- Svar: 110
- Visningar: 6 141
Sveriges hästar släpper ut mer koldioxid än hela det svenska inrikesflyget – och det är travsporten som släpper ut mest. Det skriver journalisten och miljödebattören Arne Müller i en ny bok.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vi kanske borde komma bort från en situation, där majoriteten av folk, består av så mycket människor, så att alla människor måste/ska bo i stora städer.
Vilka utsläpp är det du tänker på?
De utsläpp som kommer från elbilar, där elen till bilarna skapats med hjälp av standard europeisk elmix?
Hur kan stora städer vara klimateffektiva alls, om man inte idkar ett extremt tunnelseende?Jag tycker det ar kanon om det blir lattare for manniskor att valja vart de vill bo - men stora stader ar i nulaget hyfsat klimateffektiva efter vad jag forstar, da det ar lattare att tillhandahålla samhallstjänster till manga manniskor pa liten yta.
Jag tankar pa alla utslapp som kommer fran biltrafik - fran avgas (som inte bara bidrar till klimatforandringar, de dodar ocksa manniskor i stader pa grund av dalig luftkvalite), till andra utslapp kopplade till bilens livscykel.
Jag ar ingen expert pa elbil vs bensinare, och tror inte att elbilar ar raddningen (det ar fortfarande dessutom validigt ytineffektiv transport), men de bidrar iaf. inte till dalig luftkvalitee ( i stader, kanske totalt, beroende pa hur elen tagits fram) i staderna de kors i.
Inte så random sidor.
Läs på UK sidan istället, om det passar bättre.
https://populationmatters.org/
Hur kan stora städer vara klimateffektiva alls, om man inte idkar ett extremt tunnelseende?
Stora städer är till 100 % beroende av att importera allt (råvaror, byggmaterial, energi, mat m.m.) som behövs för att människorna i städerna ska kunna existera.
Elbilar saknar "momentana utsläpp", de släpper alltså inte ut något när de körs. Men beroende på hur elen som driver bilen producerats, och hur själva elbilen byggts, och hur länge den och dess batterier håller, så kan de vara värre hur klimatperspektivet, än än bil som drivs med fossilt bränsle, eller, eventuellt bättre.
Vet inte riktigt varför du frågar just mig om detta här, men såklart är det så att alla aspekter av hästhållning har utsläpp/miljöpåverkan. Artikeln fokuserar mest på kringutsläpp, men även en häst som går på fritt bete året runt har ju åtminstone lokal påverkan.Jag har förvisso inte läst artikeln men... Är det metangasen som man tänker på, eller allt som händer runtomkring hästen? För visst går det att hålla häst miljövänligt, men det går ju inte att hindra dom från att fisa.
Har du någon mer info om det projektet? Hade varit intressant att se hur de tänkteBara som fotnot. Länsstyrelsen här i Skåne har haft ett stort EU-projekt där de på artificiell väg försökt få till trampskador, 70 miljoner kostade det! Jag tycker de numera ofta snarare motarbetar miljön med symbolåtgärder utan egentlig betydelse men som legitimerar miljöförstörande exploatering.
Sandlife hette projektet. Det var magra sandmarker längs kusterna som förr brukades extensivt som bete. Runt förra sekelskiftet planterades bergtall för att binda sanden på flera av dem och det är dessa marker som nu kalhuggts och man kört och grävt sönder markväxtskiktet för att få fram bar sand och jord. Har gjorts på lite olika platser som t.ex. Sandhammaren där jag har varit ganska mycket både innan och efter projektets genomförande. Det är naturreservat och samma skog som det knappt fick brytas en pinne i innan kalhugger länsstyrelsen för en idé om att insekterna skall gynnas. Det är ett bra exempel på hur länsstyrelsen numera bedriver sitt arbete, maximera stöd- och projektpengar genom olika, ofta helt meningslösa, "naturvårds"projekt är det som gäller samtidigt som de släpper igenom exploatering som borde stoppats.Vet inte riktigt varför du frågar just mig om detta här, men såklart är det så att alla aspekter av hästhållning har utsläpp/miljöpåverkan. Artikeln fokuserar mest på kringutsläpp, men även en häst som går på fritt bete året runt har ju åtminstone lokal påverkan.
Har du någon mer info om det projektet? Hade varit intressant att se hur de tänkte
Men det är väl inte bara en ide? det är jätteviktigt och bra att återskapa ren sand för bosättning av olika insekter.Det är naturreservat och samma skog som det knappt fick brytas en pinne i innan kalhugger länsstyrelsen för en idé om att insekterna skall gynnas. Det är ett bra exempel på hur länsstyrelsen numera bedriver sitt arbete, maximera stöd- och projektpengar genom olika, ofta helt meningslösa, "naturvårds"projekt är det som gäller samtidigt som de släpper igenom exploatering som borde stoppats.
Då är det väl ett stort plus om hästar trampar sönder marken? Det var vad som skedde på 1800-talet och därför tallarna planterades.Men det är väl inte bara en ide? det är jätteviktigt och bra att återskapa ren sand för bosättning av olika insekter.
Men det är väl inte bara en ide? det är jätteviktigt och bra att återskapa ren sand för bosättning av olika insekter.
Det är en bra idé men inte så länge vi sedan dödar dem med alla jävla vindturbiner som sätts upp längse kusterna..och fåglar ska tilläggas.
Tror inte att insekter som har sina bon i sanden vill få bona packat trampade av häst.Då är det väl ett stort plus om hästar trampar sönder marken? Det var vad som skedde på 1800-talet och därför tallarna planterades.
Elbilars livscykelkostnad jämfört med fossilbilar brukar alltid komma upp som en sista försvarslinje när fossilbilarna skall försvaras! Sanningen är att redan med dagens elbilar och deras tillverkning är elbilen betydligt bättre än fossilbilen till och med i Polen där största delen av elen produceras med kol.Elbilar saknar "momentana utsläpp", de släpper alltså inte ut något när de körs. Men beroende på hur elen som driver bilen producerats, och hur själva elbilen byggts, och hur länge den och dess batterier håller, så kan de vara värre hur klimatperspektivet, än än bil som drivs med fossilt bränsle, eller, eventuellt bättre.
Det är den effekten man vill återskapa. Sen är det självklart att gör man en så stor förändring i biotopen som en kalhuggning innebär kommer även faunan påverkas, en del arter gynnas andra missgynnas.Tror inte att insekter som har sina bon i sanden vill få bona packat trampade av häst.
I övrigt vad gäller detta så har vad jag förstått detta rönt framgång, både vad gäller bin baggar o fåglar.
En positiv påverkan bör påpekas.... men även en häst som går på fritt bete året runt har ju åtminstone lokal påverkan.
En rapport för företrädare för en lobbygrupp, är väl inte den allra bästa att skicka in här? Det finns gott om livscykelanalyser, gjorda av oberoende intressenter, som visar på motsatsen.Elbilars livscykelkostnad jämfört med fossilbilar brukar alltid komma upp som en sista försvarslinje när fossilbilarna skall försvaras! Sanningen är att redan med dagens elbilar och deras tillverkning är elbilen betydligt bättre än fossilbilen till och med i Polen där största delen av elen produceras med kol.
T&E’s analysis of electric car lifecycle CO₂ emissions om man känner för att grotta ner sig i frågan
Det beror helt på betestryck, lokal miljö, eventuell stödutfodring, veterinärvård etc. För att inte tala om att för att motverka negativa effekter på själva betesmarken så behövs större areal vilket i sin tur tränger undan det vilda ekosystemet.En positiv påverkan bör påpekas.
Hästar som, som du skrev, går på bete året om har en positiv påverkan på miljön.Det beror helt på betestryck, lokal miljö, eventuell stödutfodring, veterinärvård etc. För att inte tala om att för att motverka negativa effekter på själva betesmarken så behövs större areal vilket i sin tur tränger undan det vilda ekosystemet.
Första stycket är en för heldragen slutsats. I vissa fall är det så, i andra inte. Du kan inte slänga upp en hage med 50 hästar på 20 ha och tro att det är positivt, eller en hage med 2 hästar på 100 ha, om de 100 ha är en känslig miljö, för att ta några extra tydliga exempel. Samma variabler måste bedömas vid varje fall.Hästar som, som du skrev, går på bete året om har en positiv påverkan på miljön.
Sen vill jag också säga att kulturmark inte är samma som negativt för miljön, det är det en del som inte förstår och det finns också en "romantisering" av det vilda.
Med ditt sätt att resonera går det ju inte säga att något är positivt för miljön, du kunde istället för hästar tagit älgar och sagt att de innebär en miljöbelastning och du kan inte heller säga att flyget är dåligt för miljö. Det blir rena struntet.Första stycket är en för heldragen slutsats. I vissa fall är det så, i andra inte. Du kan inte slänga upp en hage med 50 hästar på 20 ha och tro att det är positivt, eller en hage med 2 hästar på 100 ha, om de 100 ha är en känslig miljö, för att ta några extra tydliga exempel. Samma variabler måste bedömas vid varje fall.
I stycke två halkar vi in på det mer filosofiska, men vi kan nog ändå fastslå att om alla hästar i Sverige skulle gå på bete året runt så skulle arealen vara för stor för att kalla det för enbart positivt?