DJÄKLA PONNY !!!!!!!

Rea

Trådstartare
Hjälp mig att komma till rätta med dotterns B ponny fasoner :devil:!!! Ponnyn i fråga är 13 år och fullt frisk och ranghög, dottern i fråga är 8 år fullt frisk och lite harig :rofl:. Problemet vi just nu tampas med är att lilla Ponnyn, Ronja, har börjat med att slänga mer huvudet och gira på samma gång, givetvis med följd att ungen åker i backen :mad:. Behöver nog inte säga med gråt och tandgnissel som följd :cry:. Till saken hör att Ronja börjat få lite mer krav på sig nu eftersom ungen blivit mer och mer kunnig och kavat och tydligen har hon ganska svårt att acceptera det ( ponnyn alltså...). Vi har kommit in i en ond cirkel nu och så fort ponnyn inte får som hon vill drar hon sitt fina trick och bums ligger ungen i skogen eller på banan och är inte så sugen att fortsätta turen. Kanske kan tillägga att det räcker att man begär att hon ska gå rakt fram istället för att svänga tex, så det är inte det att man kräver saker som hon inte kan. Vi har ingen annan vuxnare ryttare som kan jobba med henne heller för det har vi testat men effekten består inte när lillan sen ska rida :devil:. Så länge en lite starkare och tyngre ryttare sitter på sköter hon sig perfekt men sen är det som vanligt igen...Har mina planer på att KNYTA fast hästskrällets öron i framvalvet (OBS IRONI :smirk:). På marken kommer dom jättebra överens och gillar verkligen varandra, men det börjar att bli små jobbigt nu för lilltösen. Har någon av er, kloka bukefalister varit i samma sits och kan komma med tips? Jag tror inte att vår ponny är den enda som hittar på skit och bus, och jag tror nog att man kan hitta en lösning. Ronja lär sig saker snabbt och är på inga vis i välden korkad, vi hade "damsugar"syndromeet i sommras när man var ute på ängen och red, men då räckte det att man satt på ett par gräs tyglar en vecka så hon inte kunde dra ner huvudet till gräset och det lärde hon sig snabbt och slutade med det. Vi har provat grästyglar mot hennes senaste trix men det hjälper inte, tyvärr. HJÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄLP :idea:
 
Vår ponny gör likadant emellanåt. När kraven kom, åkte huvudet ner! Men min dotter har lärt sig känna när det är på G, och nu när hon har en bättre sits klarar hon av att sitta emot och driva på framåt för det mesta.
 
T

tuttiboo

Hade samma problem med min sons ponny (tror att alla har det med små barn). Vi satte fast "halsförlängare"som vi spände så hårt att ponnyn fick "knäcka av" i nacken och satt fast. Lite elakt, men hade det i nån vecka och sen tröttnade ponnyn på att dra i gummibanden.
Bättre att ponnyn får ha lite mottryck än att ungen ska ramla av över öronen hela tiden... :devil:
 
Du har ingen möjighet att få tag på en liten westernsadel att rida i ett tag? Då har dottern större möjligheter att klänga sig fast i sadel när ponnyn busar. Förhoppningsvis lägger ponnyn av om det inte ger något och dottern sitter kvar.

//L
 
T

TIGERHEART

Varför inte testa en löst spänd upchecknings rem som man har på travwet? Det är ett extra, smalt rakt bett vars sidstycken löper ihop upp över nosryggen, mellan öronen och med en lång ställbar rem till en liten fästbygel på seldäckeln. Det borde gå att lösa temporärt framtill på en sadel också. Remmen gör att hästen inte kan sänka huvudet. Det borde räcka med att ponnyn misslyckas med sitt trick några gånger för att inse att det inte går. Kanske går det att fixa en liknande lösning utan extrabettet med hjälp av nosgrimman...

/TIGERHEART
 
Gräsätarband!

