Strassermetoden

Att hästar går på lösdrift innebär inte att man slänger ut dem vind för våg ! Ett måste är en ligghall, tillräckligt stor med ventilation och hårt underlag. Jag har "bäddat" min i hörnena med halm. Det hårda underlaget för att hästarna ska ha hårt att trampa på emellanåt, då hagarna är mjuka. Fri tillgång på mat är också ett måste. Min tjockis med fd fång åt som en galning första dagen, tills hon förstod ,OK jag kommer att ha mat och det tar inte slut.
Mina hästar kommer in varje dag och blir omskötta. Stallet finns ju kvar. Och vad är det som säger att hästar skulle frysa mer för att det blir mörkt ? I vanliga fall är de ju ute hela dagen i alla väder, och har då inte ens en ligghall.
Vet Strasser lär inte ut till "vanligt" folk att ta av skorna och trimma själva, det ska en hovspecialist göra, vad man kan göra själv är att underhålla mellan de gånger som en specialist kommer.
Veterinärer och hovslagare är ju välkomna till seminarierna, det som var i januari hade två hovslagare som deltagare.
Jag tror fortfarande att alla hästar kan gå barfota under naturliga förhållanden.
Alla andra djur som är hovdjur, går ju barfota. :idea:
Jag trodde jag visst precis vad Strassermetoden var innan jag gick på seminarie. Nu vet att jag har mycket att lära.

Najo
 
Jag tycker följande:

- Utbildningen som de certifierade Strassertrimmarna får är alldeles för kort. Kollar man på Strassers hemsida så ser man att den egentliga undervisning de får motsvarar nio veckor. Utöver det är det praktik, vara en del verkar vara utan handledare. Jag hoppas verkligen att dessa certifierade verkare bara verkar friska okomplicerade hovar, och inte ger sig på att "behandla" hästar med problem med rörelseorganen elelr sjuka hästar. Det är ett jobb för veterinärer och utbildade hovslagare.

- Det där med hovvinklarna och hovbenet parallellt med marken är jäkligt tveksamt. Det finns inte tillräckliga vetenskapliga bevis på att det är bra. Dessutom är den verkningen med låga trakter någon som varit populärt bland sporthästar för inte så många decennier sedan, men som man snabbt förkastade när man såg hur skadefrekvensen ökade.

- Det känns inte riktigt seriöst att den forskning Strasser hänvisar till mestadels är från början av förra seklet, eller mitten av 1800-talet.

- Det känns jäkligt oroväckande att både det engelska och amerikanska hovslagarförbundet är negativa till systemet.

- Strassers historieskrivning känns väldigt märklig. Särskilt det där med att man började med skor för att hästarna stod på stall. Hallå! Bara för att man inte hittat skor i arkeologiska utgrävningar betyder det inte att det inte BEHÖVDES skor! Romarna hade ju t ex sandaler på sina hästar, och man får förmoda att det har experimenterats med skor av förgängliga material innan man uppfann hästskon. I norra Europa - framför allt de delarna som inte tillhört romarriket - fanns det i stort sett inga hårda vägar, man red mestadels på mjuka stigar. Det är först på 1700-talet vi börjar få ett vägnät som är något att hänga i julgranen...

- Det finns gränser för hur mycket det är värt att utsätta en häst för för att till varje pris ha den barfota!

I övrigt tycker jag att barfotagång är bra, men jag konsulterar hellre en riktig hovslagare som har minst fyra gånger så lång utbildning, men som bara tar en fjärdedel av priset för en verkning.

Dessutom tycker jag att lösdrift, stor grovfodergiva et c är jättebra. Men jag tycker det är obehagligt att man nästan ska känna sig som en skurk om man inte köper hela kitet... Varför ifrågasätter inte Strasseranhängarna "läran" mer?
 
Nej, det innebär inte att man bara slänger ut dem vind för våg - men Många tror att det är så (och det är de stackarna jag tycker synd om).

Fri tillgång på mat är också ett måste. Min tjockis med fd fång åt som en galning första dagen, tills hon förstod ,OK jag kommer att ha mat och det tar inte slut.
Alla hästar fattar inte det, tex min häst - jag HAR som sagt provat fri tillgång till henne. Det finns hästar som inte Kan stå på fri tillgång, men det har tyvärr rätt så måna svårt och fatta (tänker framf. på alla jäkla diskussioner om lösdrift...)

Och vad är det som säger att hästar skulle frysa mer för att det blir mörkt ?
Eeeh...vem har påstått det?? :D

Vet Strasser lär inte ut till "vanligt" folk att ta av skorna och trimma själva, det ska en hovspecialist göra, vad man kan göra själv är att underhålla mellan de gånger som en specialist kommer.
Jag hoppas för hästarnas skull att "hovspecialisterna" är hovslagare.

Jag tror fortfarande att alla hästar kan gå barfota under naturliga förhållanden.
Min häst lever väldigt naturligt, om man tar bort stalldelen då, där hon står ¨på halmbädd ca 12 timmar/dygn, minus 1-2 timmar då jag handskas med henne.
Du är välkommen hit för att titta på vilka hemska hovar min häst har! Jag LOVAR att du inte hade sagt samma sak om du sett dem :crazy:.

Alla andra djur som är hovdjur, går ju barfota.
Och vad är det som säger att alla de mår bra?
 
tänk på att hovslagare går på skola...de läser alla från samma böcker som är skrivna för ett tag sedan, de gör som läraren säger ...men, men kan de verkligen veta allt, kan de veta att just den hästen mår bäst av att få traktena nerverkade??Tittar de verkligen på benställningen och hur vi belastar dem under rídning, och ser de när vi rider hästen i trav och galopp, hur hästen sätter ner sina ben och hur hovarna är i förhållande till hästens ben...nej..de går efter mått på hoven..jag tror att man måste ha ett sunt förnuft och vara öppen för allt...sen om allt stämmer..ja det får man sortera ...

Sam
 
tänk på att hovslagare går på skola...de läser alla från samma böcker som är skrivna för ett tag sedan, de gör som läraren säger ...men, men kan de verkligen veta allt, kan de veta att just den hästen mår bäst av att få traktena nerverkade??Tittar de verkligen på benställningen och hur vi belastar dem under rídning, och ser de när vi rider hästen i trav och galopp, hur hästen sätter ner sina ben och hur hovarna är i förhållande till hästens ben...nej..de går efter mått på hoven..jag tror att man måste ha ett sunt förnuft och vara öppen för allt...sen om allt stämmer..ja det får man sortera ...

Du borde BYTA hovslagare!! Min hovslagare vills e hästarna i skritt och trav innan han ens rör dem. han studerar vinklarna både när de står och går, studerar hur de sätter i etc.

Sen tar han av skorna, kollar ännu mer ur alla vinklar och vrår och vill se hästen i rörelse igen.

SEN verkar han. Och tar då hänsyn BÅDE till naturlig hovform och den hästens benaxlar.

I tveksamma fall vill han se hästen i frihet i hage med, i alla gångarter.
 
hmmm..har aldrig stött på nån hovslagare som gjort så och tro mig jag vet och har sett hur de flesta verkar...Men visst finns det någon som är bra...annars skulle de vara utdömda :)

Sam
 
Och jag har då under de 2,5 år som jag haft min häst stött på tre hovslagare som gör så. Dock bara en som gör det regelbundet, och då både före och efter verkning/skoning. OCH som dessutom har kontakt med veterinär för att dryfta teorier och tankar kring skador och hur han kan lindra. :bow:

Av de jag sett som verkar enligt Strassermetoden har då ingen haft någon specialist ute än, men det kanske inte behövs så ofta? :confused:
 
...så gör min hovslagare också :) (skritt och trav på både mjukt och hårt underlag alltså, både innan och efter verkning/skoning)
 
Även min hovslagare tittar på hästen i skritt och trav innan han verkar/skor och är mycket duktig och hela tiden ute efter att lära sig mer. Vi för en dialog hela tiden och följer upp hur det fungerar och känns vid ridningen.

Jag har stött på hovslagare som inte är så duktiga (rättare sagt skor på ett sätt som tom jag som outbildad och inte så kunnig tycker ser galet ut; långa tår och trånga i trakterna) men dessa är heller inte korrekt utbildade hovslagare.
 
Jag har en fråga till er som helt och fullt följer denna Strassermetod.
När ni släpper era hästar på lösdrift hur ser hagkomponeringen ut så att säga? Hur många hästar går ihop som minst på era lösdrifter och hur ser hagarna ut förutom att det finns vindskydd i dem?


Enligt mitt sätt att se på saken finns det små saker i det "ni" säger som jag självklart håller med om, man ska sträva efter att göra det så naturligt man KAN för hästen, men tillämpandet skiljer sig nog en del. Vi måste acceptera att så länge vi vill ha hästarna som våra sällskapsdjur (vilket världens som den ser ut idag gör det tvunget till, finns inte plats för vildhästar på många ställen i världen..) så kommer vi ALDRIG kunna erbjuda dem ett liv som är som vildhästars liv. Var i alla dessa tankegångar tas det hänsyn till alla tusentals år vi har haft hästen i fångenskap? All påverkan vi gjort genom många många år av styrd avel och prägel på hästarna?
Vi kommer aldrig aldrig kunna erbjuda ett fullgott alternativ till vildhästlivet.
Och ärligt talat, är allt med vildhästlivet det bästa för den nutida tamhästen? :confused:
Det är en viktig fråga.
Är det bästa för hästen att gå på lösdrift om flocken består av 4 hästar och en hage med ett platt fält, ett träd och ett vindskydd?
Är det bästa för hästen att gå utan skor om vi genom avel på hästar med mycket dålig hovkvalitet gjort det omöjligt att ha en häst i en normal svensk hästhage och ridas fullt utan att den förstör sin själv?
Ska alla som inte har kuperade hagar med varierad mark och skog och en stor flock ute dygnet runt inte ha häst? Ska vi kanske sluta rida på våra hästar också för ärligt talat, vi sliter på deras kroppar.


Det är en god men mycket naiv tanke som i detta till sin spets dragna metodsätt faller på sin egen absurdhet! :smirk:
Om vi ska ta hand om våra hästar på absolut bästa sätt ska människan inte längre ha hästen som tamdjur. Det är bara att inse, människan är inte snäll. Vi började inte tämja hästen för alla dessa herrans år för att erbjuda den ett bättre liv. Vi är egoister. Tveklöst. Precis som vi har katter och hundar hemma i våra hus, eller fiskar i våra akvarier.

Vi tvingade hästen till fångenskap för att vi ville utnyttja hästen. Idag har synen på hästen (och djur överhuvudtaget) höjts och vi börjar inse att djur har stort värde och förtjänar bra liv de också. Vi har börjat sträva tillbaka till hästens liv innan oss, men vi KAN inte gå tillbaka fullt ut utan att ta bort människan ur hästens liv.
Vad jag försöker säga är att man kan inte både äta kakan och ha kvar den.
Vi kan inte både ha hästar och rida dem utan att påverka i deras liv.
Visst kan vi låta våra hästar ströva på stora fält så många timmar som är möjligt om dygnet, visst kan vi på individer som efter våra år av påverkan fortfarande klarar att gå barfota göra det, visst kan vi försöka erbjuda hästarna mycket av det som är naturligast för dem, men vi kan aldrig aldrig se dem som vildhästar igen. Vi KAN inte säga att vildhästen mår bäst av att gå barfota, därför mår ALLA tamhästar bäst barfota. Vi kan inte först i många år hålla hästen som tamhäst (ridas, skos, stå på box osv) och sedan på ett år göra om den igen. Hur kan det det vara rätt att begära av en häst att plötsligt ändra allt den varit van vid, gå utan skor trots att den ömmar och utstå både hältor och spänningar i kroppen för att vi vill göra historien ogjord på ett år? Vi kan inte blunda för vad vi gjort mot dessa djur. Vi har gjort dem klenare, men vi har också gett dem ett liv som är mer än vildlivets Överlevnad.
Vad är det som säger att box viss del av dygnet, lindor och begränsad mattillgång alltid är något negativt, för alla tamhästar?

Allt är inte svartvitt.
Och än idag utnyttjar vi hästen, rent krasst -är det fel?
 
Tittar de verkligen på benställningen och hur vi belastar dem under rídning, och ser de när vi rider hästen i trav och galopp, hur hästen sätter ner sina ben och hur hovarna är i förhållande till hästens ben...

Ja faktiskt. Min hovslagare och jag diskuterar ofta balansering osv av hovarna. Han kan även följa med ut och kolla hur hästen rör sig om vi känner att det behövs.
 
Missade du mitt inlägg eller? Jag vill fortfarande gärna veta :angel:

Mvh/Marie
 
Hmm du har inte träffat min hovis... Och trakterna verkas på min för övrigt inte alls, för det behövs inte.

Min kuse är MYCKET välundersökt.
 
Mycket bra sagt....

Förstår precis vad du menar med att det inte finns någon återvändo.

Sen undrar jag vad alla ni andra tycker om fång? Är ni inte bekymrade för att denna hemska sjukdom är en så omöjlig gåta att käcka för traditionella veterinärer och hovslagare. Det forskas och forskas men blir hästarna friskare av det...
 
Disse barfotdiskusjonene utarter ofte, ser jeg, så det er vel litt farlig å blande seg i.
Men i alle fall: Jeg verker mine to hester sånn noenlunde etter Strasser-metoden. Kan nok ikke si at jeg gjør det 100 % fordi jeg har ikke vært på noe seminar med henne. Jeg har hatt hest barfot i litt over ett år, og har hatt besøk av Straser-sertifisert hovpleier 5-6 ganger på dette året. Pga. kjøring og honorar, kan jeg si med hånden på hjertet at jeg har foreløpig ikke spart penger i forhold til å sko på tradisjonelt vis!
Innimellom besøkene forsøker jeg å verke høvene som best jeg kan med vedlikeholdsverking.
Og ja, jeg er fornøyd. Aller mest fornøyd er jeg med de naturlige leveforholdene jeg har gitt mine hester, og som jeg faktisk startet med før jeg oppdaget barfotverking. Jeg er også fornøyd over å slippe broddskader i kronranden x antall ganger i løpet av vinteren. Jeg er fornøyd over å slippe at sko løsner og faller av. Jeg er fornøyd over å slippe å vente på hovslager som ikke har tid på lenge eller som ikke kommer til avtalt tid. Jeg er fornøyd med at høvene har fått igjen sin naturlige funksjonalitet, at strålene igjen fungerer som støtdemper mot marken og at stråler og høver har blitt bredere. Jeg er glad for at jeg nå har fått masse ny kunnskap om høver, at jeg har blitt kjent med en del av hesten som jeg tidligere overlot mye av ansvaret for til hovslageren. Jeg har også blitt kjent med masse nye mennesker og fått en ny dimensjon i hesteholdet.
Jeg kommer nok aldri mer til å sko en hest.
Mange synes sikkert jeg er gal som gjør dette på min egen hest, men jeg føler at jeg etterhvert vet ganske godt hva jeg kan gjøre selv og hva jeg overlater til hovpleieren. Jeg har fulgt nøye med på hva hun gjør, fått det grundig forklart, har lest masse, har vært på et naturtrimseminar, har verket kadaverhøver og følger med på flere epostlister. Jeg utfører heller ikke verking av noen andre hester enn mine to.
Jeg føler ikke at jeg brått har endret mine hesters beinstilling eller vinkler. I så fall har det blitt i den positive retningen, spesielt hva gjelder hovform.

Det jeg ikke er fornøyd med er all den skepsis folk fremviser når de hører at man har sine hester barfot. Jeg er heller ikke fornøyd med at jeg nok får gitt mine hester for lite mosjon på variert underlag. Har forsøkt å lage variert underlag på uteområdene, men det er ikke lett å få gitt dem nok bevegelse.
Det jeg ønsker meg mest, er at noen i Skandinavia kan vise til konkurranseresultater med barfothester etter hvert, så "de andre" kan få se at man kan gjøre minst like mye med en sunn barfothest som med en skodd hest. Men det blir ikke meg...
 

Liknande trådar

L
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag har ju anmält en sak som har hänt. Och då säger flera att det är bra och rätt och alltmöjligt. Men det KÄNNS verkligen inte så...
2 3
Svar
44
· Visningar
3 469
Senast: LiviaFilippa
·
  • Artikel
Dagbok När jag gjorde recap av mitt kärleksliv här i dagboken för ett tag sen utelämnade jag såklart en massa personer som av en eller annan...
Svar
0
· Visningar
392
Senast: miumiu
·
  • Låst
Övr. Hund Jag har problem med min hund. Att flytta hit var det bästa beslutet för mig, men från att vara relativt okomplicerad, om en husky kan...
20 21 22
Svar
425
· Visningar
28 075
Senast: Snurrfian
·
Samhälle I tråden om religion togs det upp att det var fel att vården erbjöd samtalsstöd till patienter hos en präst när kurator hade semester...
11 12 13
Svar
258
· Visningar
10 589
Senast: Enya
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp