Ang sadlar och hur man sitter!

true_blue

Trådstartare
Spider skrev i en annan tråd:
"Det är rätt stor skillnad. I en engelsk sadel sitter man "alltid" i belastning sits, vilket inte är specielt bra och man är oftast rätt låst i bäckenet och höfterna. I en skolsadel har man en "stående sits" där bäckenet i ursprungsläget är rakt = neutral sits. Därifrån kan man lätt hitta framåt-nedåt sits och belastning sits. Dessutom blir höfterna inte låsta."

Jag uppfattar det inte alls så. Varför skulle man alltid sitta i belastningssits i en engelsk sadel? Varför skulle höfterna bli mer låsta i den?

mvh/T_B
 
Jag upplever inte att jag sitter "låst" i en engelsk dressyrsadel, däremot känner jag i de flesta modeller att mitt bäcken tippas en aning bakåt och jag sitter i en mer belastande sits.
I en skolsadel upplever jag att jag hamnar i en mer lodrät sits, med en tendens till avlastningssits.
Om man är medveten om sin sits och hur man belastar hästens rygg, så tycker jag inte att valet av sadel spelar någon roll. Jag rider i en "vanlig" dressyrsadel just nu och växlar obehindrat mellan lodrät sits, avlastnings- och belastningssits beroende på hästens form och ryggaktivitet.
Om man däremot alltid sitter i belastningssits och inte är medveten om hur man då påverkar (hindrar) hästens rygg, så tycker jag att en ridtur i en skolsadel gör en väldigt medveten om hur man sitter... :smirk:
 
Till att börja med, vad skiljer belastningsits och avlastingssits? Som jag ser det så avlastar man hästens rygg i avlastningsitsen genom att lägga mer vikt på låren/i stigbyglarna och tippar även bäckenet framåt.

Detta går såvitt jag vet utmärkt att göra i en engelsk sadel, oavsett modell. Sen sätter dressyrsadeln en i en mera upprätt, stående sits, likt hon beskrev att skolsadlen gör.

Låst i bäckenet upplever jag inte att man är, sålänge sadlen har ett korrekt format säte och ligger i balans på hästen. Snarare tycker jag att man har mer rörelsefrihet i en engelsk sadel än man har i de spanska sadlarna överlag, då de oftast har högre fram och bakvalv och sätter ryttaren i en mer focuserad sits.

Jag har till exempel hört att branderupsadlen skulle vara värdelös som utbildningssadel eftersom det ej går att rida i någon avlastande sits och ej går att rida lätt/stå i lätt sits. Har ej någon egen erfarenhet, har aldrig provat någon!

Så jag skulle nog också vara intresserad av en motivering till påståendet.

Frida
 
Precis!
Har också inte förstått skillnaden. Belastningen måste väl ändå vara att vi placerar vår tyngd på hästen. Tyngden minskar ju inte totalt sett - alltså minskar inte belastningen heller totalt sett. Vad jag förstår är att vi kan förflytta vår tyngdpunkt -läs belastning- i förhållande till hästens balanspunkt och belasta fram- eller bakdel mer eller mindre. Vi kan även belasta till höger och vänster.
Men!
Att en engelsk sadel (alltså en sadel som inte är en bladsadel- eller hur?) skulle försvåra detta förstår jag inte alls. Snarare underlätta eftersom bommen är mer flexibel än en bladsadelbom.
Att ha en rak linje skänkel-höft låser rent anatomiskt. Att böja knäna ökar rörligheten i höft.
Alltså borde kombinationen med en sadel som är mer öppen i sin konstruktion och en böjd skänkel öka rörligheten hos ryttaren!
Gast
 
Och som alltid - en god ryttare kan oftast rida bra i de mest märkliga sadlar... Hoppsadlar, westernsadlar och gud vet allt! Personligen tycker jag det har gått lite inflation i sadelfrågan, precis som om folk tror att en sadel är roten till allt ont (eller gott). Självklart är det viktigt att sadeln passar ryttaren och hästen, men om man lärde sig rida ordentligt FÖRST, innan man började trixa med utrustningen tror jag man hade kunnat lugna sig lite.
 
Man ska inte ta det Spider skriver så allvarligt. De flesta åsikter hon kastar fram är saker hon har hört av andra, utan egen erfarenhetsgrund. Hon blir väl vuxen någon dag hon med :)
 
Förvisso sant att en god ryttare rider bra i de flesta sadlar...men jag har sett underverk ske med vissa ryttare då de fått byta sadlar! Kanske är de då inte "goda ryttare" och inte särskilt säkra i sin sits, men ändå. :smirk:

De ryttare jag tänker på har ridit i "dagens" dressyrsadlar, av den typ som har ett rejält stort framvalv, jätteknästöd och ett djupt säte, som då hamnar lite "bakom". Jag kan inte se något syfte med de sadlarna mer än att de är konstruerade för att ryttaren ska "ligga och driva" och att kunna ta spjärn med skänklarna och sätet när man rider massiva ökningar på en häst med jättesteg. :p

Tittar man på en ryttare i en sådan sadel så sitter ryttaren nästan uteslutande med bäckenet bakåttippat, i belastningssits, just därför att sadeln är konstruerad så. Jag har själv provat (utan att nämna märke och modell) att rida i avlastningssits i en sådan sadel; jag vill kunna tippa bäckenet framåt och lägga mer tyngd på skrevet, för att underlätta för hästen att arbeta med ryggen och komma under sig med bakbenen. Hade jag fortsatt i den sadeln hade jag nog aldrig kunnat bli mamma... :angel:

Jag gör inga värderingar mellan iberiska sadlar och dressyrsadlar i allmänhet, men vissa moderna dressyrsadlar är inte gjorda för att rida i avlastningssits i -de tippar automatiskt bäckenet bakåt och där sitter många ryttare och rider hela passen igenom. Jag känner att min sits blir mer flexibel i en skolsadel, men som sagt, man ska inte dra alla dressyrsadlar över en kam... Jag har en dressyrsadel nu som jag är väldigt nöjd med, där jag sitter i bra lodrät sits, men jag får fortfarande arbeta aktivt för att tippa fram bäckenet i avlastningssits, jämfört med skolsadeln där det tippas framåt av sadeln utformning. :)
 
Mina erfarenheter av engelska sadlar är att jag ridit i många väldigt dåliga. Men även ridit i några som varit helt underbara. Den lodräta sitsen har inte varit några problem och jag har aldrig känt att höfterna varit låsta mer än normalt. Vad gäller andra sadlar så är det:
Portugesan: Jag tycker det är svårt att sitta bra i den, hamnar för mycket och för lätt i stolsits för min smak. Har tittat på bilder av andra ryttare i portugeser och har sett att även andra gör det. Tycker också att det är för mycket ivägen. Denna sadel tycker jag är svårast att påverka hästen på ett bra i.
Camargue-sadeln: Jag hamnade i en perfekt lodrät sits. Men den är ju svår att rida i annars, mycket i vägen. Skulle nog köpa en större om jag ville ha en själv.
Portugesa mixa: en av mina favoriter, inte för mycket i vägen. Fick en bra sits i den, lätt att inverka med sitsen.
Torsion: Sitter i en rätt bra lodrät sits förutom att jag är så ovig att det tar ett tag för mig att komma ner helt i sadeln. :) Här kan man hamna på alla möjliga sätt i sadeln om man inte är uppmärksam har jag märkt. Och så är det trevligt att komma nära hästen.
 
Ska försöka gå in på det mer hur jag menar.

I en engelsk sadel så när man bara sitter rätt upp och ned är bäckenet vinklat bakåt = belastnings sits. Det gäller ju inte alla, men alldeles för många. Och man får en sits där man liksom sitter ned på rumpan.

I en skolsadel så "står" man mer upp. Man "sitter" liksom på låren istället för rumpan. Och om man bara sätter sig rätt upp och ned får man en neutral position i bäckenet.

Jag tycker i alla fall att jag aldrig hitills suttit i en engelsk sadel som jag inte blivit "låst" i. Jag kan inte peta fram en höft eller dra bak en utan att jag får "kämpa" för det.

När jag försökt att sitta i avlastning sits i engelska sadlar har jag gett upp rätt fort. Antingen för att man fick jobba för det så mycket att man till sist blev spänd eller för att man tja.. fick rätt ont och var behöver jag väl inte ens nämna. :crazy:

Sen finns det med all säkerhet de som har hittat en bra sadel (engelsk) och som kan hitta alla lägen i bäckenet i den, men av de jag har sett och pratat med och även då mina egna erfarenheter så är det svårare i en engelsk sadel. Sen så finns det ju bättre/sämre sadlar oavsett vilken kategori man tittar i.

Jag sitter bättre i en Bent sadel än i en Portuguesa t.ex. ;)

Men som sagt om man inte har problem med en engelsk sadel är det ju bara och tacka och ta emot, men jag är tyvärr inte sån i kroppen.

Snorkis
Nej för en engelsk och en skolsadel har jag aldrig suttit i. *himlar med ögonen*
Säger för övrigt hon som, enligt hennes värderingar, inte ens har en häst eller rider och då kan man ju prata om att inte ha egna erfarenheter.
Vad får dig att tro att du vet allt om alla?
 
Det finns bättre och sämre sadlar. Men det är inte så att alla engelska sadlar placerar fel.
Det krävs dock att ryttaren lär sig att öppna i höfterna och vrida om låret - antar att det gäller andra typer av sadlar också. Sen är det vettigare att använda ett vinklat ben med stötdämpning än att låsa sig och studsa.
Kommer förresten ihåg att Jegra skrev om Julio Borbas clinic i höstas, och att denne sagt att BB-sadeln var meningslös eftersom den inte dög förrän hästen var färdigskolad.???
Sen håller jag med om nyare engelska sadlar med högt bakvalv etc - kunde lika gärna rida i en riddarsadel..../T_B
 
Det missade jag nog (det som Jegra skrev).

Nej det säger ju de som gör portuguesorna också: att de inte hade någon mening förrän hästen var färdigutbildad, men jag har aldrig läst/hört varför det är så.
Skulle vara intressant att veta varför och om de överhuvudtaget har tänkt på samma sätt om de engelska. Alltså om de tycker det samma om dem eller om de tycker att man ska ha dem i början.

Jo man behöver ju inte ha så länga stigläder att man inte får en lätt böj på benet. Det tycker i alla fall jag bara är obekvämt och opraktiskt.

Jo alla sadlar placerar säkerligen inte fel. Jag vet bara att de flesta jag pratat med om sadlar upplever det som att det blir lättare att vinkla bäckenet i en skolsadel än i en engelsk. Så upplever jag det också, men som sagt om man hittar en bra engelsk sadel som man kan sitta rätt i funkar ju det minst lika bra som en bra skolsadel.

Jag har dock valt att ha en skolsadel eftersom jag uppenbarligen får kämpa för att sitta rätt i en engelsk sadel. :crazy: Jag hamnar bara på rumpan hela tiden.
 
Lånar ditt inlägg för att bara skriva en sak en tränare sa till mig: Folk envisas med att köpa billiga sadlar. En bra sadel kostar fem gånger mer än hästen. För hästens skull ska man köpa en bra sadel och inte något billigt skräp.

Sedan beror det ju på vad man köpte hästen för förstås. :) Köper man en häst för 100 000 så kanske det är svårt att köpa en sadel för 500 000.

Läste stallmagazinet, en artikel om en sadelutprovare. Han gav ett exempel om en kvinna som ville köpa en billig sadel till sin unghäst trots att den hon hade låg bra. Sedan hade han också sagt att den dyra sadeln behöver nödvändigtvis inte vara bättre än den billigare.
 
> Belastningen måste väl ändå vara att vi placerar vår tyngd på hästen.

Jo, det är sant, tyngden är densamma, men hur du använder denna tyngd påverkar hästen mycket mer än man tror. Har ni lekt häst och ryttare med små barn någon gång? :D

Graden av belastning ökar och minskar ju allt eftersom vi ändrar på sitsen. En belastande sits är en sits som påverkar hästens ryggrad mer, medan en avlastande sits påverkar ryggen mindre.

Tyngd och belastning är olika saker: 500kg häst utövar ett par ton (minst) belastning på ett grimskaft när den vill komma loss.

Sen tycker jag att med sadlar är det som med god ridning - en bra sadel är en bra sadel, är en bra sadel...

Bomsadeln låser lätt ryttarens sits, så en relvas eller en engelsk sadel ger ryttaren möjlighet att rida med något mer böjda knän och lite knästöd i kåporna, istället för att ha stödet i valven. Rider man med två händer är det också lite lättare att inte har rejält framvalv.

Smaken är som baken :-) och jag tror inte på någon absolut sanning. Med kunskap kan man i alla fall bilda sig sin egen uppfattning av vad man tror är bäst.
 
För den som har svårt att hitta rätt läge kan rätt sadel nog vara hela lösningen. Så känner jag det, i alla fall. Risken är ju stor att man lär sig fel från början om sadeln inte stämmer. Nu är det ju så att människor, liksom hästar är olika, och det tycker jag nog att Spider gjorde ganska klart redan i första inlägget.
Däremot är det där med sadlar en helt egen djungel i hästvärlden, åtminstone för mig. Man vill ju inte köpa en hel uppsättning dyra sadlar innan man hitter den rätta, som stämmer både för ryttaren och hästen.
 
Däremot är det där med sadlar en helt egen djungel i hästvärlden

:bow:
Att man inte bara kan hitta en dröm sadel till ett pris man överlever. Tänk vad bra det hade varit!!
 
Intressant trad.

Jag anser inte att man alltid hamnar i belsatningssits i en engelsk sadel, daremot kan backen, hoft, rygg och larben bli lasta av olika anledningar (som ryttare kan man dock hamna i belstningssits omedvetet om magmusklerna inte ar tillrackligt tranade). Jag minns mycket val nar jag en gang i tiden provade att rida i en Kieffer, av modell Lech tror jag att det var, och upplevelsen var som att bli vand ut-och-in, den kanslan var inte alls sarskilt rolig...

Jag har sett att ryttare som har medicinska problem i hoft, backen och rygg oftast kommer ner i sadeln battre om de rider i modeller sasom spansk, portugisisk, Bentsadel samt i en vanlig flatback, eftersom det da finns mer utrymme och spelrum an i vissa engelska dressyrsadlar.
 
http://cvm.msu.edu/dressage/thecenter/projects/sadpad.html

Här är ett försök att visa hur det faktiskt är.

Det jag ser när jag ser folk rida, är att de flesta inte har öppnat i höftvinkeln så att de kan sitta korrekt. Det blir stolsits. Men det är inte sadelns fel. De flesta som jag ser rida i "barocksadel" sitter inte riktigt, utan står lite framåtlutade. Stötdämpningen fungerar inte riktigt rätt då heller. Det ser bättre ut, till en viss gräns. I mina ögon är barocksitsen halvbra och kan inte bli bättre, sitsen i en engelsk sadel är ofta dålig - men mer beroende på dålig instruktion och brist på kunskap - samt att det kräver ett visst arbete att öppna i höften och sträcka de där besvärliga sakerna.... Den som lyckas göra det sitter perfekt i en engelsk sadel. - Och den behöver inte vara dyr. OCH - flera av de nya och dyrare engelska sadlarna är så stoppade och eländiga att de blir svårsuttna. Provade tex en Ulla Salzgeber - sadel - bakvalvet är så högt att det är svårt att sitta upp. :bump: T_B
 
Jag har tittat på den där sidan förr. Tycker inte ryttaren sitter korrekt i en neutral position om det är det som är meningen.
 

Liknande trådar

Träning Klickade runt på YT och insåg att många tydligen vill föreviga hästens första steg med ryttare på. Inget jag reflekterat över tidigare...
2 3
Svar
51
· Visningar
7 386
Hästvård Behöver lite akut hjälp med råd... Köpte en 6-åring för ca 4-5 månader sedan, hopphäst importerad från Polen i årsskiftet till ett...
2
Svar
28
· Visningar
5 831
Senast: Luff
·
Ridning Alltså. Världens fulaste rubrik, men det är så det är. Jag red fler år som barn, slutade sedan, återupptog efter några år, och har nu...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
9 005
Hästvård Min häst har just konstaterats ha kotledsinflammation, vänster fram, efter att ha varit "trasig" hela det här året. Och jag är lite...
Svar
16
· Visningar
3 151
Senast: Liten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Mat till kräsen liten valp
  • Kattsnack 10
  • Omplacera problemhund?

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp