Sv: Omstoppning förstör sadeln?
Det där klassar jag som kvalificerat skitsnack. Att stoppa om, och stoppa öht, bossor är en konst. Det är svårt, det sticker jag inte under stol med. Och det finns många sadelmakare som inte kan, och som därmed heller inte ska göra't. Olika material är också olika svåra att få till det med. En ren ull av god kvalité är betydligt lättare att stoppa med, än t.ex syntetull (även om den är av god kvalité, så knölar den ofta lättare till sig när man arbetar med den). En omstoppad sadel ska vara jämn i stoppningen - inga knölar/gropar och bossorna ska vara symmetriska.
En ny/nyomstoppad (helomstoppad) sadel bör kontrolleras och vid behov toppstoppas inom ett halvår, ungefär, då stoppningen sätter sig efter en tids användning. Man bör ju också ta för vana att känna över bossorna ibland, för att upptäcka när det är dags för en ny omstoppning. Det behöver i regel inte göras ofta, men bör kollas regelbundet. Då upptäcker man också om sadeln t.ex. blivit snedriden (bossorna olika höga, t.ex. till följd av en sned ryttare/häst).
Vill man få sadeln omstoppad för att ändra dess passform, är det lämpligt att sadelmakaren ser häst och sadel i verkligheten.
Men visst går det. Och det går att stoppa en sadel efter hästen. Naturligtvis går det inte att ändra bossornas sydda form, och heller inte bommens, genom omstoppning. Men i många fall kan man t.ex. göra sadeln snäppet vidare/smalare (förutsatt att det finns utrymme för att t.ex. stoppa lite mer).
Och som sagt - det kräver kunskap. Både kunskap om hur en sadelbossa bör stoppas (olika hårt i olika delar av bossan), och om hur hästen som sadeln ska ligga på ser ut.