Bukefalos 25 år!

Nordsvensk utan täcke

W

Wobbler

Kan en Nordsvensk gå utan täcke året om i alla väder?
 
Jag vet flera som har det. Sätter man aldrig på dom täcke så sätter dom ju mkt päls o klarar dom flesta väder. Kyla har hästarna oftast inga problem med. Det är regn, rusk o blåst som kan göra dom kalla. Har man inte täcke då, bör man iaf se till att dom har ordentligt skydd ute i hagen. :)
 
Mitt förra halvblod klarade det. Även ponnyn odlar vi vinterpäls på och klarar vara utan täcke. Är det ihållande regn någon dag så sätter vi dock på täcke.
 
I

Indiana_Jones

De flesta hästar kan det. Man skall betänka att det knappast FANNS några utetäcken före 80-talet. Jag såg själv mitt första utetäcke, ett Nya Zealandtäcke, vid 18 års ålder 1985 (låter som min mormor som brukade berätta att hon var 14 när hon såg sin första bil 1911... :rofl:).

Hur som helst så har jag en fjordhäst och en kallblodstravare. De har bara utetäcke om de blivit svettiga vid ridning och skall ut i hagen efter det.

Anneli
 
Det kan dom. Men dom får en päls som heter duga och är inte så rolig att ta reda på på våren. Sen är det också frågan om hur luftfuktigheten är. Ju torrare luft desto lättare klarar dom kylan. Ska man ha häst utan täcke året om så är det viktigt att hästen har fri tillgång till hö och gärna vindskydd. Jag tror tom att djurskyddslagen säger att man ska ha vindskydd. Jag förmodar att hästen får komma in på kvällarna.
 
B

Bucus

Vi har haft halvblod/fullblod som gått ute dygnet runt på vintern utan täcke. De sätter ju päls efter väder.
 
T

Titz

Kan det verkligen vara sant att hästarna måste ha täcke på sig på dagarna och vindskydd om dom får komma in på kvällen?
Det har jag aldrig hört talas om? :confused:
Trodde inte ens de måste ha täcke på sig om de går på lösdrift med ligghall ?
 
B

Bucus

Nej de måste inte ha täcke på sig. Lagen säger däremot att man måste ha vindskydd from november månad om de går ute dygnet runt.
 

Liknande trådar

  • Artikel
Hästnyheter Orusthästen Fagra Mi blev årets vinnare när kampen om vem som skulle bli årets Bohushäst avgjordes i söndags. Det nordsvenska treåriga...
Svar
0
· Visningar
112
Utrustning Jag köper lite täcken på rea nu inför vintern. Ponnyn kommer så i utebox och troligtvis vara halvklippt. Tror han inte är liksom en...
Svar
1
· Visningar
164
Foder&Strö Jag tror alla med lättfödda hästar är bekanta med problematiken: årets hö kommer in med en kvot på 3-4. Hur rackarns ska man få ihop...
2 3
Svar
44
· Visningar
1 948
Hästvård Mitt hbl sto född -02 får ljusa fläckar när hon får vinterpäls. Hon har alltid haft dessa under de 6 åren jag ägt henne. Tycker i år...
Svar
7
· Visningar
580

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hur får man en liten kull
  • Kattsnack #8

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Ostbågar eller ostkrokar?
Upp