Bukefalos 28 år!

Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Gullan86

Trådstartare
Behöver lite hjälp med att räkna ut hur många hästar jag kommer kunna ha på stället dit jag flyttar mina hästar.
Är inte jättebra på det där med att beräkna hektar + har inte riktigt erfarenheten av hur mkt gräs det kommer gå åt och hur betestrycket kommer vara.

om vi tar ett ex, om jag vet att en sträcka är 600meter och ungefär 100-200meter i bredd är det 600*tex 100meter man räknar då för att få fram hektar?
det blir 60 000kvadratmeter va? är alltså 10 000kvadratmeter 1hektar eller är det fel?
i så fall blir det alltså 6hektar? är det rätt?

Det är så att jag tänkte ha vuxna hästar(lättfödda) i skogshage med lite tillgång till gräs och så funderar jag på hur många unghästar jag kan ha.
hade tänkt ta alla gräshagar till deras förfogande och det är ca 4-5hektar bete, kan jag på något sätt räkna ut det själv för att få reda på exakt?

om mina uträkningar stämmer på ett ungefär så blir det ca 7-8hektar skog med, med gläntor med gräs.
frågan är om lättfödda islänningar + shettis(totalt 3 individer max) klarar sig på det?
hade tänkt ha dem i så fall där under vintern med men måste komma på någon lösning så de endå inte går i samma hage, som de ser ut nu kan det blir 2 skogshagar, unghästarna måste ju gå någonstans på vintern med(kommer bli max 3st på vintern som det ser ut nu).

hur snabbt betas det egentligen vad kan man räkna med är det dumt att låta dem beta hårt ner eller skall de bara få äta det gottaste.

betesmarken är indelad i 5 hagar är det smartast att ha alla hagar öppna(det går) samtidigt så de får strosa runt där eller ska man öppna upp lite allteftersom sommaren går eller 3e alternativet, skall man låta dem gå i 1 hage åt gången?

hjälp en förvirrad:p
 
Senast ändrad:
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Jag tror man brukar räkna på att 1 vuxen storhäst bör ha 1 hektar ren betesmark för att det ska hålla och räcka en hel sommar. Ponny hälften så mkt och islandshäst kan du räkna som ponny. Men det beror såklart på betet.

Skog är ju oftast mindre rikt på bete men ofta finns det mer än man tror har jag märkt. Våra hästar spenderar mycket tid i skogen på sommrarna, ffa på sensommaren. Och då har vi ändå bete året om (fast näringen sinar nån gång i oktober så det är ju inget de kan leva på under vintern).

I sommras hade vi 5 hästar (under 162, vbl travare) på ca 1,5 hektar skog under ca 1 månad. Den hagen hade fått vila i ett år ca, med undantag för en o annan häst som gått där till o från. När vi flyttade hästarna fanns det fortfarande bete kvar men det hade ju inte hållt hela sommaren förstås.

Men om vi ser till två islänningar+en shettis. Ska du ha bara dem vintertid eller även unghästarna? Ska du bara ha de tre på vintern så hade jag låtit dem ha all mark året om (oavsätt om de gick in nattetid eller ej), för de gör så lite påverkan på all den marken. Hästar är bra på att flytta runt på betet och det är bara sunt för dem att kunna göra det så mkt som möjligt. Om du vill så kan du dock stänga av betesmarken under april eller maj då betet kommer upp så att det får en liten skjuts i början.

Vad är det för unghästar du har tänkt dig? Tänker vi oss storhäst i 1-2årsåldern så kan du nog räkna med att de inte heller behöver hel 1 ha var. Men tar du 4 unghästar borde det inte vara några problem om du låter dem gå i alla hagarna, dvs ca 11ha. Du kanske tom kan ta in fler men jag hade tagit en sak i taget för att känna efter hur väl marken och betet håller där. Det är väldigt olika.

Ska du ha unghästarna med året om så skulle jag nog gjort på samma sätt men kanske ngn unghäst mindre till en början, och stängt av betet under 1-2 månader på våren.

Jag är lite osäker på vad du tänkt dig men detta var lite spekulationer iaf. Jag vill alltid vara lite försiktig när det är nya marker som jag inte känner för att inte riskera att man överbelastar markerna det första man gör. Alla marker är olika.

Har man stora marker upplever jag att man behöver mindre ha/häst, att markerna håller bättre och även betet. Tror att det kan ha att göra med att de rör sig mycket och marken får vila ofta.

Själv upplever jag att det räcker med att växla mellan två hagar, dvs stänga av en hage i 2-3 veckor i taget, för att de ska hämta sig betesmässigt. Alltdå hade jag inte delat upp marken i småhagar, hästarna är bra på att variera sitt ebtande. Det beror förstås på marken, vädret, vilken period i betets tillväxt som det är osv. men hos oss har det alltid varit tillräckligt även för småhagar (ca 4ha). Vi brukar låta alla våra hagar vila vid ngt tillfälle under året (oftast på våren) men för det mesta har hästarna all mark.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Otroligt svårt att svara på markåtgång. Det beror både på när under sommaren man släpper ut hästarna. På försommaren är hagarna alltid för stora och gräset alltid för kraftigt, då behöver man nästan ingen mark alls. Blir det en torrperiod så börjar alla leta större beten. Många gör ungefär så här:

Bra är om man kan dela av i minst tre delar. Släpp på dem på en tredjedel under början av sommaren. Slå resten som hö och släpp därefter på hästarna. Var noga med att sköta beten genom putsning och/eller växelbete annars har du till slut bara smörblommor och skräppor. Håll efter sork!
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Hur har ni det med mask och så? eftersom ni inte har vinter/sommarhage utan använder samma året runt som jag förstod det?
tar du träckprov?

hur mkt mark är det ni har och hur många hästar?

tack så hemskt mkt för dina tankar de är guld värda.

jo angående hästarna, det är så att det blir troligen 1-2 islandshästar vuxna och så en mini shettis hingst, dvs de lär ju knappast beta så mkt + att de helst inte skall gå på beta överhuvudtaget eftersom samtliga är väldigt lättfödda så de hade passat bäst om de gått i skogshage även på sommaren tror du att de hade klarat sig på det om de e lite gläntor i skogen eller måste man stödfodra med hö då?

kommer nog ha 2 skogshagar rätt stora blir de den ena större än den andra är det smartast att ha den största på sommaren till tjockisarna eller ska de ha den på vintern?

jag måste tyvärr ha unghästarna för sig och tjockisarna för sig eftersom unghästarna ju skall äta gräs och tjockisarna inte, sen på vintern skall unghästarna gå på lösdrift troligen med fri tillgång på hösilage vilket tjockisarna inte kommer klara av.
hur rekomenderar du att man löset det då?

på sommaren hade jag tänkt ta emot så många unghästar det går men vill ju som du säger inte riskera något nu första sommaren så de e kanse bäst att vänta lite innan man tar hem alla?

men eftersom tjockisarna inte skall gå på bete(om de klarar sig i skogen vill säga) så blir ju all annan betesmark öppen för enbart unghästar. som jag fattar det är det ungefär 4-5hektar bete alltså...
kan jag tänka 0,5hektar/unghäst då eller ska jag tänka 1hektar/unghäst eftersom unghästar behöver mkt mer mat än vuxna men för den sakens skull betyder det ju inte att de äter lika mkt som vuxna?!

det är alltså islandshästar (unghästarna) vi pratar om.

på vintern vill jag nog bara ha 3 unghästar tror du att 3 unghästar kan äta upp en hösilage bal med fri tillgång utan att den blir dålig???

tack för att ni är så snälla o hjälper mig.
 
Senast ändrad:
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

tack tack för ditt tips jättesnällt och väldigt bra.

men det är väl en bra sak att gräset växer massa på våren när man har unghästar?
finns det något negativt med det? alltså kan de få fång tex osv?
eller det är bara att släppa dem? en viss invänjning krävs väl även för unghästar?

men du menar alltså att det är smartast att man väntar lite och låter gräset växa upp lite innan man släpper dem?

är det smart att spara en hage till mitten av sommaren utiafall att det skulle bli torka för det blir det mest runt juni, juli väl? eller det är kanske fel?


hur håller jag efter sork? jag har inte riktigt att utrustning som krävs för att slå gräset men funka det om man bara slår av det? ska man kratta ihop gräset som torkat eller kan hästarna äta det från marken?
eller det skall inte bli kvarliggandes?

det är en utav hagarna som är fri från sten som man hade kunnat slå de andra hagarna har så mkt stenar så där går väl inte att slå marken?

är det viktigt att hästarna betar ner ordentligt så de inte bara tar det godaste och slarvar alltså för då växer det väl igen mer och mer???
har märkt att unghästarna gärna slarvar.

om man tex klipper av ratorna med en gräsklippare ska man samla ihop gräset då eller kan de ligga kvar? är det giftigt för hästarna?

när man putsar, ska man mocka hagarna då eller hur ska man göra när det är så himla mkt sten här i småland?
blir rätt jobbigt att mocka så många hektar.

är det lika viktigt att mocka i skogshagarna som i sommarhagarna?
 
Senast ändrad:
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

men det är väl en bra sak att gräset växer massa på våren när man har unghästar?
finns det något negativt med det? alltså kan de få fång tex osv?
eller det är bara att släppa dem? en viss invänjning krävs väl även för unghästar?

Alla foderbyten bör ta cirka två veckor, även att vänja hästarna vid bete.
men du menar alltså att det är smartast att man väntar lite och låter gräset växa upp lite innan man släpper dem?
Finns olika sätt att lösa det på. Det färska gräset är så mycket godare så det kan vara svårt att styra. Bäst är om man kan begränsa hur mycket gräs de kan äta så de tvingas äta det gamla fodret.
är det smart att spara en hage till mitten av sommaren utiafall att det skulle bli torka för det blir det mest runt juni, juli väl? eller det är kanske fel?
Slår man hö när näringsvärdena är OK (här i Östergötland har det de senaste åren varit i månadsskiftet maj/juni) så har man lagom högt gräs där när torkan kommer.

är det viktigt att hästarna betar ner ordentligt så de inte bara tar det godaste och slarvar alltså för då växer det väl igen mer och mer???
har märkt att unghästarna gärna slarvar.

om man tex klipper av ratorna med en gräsklippare ska man samla ihop gräset då eller kan de ligga kvar? är det giftigt för hästarna?
Hästar betar inte där de har sin toalett. Områden där de betar extra hårt brukar till slut bara vara vitklöver. Vi brukar putsa med en betesputs och flytta hästarna till nästa hage. För att spara på putsandet kan man försöka hitta någon som är intresserad att efterbeta med får istället. Klippet efter putsningen får ligga kvar får torka och hästarna kommer tillbaka till hagen först när gräsklippet torkat. Tyvärr så kan hästar, eller snarare hästägare, förstöra en hage på bara några säsonger. Hagar måste vårdas!
 
Senast ändrad:
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Det där med skogshage, eller naturbete ( dvs, jag utgår från att inget gjorts med markerna), i ditt fall utmarksbete, om man nu vill kalla det är ju alldeles ypperligt för en häst. Att hålla hästar på åkermark som vi gör nu, det är egentligen en ny företeelse.

Du har enormt mycket fördelar med naturbete, bla mycket jämnare produktion över säsongen, smakligare bete, tramptåligare grässvål samt skydd för väder och vind. Men det krävs ju lite åtgärder också. Bla bör betestrycket vara HÅRT, man bör släppa TIDIGT på sådana bete, stalla in SENT. Det krävs också kontinuerlig betning av 2 DJURSLAG samt årligen putsa och röja.

Man ska absolut INTE underskatta ett naturbete. Det vore bra om fler kunde använda sig av detta. Det ger så himla mycket, både i bete och flora och fauna.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Bla bör betestrycket vara HÅRT, man bör släppa TIDIGT på sådana bete, stalla in SENT. Det krävs också kontinuerlig betning av 2 DJURSLAG samt årligen putsa och röja.
Håller fullständigt med i ovanstående. Man kan inte nog understryka fördelen av att ha flera olika djurslag som betar hagarna. Stängslar man med fyra järntråd (30,50,80,120 cm) så kan man ha nästan alla djurslag på betet: nöt, får och häst. Vi har själva bara hästar men samarbetar med en granne som är fårbonde. Trevligt att kunna hjälpas åt med stängsling och vi vinner båda på samarbetet.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

okej ska svara mer men en snabb fråga.

funkar de lika bra med att ha kor som växelbetar istället för får?
eller de äter inte av ratorna som får gör?
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Växelbete häst med kor eller med får gör att man både får en bättre parasitsituation och mindre rator men man behöver ändå köra över med en betesputs ibland om man har besvär med exempelvis skräppor, nässlor eller smörblommor. Lämnar men dessa att gå i frö så förfaller betet ganska snabbt.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

vad använder man för maskiner för att utföra detta? och funkar det även i steniga småland?

hade det funkat att lia av ratorna eller är man för optimistisk då? eller tex köra med röjsåg? eller kanske åkgräsklippare?

alla har ju inte fullt utrustad traktor och diverse maskiner. hur gör dom?
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

vad använder man för maskiner för att utföra detta? och funkar det även i steniga småland?

hade det funkat att lia av ratorna eller är man för optimistisk då? eller tex köra med röjsåg? eller kanske åkgräsklippare?

alla har ju inte fullt utrustad traktor och diverse maskiner. hur gör dom?
Du kan skaffa en gräsröjare (kostar ca 1500 på byggvaruhusen som också säljer gräsklippare och sånt) Enklare än att lia och du behöver ingen traktor.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

vad använder man för maskiner för att utföra detta? och funkar det även i steniga småland?
Större maskiner fungerar inte alltid bra om det är stenigt i hagarna.
hade det funkat att lia av ratorna eller är man för optimistisk då? eller tex köra med röjsåg? eller kanske åkgräsklippare?
Lie är ganska slitsamt om man ska slå rator, även om man har bra teknik. Det är mycket få nuförtiden som är lika duktiga som tjejen i den här filmen på youtube http://www.youtube.com/watch?v=ugSO54WKm8I&feature=related
Röjsåg behövs ju ändå för att röja runt stängselkanterna. Ska man satsa pengar så är det nog på en bra röjsåg. Trimmertråd är bra om man inte är så van men det är oerhört mycket effektivare med gräsklinga. Tänk bara på att ha heltäckande klädsel, hörselskydd och ett visir. [/QUOTE]
alla har ju inte fullt utrustad traktor och diverse maskiner. hur gör dom?
Hyr in en granne med de maskinerna! Oftast ganska billigt och det brukar främja grannsämjan.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Hon var duktig.
I sommar så skall jag lia, det är ju en kulturgärning.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Jag har hägnat in betet i många hagar för att kunna styra mat-tillgången.
Först så har unghästarna fått beta, sedan de som behöver mycket mat och så sist de som skall banta.
Hästarna har liksom flyttats runt vart efter.
Då så blir det inte heller så mycket rator.

I sommar så skall jag ge mig i kast med skräpporna och kanske ormbunkarna.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

om vi tar ett ex, om jag vet att en sträcka är 600meter och ungefär 100-200meter i bredd är det 600*tex 100meter man räknar då för att få fram hektar?
det blir 60 000kvadratmeter va? är alltså 10 000kvadratmeter 1hektar eller är det fel?
i så fall blir det alltså 6hektar? är det rätt?

INte riktigt så lätt räkna hektar på ytor som inte är 'jämna' rektanglar/kvadrater/cirklar/trianglar. Är det inte räta hörn, och räta 'kanter' kan man få rejäla fel i omräkningen.

Oftast får man för stora tal.

ANg hektarberäkning och behov så är det LÄTT om det handlar om bete ett normalår, men mycket svårare om det handlar om vinterhagar med, och inte ett normalår.

Vi har 5 ha mark, jag har inte all instängslad dock. Men betesmässigt så klarar sig mina 2 - 3 på betydligt mindre än de behöver för vinterhagar. De förstör extremt mycket mark vintertid, och t ex sådana här vintrar som nu är, krävs det 'reservvintermark' med, att släppa dem på när de har trampat geggamoja av hela eländet, eller som nu när geggamojan frusit på. Så ur den aspekten alltid dra på med mer än man tror.

Samtidigt så för mkt betesmark och man får ett helsike med att det blommar över. EU är ganska petig med att markerna inte få bli förväxta med om man lyfter bidrag, och de ska putsas osv. Har man möjlighet till det själv är det ju lugnt, men måste man köpa/hyra den tjänsten så.

Jag har ungefär 60% av marken som vintermark och 40% som bete. Det är åt helvete för mkt bete ett normalår, men ett år med extrem torka så är det en annan visa.

Tänk också på att du måste ha mark nog att rotera och vila delar av marken, om du inte ska mocka hagarna. Jag har t ex över 1 ha vinterhage vilandes nu, vilar två vintrar och en sommar.

Så, våra ca 5 ha (där vi inte anv allt) räcker utmärkt till 3 hästar rent markmässigt. MEN, kruxet är alltid hur mkt mark som förstörs vintertid. Hur marken ser ut är också av betydelse, här är det åkermark och lerjord, tål betydligt mindre vintertramp än annan mark (och sommartramp med om det är blött, blött, blött).
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Du kan skaffa en gräsröjare (kostar ca 1500 på byggvaruhusen som också säljer gräsklippare och sånt) Enklare än att lia och du behöver ingen traktor.

gräsröjare? vad är det för skillnad på en sån mot en röjsåg?
tack för tipset.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Större maskiner fungerar inte alltid bra om det är stenigt i hagarna.

Lie är ganska slitsamt om man ska slå rator, även om man har bra teknik. Det är mycket få nuförtiden som är lika duktiga som tjejen i den här filmen på youtube http://www.youtube.com/watch?v=ugSO54WKm8I&feature=related
Röjsåg behövs ju ändå för att röja runt stängselkanterna. Ska man satsa pengar så är det nog på en bra röjsåg. Trimmertråd är bra om man inte är så van men det är oerhört mycket effektivare med gräsklinga. Tänk bara på att ha heltäckande klädsel, hörselskydd och ett visir.

Hyr in en granne med de maskinerna! Oftast ganska billigt och det brukar främja grannsämjan.[/QUOTE]

tack för ditt svar.
om man använder en röjsåg är det bäst med sån klinga eller tråd om man har mkt sten?

ja den tjejen va mkt duktig, måste slita mkt på kroppen att utföra den långa rörelsen och "snurra" kroppen så mkt i sidled.

jag liade faktiskt hela tomten vid vår sommarstuga i somras och det är nog iaf 1 hektar svettigt värre med tanke på att jag gjort det när det var den varmaste veckan på året v30 tror jag det var men det blev MKT torrt och fint hö 36kg fick jag ihop om jag inte minns helt fel:p
räckte ju att stödfodra 2 hästar lite grann nåra veckor på sommaren.

fick lära mig att lia i skolan(naturbruk) och hemligheten är ju egentligen att få till en riktigt vass lie och det är svårt att slipa dem om man inte vet exakt hur man ska göra, vi har en slipsten men pappa har ju inte den kunskapen tyvärr....men min farmors bror som ägde slipstenen va mkt duktig men tyvärr så hann vi aldrig lära oss av honom.
den saken som hon drar fram o tillbaka över lien är bara till för att skärpa till den lite extra.
 
Sv: Hjälp med hektar beräkning + åtgång?

Jag har hägnat in betet i många hagar för att kunna styra mat-tillgången.
Först så har unghästarna fått beta, sedan de som behöver mycket mat och så sist de som skall banta.
Hästarna har liksom flyttats runt vart efter.
Då så blir det inte heller så mycket rator.

I sommar så skall jag ge mig i kast med skräpporna och kanske ormbunkarna.

det är exakt så som jag tänkt att jag ville/skulle göra egentligen.
men hur har du det med mask o så tar du träckprov vad visar det när du låter unghästar o vuxna gå på samma beten alltså? för om du har en hage tex, så låter du unghästarna gå där sen de mittersta sen tjockisarna men sen får den vila några veckor lr och sen är det på igen samma sommar eller får den vila till nästa sommar då? alltså går unghästarna på mark där vuxna gått samma år?
de går aldrig tillsammans?

okej med röjsåg då eller?
 

Liknande trådar

Foder & Strö Jag har två ponnys hemma, en mkt lättfödd i tävlingskondition som kommer tävlas hela sommaren och en 2årig hingst som kommer att...
Svar
5
· Visningar
838
Senast: jemeni
·
Hästvård Jag har ett sex år gammalt sto, importerad från Lettland som unghäst och i min ägo sedan hon var drygt 3,5 år gammal. Den här sommaren...
Svar
10
· Visningar
2 990
Senast: mackan
·
Foder & Strö Nya fröken köptes i februari. Var då inte så bra i hullet. Själva hullet var i lägre delen av normalhull, man kunde se revbenen i vissa...
2
Svar
35
· Visningar
3 604
Ekonomi & Juridik Jag undrar hur ni andra skulle hantera följande problem och om ni har några tips och råd. Är ganska nyinflyttad till en gård på...
Svar
11
· Visningar
3 695

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp