Det idag s.k. konventionella jordbruket, utvecklas sucessivt från tidigt 1900-tal, när kemiindustrin tar fram billig (=köpbar för för västerländska lantbrukare) konstgödsel, och utvecklar och börjar marknadsföra herbiciber, fungicider och pesticider.Hur kan man känna sig så hotad av veganism eller vegetarisk kost? Det är 5-10% i Sverige som väljer helt vegetarisk kost, det är väldigt långt ifrån alla. Det som lyfts fram är "slentrianmässigt" köttätande som en växthusgasbov, precis som slentrianmässigt resande och konsumerande. Det är väll jättebra att olika evenemang visar på att hur man kan äta utan kött vilket var vardag för de flesta för bara 70 år sedan. Vårt sätt att bruka marken som är det icke hållbara sättet har ju trots allt bara pågått sedan 50-talet. Människan har funnits i ca 300.000 år. Det betyder att vi i 299.950 år har överlevt utan att bruka jorden på det sätt vi gör idag.
Det vi gör idag kommer dock definitivt ta kål på samhället och möjligen på människan och en hel del arter med oss. Om man nu inte har något emot det kan man ju bara fortsätta, men hur man då kan skaffa barn förstår jag inte med den bistra framtid man ger dom. Men ska vi överleva som samhälle och art så behöver vi göra drastiska förändringar och anpassningar till de nya klimat vi kommer att leva i. Vilket bland annat betyder förändrad kost, förändrad konsumtion och förändrat resande. Alla dessa måste minskas annars går det inte. Men det är ju en stegvis process och man måste börja någonstans, vissa kanske börjar med kosten, andra med resandet någon med konsumtionen, vissa naggar lite på allt.
Så småningom får man en uppdelning av djurbönder respektive spannmålsbönder, och en av nationella försörjningsskäl framtagen "rationalisering" (ofta i form av större brukningsenheter).
Hur tänker du dig att vi ska producera mat i framtiden? Vem ska odla eller föda upp vadå? Hurdå?