Kan man ha gjort egen.... Brukar jag göra, köper aldrig fond.
Är det inte ungefär 90% av vattnet man låter koka/sjuda bort då? Fast är ju lite olika hur stark man vill den.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Kan man ha gjort egen.... Brukar jag göra, köper aldrig fond.
Är det inte ungefär 90% av vattnet man låter koka/sjuda bort då? Fast är ju lite olika hur stark man vill den.
Dagens middag blev just en variant på ugnsomelett efter ett recept i dagens tidning. Först vispade man ihop ägg, grädde, salt, peppar och oregano, hällde i smord ugnsform och gräddade i 200 g 10 min. Ovanpå detta sedan köttfärs (jag hade älgfärs) brynt med lök, vitlök, timjan och rökt paprikapulver. (Man hade t ex kunnat använda resterna från en köttfärssås, en ratatouille eller andra grönsaker etc.) Sedan blandade man grädde, crème fraîche och riven ost och lade på toppen. Efter ytterligare 10 min i ugnen (nu 225 grader) hade osten smält och fått fin färg.
Hummus är ju gott till typ allt! Och jättelätt att göra själv.
Allmänt är det ju svårt att laga mat på så kort tid som 10 minuter, om du utökar till 20 minuter kan du göra mycket. Men en av mina favoriter är halloumi, ibland med rotfrukter, ibland med kokt sparris och sallad. Haloumi steker du antingen lätt eller lägger in i ugnen i 10 minuter, funkar att micra i matlåda dagen efter också.
Bakad potatis funkar ju bra att göra i micron, full effekt i 6-7 minuter efter att du stuckit ett par hål. Rörorna kan du ju variera i alla oändlighet, en av de enklaste jag gör är att blanda ett 1/2 paket créme fraiche feta/tomat med en burk tonfisk. En annan god röra är:
1.5 dl gräddfil
1 pkt tofu som du delar i bitar
0,25 hackad rödlök
0,5-1 hackat äpple
Curry, flingsalt och vitpeppar
Räcker till 2 bakade potatisar.
Funderar också på varför maten inte alls får ta någon tid, på nivån att dissa färska grönsaker för att de måste skäras? Det verkar lite galet, hälsan är väl värd mer än några minuter om dagen? Att laga god och nyttig mat på tio minuter tycker jag låter rätt omöjligt.
TS: Bland det enklaste man kan laga är tomatsås. Men det tar längre tid än tio minuter. Bryn örtkryddor, lök, vitlök och tomatpuré i olivolja i en gryta. Länge, på låg värme, tills löken är genomskinlig - minst tio minuter. Häll på ett par burkar tomatkross, eventuellt en skvätt rödvin, och en dl röda linser. Kanske en riven morot (låt den i så fall bryna med från början). Lägg på lock. Puttra på låg värme i 40 min - 1 timme.
Sen har du en bra bas, som är bättre till din tortellini än kelda färdigsåser. Olika sätt att variera vid servering är t ex att blanda ner skinka, tärnad fetaost, färsk basilika, oliver, kapris, spenat... Gör du en ordentlig sats tomatsås har du mat flera dagar framåt.