Lättlagat

Lite OT, men med tanke på andra trådar TS:

Tips för att ugnsbaka/ungssteka protein eller rotfrukter när man (som jag ibland när jag har dippar) har svårt att ta itu med disken är att alltid använda ugnsfolie. Sådana gånger bryr jag mig inte om att jag slösar, jag lägger alltid maten på eller i folie för att slippa den där jobbiga disken, då handlar det oftast bara om en kastrull i alla fall, och tallrik och bestick. Ibland köper jag färdiga salladsskålar, pluttar en sked couscous och/eller dressing/protein/vadsom ovanpå och äter direkt ur plastskålen. Vips behöver jag bara rengöra besticken efteråt och kasta resten!
Tycker få saker känns så otroligt jobbigt och motigt som en hög med disk i köket.

AMEN SISTAH
 
Känns det okej att äta liknande mat flera dagar i rad? Jag kör mycket på sådant för att slippa börja från noll inför varje enskild måltid. Då kan jag t.ex. koka tre ägg som jag ska ha till frukost samtidigt, så slipper jag det momentet dag 2 och dag 3.

Om jag hade gillat pannkakor till frukost så hade jag följt ett tips jag läste för några år sedan om att spara en stor ketchupflaska, diska ur den och fylla den med smet. Då behöver smeten bara göras dag 1, så i några dagar efter det kan man börja steka direkt. Då kanske det är lättare att använda lite energi till att koka ägg någon av de dagarna.
Jag har inga som helst problem med att äta samma mat flera dagar i rad. Ibland gör jag 8 portioner och så har jag mat för en vecka.

Mina pannkakor innehåller havregryn och det är jättesvårt att fördela rätt mängd havregryn per pannkaka vid större satser även om man skakar eller vispar om smeten innan man häller den i stekpannan. Havregrynen kommer alltid sist.
Värm passerade tomater, en skvätt vatten, valfria kryddor och en påse tortelini (finns i kylen) och en påse babyspenat. Tortelinin behöver koktid på 2 min. Väldigt enkel och god soppa :).
Blandar man bara allt direkt? Spenaten också?

Det är väldigt många som kommit med förslag på mat men jag greppar det inte. Hur gör man? Jag behöver recept eller så måste det vara så enkelt att en idiot begriper.
 
Couscous i buljong tillsammans med frysta blandade grönsaker köpta färdiga i påse. Går att pimpa med någon sås man tycker om, eller med marockansk kryddblandning och lite russin till exempel, om man tycker om sådant. Servera till den där laxen eller någon annan fisk om andan faller på. :)
Jag klarar bara av att göra lax och vet inte hur man gör med annan fisk. Laxen äter jag med stuvad spenat (från påse).
 
Jag har inga som helst problem med att äta samma mat flera dagar i rad. Ibland gör jag 8 portioner och så har jag mat för en vecka.

Mina pannkakor innehåller havregryn och det är jättesvårt att fördela rätt mängd havregryn per pannkaka vid större satser även om man skakar eller vispar om smeten innan man häller den i stekpannan. Havregrynen kommer alltid sist.

Blandar man bara allt direkt? Spenaten också?

Det är väldigt många som kommit med förslag på mat men jag greppar det inte. Hur gör man? Jag behöver recept eller så måste det vara så enkelt att en idiot begriper.

Många maträtter blir helt okej även om man gör lite tvärs och kors mot bästa sättet. Särskilt de här grytorna, sopporna och rörorna. Blir nån råvara lite sönderkokt så är det inte hela världen. Smak ger den ändå!

Sen lär man sig vad man tycker om och fångar upp nåt knep här o där. Inte minst på nätet.

Även en ”idiot” som inte begrip brukar få till ätbar mat. Bättre och bättre för varje gång det övas.
 
Jag klarar bara av att göra lax och vet inte hur man gör med annan fisk. Laxen äter jag med stuvad spenat (från påse).

Prova på samma sätt som med lax. Annan fisk är också god med stuvad spenat.

Fisk, salt, peppar, spenat och en skvätt grädde blir i sig en riktigt pangrätt tycker jag.
 
Hur gör jag en maträtt av det där?
Jag har det som bas. Istället för potatis t.ex. Nu tycker jag detta är så himla gott att jag äter det som det är: t.ex. kokt quinoa (kokt i en halv grönsaksbuljongtärning), lägger i färdigkokta bönor ur kartong (röda, vita, kikärter t.ex.) och äter det sen med sojasås på, lite sambal och sen en sked eller tre med creme fraiche. Kanske kokt broccoli till. Vill man kan man lägga till lite stekt lax eller kyckling om du äter det. Jag äter inget kött till men får i mig protein etc genom bönorna och quinoan.

Vi svenskar är vana vid den där tallriksmodellen med potatis på fatet, sen nåt kött intill och en liten grönsak, plus sås. Man får börja tänka lite utanför den ramen, tallriken behöver inte alls se ut så. Mina maträtter är ofta som den jag beskrev ovan, dvs en enda röra :D Ibland har jag currykrydda på för omväxlingens skull.
 
Jag klarar bara av att göra lax och vet inte hur man gör med annan fisk. Laxen äter jag med stuvad spenat (från påse).
Man kan laga till i princip all fisk på samma sätt tycker jag, särskilt om den är filead/rensad. Jag lägger bitarna på folie, kryddar med det jag vill ha på (exempelvis salt och någon typ av peppar, ibland blandade örter eller någon citronskiva) och slänger in i ugnen tio minuter eller så. :D Är jag rädd att den ska brännas viker jag folien över fisken.

Jag köper ofta den fisk som finns på kort-datum hyllan och fryser in när jag kommer hem.
 
Med tanke på din andra tråd, den om ekonomi, så skulle du spara massvis med pengar på att sluta köpa färdigrätter, såna kostar ju skjortan. Och lagar du maten själv (även riktigt enkel) är det nyttigare. Bönor och quinoa, bulgur etc innehåller massor med protein, fibrer och lite fett.
 
Prova på samma sätt som med lax. Annan fisk är också god med stuvad spenat.

Fisk, salt, peppar, spenat och en skvätt grädde blir i sig en riktigt pangrätt tycker jag.
Men kan man ha samma kryddning då eller blir det fel? Hur länge tillagar man och hur många grader ska det vara på ugnen?
 
Finns det något du är mer förtjust i?

Jag är väldigt förtjust i pasta, så köttfärssås, ost/skinksås och liknande är enkelt och man kan göra det utan att behöva hacka/skala något.

Lax i ugn kan man göra med creme fraish, salt och dill. Klyftpotatis och Aoli till.

tacos där man bara steker köttfärs med kryddor. Sen äter man det med creme fraish, riven ost och nachochips.
 
Jag har det som bas. Istället för potatis t.ex. Nu tycker jag detta är så himla gott att jag äter det som det är: t.ex. kokt quinoa (kokt i en halv grönsaksbuljongtärning), lägger i färdigkokta bönor ur kartong (röda, vita, kikärter t.ex.) och äter det sen med sojasås på, lite sambal och sen en sked eller tre med creme fraiche. Kanske kokt broccoli till. Vill man kan man lägga till lite stekt lax eller kyckling om du äter det. Jag äter inget kött till men får i mig protein etc genom bönorna och quinoan.

Vi svenskar är vana vid den där tallriksmodellen med potatis på fatet, sen nåt kött intill och en liten grönsak, plus sås. Man får börja tänka lite utanför den ramen, tallriken behöver inte alls se ut så. Mina maträtter är ofta som den jag beskrev ovan, dvs en enda röra :D Ibland har jag currykrydda på för omväxlingens skull.
Var får man tag i sojasås? Vilken del av affären?

Det är svårt att få tag i quinoa här tyvärr. Liksom rött ris. Så jag har fått sluta göra rätter jag lagade förut.
 
Man kan laga till i princip all fisk på samma sätt tycker jag, särskilt om den är filead/rensad. Jag lägger bitarna på folie, kryddar med det jag vill ha på (exempelvis salt och någon typ av peppar, ibland blandade örter eller någon citronskiva) och slänger in i ugnen tio minuter eller så. :D Är jag rädd att den ska brännas viker jag folien över fisken.

Jag köper ofta den fisk som finns på kort-datum hyllan och fryser in när jag kommer hem.
Bara 10 minuter? Jag brukar tillaga min lax 15 minuter, kanske lite till.
 
Med tanke på din andra tråd, den om ekonomi, så skulle du spara massvis med pengar på att sluta köpa färdigrätter, såna kostar ju skjortan. Och lagar du maten själv (även riktigt enkel) är det nyttigare. Bönor och quinoa, bulgur etc innehåller massor med protein, fibrer och lite fett.
Den om ekonomi? Jag vet inte vilken tråd du menar.

Jag har nästan inte alls ätit färdiga rätter på två månader. Och mina magproblem har försvunnit i samma veva. Men jag tycker inte färdiga rätter är så dyra faktiskt. Vore det inte för magen så skulle jag nog äta färdiga rätter i större omfattning. Det blir dock lite trist med samma rätter som återkommer då det inte finns så mycket att välja på.
 
Bara 10 minuter? Jag brukar tillaga min lax 15 minuter, kanske lite till.
Jag kör på känn och lite olika beroende på bit. In på högsta värmen (jag har gasugn) och hoppas på det bästa. 😅 Tinad fisk då förstås, och det är ju lätt att stoppa in den igen om den inte är färdig.
 
Jag har det som bas. Istället för potatis t.ex. Nu tycker jag detta är så himla gott att jag äter det som det är: t.ex. kokt quinoa (kokt i en halv grönsaksbuljongtärning), lägger i färdigkokta bönor ur kartong (röda, vita, kikärter t.ex.) och äter det sen med sojasås på, lite sambal och sen en sked eller tre med creme fraiche. Kanske kokt broccoli till. Vill man kan man lägga till lite stekt lax eller kyckling om du äter det. Jag äter inget kött till men får i mig protein etc genom bönorna och quinoan.

Vi svenskar är vana vid den där tallriksmodellen med potatis på fatet, sen nåt kött intill och en liten grönsak, plus sås. Man får börja tänka lite utanför den ramen, tallriken behöver inte alls se ut så. Mina maträtter är ofta som den jag beskrev ovan, dvs en enda röra :D Ibland har jag currykrydda på för omväxlingens skull.
Jag gör en liknande bas som består av havreris (Frebacos) och broccoliris. Olivolja, salt, peppar.
Äter med falafell och yoghurtsås. Eller hackade tomater och fetaost. Eller lite köttärningar/färs och stekt ägg. Eller några andra stekta grönsaker...
Basen är ½ måltiden eller mer. Tänk som en matsallad ungefär.
 
Men kan man ha samma kryddning då eller blir det fel? Hur länge tillagar man och hur många grader ska det vara på ugnen?

Det funkar med samma kryddor. Men jag gillar oftast mest bara salt och peppar på fisken och att man istället kryddar upp tillbehören. Det är bara en smaksak.

Lättast när det gäller tillagning är egentligen att göra som proffsen. Mäta temperaturen inne i fisken. Men annars duger tumregler också. Det beror dock på hur tjock och kall fisken var när man satte in den i ugnen, hur länge vid en viss temperatur som krävs
 
  • Gilla
Reactions: Sel
Det är ganska få smakkombinationer som blir sådär oätliga. Trots eviga experiment har jag lyckats skapa mindre än en handfull såna rätter i livet. (Med matlagning nästan varje dag i 25 år inser man att det blir tusentals varianter på rätter.)

Är man orolig är det bästa att hålla ner antalet olika kryddor och smaker. Tycker jag.
 
Finns det något du är mer förtjust i?

Jag är väldigt förtjust i pasta, så köttfärssås, ost/skinksås och liknande är enkelt och man kan göra det utan att behöva hacka/skala något.

Lax i ugn kan man göra med creme fraish, salt och dill. Klyftpotatis och Aoli till.

tacos där man bara steker köttfärs med kryddor. Sen äter man det med creme fraish, riven ost och nachochips.
Jag gillar ju thailändsk mat men hatar att skala och riva ingefära.

Färssås (jag gör den vegansk) innehåller hackad gul lök, så då måste jag anstränga mig. Och risken är att jag då inte lagar mat.

Finns det klyftpotatis färdig att köpa? Jag har egentligen massor med potatis som jag odlat själv men orkar ju inte tvätta, skala och skära upp den. Så den blir liggande. Och hur gör man för att tillaga klyftpotatisen samtidigt med laxen? Jag har inte två ugnar.
Jag kör på känn och lite olika beroende på bit. In på högsta värmen (jag har gasugn) och hoppas på det bästa. 😅 Tinad fisk då förstås, och det är ju lätt att stoppa in den igen om den inte är färdig.
Hur vet man om fisken är färdig?
 

Liknande trådar

Övr. Barn Kanske är ni som jag - hatar att laga mat och orkar inte lägga någon större ansträngning på eran matlagning. Eller så är ni upptagna...
Svar
8
· Visningar
2 203
Senast: alazzi
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Aubergine
  • Dejtingtråden del 37
  • Gråter du?

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vikten av unghästbete
Tillbaka
Upp