Jag är själv doktorand och har aldrig hört någon använda ”uppsats” när det handlar om artikel. Uppsats är för mig examensarbete, inte ngt som forskare eller forskarstuderande håller på med.
Men vad är det du klagar över egentligen?
Det hör ju inte till den här diskussionen hur man blir forskare.
Och du kan fortfarande inte dissa en avhandling eller dess slutsats om du inte läst studierna som den bygger på.
Det är ju just därför jag gärna skulle vilja läsa det man baserar avhandlingen på.
Men, jo, till viss del kan jag faktiskt ifrågasätta delar baserat på den information som finns tillgänglig.
Exempelvis ser jag det som märkligt, att man inte förmår skilja "naturbetesmark" (mark som i århundraden betats, men sällan/aldrig slagits), från "Ängsmark" (mark som i århundraden använts för slåtter, eventuellt med efterbete), utan slår i hop de bägge marktyperna. Det finns ju en del underkategorier, och varianter också, men det här är en viktig åtskillnad
Ska man diskutera vilka skötselåtgärder som är lämpliga, så är det nog bra att skilja på dessa marktyper, i synnerhet om man vill att vare sig den ena typen (betet), eller den andra typen (ängen), och alla undertyperna ska bevaras.
Om Länsstyrelserna kan finansiera skötsel av naturreservat, med väldigt särskilda och i tid och/eller pengar väldigt dyrbara åtgärder, så är största delen av naturbetesmarken eller ängsmarken inte naturreservat, utan marker som används av "vanliga" bönder.
De har svårt, även om viljan att bevara finns, att hinna lägga extremt mycket tid på att t.ex. gå ut på enstaka fläckar, allteftersom en viss växt är i rätt läge, och t.ex. klippa lite för den enskilda artens skull just i rätt tid.
Dessutom så innehåller ju avhandlingen sammanfattningar av pappren, och slutsatserna, och en hel del metodologisk information, som man visst kan ifrågasätta.
Har du själv provat att läsa det som finns tillgängligt?
Jag har läst rätt mycket forskningspapper från framförallt SLU runt naturbetesmarker och ängsmarker, jag har deltagit som observatör vid inventeringar, eftersom jag är väldigt intresserad av ämnet, och själv har en hel del sådan mark, och skulle kunna ha ännu mera om jag hade tid och möjlighet att sätta mer ingenvuxen mark i stånd igen.
Jag har jobbat med nyhamling av träd och jag har studerat historiskt ängsbruk, så jag har en del bakgrundskunskaper, förutom att jag bedriver praktiskt arbete på vår egen mark.
Så ja, jag anser att jag definitivt har rätt att ifrågasätta.
Att se till att dölja forskningsrapporter bakom inlogg, görs bara sällan av lantbruksdelen hos SLU, annars är det ett bra sätt att försöka skapa "svarta lådor", där folk inte kan läsa, och så kan man hävda att forskning inte får/kan ifrågasätta.
Skogsforsk, skogsbranschens samarbete med skogdelen av SLU och skogvårdsstyrelsen, är notoriska på att sällan eller aldrig publicera forskningsstudier, utan det som trumpetas ut är olika varianter av pressmeddelanden och sammanfattningar. Jag har använt alla möjliga knep för att få fram data om t.ex. effekterna av markberedning, och när jag väl fick tag i några forskningsrapporter, så häpnade jag över hur studierna var upplagda...