Sadel från börjes?

A

aurian

Hej,

HAR beställt en ny sadel till min häst problemet är bara att den kommer tidigast till midsommar och hon är väldigt svår att rida barbacka, har inte tillräckligt med ryggmuskler heller. Funderar därför lite att köpa ett specialpaket från börjes att använda så länge. Undrar därför om någon har någon erfarenhet av den sadle som ingår då? Förstår ju att det inte är ngåon strålande kvalité men går det att rida i den några månader och vilka hästar passar den? Har en liten arab med kort, bred rygg. Typ inga sadlar som jag provat passar på henne. ngåon som orkar svara, skulle bli oerhört tacksam!!
 
Sv: Sadel från börjes?

Du har ingen vänlig bekant som du kan låna sadel av så länge?

Vad jag hört om Börjes så är det mest skräp.... Tyvärr kan nog den ställa till
med en hel del även om den bara används under en kortare period.
Har hört om skräckexemplar som öppnats av sadelmakare... Bommar tillverkade av gamla läskburkar bla. Stoppning av skräp, fimpar, trasor etc...

Då är det nog bättre att låna en sadel av bättre kvalitet av någon o eventuellt använda en pad där det behövs - när det bara gäller någon månad. (OBS Försök inte att göra en för smal sadel lagom med en pad. Låna hellre en sadel som är för vid för
hästen o padda upp.)
 
Sv: Sadel från börjes?

Tillägg: Passa på att utnyttja tiden till att arbeta hästen mycket från marken, så får
den mera ryggmuskler på köpet... Tömkör, promenera i skogen mm mm.
 
Sv: Sadel från börjes?

Ååh neej !
Köp inte från B*rjes !!
Bara skräp , som nån tidigare sa.
usch nej .
 
Sv: Sadel från börjes?

ALLA sadlar från börjes är inte skräp, de säljer märkessadlar också....

Men Pinto och Kingstonsadlarna är bara skräp.
 
Sv: Sadel från börjes?

Jag var också lite skeptisk mot den billiga Börjessadeln, men köpte ändå en för att testa på min häst som jag inte rider speciellt ofta. Skulle den inte passa så är ju inte 1000 kr hela världen. På honom funkar den bra. Nu har jag ett lite tjockare schabrak under den också. Jag är mkt noga med att kolla, känna och klämma på hans rygg efter jag har ridit, men han har inte alls haft några problem med den. Lädret är dock lite väl stelt tycker jag. Kommer nog inte att köpa en sån fler gånger, men den jag har duger iaf. Kan tillägga att min häst är ganska tunn fbl typ som är lite gammal och svankryggig. Bomvidden på sadeln är normal.

Satsta hellre på en bättre begagnad sadel, det gjorde jag nyss till min unghäst.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Sadel från börjes?

SADLAR FRÅN BÖRJES

Priset på sadlarna är inte avgörande för om sadeln är bra för hästen.
Hästen har inte en aning om det är en ur hantverkssynpunk bra sadel den har på ryggen. Det som är viktigt för hästen är att sadeln har samma form som dess rygg har under arbete. Sadeln får inte störa hästens bog. Den bör inte heller belasta dess länd. Bossan får inte ligga an mot hästens tornutskutt, ligamentet som går över dessa eller muskelfästena till ryggmusklerna.
Alla sadlar måste naturligtvis ha en mjuk och jämn stoppning.
Man måste alltid granska en sadel så att den är hel. Detta gäller såväl billiga som dyra sadlar.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Sadel från börjes?

Till det priset tror jag att man ofta får skeva bommar tyvärr och det kan göra stooor skada...
 
Sv: Sadel från börjes?

Om den passar på din häst så att den inte tar skada av den så kan du ha den tills i sommar. I mitt stall har en ponny en sån som är över ett år gammal, fast det passar inte honom så han rids inte i den utan det är en annan som lånar den och det håller fortfarande
 
Sv: Sadel från börjes?

Jag köpte en kinstonsadel från börjes. Hade precis köpt en ny hoppsadel så jag hade inte så mycket mera pengar :crazy: .
Men min sadelmakare provade den på min häst och kollade den. Och den låg som gjuten och den var väldigt skön. Jag anser att inte priset är avgörande utan att man verkligen kollar så att den ligger som den ska. Oavsett om den kostar 500 lr 20000:-.
Lycka till.
 
Sv: Sadel från börjes?

I sommer var jeg i Sverige :) og måtte jo selvfølgelig innom Börjes! :banana:

Jeg så igjennom ALLE salene deres, og ALLE de billigere var snede, unntagen en begagnad stubben.

Jeg ville handlet billig sadel et annet sted enn B*rjes...
 
Sv: Sadel från börjes?

Jag hade en på min travare i början för att vänja honom och det går ju an på en smal rygg.Men inte länge.Börjes har en del bra sadlar, men den här sadeln skulle jag inte satsa på med tanke på att din häst är rätt bred.
 
Sv: Sadel från börjes?

Jag köpte en Pintosadel från Börjes till min shettis, som inte rids så mycket. Den första var hemskt sned i bommen, så den skickade jag tillbaks och skällde lite, saå kom det en ny, sm var som den skulle. Och dom skickde med en svanskappehållare, oxå.....

Man måste kolla dessa sadlar noga, så att de inte är snea, men annars tycker jag den verkar OK.

Hööks har annars syntetsadlar som inte är så dyra, har en sån oxå, som funkar alldeles utmärkt.
 
Sv: Sadel från börjes?

En sadel är nästan aldrig skev från tillverkaren. Detta gäller även billiga sadlar. Däremot kan enligt min meniing en billigare typ av sadelträ eller sadelbom lättare bli skev än en dyr sådan. Det är oftast ryttaren eller häst och ryttare som gör sadlarna skeva. Det gäller för ryttaren att försöka undvika att göra sadeln skev. Exempelvis kan man undvika detta genom att sitta upp i sadeln från en pall eller liknande. De ryttare som häver sig upp i sadeln kan "dra" sadeln skev.
I bland kan en sadel se ut att vara skev. Det kan vara sadelns bossa som bara är lite felaktigt påsydd. Man kan då vända sig till en sadelmakare som mycket lätt kan rätta till felet.
Att avgöra om en sadel är lite skev utan att ta bort sadelns bossa är nästan omöjligt.
 
Sv: Sadel från börjes?

Jag har sett fler akseva sadlar. Billiga sadlar där bommern har vart totalt banan i sidled eller på annat vänster. Om det kostar runt 500 kr att byta sadelgjordsstroppar på en griffin flatback, vad borde då ionte en hel sadel kosta? Att den kostar det dubbla innebär vaddå? Du får sadelgjorsstroppar på båda sidor och en kåpa?
 
Sv: Sadel från börjes?

Personligen tror jag inte att man kan måttbeställa en ridsadel till en häst. Det när hästen kan arbeta i en helt annan form än den hade under måttagningen, men man kan få en sadel tillverkad efter mått från Indien för ungeför 700 till 800 kronor plus fraktkostnader. Dessa sadlar har inte haft lika bra sadelträn som exempelvis de engelska men de har inte varit skeva.
Tillverkningskostanderna för en sadel i Indien är betydligt lägre än i England.
Jag hävdar inte att dessa, billigare sadlar, ur tillverknings-och hållbarhetssynpunkt är bättre än de dyra. Jag hävdar dock att det finns inget som tyder på att billigare sadlar så mycket oftare skulle komma ut skeva från frabriken än de dyra sadlarna.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Sadel från börjes?

Jag pratade inte om måttbeställda. Men jag vet av erfarenhet att billiga sadlar oftare är skeva i bommen. Ojämna i stoppningen redan från början och ffa så vill jag ha läder som är följsamt och i alla fall i användbar kvalité.
 
Sv: Sadel från börjes?

Jag har också en viss erfarenhet av dessa billiga sadlar. Jag håller inte med Dig avseende skevheten. Det finns tillverkare som i dag skickar ner bättre material till de akatuella låglöneländerna. Tillverkningskonstnaden är mycket låg vilket gör att slutprodukten "sadeln" också blir billig. Det finns billiga sadlar med bommar i glasfiber. Jag har aldrig sett en sådan bom skev.
Vad beträffar stoppningen så kan den i bland vara sämre än de dyra sadlarna. Detta håller jag med om men om så är fallet och sadeln passar hästen kan man väl stoppa om sadeln.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Sadel från börjes?

Tycker att det är en skräp sadel...men vill man ha en ny sadel för det priset (ungefär) så kan jag faktiskt rekomendera H*öks billiga (tror den är på baksidan av katalogen), måste erkänna att jag blev possitivt överraskad när jag av olika anledningar red en pålle med just den sadlen. Den var skön att sitta i och låg bra på hästen, fast någon kvalitte får man knappast för det priset...
Mvh. Matten
 

Liknande trådar

Utrustning Min dotter har skolios, och i början av veckan var hon och jag hos en sjukgymnast som är specialiserad på ryttare för att få råd om...
Svar
15
· Visningar
1 379
Senast: Sassy
·
L
Gnägg Hej! Jag skulle bara för kul vilja veta vad ni skulle ge tips om för häst om jag skulle ha en egen häst nångång i fram tiden! Jag hade...
2 3 4
Svar
63
· Visningar
4 099
Senast: LiviaFilippa
·
Western Jag köpte en häst för ca 3 veckor sedan som är dressyr riden och går lätt i form. Har alltid velat prova på western och hade en...
Svar
1
· Visningar
967
Senast: Nepenthe
·
Utrustning Hej! Jag har en fundering, min häst har börjat få skav av schabrakkanten så har bokat tid för sadelkoll och tänkte att jag fram tills...
Svar
5
· Visningar
806
Senast: Buck
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp