Bukefalos 28 år!

Strassermetoden

Men om man bara strävar efter naturlig hovform - varför då korrigera på en häst som aldrig blivit skodd? Den form hästen fått då av arbete och utevistelse bör väl vara den naturliga?
 
JAg tror du har missuppfattat det hela.. Det är inget som korrigeras på EN verkning! Den sker gradvis under en så pass lång tid som det behöv för att få en korrekt ställning!

DÄR är en av sakerna jag vänder mig VÄLDIGT hårt emot vad det gäller Strassermetoden.

Ett föl eller en unghäst har inte växt färdigt och är lätt att (om man vet vad man hålle rpå med) korrigera benstället och vinklar etc på så det blir korrekt.

MEN en VUXEN häst med en aning avvikande benställning som fungerar bra (inte påverkas av vad nu avvikelsen är) för det arbete den gör ska man INTE börja försöka korrigera enligt mig. Det går inte att vinkla om och korrigera på samma sätt som ett föl efter både leder, senor och skelett har växt klart på en vuxen häst, och att då börja försöka tryck ain den i mallen "korrekt" kan ge mer skada än nytta.

Hästen ska som ung stärkas under VÄXTPERIODEN för det kommande arbetet. Dvs senor, leder, ligament etc ska stärkas. Eftersom de inte är färdigbildade eller har växt klart så anpassar de sig till påfrestningar och stärks (såvida man inte övertränar) och när hästen då är klar har den starkare t ex senor än den haft om den inte ansträngts med måtta under uppväxten.

Det går inte att översätta det till en vuxen, färdigväxt häst. Man kan fortfarande stärka, men inom betydligt snävare ramar än på en växande individ.

Och att börja korrigera en vuxen häst som fungerar för det arbete den gör kan som sagt ställa till mer skada än nytta, oavsett metod. Och för att citera en mycket duktig hovslagare "Det finns FÅ hästar som är helt perfekta i sitt benställ, och sålänge det är små avvikelser och det fungerar så ska man låta dem vara, de har varit så sålänge att de anpassat sig till det och att då ändra gör att hästen plötsligt måste försöka anpassa sig till en ny vinkel"

Och om man jämför med de uttjatade vildhästarna så är det MÅNGA mustanger som är en aning inkorrekta, de är utåttåade etc. Detta börjar man ju fundera på om det inte är så att de har anpassat sig för maximal hållbarhet. Nu kan man inte översätta det till tamhästar eftersom det är olika miljö och olika krav, men jag tror att många av de hästar som är tåvida, inåttåade etc men i liten grad och fungerar bra skulle få SÄMRE hållbarhet om vi i VUXEN ålder började försöka göra dem korrekta/perfekta! Hästar är väl kända för att kompensera, och en häst som inte har perfekt exteriör (de är mååånga) kanske faktiskt mår bättra av sin lilla tåvidhet, för på det sättet kompenserar de an annan exteriör brist någon annanstans och fungerar och håller, medan om man skulle gå in och (vuxen ålder talar jag om som sagt) försöka rätta det skulle få problem pga den exteriöra avvikelse som hästen avlastar/kompenserar för med ett ngt avvikande frambensställ t ex.
 
Problemet är väl att väldigt få hästar -även om de varit barfota en tid- har så naturliga förhållanden.
Att tex. stå i spånad box 14 tim/dygn stimulerar ju varken slitage eller tillväxt i hovarna.
Resultatet blir att hoven måste verkas för att få "rätt" vinkel.
 
Strasser fick den frågan på kursen för två veckor sedan. Jag tolkade hennes svar som följande; Läkningen av den skadade ( alla hovar som inte har korrekta vinklar är skadade) hoven inte kommer att komma igång förrän hoven återfår de rätta vinklarna ( dvs. hovbenet åter blir parallellt med marken) Så länge hoven har en felaktig form så fortsätter alltså skadan. Hon menar därför att det inte finns något förmildrande i att låta de skadande faktoerna vara kvar längre än nödvändigt.

Som om man gått för länge med höga klackar, varför skulle man då byta ner sig till ett par mellanhöga klackar innan man får sträcka ut benen normalt. Men det kanske var en dålig liknelse. Jag är inte värdens bästa pedagog.
 
Ja liknar du det på det viset så är det ju alldeles självklart varför man vill gå med ett par mellanhöga klackar emellan, senorna och lederna i benen ffa hälsenan måste få en chans att sträcka ut sig i lugn och ro, annars blir det överansträngning och lediflammationer och detsamma gäller ju hästen...
 
Jag har inte uppfattat att Strasser egentligen vill korrigera så många ben vilklar hos hästen. Hon vill nog bara att naturlagarna ska utnyttjas optimalt.

För en ingenjör är det helt naturligt att det finns en optimal kraftöverföring. Denna bror helt på vilken vinkel som kraften har. Alla förändringar från denna vinkeln ger kraftresultanter som måste tas upp på ett aller annat sätt av hästkroppen. Vilket leder till pålagringar resp. sönderfall av ben.

En häst utformas av naturen för att lösa dessa problem på bästa sätt. Det är sedan vi som sabbar denna funktion genom att ta ifrån dem deras naturliga livsförhållanden.
 
Jo, men hur många av våra hästar har naturliga livsförhållanden. T.ex. ska de varblodiga hästarna (framför allt araber) ha fast mark att röra sig på. Tån ska alltså inte sjunka ner i marken visd belastning. Och de ska röra sig minst 15 km om dagen och bada hovarna dagligen. En häst som har dessa förutsättningar behöver sällan verkas.

Har inte hästen fått dessa förutsättningar från dag ett i sitt liv så kommer hoven inte att kunna behålla en naturlig form.
 
Fast nu börjar vi jämföra äpplen och päron här snart!

Att hovbenet ska vara i rätt läge råder ingen tvekan om. Det strävar ju även vanliga hovslagare etc efter i alla lägen. Men en häst som är säg utåttåad kan ju ha ett hovben som är alldeles utmärkt vinklat, det är inte där problemet sitter utan högre upp: Ska vi då - för att spetsa till det - vrida den hästen i kotan och knäet för att HOVEN ska peka exakt rätt? Sliter inte det mer? Och av någon anledning har ju hästen kompenserat någonting genom att vara en aniiing skev.

Man börjar ju diskutera om man ska korrigera föl så de är perfekta eller ej, eller om man ska korrigera dem till nästan perfekt och låta naturen sköta resten. En del blir helt korrekta som vuxna, andra har kvar en liiten felställning men håller trots - eller är det TACK VARE? - det..
 
Jag har hästar verkade enligt Strassermetoden och är väldigt nöjd. -det var väl den ursprungliga frågan?
Tycker tråden börjar skena iväg åt annat håll där man får lära sig mycket om vad folk hört, tror och tycker att man borde, osv.
Stå på dig Wild och lycka till!
 
Det att denna kvinnan lär ut verking på en HELGKURS, är för mig skäl nog att vända ryggen till. En massa okunniga hästäger som flyr omkring med kniver och skär i sina hästars hovar, något som en utbildad hovslagare brukar flera år för att bli riktigt duktig på. :crazy:

Hon kanske är duktig själv, men TÄNKER hon nånting alls?? Här kan folk knappast sadla rätt, och så ska dom börja skära i hästarna? nää...
 
Jag undrar va det är som är negativt med "vanlig" barfotatrim. Målet är ju att få hovbenet paralellt med marken och om det uppnås så borde det väl kvitta vilken metod man använder, eller?
Vad är det som är så revolutionerande med strasser (om man inte ser till hästar med grava problem där jag förstår att hon haft stor framgång, men det har ju även människor som bara "barfotatrimmar" haft)

Vänder mig mot det här koncept-tänkandet lite.
"Om du inte kan ha din häst på lösdrift så är du en dålig hästägare med en olycklig häst som omöjligt kan ha fungerande hovmekanism"
Varför kan man inte få andvända sig av goda tankar och metoder även om man inte har de ultimata förutsättningarna, vilket är få förunnat. att göra det bästa av situationen är ju det enda man kan och då har man ju iallafall uppnått något.

Låga trakter, konkav sula, bra överrullning, rättställt hovben, är inte det huvudmålen? :confused:

Varför göra mer problem än där är?

Sen tycker jag generellt när man tittar på "case-studies" och bilder i största allmänhet så har man valt ut extremfallen, varför inte visa normala hovar med mindre avvikelser, som det flesta hästägare har att arbeta med. Det är sådana bilder man behöver se för att förstå vad som kanske behöver göras med just min häst.


Hanna

Med en barfotahäst som jag i stort sätt verkat till barfotagång på egen hand med hjälp av sidor och människor på nätet. (och han går inte på lösdrift för de möjligheterna har jag inte men det har funkat ändå)
 
Läkningen av den skadade ( alla hovar som inte har korrekta vinklar är skadade) hoven inte kommer att komma igång förrän hoven återfår de rätta vinklarna ( dvs. hovbenet åter blir parallellt med marken) Så länge hoven har en felaktig form så fortsätter alltså skadan. Hon menar därför att det inte finns något förmildrande i att låta de skadande faktoerna vara kvar längre än nödvändigt.

Som MOTVIKT så anser hovslagare, veterinärer och djurhälsoorganisationer i England att det är VANSINNE och ett djurskyddsproblem att folk på en helgkurs lär sig verka så radikalt och sen går hem och gör det med sina hästar som ofelbart kommer bli halta. Och att den snabba, radikala förändringen INTE är bra för hästen.

Och det är inte "Anna i busken" som tycker detta utan veterinärer, hovslagare ochd jurskyddet.

OCH - som en brasklapp, så Robert Eustace, som man kan tycka vad man vill om men som är England stora guru och en frontfigur inom att behandla hästar med fång, anser att man INTE INTE INTE vill ha hovbenet parallellt med marken. Utan hästar har naturligt en vinkel mellan hovbenet och marken på ca 8 grader, och det ska de få ha, och att tvinga hovbenet parallelt med marken leder till smärta och obehag för hästen.

Så hur man med hull och hår kan svälja ett koncept som är SÅ hårt kritiserat för attd ess anhängare tycker det är utmärkt är en gåta.

OCH - för att konceptet ska fungera så MÅSTE (enligt Strasser och STrasseranhängarna) man ta till sig HELA konceptet. Dvs barfota med strasserverkning, inga täcken, inga lindor, inga skydd, lösdrift med MÅNGA OLIKA underlag att gå på (inte bara hage utan det ska finnas jord, asfalt, grus, gräs, berghäll etc), LÅNG daglig motion på olika underlag.

Dessutom säger de själv att det tar LÅNG tid för hästen att ställa om, att den kommer vara öm och ha ont och behöva smärtstillande och att det är högst troligt att den kommer drabbas av upprepade hovbölder i början (som de dock anser att de kommer från gamla felaktigheter och bryter ut när blodflöder i hoven ökas..hmm...)

Och DETTA vill ni utsätta era hästar för när det DESSUTOM är så hårt kritiserat och omtalat? Och har MAGE att kalla oss som inte vill utsätta våra fungerande, välmående och kanske tom skodda hästar för det som sämre hästägare?

VET HUT! som min framor skulle säga! :devil:
 
Jag var på Basic seminarie för Vet.Strasser för ett par veckor sedan och måste få säga hur jag uppfattade metoden. För det första fick vi under två hela dagar undervisning i hovens anatomi, funktion samt i naturlig hästhållning. Denna undervisning bygger dels på Vet Strassers forskning (20 år) om benrelaterade problem samt från litteratur, både mycket gammal och ny forskning. Utifrån denna undervisning kan man själv fatta beslut om vad hästar mår väl av.
Under tredje dagen tränade vi trimmning av kadaverhovar under ledning av 3 st hovspecialister samt Vet. Strasser.
Trimmning ska göras av hovvårdsspecialist men kan sedan underhållas efter genomgånget Basic och Advanced seminarie.
Betr trimmning så är huvuddelen att hovbenet ska ligga i "rätt" position. Alla hovdjur har samma vinklar, då hovbenet ligger rätt. Naturen är optimal, det är när vi går in och förändrar som det blir problem.
Före år ca 800 har man vid utgrävningar inte kunnat hitta några hästskor, däremot bett och sadlar. Alla vet hur mycket man red och hur långa sträckor man red då, men hästarna klarade sig utan skor. Efter år 800 började man dela upp marker och bygga städer. Det var då man också började ha hästar på mindre ytor och i stallbyggnader. Problemen som då uppstod var att hästarna stod i sin egen urin och avföring,de fick mindre områden att röra sig på, vilket gjorde att hovarna inte längre klarade att hållas friska och barfota.Dessa problem har vi än i dag !
Hästens hovar är inte torra klumpar längst ner på benet utan snillrikt konstruerade för rörelse utan articifiella hjälpmedel.
En tankeställare kan vara att en vildhäst som hela sitt liv haft fungerande och friska hovar, får inom en 4 månaders period på stall samma problem som våra tamhästar har.
Jag var en traditionell hästägare innan mötet med Vet Strasser, jag ställde hästarna på stall över natten , skodde, täckade hade benlindor och portionerade ut maten. Har idag oirdningställt en ordetlig ligghall, gett hästarna fri tillgång på mat, släppt på lösdrift, tagit av skorna
måste säga att det finns ingen återvändo till det traditionella efter att ha tagit del av all den kunskap och information som Vet Strasser givit mig.
"Strassermetoden" är inte brutal !
Däremot ser jag idag alla hovbeslag, stall med små hagar, och i många fall onaturlig hästhållning som brutal mot våra hästar.

Najo
 
Jag var en traditionell hästägare innan mötet med Vet Strasser, jag ställde hästarna på stall över natten , skodde, täckade hade benlindor och portionerade ut maten. Har idag oirdningställt en ordetlig ligghall, gett hästarna fri tillgång på mat, släppt på lösdrift, tagit av skorna
måste säga att det finns ingen återvändo till det traditionella efter att ha tagit del av all den kunskap och information som Vet Strasser givit mig.

Och det skedde bara..."sådär"?" :confused:

Däremot ser jag idag alla hovbeslag, stall med små hagar, och i många fall onaturlig hästhållning som brutal mot våra hästar.
Stackars mina hästar säger jag bara :(. Mitt sto kan inte gå utan skor, hon har så tunna sulor att hon blir halt utan skor OCH sulor...hon klipps för att jag inte tål häst (bra hobby va :angel:) och täckas därför, hagar har vi stora som sjutton och där lever hon jäkel. Hon får noga uträknad foderstat, efter vad hon behöver - dvs inte fri tillgång (då blir damen megafet, ha provat ;) ).

Min valack är 5 år, har precis fått skor, vilket inte krävts tidigare. Vi har undvikit det så länge vi kunnat, men nu rids han så pass mycket att det inte Går och ha honom utan, hovarna förstörs. Jäklarns, vi är brutala...stackars häst, det är ju Nästan bättre att han går utan...men det är klart, då förstörs ju hovarna...men det kanske är det bästa, ändå...eller?
Och allt du skrivit kring hovarna och trimning, verkning...jag trodde varje rätt funtad människa faktiskt använde sig av hovslagare - det finns en anledning till att hovslagare har en utbildning...!

Ursäkta, men jag köper helt enkelt inte detta tankesättet. Jo, visst är det bra i sig - men varför ska alla vara så FANATISKA!! Så fort man får nys om något nytt, eller går på seminarie, föreläsning - vad som - ja då ska det ändras, alltihop - snabbt!

*sliter mitt hår* Stackars hästar säger jag bara, med alla dessa förändringar vartannat år.
 
Stackars mina hästar säger jag bara :(. Mitt sto kan inte gå utan skor, hon har så tunna sulor att hon blir halt utan skor OCH sulor...
Min valack är 5 år, har precis fått skor, vilket inte krävts tidigare. Vi har undvikit det så länge vi kunnat, men nu rids han så pass mycket att det inte Går och ha honom utan, hovarna förstörs. Jäklarns, vi är brutala...

Det finns alternativ, t ex. "mjuka" skor, som oxå kan vara bra i en övergångs period till barfota.
Har man engång haft en häst med trasiga, sköra, platta eller trånga hovar så kan jag tala om för dig att dagen hästens hovar blir starka och fina är dagen hästen går barfota, för så har det varit i hos oss, utan Strasser metoden.
Visst är vi, jag och hästen, glada! Ingen tvekan. Jag hade aldrig trott att hon kunde få bra hovar, men oj så fel jag hade.

Är det konstigt att man blir positivt inställd till något som fungerar bra?
Att sedan en stor delar av hästägarbefolkningen just nu jublar över "Strasser metoden" är kanske ett tecken på att dom tidigare inte tänkt en egen tanke på att försöka få hästen att leva "naturligt", utan köper konseptet när någon annan har tänkt till och marknadsfört?
:confused:
 
Jag VILL ha min häst utan skor (vem vill inte det?), men det går inte - hon blir jätteöm. Och Nej, jag tänker inte prova tusen andra skor, hon funkar jättebra med det hon har nu och ska så förbli. I våras Och i somras provade jag och hovis lite alltmöjligt, bla. tog vi av skorna bak och satte gummiskor fram - kanske det skulle funka? Inte alls. Hon blev tvärstel i bakdelen och trampade av sig skorna... Så höll jag på i två månader - gav upp. HON mådde inte bra av det, det syntes mer än lite vill jag lova.

De flesta hästar har bra hovar och Kan gå barfota, men alla KAN inte det - varför inte bara inse det? Det är Jättekul att din häst fått bra hovar, och jag förstår att du är positivt inställd till metoden (framf. om man har så bra erfarenheter av det :) ).

Att sedan en stor delar av hästägarbefolkningen just nu jublar över "Strasser metoden" är kanske ett tecken på att dom tidigare inte tänkt en egen tanke på att försöka få hästen att leva "naturligt", utan köper konseptet när någon annan har tänkt till och marknadsfört?
Det är just det, att så många köper konseptet...de tar inte hänsyn till att hästarna är vanedjur, de KAN inte bara slängas ut vind för våg i tron att de ska klara sig själva bara "sådär". Hur många hästar far illa på den vägen tro, när människors kunskap brister....och sväljer ALLT som sägs. Det är det som är så tragiskt... (nu skriver jag inte att Allt i strassers metod är dålig!!)
Och sen så...ja jag kan fortfarande inte acceptera att folk ger sig på sina hästars hovar själv - inte att Strasser lär ut det heller. Om hennes metod nu är så bra (det tvivlar jag inte på, OM den utförs av rätt människor), varför då inte utbilda hovslagare och veterinärer istället för privatpersoner?? :confused:
 
Hmmm... Jag kan "inget" om Strassermotoden, men jag hör flera säga att "hovbenet skall verkas så att det ligger naturligt parallellt med marken". Vad är det i Strassers forskning som styrker det påståendet? Om man tittar på de bilder (även röntgen) som finns över hästens skelett så ser man att hovbenet är allt annat än parallellt. Skulle det alltså komma av dagens skoning? Det känns knäppt tycker jag eftersom det torde försämra stöddämpningen avsevärt om hovbenet låg parallellt. Det är ju omöjligt att förändra hovvinkeln så mycket utan att också påverka phalanxerna. Det skulle ju liksom inte bli någon rörelse kvar att ta av, när hoven slår ned i marken tycker jag.

Har Strasser gått ut och röntgat hovarna på vildahästar som lever och rör sig på varierande underlag, eller hur har hon kommit fram till att det är denna vinkeln som är naturlig för hästen? Jag försöker inte sätta dit någon, utan är bara nyfiken.

Mvh/Marie (som vet hur hovmekaniskmen fungerar).
 

Liknande trådar

L
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag har ju anmält en sak som har hänt. Och då säger flera att det är bra och rätt och alltmöjligt. Men det KÄNNS verkligen inte så...
2 3
Svar
44
· Visningar
3 630
Senast: LiviaFilippa
·
  • Artikel
Dagbok När jag gjorde recap av mitt kärleksliv här i dagboken för ett tag sen utelämnade jag såklart en massa personer som av en eller annan...
Svar
0
· Visningar
415
Senast: miumiu
·
  • Låst
Övr. Hund Jag har problem med min hund. Att flytta hit var det bästa beslutet för mig, men från att vara relativt okomplicerad, om en husky kan...
20 21 22
Svar
425
· Visningar
28 634
Senast: Snurrfian
·
Samhälle I tråden om religion togs det upp att det var fel att vården erbjöd samtalsstöd till patienter hos en präst när kurator hade semester...
11 12 13
Svar
258
· Visningar
10 855
Senast: Enya
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Akvarietråden IV
  • Hönstråden II
  • Kattbilder #9

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp