt tangentbord)
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Vem ska ha mickrolaxet?:confused:

Shit vad nervös jag blir när jag läser den här tråden. Men den är bra. Jag har lixom gått omkring och tänkt att det blir nog bra, det löser sig, hästen vet ju vad hon ska göra. Fast jag vet att jag kommer att vara ett nervvrak då det är dax. Som tur är har stallägaren stor erfarenhet av sånt här. Och som tur är har min fröken fyra månader kvar, så jag har tid på mig att förbereda mig.

Jag tänker ta semester så jag är beredd dygnet runt. Och jag tänker även sova i stallet om jag inte hunnit få min egen gård tills dess. *Letar febrilt*
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Ja, nog för att vissa inlägg här kan få en att ångra att man betäckte stona, men man får ju hålla tummarna att man slipper en sådan värstingförlossning i sin debut i aveln.

Nej, hysterisk är nog ingen risk att jag blir, är den typen som snabbt beordrar alla vad de skall göra och håller huvudet kallt hur hemsk situationen än är. Så när väl situationen är där är det inga problem, det är mest nu innan när man funderar på det som man går och blir nervös för att något skall gå galet.

Har även funderat på hur vanligt det är att förstföderskor är "elaka" mot fölet ? Det ena stoet är en mkt tuff kärring som kan vara tuff mot andra hästar är det större risk att en sådan inte vill acceptera att det har dykt upp något konstigt kryp i hennes box. Och hur löser man i så fall bäst situationen ? Att man får genom tvång se till att fölet får dia förstår jag, men hur gör man för övrigt, vågar man låta fölet vara hos henne i boxen själv eller man skall sära på dem tills stoet börjar acceptera det eller hur fasiken löser man det ? Står inte ett ord om det i böckerna men man har ju hört att det har hänt att stona reagerar så.
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Kom på en sak till, hur snart efter fölningen skall man ta ut och lina mamman för att hjälpa henne att tömma sig ?
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Mitt sto fölade fem på eftermiddagen under ett äppelträd - allt var klart när jag kom :) jättebra!
Jag gav henne maskmedel samma kväll och linade henne på morgonen efter, men då visste jag att tarmbecket gått på fölis. Att lina stoet har ju även den effekten att fölis blir lite upprörd över att mamma försvinner. Har den problem med första bajsningen så kan det komma av sig självt då. Samtidigt vill man inte ta ut och lina stoet för tidigt eftersom de måste få knyta sina band ifred.
Lite luddigt svar kanske, men dock ett svar...;)

//granger
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Ingen som vill svara på min korkade fråga om mickrolaxet? Fast jag börjar misstänka att det är fölet som ska ha det. Hur mycket bör man ha hemma då? Det borde väl inte räcka med en tub.
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Jodå, fölet ska ha det. En tub räcker bra om den inte har direkta problem.
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

kl....

Hur gör ni med ökade kraftfodergivor efter fölning? Ger hela nya givan med en gång, eller ökar successivt? Under hur lång tid i så fall?
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

illmyra skrev:
Jo, en sak till. Skulle det gå på tok och stoet inte klarar sig så måste ju fölet få råmjölk. Finns ingen råmjälk får man se till att ta blod från en häst och ge i nappflaska. Blod eller råmjölk gör detsamma inom de första timmarna. Det verkar vara en bortglömd kunskap? Står i alla gamla böcker och frågar man veterinärer så vet de hur man gör. Fast verkar glömma - kanske för att det kan anses lite äckligt?



Detta har jag aldrig hört...
Men det verkar vara en bra kunskap, men hur mycket blod ka man ta?
Ska fölet dricka det rent eller ska man blanda det med något?
som sagt har aldrig hört detta innan...
 
Sv: Fölning - 1000 frågor

Huga, vad nervös jag blir. Jag har en del folk runt ikring som skulle kunna hjälpa till, men det finns en risk att jag prickar in midsommarhelgen och då är det väl ingne som har lust att sitta hemma och vaka med mig!
Nafayette, vi har samma postadress, du och jag. Jag ringer dig i midsommar om jag blir alldeles hysterisk och inte vet/vågar göra nåt.;-)
Allvarligt talat så tror jag att man finner sig ganska bra när det väl gäller.
 

Liknande trådar

Avel Hur snabbt efter fölning börjar ni rida era ston? Om de vart ridna under tiden lätt o är något äldre. Mitt sto är 15 och blir hennes...
Svar
11
· Visningar
1 273
Senast: Teilani
·
Övr. Hund Jag har en labbe tik som är ett år. Som valp var hon ganska tuff men när det kom till människor så tyckte hon det var läskigt. Inte så...
Svar
6
· Visningar
900
Senast: Trassel12
·
Övr. Hund Jag har sälj annons ute på min hund sedan den 17 januari. Jag har fått tre svar. En som bor i samma stad som jag och som kör lastbil...
2 3 4
Svar
60
· Visningar
5 665
Senast: ako
·
L
Relationer Jag har en fråga som jag väldigt gärna skulle vilja veta hur andra tänker! Men jag ska försöka att förklara utan att av slöja förmycket...
2 3
Svar
48
· Visningar
4 311
Senast: LiviaFilippa
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp