kaxig valp..

paradox

Trådstartare
vad gör man åt en valp som morrar och hugger när han inte får som han vill (tex äta upp byxben)??

det är en 9 veckors dvärgspets,men det spelar ingen roll om han är liten och gullig, han ska inte göra så iaf :mad: har hört att dessa hundar är väldigt tuffa och behöver mycket uppfostran. vi har haft honom sen i fredags, och han är en mycket självständig ung herre!

så jag undrar om det är någon som har några tipps om hur man ska lära honom av med detta.. :)

tack på förhand ;)
 
Jag läste i nån hundbok att man inte ska läsa paragrafer för hunden förrän den är minst 4 månader, att de är för små för att förstå det innan. Men det kanske inte stämmer?
 
jamen..paragrafer? vad är det? är inte så jätteinne på hundar, och dessutom så är han inte mitt ansvar, men man vill ju alltid lära sig mer ;)
 
Antingen skulle jag avleda hunden med något den får bita i eller gått därifrån och ignorerat den.

/Anna
 
tar honom i nackskinnet och ryter NEJ! skulle jag göra om han inte lyssnade på bara ett nej, dom får tom gärna pipa till lite i det läget om de hugger åt en då så ska de ha en rejäl tillsägelse för det är något de absolut inte får göra.
Tiken tar också ett rejält tjyvnyp på valparna när de är olydiga, så det är något dom förstår
och de brukar inte vara så pigga på att göra om det o om de försöker så brukar ett nej räcka för att de ska avstå.
har också en valp(beagle) hemma (brorsans iof) dom är så söta (men midre roliga när det händer en "olycka" inne :crazy:)
 
Det finns säkert olika åsikter om hur man ska läsa paragrafer men jag gör såhär. Jag tar tag i huden på sidorna av ansiktet på hunden och håller hennes nos mot min näsa, och tittar hunden i ögonen. Och så säger jag vänligt men bestämt att så får man inte göra. Fortsätter hon tar jag tag likadant igen och pratar lite längre, lite bestämdare. Tror inte det är så bra om man låter arg för då kan man skrämma hunden och det är ju inte det man vill.
 
Att "läsa paragrafer" är när man går fram till hunden och tar ett lätt grepp på varje sida om halsen på hunden, sittandes framför hunden. Sen säger man lugnt, vänligt men bestämt till hunden att det den gjort är fel. Ej hårda tag, men bestämda. Ta ögonkontakt, men tvinga inte en sådan liten till ögonkontakt om den viker undan blicken. Med tvinga menar jag alltså att du följer med hundens blick när den försöker komma undan med blicken.

Att "läsa paragrafer" gör man även på små valpar, det är ingen hård tillrättavisning, men kan förstås bli. De förstår mkt väl vad som menas med detta. Tikarna läser också paragrafer för sina valpar vid behov. Det används naturligt i en grupp med hundar, och är ett vänligt sätt att säga att det räcker.
 
Det är ett alternativ om man vill förstöra kontakten mellan hund och männsika.

Den ledare som höjer rösten, eller för hund tar till våld tappar för varje gång respekten inför sina flockmedlemmar.

Vill man slippa tjata/skälla på sin hund så lägger man aggresionsnivån lågt inom familjen/flocken.
 
Det viktiga när man läser paragrafer är att se på sin hund och läsa av hur den reagerar. En del hundar klarar inte den pressen och då räcker det med att man sätter sig framför, utan att ta i hunden, och säga till den lugnt.

Många hundägare har jag sett gör rätt, men när hunden har "gett sig" så fortsätter de att "läsa" en bra stund senare, vilket är väldigt fel. Titta på hunden när öron, mungipor och ansiktet "dras" bakåt, så har är det dags att sluta. Då brukar jag klappa om och erbjuda någon aktivitet eller ge godis. En hund är aldrig småtjurig så varför ska vi vara det, när en paragraf blivit utförd så glöm sen allt och lek som vanligt.
 
Många hundägare har jag sett gör rätt, men när hunden har "gett sig" så fortsätter de att "läsa" en bra stund senare, vilket är väldigt fel. Titta på hunden när öron, mungipor och ansiktet "dras" bakåt, så har är det dags att sluta.
Att hunden slickar sig runt munnen eller vänder bort huvudet är också signaler som visar att hunden är undergiven.

Ett annat alternativ till att läsa paragrafer är att ta hunden i nackskinnet (behöver inte vara särskilt hårt) och morra åt den. En valp vet vad en morrning betyder. Ett nej har inte hunden hunnit lära sig än och iaf jag vill ha en annan innebörd i ordet Nej än att hunden ska bli rädd. Jag vill att ett Nej ska vara "sluta med det du gör och ta kontakt".

/Anna
 
Blir hunden rädd när man läser paragrafer har man gått för hårt fram.

Man får självklart välja vilket ord man vill ha vid korrigeringar. Huvudsaken är att alla som hanterar hunden kommer överens om ett. Nej, har väl de flesta, men jag säger nej så ofta i vardagen så jag har valt andra ord istället.

Nej, använder jag väldigt sällan. Jag har olika kommandon för olika situationer.

Att hunden slickar sig runt munnen eller vänder bort huvudet är också signaler som visar att hunden är undergiven.

Slicka sig om munnen och vända bort huvudet är också signaler som hunden skickar för att lugna ner den som läser paragrafer. Kan även vara för att lugna sig själv, om paragraferna blir för jobbiga.
 
Slicka sig om munnen och vända bort huvudet är också signaler som hunden skickar för att lugna ner den som läser paragrafer. Kan även vara för att lugna sig själv, om paragraferna blir för jobbiga.

Slicka sig om munnen är väl också för att visa underkastelse? Om hunden börjar slicka sig om munnen när man tillrättavisar den, har man tagit i för mycket då?
 
Ja, det är också underkastelse. Nej, jag tycker inte man har tagit i för hårt. Att vara rädd eller att visa underkastelse anser jag var olika saker. En hund ska inte vara rädd vid paragrafläsning även om det kanske ser ut så. De ska visa underkastelse och inget mer. De flesta hundar tar väldigt lätt till slickandet runt mungiporna. Är man snabb så brukar man ibland kunna se även detta slickande vid inkallningar.

Om jag läser paragrafer för min hund så räcker det med att jag tar handen under hakan och säger -det var väl dumt gjort! Med en väldigt lugn och vänlig ton. Det räcker alldeles utmärkt för att hon ska förstå att hon gjort fel.
Då sitter/står jag inte speciellt när henne och tittar en kort stund i ögonen. Det räcker för att hon ska förstå. Egentligen förstår hon och visar underkastelse redan på väg in till mig, men man ska alltid ta in hunden vid sig när den gjort fel.
 
smackandet och slickandet är precis som du säger en lugnande signal. precis som gäspandet (man ska alltså inte bli arg om hunden gäspar en rakt i ansiktet när man sitter och läser paragrafer ;)), börjar hunden plötsligt klia sig kan det vara en överslagshandling.

men på vissa hundar funkar det inte med paragrafer, min labbe ser visar direkt hela sitt lugnande register, bara för att göra om samma dumhet direkt efteråt. *genomskådad* jag lutar mig över honom istället och säger "uuuusch, nuuu var du riktigt duuum". nej använder jag mest för att bryta en handling medan den bara är en tanke. säger nä i vanligt språk.

har man en hund som riskerar att bita tillbaka ska man inte heller läsa paragrafer. man ska vara rädd om sin näsa! bättre då att luta sig över eller hålla hunden på en arms avstånd.
 
joo..bita i näsan skulle han nog göra..som sagt..han är väl förliten för att förstå när det är allvar.. :crazy:
 
en liten valp är inte så stark så den kan du hålla fast. men han är inte för liten för att förstå att ni blir arga, han bara testar er.
 
Det finns flera olika sätt att gå till väga på och vilket du ska välja beror på vad du är för människa och vad din hund är för typ av hund. Jag kan absolut noll om dvärspetsar och därför får du själv försöka lista ut om någon av dessa metoder kan passa.

Om det är en hund som blir ilsk och svarar emot när ni korrigerar brukar den bästa metoden vara snabba korrigeringar och ignorering av morrandet. En snabb dask på hunden då den gör fel och strunta i om han låter illa. Biter han till, så dra inte tillbaka handen utan ta lugnt bort tänderna alternativt tryck handen längre in i munnen på hunden. Det är obehagligt att få en näve bak i gommen. Det hunden måste lära sig är att det inte lönar sig att morra och bita. Samma gäller för hunden som börjar morra och bita på grund av leklust eller social kamp. Att läsa paragrafer, välta hunden eller liknande brukar bara sporra dessa typer av hundar till att fortsätta. De ger sig inte utan blir bara mer och mer grälsjuka. Snabba korrigeringar så hunden knappt hinner uppfatta varifrån det kom är bästa medicin.

Har man däremot en hund som i grunden är vek och egentligne inte har speciellt mycket kamp, skärpa eller liknande kan man använda sig av paragrafläsande och andra mer långsamma och utdragna korrigeringar. Jag är dock inte alls förtjust i dem då jag tycker det är att sätta för stort socialt tryck på hundarna. I mina ögon är det brutalare att platta till en hund socialt än att ge den en snabb smäll.
 
Vill man slippa tjata och skälla smäller man till oredntligt en gång och struntar i paragrafläsandet. Så länge det sker på ett vis som helst saknar sociala inslag förstör det inte kontakten på något vis. Alla former där man använder olika redskap såsom nyckelknippa, koppel och liknande är ickesociala och korrigerar hunden på ett schysst sätt bara föraren är schysst.

Våld och aggression behöver inte höra ihop. Det är bara vi människor som gör den kopplingen. Hundar kan vara riktigt våldsamma utan att vara ett dugg förbannade och det är också enklast för människan att härma. Det sociala tryck som hundarna använder för beteendekorrigering kan vi inte komma i närheten av. I bästa fall blir det halvbra, men ofta skapar vi bara stress och obehag hos hunden. Många hundar kan heller inte ta en social korrigering på rätt sätt. Det gäller speciellt veka hundar och hundar med mycket kamp eller skärpa.

Aggressionsnivån är dessutom låg inom flocken om man bara blir riktigt förbannad en gång. Allt är frid och fröjd tills hunden gör något förbjudet och då blixtrar det till rejält. Valpen kommer sedan bara behöva påminnas med mycket små medel om vad som gäller.

Så inte tappar hunden respekten för en bara för att den får en smäll eller en nyckelknippa slängd på sig. Den lär sig bara att gör man inte vad man ska så blir det obehagligt. Himmel och helvete, varför krångla till det mer?
 

Liknande trådar

Övr. Hund Jag har en labbe tik som är ett år. Som valp var hon ganska tuff men när det kom till människor så tyckte hon det var läskigt. Inte så...
Svar
6
· Visningar
689
Senast: Trassel12
·
Övr. Hund Jag har en 15 veckor gammal hane av rasen lhasa apso som är av ett helt annat kaliber än damerna och farbrorn av samma ras här hemma...
Svar
12
· Visningar
1 752
Senast: Fruentimber
·
Hundhälsa Detta är nog det absolut svåraste jag någonsin har behövt skriva. Jag har en pomeraniantik på snart 4 år, hon är min första hund och...
Svar
17
· Visningar
6 046
Senast: Sel
·
Hundträning Min valp är nu 9 veckor gammal. Flyttade till mig direkt vid 8 veckor så vi har bekantat oss med varann under en ungefär en veckas tid...
2 3
Svar
52
· Visningar
7 960
Senast: mackan
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Köpa hus
  • GVFÖ 2024
  • Att bjuda någon?

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp