Sv: Det ultimata lussebullsreceptet, igen...
Jag bakar lussebullar lite annorlunda mot de andra i tråden, men hade med dem på middag i veckan och fick mycket beröm för dem! Värdinnan frågade hur jag får dem så saftiga. "Hur mycket Kesella har du i?" "Ingen." "Va? Ingen alls? Men...."
Här är i alla fall mitt recept:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 pkt saffran
1 ½ dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
1 kg vetemjöl
Gräddas på 225-250 grader i ca 5 min
Smält margarinet och häll i mjölken, värm ev. degspadet så att det blir fingervarmt. Smula jästen och rör ner i degspadet. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Ha i mjöl, saffran, socker, salt och ägg i degspadet. Börja med hälften av mjölet på en gång och ha i en dl till i taget tills degen är tillräckligt fast (jag brukar ha i drygt 3/4 av mängden mjöl som står).
Arbeta degen smidig och låt den jäsa i bunken med en bakduk över i ca 30 minuter.
Ha ut degen på bordet och arbeta den i några minuter. Baka ut den och forma lussebulle eller lusselängder efter önskan. Låt jäsa på plåten i ca 20 minuter under en bakduk. Dekorera med russin. Pensla sen med ett uppvispat ägg.
In i ugnen, grädda tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på plåtarna tills de går att ta i, sen samlas alla bullar på ett galler (eller värmeunderlägg om man inte har galler) med en bakduk under och får ligga där tills de svalnat av helt, övertäckta med en bakduk.