Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej? Kostar det skjortan??
.........Asfaltsflickan räddar julen:
Det här är det ultimata lussebullsreceptet. Säger nån nåt annat har de fel.
Ingredienser
* 50 g jäst för söta degar (1 paket)
* 150 g riktigt smör
* 5 dl gammeldags mjölk
* 250 g Kesella gourmet
* 2 pkt saffran (1 g) + 1 sockerbit
* 2 dl vit baksirap
* 1/2 tsk salt
* drygt 18 dl vetemjöl
* 3 tsk bakpulver
* russin
* ägg till pensling
Gör så här:
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.
Smula jäst i en bunke.
Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!).
Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen.
Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar.
Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!
Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.
Shit - fast vad sunt ändå . Jag gillar när man faktiskt får betala för vad det kostar att ta fram en produkt. Har vi inte råd med saffran så får vi väl vara utan?
Ja, det har pga vädret eller vad det var varit en usel saffransskörd både i Spanien och i Iran. Jag betalade 39 kronor för ett vanligt litet kuvert i vanlig livsmedelsbutik häromdagen (troligen spansk).
Iransk saffran i kryddbutik med orientalisk prägel är ju lite billigare men ändå rekordartat dyr. Jag fick nästan en chock häromdagen. Iransk saffran har jag mer än gärna i maten, men jag har fått för mig att det inte riktigt duger till lussekatter. Den är ju lite grövre, och mer trådig.
Haha, ja funnes Krav-odlad så blev det riktigt jobbigt . Läser just "Rimliga stallhyror-tråden" och håller med dig till punkt och pricka (men orkar inte svara...).
Aldrig i historien har man lagt så lite av sina disponibla inkomster på mat. Fram tills ganska nyligen var maten de disponibla inkomsterna för många människor även i Sverige. Trots det klagas det oavbrutet över matpriserna. Jag får inte riktigt ihop det.
No1: Trots det ovanstående. Jag undrar om du inte är offer för en av de Ica-butiker som lägger på väldigt mycket på priserna överlag? Har du testat att jämföra med någon rimligt jämförbar butik?