Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Terränghinder

A

Alize

Någon som har tips på terränghinder som man kan bygga själv (utan att dö av ansträngningen) när man är ganska svag. Behöver inte vara svåra hinder, bara lite annorlunda... :banana:
 
F

furreburre

undrar också! finns det någonstans på internet man kan hitta ritningar på det? Eller någon bok att köpa kanske? :confused:

/Lotta
 
G

Gisburne

Jag har ett par favoriter, som jag byggt själv. Den ena är en svinrygg, den andra ett räcke.

Svinryggen kan man ju designa hur man vill, så stor och lång man vill ha den. Alltså, en stock på X antal centimeter i höjd, bakom den en stock på X + Y centimeter i höjd och bakom den ytterligare en stock på X antal höjdcentimeter. En orutinerad häst kanske mår bäst av ett lägre och kortare hinder, medan mer rutinerade kusar klarar lite högre och längre språng.

Räcket har jag byggt upp med 4 stycken "stöd", alltså 2 (ett par) ganska tjocka pinnar ner i marken på varje flank, och mellan dem ligger ett antal stockar. Jag tycker om det hindret, för att man kan plocka bort eller lägga till stockar efter svårighetsgrad. Men eftersom mina stöd bara är typ 10-12 cm i diameter så behöver jag surra ihop paren med rep för att de inte ska knäckas när stockarna ligger emot. De är ganska tunga mot stöden, särskilt om hästen slår i när den hoppar, men inte så att man inte kan bära dem själv. Stöden behöver också gå ner ganska långt i marken.

Annars kan man ju enkelt bara slå ner tjocka stolpar i marken och lägga en bom ovanpå och antingen surra fast den(svårt att få rätt) eller nita fast den med såna där tunna "plåtband" med hål i, vad de nu heter... :confused: Jag föredrar telefonstolpar eller tallstockar, men typ alla sortersträ fungerar egentligen lika bra. Gran, björk, asp... En del är bara lite mer jobb än andra.
 
G

Gisburne

Boktips: "Fälttävlan" av Jan Jönsson. Många bra bilder och ritningar på hinder, även om det inte gås inpå exakt hur de byggs. Många olika modeller, med granris, multiple choice, stockar, slanor, höga, långa...

Lycka till!
 
F

fio

OCh svinrygg är ett av dom hinder banbyggarna råds till att inte ens använda längre eftersom det skapar en fara för hästarna att trampa ner i hålen som blir och bryta benen om dom misslyckas.
"sorry "känner mig helt negativ, men att på eget bevåg bygga en massa hinder utan den allra senaste informationen känns bara livsfarligt.

Det finns en hel del hinder som fanns bara för 5 år sedan som anses farliga och får därför inte ens användas i terrängen längre och banbyggarna genomgår uppdaterade kurser hela tiden för att hänga med i säkerhetsfrågorna runt byggandet av terränghinder.
 
Håller med Olga, det verjkar farligt både att bygga egna terränghinder men även att träna sälv utan erfaren tränare. De flesta klubbar med banor tillåter inte att man hoppar på deras terränghinder utan att man har en godkänd tränare med och jag tror att det är en mycket bra regel som kan förhindra många olyckor.
 
I

Isis

Har du ett dike så kan du ju stötta upp kanterna så hästen har en bra avhoppspunkt. Du kan också ställa ner ett hinder i diket som du gör högre än vad diket är djupt.
Du kan också göra ett litet mindre uthopp genom att gräva upp en liten sluttning.
Kanske du har en traktor som kan hjälpa dig att få dit en stock.
Du kan också göra en coffin av vanliga banhoppningshinder och en plastmatta som du ställer ut där du vill ha den.

Det finns ju så mycket skoj att hoppa över. Bara att ställa ut ett sånt här bord med bänkar på varje långsida fungerar ju. Eller bara rada upp en massa stolar på en rad.

/Maria
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6434 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hoppning Hej! Jag är en 14-årig tjej som har ridit nästan hela livet och haft egna ponnyer och tävlat upp till LB. Nu har jag två c-ponnyer, en...
Svar
4
· Visningar
463
Utrustning Hej, har ett tioårigt sto med många egna viljor och som är mycket posetiv till arbetet, har läst på mig lite om brösta och är osäker om...
Svar
3
· Visningar
479
Islandshäst Hej hästvänner! Jag rider en väldigt fräsch, 19 årig islandshäst som kan bli superflott, men själv har jag inte lyckats få fram den...
Svar
2
· Visningar
486
Trädgård&Växter Jag och min make håller på med att bygga ett fristående uterum. Vi började med träddäck för ett par år sedan och förra året fick på ett...
Svar
5
· Visningar
360

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Allmänna fodertråden
  • Hundyrken

Hästrelaterat

  • Medryttartråden
  • Kliande svansrot

Omröstningar

Upp