Det är reglerat på olika sätt, dvs man kan inte överallt använda samma typ av våld vid myndighetsbeslut utan att ställas till svars för det. I Sverige skulle man inte nödvändigtvis ställas till svars för användandet av skjutvapen när man skulle det i andra länder.Kvalificerat skitsnack!! En anmälan lämnas in och varje vapeninsats av såväl polis som andra utreds och skytten ställs till svars, varje gång!! Då fastställs det om det var befogad vapeninsats eller ej, var det inte det så går processen vidare till åtal. Reglerna kring att använda våld i andra situationer än vid nödvärn är i Sverige väldigt otydliga, förlegade, och riskabla och därför används i princip enbart nödvärn av polisen när de tar till våld.
Det här stycket är reflekterande kring lagen och inte specifikt riktat till dig:
Men om allt svenska polisen har att falla tillbaka på, i praktiken, är nödvärnslagstiftningen kan det i sig innebära ett problem. Ibland används den ganska godtyckligt (som med killen som blev skjuten från andra sidan staketet) och ibland i panik när situationen kunnat undvikas med tydligare lagar.Återigen fel, att killen dog orsakdes ju av att skottet som polisen medvetet satte lågt rikoschetterade mot grinden och ändrade riktning, knappast en lagändring hade ändrat på. Vissa hävdar ju att det är bättre att betrakta fler fall som laga befogenhet, om man rustar upp reglerna kring det (exempelvis förtydligar vad som är försvarligt våld, vilka situationer som avses, och en massa annat, tex så kan ju en person som gjort något mindre allvarligt absolut vara farligare vid gripande än en person som faller under laga befogenhet), på så sätt tvingar man fram ett större ansvar för proportionerligt våld än det som är möjligt med nödvärn. Dessutom är situationen lite mer kontrollerad än i en nödvärnssituation och man kan förhoppningsvis förhindra att ta till nödvärn senare och kanske dödligt våld. Men allt det hänger på att lagen blir tydligare och mindre vag, i nuläget fyller den ingen funktion utan är alldeles för riskabel för poliser att använda. Det måste uppdateras.
Slut reflektion.
Du upprepar de argument du redan skrivit och som jag redan bemött. Du säger att skadan blir större med hålspets och därför ska vi använda det, självklart håller jag inte med eftersom det är precis det jag använder som motargument. Syftet med skott ska inte vara att ge dödliga skador. Vräker ikull var en fin omskrivning, låter som om du pratar om en hockeytackling. Skott i bålen kan vara direkt dödligt.
(När det gäller stoppeffekt handlar det väl förresten mindre om energiöverföring, den är likartad oavsett vilken ammunition man skjuter med om man använder handeldvapen, och mer om såret man gör vid expansionen men det är ju i sammanhanget helt ointressant annat än som rent tekniskt babbel.)
Kan tillägga att det aldrig hänt i Sverige att en helmantlad kula orsakat tredje parts död genom att gå genom kroppen på den skjutne.
Hur många gånger har en situation eskalerat på den tiden man använde klen kaliber och helmantel bara för att första skottet inte stoppade angriparen. Man bytte till grövre kaliber och uppsvampande ammunution av just den anledningen
Om brottslingarna använder vapnen vid flykten faller det för polisen under nödvärn eftersom det är fara för liv, det jag pratar om är alltså lite av en gråzon som träder in när det inte finns ett direkt dödshot. Men du ser - det går inte att motivera ett användande av vapen "för att genomföra tjänsteåtgärd" utan tydliga regler, det är i nuläget diffusa definitioner och de flesta skulle idag med rätta enbart använda vapen vid nödvärn. Gammal lag som måste se över.