Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

C

ciss

Jag bor i Stockholm, är 21 år, har ridit på en ridskola som jag trivs på i över 10 år, min ridinstruktör är utbildad dressyrtränare (vilket är området jag främst är intresserad utav; rider LB/LA-nivå). Jag har lektion 1 gång i veckan och försöker även gå så många kurser/privatlektioner på ridskolan som jag kan. Trots detta så känner jag ibland att jag inte utvecklas så mycket som jag vill.
Så min fråga är: hur går man vidare i sin ridning, ifrån ridskolan? :confused:

Har funderat över att bli medryttare, men de som vill att man ska rida dressyrpass på deras hästar söker folk med erfarenhet, kanske tävlingsmeriter eller kanske till och med ryttare som haft egen häst (vilket jag kan förstå). Övriga vill ha någon som rider ut och tar skrittpassen, vilket visserligen vore mysigt, men det utvecklar inte direkt min ridning.

Så finns det några fd. ridskoleryttare här som tagit steget, eller bara folk som har några tips? Skulle verkligen uppskattas!
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Åh! Jag känner så igen vad du skriver om. Det är en ganska frustrerande sits och jag satt/sitter i den själv.

Vet inte hur mycket du hjälps av det, men när jag kände att jag ville ha mer än bara lektion en gång i veckan så började jag söka efter en privat häst att hjälpa till med. Det dök plötsligt upp en "pensionerad" tävlingshäst som användes till avel som jag fick bli del-fodervärd på. Hon passade mig perfekt då hon var en verklig läromästare och slutat tävla för att hon inte lägre riktigt tände till på banan längre, och ägaren ville satsa på yngre förmågor. Hon hade alltså inga fysiska begränsningar.

Efter två år som del-fodervärd (med avbrott för fölningar på somrarna) så fick jag ta henne på helfoder då hon skulle få gå minst ett år obetäckt. Det har varit kanon för mig. Hon är tävlad upp till medelsvår dressyr och är en klippa att rida, även om man inte får allt för mycket gratis heller. Jag har lärt mig massor och har verkligen haft möjlighet av att se vad det innebär att ha häst själv. Dock har jag haft kvar henne i det stall som hon "alltid" stått i och så fort det varit något har jag haft kontakt med hennes ägare som också äger stallet. Jag har utvecklats jättemycket som ryttare, inte minst när det gäller självförtroendet, och känner absolut att jag skulle kunna skaffa häst själv idag. Det är ju klart att jag inte har lärt mig allt (det gör man väl aldrig) men jag har fått lära mig allt mellan himmel och jord som man inte lär sig lika bra på ridskolan.

Nu har jag dock kommit till en punkt i livet där jag och min gumma skiljs åt då jag måste flytta till nya utmaningar och jobb på andra sidan sverige, och hästen får stå kvar hos ägaren då hon vill fortsätta avla på henne. Det är tråkigt, men jag är så väldigt tacksam för att jag fått lära mig så mycket, och utan dessa senaste tre åren skulle jag aldrig ens drömma om att skaffa mig en egen pålle!

Jag vet som sagt inte om detta kan hjälpa dig med något, men fortsätt leta medryttarhäst eller fodervärdshäst, för en vacker dag dyker det upp en pärla som du kan rida och träna med. Jag fick kontakt med ägaren till "min" foderhäst genom bekantas bekanta och inte via annons, så låt alla i din omgivning veta att du vill detta så ökar du dina chanser.

Lycka till!!
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Har du provat att sätta ut en egen annons om medryttarhäst? Jag tycker mig se ganska ofta att folk söker en medryttare som är intresserad av att rida dressyr då de själva främst hoppar med hästen.
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

jag tycker mig se ganska många som inte nödvändigtvis söker någon "dressyr ryttare" utan har mer allround, hobbyhästar som tycker att det är OK att man rider för tränare på/med.

Dock kanske du ska sänka dina krav, och inte tänka "jag vill rida en häst som är utbildad LA, och har bra gång och stam" utan kanske tänka, jag vill rida en häst som jag kan utvecklas med. Den hästen kan lika gärna vara ett trevligt varmblod, gammal galopphäst eller dylikt. En hobby-skogsmulle häst, vars ägare gärna ser att man tar eget initiativ.

Inte heller känns det som att du kanske ska vara så kräsen med placering, och kunna se till att Du kan ta dig till hästen, (se till att ha bil, inte bry dig om ridhus osv).

Sen tycker jag att det är helt självklart att du som medis även måste vara beredd att ta i tu med andra saker och kunna skogsrida, hoppa, longera, ta in/ut, mocka, fodra, helgpass, samt betala en del - vilket man ju gör som hästägare.

tänker jag... vart bor du någonstans? man kan kanske hjälpa till :)
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Jag tävlar dressyr, rider upp till LA:6 på ridskolehäst. Jag är alltså en dressyr/tävlingsryttare som utvecklats utan att lämna ridskolan, och det finns fler som jag både på vår ridskola och på andra ridskolor häromkring. Så man KAN visst fortsätta utvecklas PÅ ridskolan. Visst, det går inte på alla ridskolor men om man hittar en ridskola som har en "fortsättning" efter den grundläggande utbildningen så tycker jag personligen att det är det bästa. Man får rida på välutbildade hästar, man har alltid ett par välutbildade ögon på sig när man rider. Man rider alltid under kontrollerade former osv. Hör dig för på din ridskola vad det finns för möjligheter! Annars kan det finns någon annan i närheten?

Annars om medryttarhästar, som du säger ofta är det folk som vill ha skritthjälp, eller någon halvutbildad skogsmullehäst eller så måste du ut på landet och rida på en oupplyst åker.

Så, hör dig för på ridskolan du rider på eller se dig om efter annan. Eller leta efter medryttarhäst/lägg ut en annons!
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Dock kanske du ska sänka dina krav, och inte tänka "jag vill rida en häst som är utbildad LA, och har bra gång och stam" utan kanske tänka, jag vill rida en häst som jag kan utvecklas med. Den hästen kan lika gärna vara ett trevligt varmblod, gammal galopphäst eller dylikt. En hobby-skogsmulle häst, vars ägare gärna ser att man tar eget initiativ.

tänker jag... vart bor du någonstans? man kan kanske hjälpa till :)

Tack för svar!

Jag har en annons ute ang. medryttarhäst, och då har jag inte direkt några krav på hästen, men jag vill - utöver att rida ut - kunna rida på bana i alla fall. Jag tror att bara det kan vara utvecklande. Då säger jag även i annonsen att jag kan betala, fodra/mocka/etc. De svar jag har fått har varit ungefär "ENDAST för uteridning". Men jag låter annonsen ligga kvar och hoppas på ett guldsvar fortfarande!

Jag bor centralt i Stockholm. :crazy:
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Jag tävlar dressyr, rider upp till LA:6 på ridskolehäst. Jag är alltså en dressyr/tävlingsryttare som utvecklats utan att lämna ridskolan, och det finns fler som jag både på vår ridskola och på andra ridskolor häromkring. Så man KAN visst fortsätta utvecklas PÅ ridskolan.


Jag har funderat på detta. Min ridskola har så kallade dressyrgrupper, där antalet deltagande är lite färre och där målet är att man ska tävla dressyr på passande nivå. Jag har aldrig sökt till dessa då jag väl har varit lite blyg och aldrig riktigt vågat tävla. Men nu på senaste tiden har jag funderat på om jag skulle kunna ha råd med att gå både dressyrgruppen, min vanliga grupp och ta privatlektioner ibland. Det kanske skulle vara en givande kombination. Jag vill ju faktiskt väldigt ogärna lämna mitt stall - jag älskar det!
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Liselott - Tack så hemskt mycket för inspirationen! Jag fick lite hopp nu. :) :bow: Jag har ute en annons och jag får helt enkelt hoppas att den ger något i längden!
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Jag känner igen mig, då jag i somras kände att jag ville börja rida ordentligt igen efter några är med uppehåll/sporadisk ridning. jag provade ett pass på ridskola men det kändes inte alls bra! och det är lite svårt att provrida bra när man är ringrostig...:angel: men jag hittade en medryttarhäst genom en jobbarkompis, ett toppentrevligt fullblod som är så gott som bara dressyrriden sen han inte fungerade på banan. passar mig perfekt, sjysst att rida ut med, lite ur form men han ska igång nu. han är inte tävlad men välriden ändå, så kom ihåg att även om hästen är hopphäst/"skogsmullehäst" eller hobbyriden så kan det fortfarande vara en välutbildad häst, den har bara inte meriter på pappret (precis som du!):idea:
så fortsätt leta, ha låga krav (du känner ju om det känns bra när du provrider) men självklart ska du inte nöja dig med skritturer om du vill mer! många ägare vill dessutom se hur du rider och hur du och hästen passar ihop innan de lovar något om att få rida för tränare o dyl.
lycka till i ditt letande!
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Liselott - Tack så hemskt mycket för inspirationen! Jag fick lite hopp nu. :) :bow: Jag har ute en annons och jag får helt enkelt hoppas att den ger något i längden!

Åh, vad kul att du känner så! Alltid kul om man kan inspirera någon :-)
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Så himla svårt det där. Du är absolut inte ensam. Jag är 29, ridit sedan jag var 12. Detta har jag gjort utöver ridskole-lektionerna:

* Hyrt häst över sommarlovet (när jag var 16)
* Varit medryttare i olika omgångar (som faktiskt är mycket utvecklande oavsett nivån på hästen)
* Gått Ridledarkursen på Strömsholm (man lär sig jättemycket om ridning, typ inget hur det ska undervisas)
* Jobbat i stall (både stalljobb och ridledare/turledare)
* Åkt på en hel del ridläger

Så mitt tips är att testa en medryttarhäst, även om den kanske är obildad, du kommer lära dig massor.
Eller ansöka till Ridledarkursen. Jag lärde mig massor om ridning. Faktiskt var jag där för att jag ville lära mig mer om hur man undervisar ridning, men det misslyckades kursen med tycker jag. Man rider 4 timmar om dagen (!) i tre veckor varav den första helt utan stigläder...det du!
Man kan hyra häst från Strömsholms ridskola vilket jag gjorde. Den var underbar och jag fick för första gången prova på både piaff och passage.

Hoppas du hittar något som funkar för dig!
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Jag rider på ridskola 2ggr i veckan (ibland rida till busiga b-ponnyer), har en medryttarponny 2ggr i veckan och kör så mycket klubbtävlingar och träningstävlingar som jag får vara med på. Jag tycker du ska iallafall pröva att leta medryttarhäst, de kanske vill att du ska ha meriter men då kan du väl iallafall få provrida och bevisa motsatsen. När du är medryttare ska jag ge dig ett bra tips, ha bra kontakt med ägaren (det är viktigt att ni kommer överrens) och var noggrann, för i de flesta fall tkr hästägarna att det är viktigare med en medryttare de verkligen kan lita på gör ett bra jobb än en medryttare som tävlat si och så mycket :)
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Jag slutade själv på ridskolan för något år sedan. Jag gjorde det i och för sig för att vi skaffade häst men jag är fortfarande glad att det just skedde för visst kan jag medge att jag har lärt mig massvis på ridskolan men personligen tycker jag att jag har utvecklats mycket genom att vara medryttare som jag är i dagsläget. Det är annorlunda att rida ridskolehästar gentemot privathästar tycker jag plus att då kan du rida för instruktör på hästen om du vill också :) Det är bara att du hittar en häst som passar dig och att du och ägaren har samma vision av vad du ska göra osv.
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Før att komma framåt måste du rida oftare æn vad du gør.
Har du en hæst du bara får rida i skogen så rid barbacka så trænar du balans och får fina ridmuskler.
Ær hæsten før svår før att ridas barbacka så lær du ju dig rida en svår hæst och inte bara ridskolhæst.
All ridning utvecklar en på sitt vis anser jag.