Bind fast ngt lämpligt i sadeln som sen går ner, antingen till bettet eller lite snällare till en grimma. Det ska bara göra så att ponnyn INTE kan köra ner huvudet i backen, inte dra in näsan eller nåt sånt.

För om det inte hjälper med att en större ryttare rider till måste det ju lösas så att dottern kan hantera det själv, små småningom kan nog sitta kvar utan hjälp.
 
Är det russet (tror jag ) Ronja som tävlat lite lätt i sommar? Har sett namnet nånstans i sommar. :)

Jag hade ändå försökt med större ryttare. Den äldre rider först och sedan tar din dotter över och gör precis som den äldre ryttaren gjort. Brukar hjälpa om man håller på så ett tag. Det är ju inte lönt att försöka trotsa om man bara förlorar hela tiden.

Det är ju oftast drivningen det sitter i för dom här små tjejerna. När de väl orkar driva fram sin ponny rejält vill den inte hitta på bus mer.

Rider hon för instruktör? Rider hon i grupp? För en del hjälper det att rida i grupp och ha lite "följa john" en period.
 
Långa tyglar? Så ponnyn inte har nåt att dra mot.

Gummisnodd fäst högt på sadeln så ponnyn inte kommer ner med huvudet. martingal?
 
Finns att köpa denna typ av band som är avsett till små ponnies för att de inte ska dra ner huvet, man fäster dem i de små ringarna framför stigbygelkrämporna - över halsen - sitter fast i nackstycket på något vis (har inte studerat ingående) och bara så hårt att ponnyn inte får ner huvet "mellan frambenen" den hänger alltså löst tills den "behövs".
 

Rea

Trådstartare
Låter som om jag fått lite bra ideer, jag får nog ta mig en tur till närmsta affär och shoppa loss lite :love:
TAck
 
Min vet. tipsade om att man tar en chambon, sätter på nackstycket och liksom trär den "upp och ner" så får du den effekt som beskrivs här. Hon föreslog det till dotterns shettis så det var nåt år sedan så jag minns inte hur hon menade, men om du sätter dig och klurar så får du säkert ihop det.
 
Nu har jag tänkt efter lite :idea: Visst, om du bara vänder chambonen så blir det ju rätt!

Sätt på nackstycket, trä genom bettringar via nackstycket och fäst i sadeln (vid framvalvet) i stället för mellan frambenen. Det borde vara så hon menar och det borde funka? Värt att testa i alla fall!
 
L

Lady

Testa uppkäk!!!
Brukar funka. Se om du kan låna av nån som har travhästar.
MVH :banana:
 

Rea

Trådstartare
Nu är det så att hon funkar precis tvärtom, blir harigare och harigare om hon inte kan lita på hästen. Hon var med om en ganska så otäck olycka för ca 2 år sen och att hon överhuvudtaget vill rida (och faktiskt gör det) är lite av ett mirakel. Egentligen kan man väl säga att den enda anledningen till att hon nu vågar är just att hon har just sin egen lilla ponny som hon litar på och känner.
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej Vi har nyligen köpt en B-ponny till vår 10-åring. Det är hennes första ponny men det är familjens femte häst. Denna 13-åriga Welsh...
2 3 4
Svar
62
· Visningar
7 732
Senast: Oknytt
·
Hästmänniskan Gammal användare - nytt nick för att få helt utomstående åsikter på problemet, som inte grundar sig på inlägg jag skrivit tidigare...
2
Svar
37
· Visningar
7 470
Senast: Emma-pemma
·
Hästvård Hej! Jag har ett tolvårigt D-Ponny sto som jag tävlar dressyrklasser på, det finns nog några som sett mina inlägg här på Buke. Jag har...
2
Svar
21
· Visningar
2 997
Senast: mackan
·
Övr. Barn Min dotter har till min stora glädje hittat glädjen i att rida. Vi bor på gård, och har en ponny till henne och en ridhäst till mig. Hon...
8 9 10
Svar
188
· Visningar
10 112
Senast: Kiwifrukt
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp