Sv: Saker producerade i Sverige?
För tidigt för definitiva slutsatser men det ligger nära till hads att tro att GI och LCHF börjar synas i statistiken, alltså.
Fast nu var det konsumtion av
kött som jag från början svarade på i tråden och som Minett hakade på.
Frågar du om min mejerikonsumtion så ja, då är jag betydligt mer skyldig. Just ost är ju en stor bov när det gäller vattenkonsumtion per kilo också.
Ja Petruska, köttproduktionen som den ser ut idag är hemsk. Det är det där med att ställa om till mer gräsbete (visst, inte kan hela jorden leva på det men definitivt många fler än idag) istället för all eländig soja t.ex. samt att äta andra typer av kött. Vad är det också som säger att det hela tiden ska vara nöt och fläsk i min diet? Varför inte vilt, häst, lamm, struts, get...Tyvärr svårt att hitta i just Sverige idag med undantag av viltet (men det är rätt svårt i Skåne om man inte har vildsvinsjagande vänner).
När det gäller grönsaker så köper just jag väldigt ofta frysta svenska. Då vet jag att de frusits färska och behåller det mesta av näringen och jag slipper fundera så mycket över vintern. Inte sitter jag och äter en massa paprika t.ex. Grön är godast i matlagningen men inte till sallad och gul och röd är för söta för LCHF i större mängd.
Själv byter jag inte ut just potatis mot mejeriprodukter. Det blir sallader och liknande istället. Min stora mejerikonsumtion är snarast frukosten då jag kan tänkas äta t.ex. smetana med hallon. I övrigt går min frukost och mycket annat ut på ägg. I massor. Ser gärna att hönsindustrin reformeras och älskar när jag hittar "glada ägg" vilket är för sällan för samvetet.
Många tror att LCHF:are sitter och äter ihoprullad skinka och salami till höger och vänster på frukosten men det stämmer inte eftersom detta innehåller en massa nitrit, socker, salt och kryddor med tillsatser och man vill ha så oprocessat kött som möjligt. De gånger jag äter sådant är på buffé på jobbet eller när jag är på resande fot och det bara finns mackor på Pressbyrån förutom den där ölkorven...typ.
Och nej, min kunskap om mat kommer snarare från jordbruksexperterna på mitt jobb än från Kostdoktorn. Han kan ge mig en och annan kolhydratstabell och roliga exempel på folk som lyckas.