Æven i dressyr behøver man balans, muskler och kunna rida hæsten om den ær svårriden.

Fortsett rida før instruktør under tiden så ska du se att du snart nått en høgre nivå i din ridning.
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Mitt tips är att försöka få tag på en dressyrtränare som är villig att ge lektioner på sina egna (antagligen utbildade) hästar. Då får du ju rida välutbildad häst under ledning av tränaren. Annars finns det ju ridresor i Europa som är specialiserade mot dressyr. Det kanske kan vara något.
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Är du säker på det där med medryttare? Jag bor också i Stockholm, och har fått massor av svar när jag satt ut annons om medryttarhäst, och det har absolut inte varit enbart skogsmullar och skrittpromenader. Möjligen kan det vara bristen på medryttarerfarenhet som ställer till det för dig, då skulle jag nog rekommendera att du börjar med att skaffa en medryttarhäst som du kan rida ut på, för att lära dig ta hand om en häst själv. När du samlat lite erfarenhet så kan du leta ett varv till efter en häst som du kan träna lite mer.

Annars skulle jag säga att du rider alldeles för lite, två gånger i veckan på ridskola är absolut minimum om man ska utveckla sin ridning tycker jag. Det som utvecklat mig mest var när jag red två gånger i veckan på ridskola, varav en i tävlingsgrupp, och sen två gånger i veckan på medryttarhäst, varav en gång på bana och en gång ute ungefär.

Så mitt tips för hur man går vidare i sin ridning är: träna mer! Det handlar mycket om mängdträning, sen om det är på ridskolan eller på medryttarhäst är väl kanske mest en kostnadsfråga. Det en medryttarhäst ger däremot är självständighet, man får bättre självförtroende och blir bättre på att läsa hästen och hantera den i olika situationer.
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Håller med, det ligger mycket i mängden ridning. Jag har haft egen häst kombinerat med ridskola under många år och de perioder i livet då jag inte kunnat rida 4-6 dagar i veckan vilket jag normalt gjorde (avställd häst under ett års tid) så tappade jag massor.

Nu rider jag 5-6 dagar i veckan varav en gång på ridskolan och en gång privatträning. Resterande 2-3 dagar rider jag ut i naturen. Man behöver absolut inte en ridbana för att utveckla sin ridning. Det enda som är svårare är voltarbete, men man kan göra massor av övningar på vägar i skog och mark.

Så mitt tips är medryttarhäst ett par ggr i veckan och så ridskolan en till två ggr om du trivs där och hittar bra grupper och träningar där.
(Jag är övertygad om att det finns folk som söker medryttare, till välutbildade hästar, till annat än skrittturer)
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Jag tycker du ska försöka öppna upp ytterligare, genom att i alla fall åka ut och provrida hästar där det inte finns ridbana.

Jag rider i stort sett aldrig på banan, men jag rider dressyr nästan varje ridpass. Det går alldeles utmärkt att rida dressyr ute på vägar och ängar. Jag tycker det ger mig mer och hästen är oftast mycket mer positiv till arbete om den får sträcka på sig mellan dressyrövningarna.
Självklart rider vi på banan nån gång emellanåt, och när vi tränar för instruktör rider vi såklart också på banan. Men annars rider jag ut så mycket det går.

Sen är det ju en fördel om det finns någorlunda upplysta ställen att rida på under vinterhalvåret, speciellt om man oftast rider på eftermiddagarna. Men det finns det ju faktiskt ganska många ställen som har, speciellt intill städer och samhällen brukar det ju vara ganska bra belysning.
 
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Jag tycker du tänker lite fel ang "uteridning". Eller egentligen helt fel :D Kan du rida hästen bra ute med alla störningsmoment som finns där så kan ju alldeles säkert rida den bra på bana. Dvs att rida ute borde utveckla dig mer som ryttare, speciellt om du bara är van vid ridskolehästar på bana, det är nog en helt annan sak att rida privathäst ute i skogen (jag har mycket ringa erfarenhet av ridskolehästar).

Just nu är jag själv på g att ge mig in i "medryttarvärlden", helt ny för mig. I mitt fall är det jag som har hästen, 6 år, som aldrig ridits på bana förutom träningar (inte så himla mycket/regelbundet heller) och tävlingar (ännu mindre) och jag söker självklart någon som rider ut på min häst. Jag personligen tycker inte om trenden att träna hästarna så mycket på ridbana/böjda spår och skulle aldrig vilja låta någon obevakat rida min häst på bana! Däremot får min medryttare mer än gärna åka på träning för någon av mina tränare (som känner hästen) och träna dressyr, det ser jag bara som något positivt om medryttaren är intresserad av.

Så avskriv inte uteridandet bara sådär :) Däremot kanske ägarna likställer uteridning med skritt på lång tygel eller allmän slappridning mellan ägarens hårda träningspass och då är det ju kanske inte vad du letar efter. Men alla fungerar inte så lyckligtvis :)



Edit: Det är ingen annons, jag har nog redan hittat min medryttare ;) Och min häst är rätt långt i från en "skogsmulle"-häst oxå. Han har tränats väldigt målmedvetet sedan han anlände som 2.5-åring, men det ingår väldigt lite träning på bana i min plan bara.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur går man vidare ifrån ridskoleridning?

Är oxå från Sthlm och började på ridskola, red i en herrans massa år sedan 5 års ålder. Både dressyrgrupper och vanliga, lite tävlingar mm. Men sen blev jag medryttare och kombinerade med att rida på ridskolan, de flesta i min grupp gjorde så alternativt tävlade ridskolans hästar el. båda. För mig räckte det att rida medryttarhästen 5 dagar/veckan, red inte alltid, ibland från marken oxå och sen ridskolan 2 dagar/vecka. Sen hade jag nån fler hästar, men såfort jag blev myndig skaffa jag en egen. Min första medryttarhäst flyttade norrut och redan då tappade jag lite intresset av hela detta medrytteri. Så av en slump blev det en islänning (!), idag 6 år. Red fortfarande på ridskola och andras privathästar.

Nu rider jag inte på ridskolan längre, men sulle kunna tänka mig att börja igen, alternativt ta privatlektioner där, då med min egen häst. Gillar sammanhållningen i gruppen när man rider på ridskola. Och läraren är viktig. Har fått många bra kompisar från den tiden och de flesta rider på ett eller annat sätt idag. Men vi har helt klart utvecklats åt olika håll.
 

Liknande trådar

Ridning Viss rambling-varning bör nog utfärdas. 😆 Har, efter snart 2 år i ett nytt land, hittat ett mindre stall nära där jag bor som jag har...
Svar
4
· Visningar
1 336
Hästmänniskan Hej! Jag är en 21-årig tjej som är enormt enormt ridsugen igen, men vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga som återfallsryttare...
Svar
8
· Visningar
2 473
Senast: Ramona
·
Hästmänniskan Återupptog ridningen sen ungefär ett år tillbaka och rider på ridskola nu, men jag känner att lektioner en gång i veckan inte fyller...
2
Svar
26
· Visningar
4 495
Senast: Sirap
·
Hästmänniskan Hej! Jag är en tjej på 15 år som bor i Stockholm och har ridit i drygt 8 år på ridskola och nu blivit medryttare för andra gången på en...
Svar
18
· Visningar
2 903

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hundrädda
  • Airtags, selar etc
  • Kattsnack 10

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp