Bukefalos 25 år!

Licens för sadelmakare

lizzie

Trådstartare
Behövs det licens för att jobba som sadelmakare?

Och får en sadelmakare inte ändra en gammal sadel så kanalen mellan bossorna blir bredare?

/Lizzie
 
Vem som helst får göra vad som helst med sadlar men det är inte säkert att det blir bra. Riktiga sadelmakare har gesällbrev eller mästarbrev och ger sig troligen inte på uppdrag som har dåliga förutsättningar att lyckas.
 

lizzie

Trådstartare
Vem som helst får göra vad som helst med sadlar men det är inte säkert att det blir bra. Riktiga sadelmakare har gesällbrev eller mästarbrev och ger sig troligen inte på uppdrag som har dåliga förutsättningar att lyckas.

Ja, så har jag också uppfattat det.

Jag har tidigare lämnat en gammal Passiersadel för ändring av kanalen. Då var det Ingdams som ombesörjde kontakten med sadelmakare (det var 2008). De går inte att göra några underverk på riktigt smala kanaler - det har jag koll på, men den blev breddad så pass att sadeln fortfarande fungerar bra.

Därför blev jag väldigt förvånad när jag häromdagen hade ute en sadelmakare (som ska vara utbildad vid spanska ridskolan). Hon har alltså ingen svensk utbildning med gesällbrev etc. När jag frågade om hen kunde bredda kanalen lite på en gammal Passier cometsadel så var svaret: Det fick hon inte göra för då blir hennes licens indragen.

Vilken licens då, var min fråga. Och svaret var att få arbeta som sadelmakare.

Jag har varit i kontakt med Passier i Tyskland och det är inga problem att skicka sadeln till dem och de breddar kanalen i samband med omstoppning. Kände bara att det borde gå att göra även här i Sverige i samband med omstoppning.

Sadeln ifråga är från 1992 så det är ingen ny sadel med garantier etc. För då hade jag förstått att hon inte vill göra jobbet.

Som sagt vad! Jag har aldrig tidigare hört att det i Sverige krävs licens för att få driva företag och arbeta som sadelmakare.

Vilket gör mig misstänksamt inställd till sadelmakaren ifråga...

/Lizzie
 

lizzie

Trådstartare
Nu har jag fått svar från Sadelmakarnas Branschorganisation. Detta gäller för sadelmakare som är auktoriserade av SBO:

"Sadelmakare som är medlemmar i SBO och är auktoriserade för sadelinprovning och tillpassning finns regler att följa om hur och vad man får göra. Bland annat får man inte ändra på en grundkonstruktion, som kanalvidgning är."

Den sadelmakare som jag anlitat är inte medlem.

/Lizzie
 

Liknande trådar

Utrustning Rider just nu runt i en Frank Baines Reflex som jag verkligen gillar, bra stöd och lite djupare säte. Den ligger okej på hästen men...
Svar
0
· Visningar
215
Utrustning Jag håller på att lära mig rida på "riktigt" och har på bara en måndag lyckats rida upp min hästs manke till oanade höjder, underbart...
Svar
3
· Visningar
562
Utrustning Behöver få lite tips på sadel som kan passa en häst med lite manke, bred (ca 110 grader), platt och relativt rak. Har tidigare haft en...
Svar
10
· Visningar
504
Utrustning Hej, har haft mycket sadel bekymmer med mitt fullblod. Sadelprovare häromkring har jag redan tagit ut men antingen tycker dom att det är...
Svar
17
· Visningar
1 636

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

  • Bästa hästjobbet!

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi? Del CXLIII
  • Favoritstilar och motsatsen!
  • 15

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hur frusna är era hundar?
  • Malle eller Holländare?

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vackra vinterord
Upp