Sv: försäkring på unghäst..
Jag brukar kolla ganska noga vad mina försäkringar täcker och inte täcker med för del delen. H¨åller inte riktigt med om att det är så extremt att bolagen nekar vet.vård pga låga livbelopp.
Jag har förstått det som så att om du har en häst A1förs i ex. 30 000kr, och den hästen blir halt UPPREPADE gånger, och trots dyra upprepade behandlingar, medicineringar, röntgenundersökningar m m inte blir bra/får återfall, så kan bolaget efter ett tag vägra att utreda skadan vidare på bolagets bekostnad, dels pga ekonomisk förlust för bolaget men också för att bolaget inte säkert kan säga att den särskilda behandling som krävs är befogad=kanske ändå inte leder ngn vart. Bolaget kan göra det genom att ex. vägra bekosta magnetröntgen/ultraljud el dylikt som kanske kan vara behövligt eftersom man inte kommer tillrätta med problemet på vanlig väg, men samtidigt vet man inte om man kommer tillrätta med problemet även på det sättet.
Att ett bolag nekar vet. vård och uredningar i ett första skede är nog väldigt ovanligt.
Att ett bolag skulle neka en akut åtgärd (ex buköppning) för att de hellre betalar ut en låg livsumma än räddar livet på en häst som är lågt försäkrad låter inte bara konstigt utan väldigt grymt och jag har aldrig hört talas om att ngt sånt inträffat.
Däremot mitt första exempel har jag stött på någon gång med bekantas hästar, men jag tror inte att det hör till vanligheterna eftersom jag själv flera gånger haft hästar som blivit behandlade för långt över vad de var försäkrade för i både IF och Folksam, och när de hästarna dömdes ut var det veterinären som sa stopp till fortsatta behandlingar, inte bolaget.
En av mina hästar har lägsta möjliga livbelopp dvs 5000kr (gick inte att försäkra för 0 kr), och jag är 100% säker på att om hon behöver vet.vård som överstiger den kostnaden blir det inga problem, så länge behandlingen i sig är befogad och nödvändig och veterinär anser att den hjälper hästen.
Skulle hon däremot vara halt återkommande i över ett års tid, med dyra utredningar , röntgen, mediciner osv och ändå inte bli bra, trots vila och rehabiliteringar, är det då någon som tycker det är konstigt om bolaget skulle vilja neka fortsatta behandlingar. Ibland undrar jag hur mycket behandligar man ska utsätta sina hästar för innan man inser att det helt enkelt inte blir bra. ...Och skulle det vara så att bolaget då säger nej till fortsatt behanling är det ju ingen som tvingar mig att döma ut, det valet (att T-märka/ta bort alltså) gör man ju faktiskt själv...
Långt och kanske luddigt men hoppas ngn förstår vad jag menar./Sydney