Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Skillnaderna på Hack! /bettlöst

R

Revontuli

Får man bara fråga vad skillnaden mellan ett Engelskt hackamore och ett Tyskt hack är? Tycket den tyska hacken ser skarpare ut, kanske för att det är så smalt. Så bukare, vilket hack är bäst eller vilket bettlöst tycker du är bäst?
 
M

moonlightgarden

Sv: Skillnaderna på Hack! /bettlöst

Det där är ju ett så kallat ponny hack (det mildare) å ett häst hack (det skarpare). Efter vad jag har sett i våra butiker när jag har läst på prislappar å på hemsidor.

Full hacket är skarpare på grund av att skacklarna är längre på det. Om det är starkare över nosen eller inte vet jag inte. Men ponny hacket ser mjukare ut där på grund av luddet. fast många sätter ju på ludd på både undersidan å ovansidan på sina hack.
 
Sv: Skillnaderna på Hack! /bettlöst

Det engelska hackamoret är mildare. Det har kortare skänklar och har stor anläggningsyta över nosen.
Det tyska hacket har längre skänklar och mindre anläggningsyta över nosen - alltså mycket skarpare.

Vad som är bäst är upp till varje häst och ryttare att bestämma. Jag föredrar den engelska varianten.
 
R

Revontuli

Sv: Skillnaderna på Hack! /bettlöst

Tack för svaren!

Bettlöst träns, eller sidepull då? hurdana är effekterna av dessa? Har för mig att eftergiften ska vara långsammare på ett bettlöst träns, eftersom remmarna under hakan måste hinna genom ringarna. Sant?
 
M

moonlightgarden

Sv: Skillnaderna på Hack! /bettlöst

Just det kanske ska skriva att jag själv har det mildare hacket helt i läder. alltså ingen kedja under hackan.

Har aldrig provat något sidepull, men jag har defenitift tänkt prova på nästa häst.
 
Sv: Skillnaderna på Hack! /bettlöst

Ett sidepull verkar direkt på nosryggen. Precis som om du satt tyglar i en grimma. Har sidepullet repnos blir det skarpare än om det har läsernos. (Det gäller alltid att ju större anläggningsyta något har, desto mindre blir trycket. Dvs har du ett sidepull med två rep blir det mildare än ett med ett rep, ett tjockare rep blir mildare än ett smalt rep osv.)

Ett BB verkar på motstående sida (dvs tar du i höger tygel verkar det på vänster sida), på nacke och på nosrygg. Det gör att det ger väldigt tydliga signaler för böjning, men innebär samtidigt att stoppsignalen kan bli otydlig (eftersom det trycker överallt på hästens huvud om du tar i båda tyglarna samtidigt). Och jo, visst blir eftergiften något långsammare.
 
S

ScissorHands

Sv: Skillnaderna på Hack! /bettlöst

Det bettlösa som går i kors under hästens huvud släpper egenom långsamare. Jag hade problem att det även hakade upp sig och inte lättade alls. Hade förståt det innan jag någonsin provat eller hållit i ett sådant, utan bara läst och sett på bild, att dess främsta effekt skulle vara att den gav tryck på motsatt kind. När jag stod och kände efter på hästens huvud tycker jag den nästan bara gav tryck på underkäcken och i nacken... Gillar den inte, var svårförståd för pållarna som jag provade det på även.

Sidepull gillar jag, är tydligt och man kan ta både förhållningar och ta ledande tygeltag på det.
Gillar fö kapson med.
 
S

ScissorHands

Sv: Skillnaderna på Hack! /bettlöst

Måste fråga hur man ska få en korrekt böjning med ett BB, den trycker ju snett och på fel sida i nacken (och det den tar i nosryggen vilket den jag provat inte gjorde särskilt mkt) :crazy:
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5529 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Utrustning Det slog mig precis att trots att jag haft hästen i drygt två år har jag aldrig provat rida bettlöst. Tidigare ponnyer har nästan...
Svar
7
· Visningar
786
Övr.Hund Bästa Buke, hjälp mig att reda ut mina tankar. Vi har som bekant en kastrerad dvärgpinscherhane som är 7 år, han är okomplicerad på alla...
2
Svar
39
· Visningar
2 589
Bukefalos Hej! Jag har återvänt till Buke efter många års bortavaro och då får man ju uppdatera sig lite på forumreglerna 🙂 Jag känner mig dock...
Svar
4
· Visningar
565
Hundavel&Ras Hej alla, förlåt för ännu en rastipstråd! Hoppas det finns någon där ute som orkar läsa :) Jag känner att det börjar bli dags för mig...
Svar
14
· Visningar
1 205

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hönstråden II
  • Kattbilder #6

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp