Så vad jag säger är att orden "mer" och "mindre" "öka" och "minska" utgår ifrån en punkt där livsmedelsverket gissar att "alla" "befolkningen" är. När det gäller kött äter vi nu kött som på 2017 -talet, vi borde äta så som på 50-60-talet.
Okej, jag tror vi menar ungefär samma sak. Matlarm kommer och går, och ofta handlar det såklart om extrema mängder som akrylamiden (som ju finns i all stekt eller grillad mat oavsett kött eller vegetarisk) eller champinjonerna. Jag håller helt med om att allt i måttlig mängd är rimligt. Och ja, köttkonsumtionen har ju ökat sedan 50-60-talen.
Det jag klippt ut i citatet nu håller jag dock inte helt med om. LMV gissar inte, de säger inte generellt öka/minska köttmängden från en given punkt utan de säger ät inte mer än 500 g rött kött/vecka. Oavsett vad genomsnittssvensken äter från en given punkt så är kostrådet en specifik mängd. Till skillnad från exempelvis svampen där de säger att man bör se över sitt intag om man äter mer än 200 g/vecka varje år i en livstid, där ger de inte ens en mängdrekommendation att förhålla sig till. Hade det varit så osäkert med köttet hade kostrådet varit mer svepande. Det ÄR unikt, ping även till @skogaliten som tycker jag cherrypickar. Framför det till LMV isåfall som pekar ut köttet på ett så hemskt sätt till skillnad från alla andra livsmedel.