Bukefalos 28 år!

Krav på samling förstör tölten?

M

moccis

Rubriken hänvisar till en artikel av Unn Kroghen-Adalsteinsson i senaste numret (nr 8) av Stallmagasinet.
Artikeln går mestadels ut på att när man tränar överlinjen som i den klassiska eller akademsika ridkonsten tar den muskelgruppen överhand,vilket resulterar enligt henne att tölten och även passen försämras. Hon menar att om du tränar överlinjen för mycket blir ryggen så stark att hästen skjuter upp ryggen vilket gör att tölten blir passaktig.

Vidare menar hon att ryggen skall varken upp eller ner i tölten utan skall hållas rak och relativt stilla och att detta är orsaken till att vi själva sitter stilla i sadeln. Den felaktiga inställningen att hästen skall jobba med ryggen i tölt går ofta ut över det ökade tempot tölt just för att hästen sätter upp ryggen.

Unn betonar att för att förstå den här problematiken rätt är det viktigt att känna till hur hästen fungerar muskulärt och hur den måste röra sig i tölt för att rörelsen och träningen skall bli korrekt. När hästen töltar rätt och håller ryggen rak får du en dansande vågrörelse som går igenom hela hästen. Huvudet nickar lite grann upp och ner och den här nickrörelsen vågar sig igenom hela hästen.
På grund av det här nickandet som skall fortplanta sig genom hela kroppen så måste huvudet sitta löst på halsen .Rider vi då med stöd som vi gör på ett halvblod när den skall trava så får den minimal rörelse i hals och nacke. En häst som går i trav skall välva nedåt, men om islandshästen går på det viset i tölt så kommer den inte upp med bogen. Bogen skall nämligen upp så att hästen kan flytta frambenen upp och fram när man töltar.Börjar vi rida med stöd i handen så hindrar vi hästens nackrörelse. Nacken börjar låsa,bogarna låser,ryggen låser och så kommer grisepassen därför att hela rörelsen blir styv.

Vidare kommenterar Unn att om hästen är femgångare kan även andra problem tillstöta om ryttaren experimenterar mycket med klassisk eller akademsik ridning. Många femgångshästar har ju ett väldigt sluttande kors,långa benpipor och öppen hasvinkel vilket gör att de inte är byggda för samling.
När hästen ska börja samlas så måste den böja bakhasorna och rotera bäckenet fram. Men en femgångare med öppen hasvinkel har väldigt svårt att vinkla hasorna. På grund av den öppna vinkeln och de långa benpiporna får femgångarna långa undertramp och går därför utåt med bakbenen.

Många femgångare klarar därför inte av att trava och galoppera på volt då de inte kan vinkla hasorna tillräckligt och korta steget så att de kan komma runt.

Unn anser till sist att islandshästen inte är lämpad eller avlad till akademisk ridning och att vi skall lära oss se hästens begränsning likaväl som dess kapacitet.
Hon tycker att om ryttaren vill utbilda sig i akademisk ridning är det bättre att välja en häst som är mer lämpad för att gå i samlande rörelser med korta benpipor och stängd hasvinkel såsom t.ex lippizzaner eller lusitano.

Ja, detta var i stora drag artikelns innehåll och ibland får man en känsla av att ju mer man läser ju mer förvirrad och osäker blir man.

Själv har jag i knappt ett år ridit dressyr (vad är skillnaden på akademisk ridning och dressyr??) på min islandshäst som nu går i FORM i arbetstempo tölt efter att i alla år gått och kikat ”efter stjärnorna”. Takten är hur ren som helst. Däremot kommer inte formen i en mer ökad tölt ty då klarar ha inte av att gå rent. Släpper jag efter då så blir takten ren igen. Han är femgångare med ett väl utvecklat sluttande kors och HAR väldigt svårt att trava o galloppera på volt.

Efter att ha läst artikeln undrar jag vad ni har för funderingar och åsikter om den.
Undrar också om jag skall sluta rida för min dressyrtränare som jag anser är jätteduktig men som inte är van vid islandshästar utan har en helt annan inriktning. :confused:

Vad jag önskar med min häst är ju att han skall må bra och förbli hållbar långt upp i åldern samt naturligtvis en
häst som töltar bra eftersom jag annars hade haft en annan hästras.

Ja, vad tycker ni?

Moccis
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Ibland ser man islandshästar som är "översamlade", tänker särskilt på en tysk häst på VM 2001 (tror jag det var), det är inte vackert. Tölt ska se lätt ut, inte ansträngt.

När jag var ny inom islandshästvärlden (runt 1990) reds många hästar i hög form i tölten, med sänkt rygg, underhals och travtakt. Det tycker jag inte man ser så ofta längre, nu menar jag inte den höga form t ex hästarna från Audsholtshjáleigu (stavade jag rätt nu?) har, de är naturligt mycket välresta, utan det var hästar som ryttarna drog upp huvudet på.
Nuförtiden har det gått för långt åt andra hållet bland vissa tränare/ryttare. Hästar som töltar på bogarna med lågt huvud och böjs i halsen hit och dit.

Jag håller med Unn om att det finns raser som är bättre lämpade för samling än islandshästen. Islandshästen gör sig bäst i friare ridning. Jag tror det är mindre skadligt med ridning i friare form och tempo än felaktig samling.
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Jag tycker INTE du ska "svälja" artikeln helt och hållet....lita på vad din häst säger dig istället.
Omväxlande träning är bäst för hästen. Rid den omväxlande samlat och i friare form.
Jag har sett exempel på träning enligt den principen att ryggmusklerna inte skulle tränas - resultatet har blivit smärtor, muskelinflammationer och förslitningsskador. Hästen kan också tappa traven helt. Smärtorna i rygg och bakdel gör dessutom att hästen verkligen går på bogarna och gå på volt i någon gångart blir omöjligt, det går knappt ens i skritt.
Att se till att träna alla muskler, rygg som magmuskler så att det blir jämvikt i muskelstyrka är det bästa. Jag tycker du ska fortsätta rida för dressyrtränaren, men vara lyhörd för vad hästen visar. Låser han sig - så gör något annat ett tag. Att rida en massa dressyr varenda dag är inte heller bra. Som sagt mångsidig och omväxlande träning är det bästa för hästen.
 
Senast ändrad:
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Pust och suck! Jag blir trött när jag läser en sådan artikel! Jag måste säga att min erfarenhet är lite tvärtom faktiskt. Hästar som går i hög form blir ofta passaktiga och släpper man då ner hästen så går den mer åt traven. Jag har ridit för Unn en gång och insåg att vår filosofi inte alls var densamma. Jag vill jobba en häst stark så den använder bakdelen att bära upp framdelen och det sluttande korset är här en fördel, inte en nackdel! Men Ok, det beror på hur brant korset är. Är det väldigt kort och brant då är motorn svag bak. Jag vill ha ett rejält, rundat sluttande kors, och det finns femgångare som har det också!

Det stod också en artikel i någon tidning, tror det var islandshästen, att hästen inte använde samma muskler vid tölt som i samling av typen piaff och passage. Nej det är klart den inte gör om man drar upp den i en alltför hög form! Och sedan beror det på vad man kallar rätt form. Många stirrar sig blinda på att hästens nacke skall var krökt så den går i lodplanet men så kan bara en långhalsad häst gå! Rätt form i tölten ligger i kort tempo ungefär i 45 graders riktningen och nosen ligger kanske i 25-30 graders riktningen i det ökade tempot.

Jag rider alltid med lös tygel och har aldrig sk stöd i handen. Tvärtom kräver jag att hästen skall bära sig själv utan att ta stöd! Den FÅR INTE ta stöd i bettet för mig för då faller den fram på bogarna utan jag rider den bakifrån och med korta förhållningar som ber om samling och säger nej till stöd i handen. Jag jobbar med sätet och använder endast skänkel mycket lätt som korrigerande eller sidförande hjälp. Handen skall vara lätt. Det kan ta längre tid att lära en häst tölta så här än att gå genvägen och lyfta upp huvudet men det är då man får bakbensaktionen och inte bara frambensaktion med bakbenen släpande efter.

Studera gärna hur en självsamlande och självbärande naturtöltare arbetar. Den trampar under sig ordentligt, har en lagom form, tappar inte bakdelen och ryggen är lös och smidig, vågrörelsen går genom kroppen, precis som den skall. Den har bakbenen djupt och samlat under sig och reser frampartiet genom att låren, rumpan, korset och ryggen tillsammans med magmusklerna lyfter framdelen samtidigt som bakdelen sänks. Den skjuter inte upp ryggen som i traven utan mer som i snabb samlad skritt. Tyvärr ser man alltför många islänningar än idag gå med för högt huvud och sänkt rygg. Plockar man sedan av sadeln på dessa så har de inte två rejäla muskelfiléer på vardera sidan om ryggraden som är högre än ryggraden utan istället är ryggraden högst.

De hingstar jag lämnade i träning hos en tränare, var båda korrekt musklade före men reds felaktigt så de tappade filéerna. Den ena reds sönder i bakknäna och var knäckt i psyket och dömdes ut, den andra hade ont över allt och hade blivit aggressiv samt tappat traven och gick i halv flygande grisepass i för hög form. Det var vad tränaren åstadkommit på 4 månader. Någon tölt hade han inte lyckats med. Genom att först rätta till allt som blivit fel bla med chiropraktor ocjh sedan börja rida hästen rätt, utan stöd och i lägre form, så fick jag tillbaka den starka traven fort och efter en månad kom tölten. Jag jobbade med samling á la barock.

På lektionen för Unn ville hon jag skulle tvinga upp huvudet, men då kände jag hur jag tappade bakdelen och hästen blev passaktig. Så jag återgick till att känna att jag hade med mig bakkärran och struntade i vad hon sade. Jag anser att man kan inte kräva mer resning i frampartiet än vad bakdelen orkar bära! Det känns när hästen jobbar rätt. Det blir lätt, starkt och kraftfullt. Tar man genvägar får man betala ett högt pris och det är många hästar som har ont i ryggen pga detta.

Ta sedan en titt på de hästar som är bäst på samling i klassisk ridning, de mer arbetsbetonade PRE-raserna och vår egen nordsvenska travare. De har också ett mer sluttande men ändå rejält och kraftfullt kors. Så jag tror inte alls på att islandshästen inte lämpar sig för klassisk och barock ridning. Däremot ogillar jag engelsk skolridning med stöd och mycket skänkel i alla dess former och på alla hästar. Det tycker jag gör en häst tung i handen och för mycket på bogarna. För den delen är en vältränad PRE med lite sluttande kors och bra på samling, ganska lätt till att få till tölt. Jag vet för jag har ridit en sådan hingst hos Alain Roland och den var inte tölttränad men jag kunde inte låta bli att känna om det gick och tölten fanns där och med lite träning hade man säkert kunna plocka fram ren och hyfsad tölt. Har dessutom haft en nordsvensk travare som töltade och gick passage och piaff. Utan samling hade man inte kunnat lära honom tölten!

Men friheten i ridningen, den behövs. Vad jag tror verkligen är fel är när vi inte låter våra hästar sträcka ut ordentligt ofta och i fritt tempo i alla gångarter. Det gör jag. Man måste växla ofta. Ett ridpass för mig består alltid av 4 gångarter i olika tempo och olika samling. Att enbart rida samlande kan säkert ge styvare och spändare muskler. Vi måste behålla rörligheten och smidigheten och låta hästen sträcka ut. Spända och stela muskler kan aldrig ge en lös och smidig gång! För mycket banridning på plant underlag ger en ensidig rörelse och en statisk spänning. Jag tränar nästan alltid i naturen och kuperad terräng. Av den 80 hästar jag har/har haft har ingen fått förslitningsskador (utom den jag lämnade i träning och fick avliva), spatt eller andra ridrelaterade problem och jag tror det beror mycket på att jag själv inte gillar paddocke och ridhus utan liksom hästarna föredrar att komma ut! Vignir pratade om detta på avelsmötet och jag måste helt hålla med honom!

Anette
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Vi får se.
Jag skall snart sätta min stora 5-gångsvalack i tölt.
Han hade endast en gångart i alla tempon innan inridningen.
PASS, från långsamt skritt-tempo till samma tempo som de andra då de galopperade.
Så han blev satt på den Akademiska utbildnings-trappan.
Skritt - trav - och ännu inte galopp ordentligt.
Ty piaffen kommer före galoppen, och dit har vi inte kommit.
Men efter i alla fall halva steg så kommer jag att börja med galopp och tölt.

Pass tror jag inte att jag behöver träna.
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Jag har inte så lång erfarenhet av islandshästar som t ex sambaengi och Inte_Ung, och när jag tränat hos andra tränare än den jag normalt har blir jag då o då förvånad över vad som krävs av mej för att tölten skall bli bättre.

Så långt som jag kommit, och har provat stjärnkikarmodellen och några andra "huvudupphöjande övningar", vanlig dressyr, centrerad ridning och AR...Så är AR blandat med dressyr á la Kyra det bästa. Men jag är försiktig med för mycket böjningar, då försvinner tölten på den ena häst jag har. På den andra blir det tölt med travtakt. Lite spänning i sidorna tycks behövas för en bra tölt. Så långt begriper jag hittils.

Jag skall börja med inridning av min ungvalack, och skall börja med den akademiska utbildningstrappan. Det ser ut att ha fungerat bra för I_U. Tänkte dock innan jag startar med trappan vänta till hästen är ridbar rakt fram i skritt o trav o funnit glädjen o framåtandan, innan jag börjar med själva markarbetet enligt tips från en som har bra erfarenhet från AR o dess markarbete.
 
Inte_Ung skrev:
Vi får se.
Jag skall snart sätta min stora 5-gångsvalack i tölt.
Han hade endast en gångart i alla tempon innan inridningen.
PASS, från långsamt skritt-tempo till samma tempo som de andra då de galopperade.
Så han blev satt på den Akademiska utbildnings-trappan.
Skritt - trav - och ännu inte galopp ordentligt.
Ty piaffen kommer före galoppen, och dit har vi inte kommit.
Men efter i alla fall halva steg så kommer jag att börja med galopp och tölt.

Pass tror jag inte att jag behöver träna.

Det där påminner mig om ett sto jag hade. Hon gick i skritt, grisepass, ökad grisepass, flygande pass och korsgalopp i hagen. När hon svängde kunde hon ta passtölt...! Pust! Hon var 9 när jag red in henne. Jag red in henne i bomlös sadel för att verkligen i min rumpa kunna känna när hån låste ryggen och ville bli passaktig så jag omedelbart kunde korrigera innan hon hann bli det. Jag tränade henne i samlad skritt i raskt tempo samt drev fram till kort, kort tölt och i svag uppförsbacke, sicksackade på plan mark för att hindra henne att passa, var noga med att växla mellan rask skritt både på lång tygel och väl samlad skritt samt kort tölt för att hon skulle hålla fyrtakt hela tiden men inte bli spänd.

Jag tränade trav och galopp i branta uppförsbackar i raskt tempo, samling i skritt nerför branta backar och efter 2 månaders ridning travade hästen i hagen! Utan samlingsarbete hade det aldrig gått att få henne dithän! Den här hästen var dessutom duktigt lågställd med ganska lågt ansatt hals och det gällde att jobba henne i en mycket låg form och mycket lätt hand för att hon inte skulle bli passaktig. Hon fick jobba upp musklerna i rumpan och töltmuskulaturen får man till i mycket samlad skritt i raskt tempo. Samtidigt får man in fyrtakten. Samlad skritt i nerförsbacke, steg för steg, ger bärighet och undertramp.

Så jag tror du kommer att lyckas med din valack tack vare samlingen!
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Jag säger bara: titta på Unns ridning och titta på hur hennes hästar ser ut. Ser de ut att trivas? Såg ni hennes häst i Globen? Antar att ni då oxå såg hur orolig den var i munnen och hur spänd den var.

Men jag tycker ändå att det är nyttigt att läsa såna här artiklar eftersom det får en att tänka till och fundera på vad man gör och varför man gör det. Jag tycker inte att jag måste hålla med en tränare jag läser om för att det ska ge mig något om ni förstår vad jag menar.
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

:bow: Tack Anette för ditt kloka och utförliga svar som i mycket överensstämmer hur jag själv tänker.
Att vara häst hos dig kan inte vara annat än att ha ett bra hästliv!
Jag tänker fortsätta hos min dressyrtränare som jag tycker har mycket att ge både för hästens och min egen del.
Mvh
Moccis
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

em76 skrev:
Travar och galopperar han i frihet nu?
Ja nu så väljer han traven i hagen när han skall förflytta sig.
Och han galopperar oftast när det skall gå fort, ibland så blir det dock flygande pass.
När han blir riktigt i gasen så kommer även tölten i frihet.

Så han har gått ifrån att bara visa pass i hagen, till att visa alla gångarterna.
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Jag rider inte i så mycket höga tempon.
Jag flyttar sakta, sakta ett ben i taget.

AR är en långsam och tålamodsprövande väg att gå.
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Inte_Ung skrev:
Jag rider inte i så mycket höga tempon.
Jag flyttar sakta, sakta ett ben i taget.

AR är en långsam och tålamodsprövande väg att gå.

Men när det äl fungerar så är glädjen desto större
:bump:

*från en som oxå flyttar ett ben i taget (på hästen...) och vars häst nu börjat välja trav i såväl hage som under arbete*
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Åh, vad glad jag är att debatten kom upp. Jag blev så förundrad över artikeln. När Unn skrivit i Islandshästen tänkte jag att jag nog missuppfattat, att hon menade lite annorlunda än det framkom, men efter Stallmagasinet så...

Tidigare red jag för en mer "traditionell" isländsk tränare. Vi skulle hålla stenhård kontakt med munnen på hästen för att den "skulle ge sig själv eftergift". Så skulle vi skänkla, skänkla, skänkla för att lagra energin framtill. Sen tölta varv, efter varv, efter varv. Min pålle var genomsvettig, löddrande och helt andfådd. Jag tyckte att eftergiften bara var en knyck på nacken. Usch, jag mådde pyton. Min pålle visade vad han tyckte genom att inte komma i hagen. Men visst, tölt fick vi.

Sedan dess rider jag enligt AR men både töltar och galopperar på skogs- och grusvägar. Vi klättrar och klafsar. Ganska ofta tränar vi från marken, kan gå skolor och börjar även få till trav.

Jag tycker inte alls att tölten blivit förstörd, den har däremot förbättrats. Pålle kommer glatt knatande i hagen och stoppar ner huvudet i grimman.

Förra veckan hade vi en massör till stallet. Hon berömde hästarna (flera i stallet tränar enligt akademiska principer), ingen häst hade låsningar, alla hade rejäla men mjuka muskler utan knutor och hästarna satt i stort sett inte fast någonstans. Min pålle fick ocks mycket beröm för sin överlinje.

Intressant tycker jag är att diskutera töltformen. Tycker att många nu väljer att dra ner hästen i en falsk form, det ser man ofta på både träningar och tävlingar. Undrar ifall det kan vara det Unn är emot? Hr fått för mig att hon jämför med dressyren hon red på 80-talet, som åtminstone inte jag tycker har mycket gemensamt med akademisk eller klassisk ridning. Jag tror att tölten ska vara i en ganska så "fri" form, lite som en piaff från en riktigt stark häst, den verkligen lyfter fram. Inte genom att man drar upp den, utan för att den är rejält stark bak.

Så till en liten fråga. Så länge jag rider i paddocken så går min häst fint på en mjuk tygelkontakt. Han lyssnar på sätet och vikten. Men så när vi kommer ut, speciellt om vi är flera så kan jag inte rida så mjukt längre. Han blir okoncenterad och inte alls lätt att kommunicera med. Hur gör du Anette, för att bibehålla den fina ridningen ute? Ni andra med, för den delen.

Svamligt inlägg, men har gått och funderat sedan Stallmagasinet damp ned i brevlådan förra veckan.

OlleAtlas
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Så till en liten fråga. Så länge jag rider i paddocken så går min häst fint på en mjuk tygelkontakt. Han lyssnar på sätet och vikten. Men så när vi kommer ut, speciellt om vi är flera så kan jag inte rida så mjukt längre. Han blir okoncenterad och inte alls lätt att kommunicera med. Hur gör du Anette, för att bibehålla den fina ridningen ute? Ni andra med, för den delen.

Jag har oxå lite problem med detta.

Rider jag ut ensam går det bra, men när vi är flera är han inte lika kontaktbar.
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Tränar lydnad så att hästen befinner sig under hjälperna.
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

Visst blir man förvirrad, men å andra sidan kan man ju glädjas åt artikeln om Alex som var sidan innan artikeln om Unn.... Hon rider ut i skogen, rider dressyr för att stärka sin häst och gångarterna, växlar hela tiden... har dessutom fått för mig att hon tränar enligt AR principen :)

Och inte har väl BRAGIS tölt blivit sämre av dressyr??? :D


men, tänkte på en sak som stod i ett annat inlägg, att man inte skulle böja förmycket i tölten, att hästen behövde lite "stelhet" i sidorna för att kunan tölta bra... jag har lärt mig att hästen ska vara mjuk i hela kroppen i tölten, och att man gärna ska rida volter och serpentiner på pass-aktiga hästar!
Men det är kanske olika på alla individer?
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

OlleAtlas skrev:
Så till en liten fråga. Så länge jag rider i paddocken så går min häst fint på en mjuk tygelkontakt. Han lyssnar på sätet och vikten. Men så när vi kommer ut, speciellt om vi är flera så kan jag inte rida så mjukt längre. Han blir okoncenterad och inte alls lätt att kommunicera med. Hur gör du Anette, för att bibehålla den fina ridningen ute? Ni andra med, för den delen.
OlleAtlas

Även jag har samma problem, i paddock kan hon slappna av och få jättefin trav och skritt i ren takt, mjuk och lätt i munnen :love: , ute är hon mer eller mindra kontaktbar, inte så att hon sticker eller så, men hon ger inte riktigt efter, blir lösgjord först när vi ridit en ganska lång stund. Det är väl helt enkelt så att det finns mer intressant att göra än att lyssna på mej.

Mitt tips är därför att ge hästen mer att tänka på än omgivningen när vi rider ut. Byta kommandon/gångart så fort(eller helst innan)den blir okoncentrerad, kanske stanna och köra "kyssa stigbygeln", rida låpgsam skritt steg för steg, trava några steg, tölta lite stanna igen osv. När hästen sedan lyssnar bättre kan man släppa den i fri from längre sträckor som belöning.

Sen är det ju alltid bra att börja rida hästen i fri form (om man har kontroll)och begära mer koncentration i mitten av ridpasset, då den blvit mer lösgjord. Min erfarneht är att det tar längre tid att få hästen lösgjord ute vissa dagar, det kan vara nysnö, blåst eller andra saker i omgivningen som är spännande, eller livsglädje, vilket ju är poistivt.
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

sambaengi skrev:
Pust och suck! Jag blir trött när jag läser en sådan artikel! Jag måste säga att min erfarenhet är lite tvärtom faktiskt. Hästar som går i hög form blir ofta passaktiga och släpper man då ner hästen så går den mer åt traven.

Jag rider alltid med lös tygel och har aldrig sk stöd i handen. Tvärtom kräver jag att hästen skall bära sig själv utan att ta stöd! Den FÅR INTE ta stöd i bettet för mig för då faller den fram på bogarna utan jag rider den bakifrån och med korta förhållningar som ber om samling och säger nej till stöd i handen. Jag jobbar med sätet och använder endast skänkel mycket lätt som korrigerande eller sidförande hjälp. Handen skall vara lätt. Det kan ta längre tid att lära en häst tölta så här än att gå genvägen och lyfta upp huvudet men det är då man får bakbensaktionen och inte bara frambensaktion med bakbenen släpande efter.

Men friheten i ridningen, den behövs. Vad jag tror verkligen är fel är när vi inte låter våra hästar sträcka ut ordentligt ofta och i fritt tempo i alla gångarter. Det gör jag. Man måste växla ofta. Ett ridpass för mig består alltid av 4 gångarter i olika tempo och olika samling. Att enbart rida samlande kan säkert ge styvare och spändare muskler. Vi måste behålla rörligheten och smidigheten och låta hästen sträcka ut. Spända och stela muskler kan aldrig ge en lös och smidig gång! För mycket banridning på plant underlag ger en ensidig rörelse och en statisk spänning. Jag tränar nästan alltid i naturen och kuperad terräng. Av den 80 hästar jag har/har haft har ingen fått förslitningsskador (utom den jag lämnade i träning och fick avliva), spatt eller andra ridrelaterade problem och jag tror det beror mycket på att jag själv inte gillar paddocke och ridhus utan liksom hästarna föredrar att komma ut! Vignir pratade om detta på avelsmötet och jag måste helt hålla med honom!

Anette

Otroligt bra skrivet :bow: :bow: :bow:

Min häst töltar inte med stöd i tygeln, det går inte blir bara grisepass, tyvärr har jag ridit för flera tränare som försökt få mej (och även försökt själv)att driva driva driva och hålla emot med tygeln, resultat=grisepass, och sur och grinig häst.

De tävlingar jag varit med i tölt så har hon fått gå i fri form, och får alltid kommentaren lång och fri form, trots att takten är ren...det kan jag köpa eftersom hon inte är tillräckligt stark för att gå i högre resning(än!!!), men hästar som går med sänkt rygg och hög hållning får bättre poäng, det är däremot lite störande, och ger fel signaler.

Jag ska inte påstå att jag rider akademiskt, men sedan jag börjat rida med mindre i handen och mer med sätet, korta pass i paddock, mkt ridning i fri from, med mkt energi framåt, omväxlande med långsam skritt, steg för steg, öpnna sluta......nu har hon blivit bättre i samtliga gångarter, och är mkt mer positivt inställd till abrete i paddock.

Hon har också hittat sin balans själv på ett bättre sätt än tidigare, nu kan hon tölta när jag joggar brevid, förut föll hon alltid ned i trav...hållningen i frihet tyckr jag också blivit bättre, hon är inte lika framtung som tidigare (eller är det inbillning?)

För att återgå till artikeln så kan jag hålla med om Unn just om den fria formen, det där att huvudet ska hänga löst på ryggraden....men akademisk ridning rätt utförd handlar väl just om det :smirk: att inte tvinga in hästens huvud i ett visst läge, utan rida hästen bakifrån och fram, utan att hålla fast huvudet därframme.

jag har Kyra K träningsvideo och tyckte att hon beskrev from och samling på ett bra sätt, är det ngn annan som sett den
 
Sv: Krav på samling förstör tölten?

tottenham skrev:
Jag säger bara: titta på Unns ridning och titta på hur hennes hästar ser ut. Ser de ut att trivas? Såg ni hennes häst i Globen? Antar att ni då oxå såg hur orolig den var i munnen och hur spänd den var.

Men jag tycker ändå att det är nyttigt att läsa såna här artiklar eftersom det får en att tänka till och fundera på vad man gör och varför man gör det. Jag tycker inte att jag måste hålla med en tränare jag läser om för att det ska ge mig något om ni förstår vad jag menar.

Jag förstår precis vad du menar. Det är lika viktigt att känna till vad som blir fel och vad som blir rätt! Det kan få en att analysera sin ridning ordentligt och tänka efter.

Anette
 

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag har inte haft den minsta tid att sätta mig ner och skriva om förra veckans ridlektioner, då mitt schema har varit fullspäckat varje...
Svar
0
· Visningar
883
Senast: cassiopeja
·
Hästvård ***DISCLAIMER: Veterinär är inkopplad och har varit från början. Denna tråd är skapad för att få mer input plus att jag själv tycker det...
Svar
11
· Visningar
2 249
Islandshäst Hejsan! Jag har hand om en femgångsvalack som är 14 år gammal, efter Fáfnir från Götarsvik. Han har under en väldigt lång period blivit...
Svar
2
· Visningar
2 168
Hästvård Min häst har just konstaterats ha kotledsinflammation, vänster fram, efter att ha varit "trasig" hela det här året. Och jag är lite...
Svar
16
· Visningar
3 206
Senast: Liten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp