En desperat bön om HJÄLP!

Jamtland

Trådstartare
Vi har en häst som får ständiga foderstrupsförstoppningar, det spelar INGEN roll vad vi gör, hon får dom ändå, och håller på att stryka med varenda gång!

Veterinärerna hittar inget fel, dom har varit nere i halsen på henne med kamera och allt, det finns inget fel. Vi har haft distriktsveterinären ute, vi har varit in på ATG i Sundsvall, alla bara skakar på huvudet. Nu senast rådde veterinären oss att hitta någon som kan vara beredd att komma ut och skjuta hästen den dagen "anfallen" blir för våldsamma.

Just nu går hästen på homepoat medicin, det hjälper inte heller... Någon som har NÅGOT förslag?! Hästen är helt underbar, världens raraste lilla haflinger dam, som går med på allt, snäll mot barn, osv, men det börjar likna djurplågeri att ha henne kvar, men vi VILL INTE ge upp! Det måste finnas nått vi har missat, något vi kunde göra annorlunda! När hon inte har anfallen så är hon helt frisk, pigg, aktiv, glad, vem vill ta bort en frisk häst?!

Snälla, snälla, bukefalister, HJÄLP oss! Alla ideer mottages TACKSAMT, vi är beredda att prova ALLT!

Jenny
 
Jag antar att det är av kraftfodret hon får foderstrupsförstoppning, eller kan hästar få det av hö också. :confused:

Om det är kraftfodret som är boven så är väl en ganska enkel lösning att hitta ett stråfoder/hö som hon kan äta utan att hon behöver kraftfoder!?! :idea:

Får hon det även av lucernhack? Det brukar gå väldigt bra att ge istället för kraftfoder.

mvh Jessica
 
Ett gammalt namn på foderstrupsförstoppning är "höboll" så visst kan de få det av hö. Jag hade en märr som fick det av ensilage.
 
Vi hade problem med en häst på ridskolan som ständigt hade återkommande problem.Han fick tre stora stenar i krubban att "slåss" med och fodret uppblött.Och allt hö/hösilage hängdes upp i hönät,(ett finmaskigt sådant,hösilagenät)han fick lixom pilla i sig maten..
Hoppas ni lyckas komma på nått som hjälper..
 
Får hon det av höet eller kraftfodret?

Har hört att man kan ha höet i hönät för att hästen ska äta långsammare. Sten i krubban för att äta kraftfodret långsammare.

Vilken sorts kraft foder reagerar hon på? Mindre portioner oftare kanske fungerar eller en annan sorts kraftfoder, typ musli?
 
Kam det underlätta om hon får all sin mat i marknivå? Det mest naturliga för hästen är ju att äta så och jag är övertygad om att deras sväljreflex fungerar bäst så och att foderstrupen då får sitt naturliga läge för foderintag.
En fundering???
Mvh Tez och lycka till
 
Hästen får endast hö, dränkt i vatten och upphängt i hönät. Hon får det oftast när hon äter hö, men även då hon "bara" betar. Ibland hinner hon bara äta ½ kg hö innan det slår igen, ibland kan hon äta upp allt hö i flera dagar utan att nått händer.

Jenny
 
Får hon mat ofta? Har hört att foderstupsförstoppning ofta beror på att hästen slänger i sig maten. Om det vore min häst skulle jag testa att fodra ofta och att blöta allt foder. Kanske även klippa höt i småbitar?
 
Kanske en knäpp tanke men... Kan hästar vara allergiska och få samma symptom som en människa som t ex att halsen plötsligt svullnar igen? Till människor ger man ju något slags medel för att få ner svullnaden kan hästar också svara på en sån behandling? Kan man allergitesta hästar? Hon kan ju vara allergisk mot viss sorts gräs, hö, klöversort etc. Jag hade ringt till någon slags expert på detta område och ställt frågorna. Kanske någon professor på SLU eller specialist på Helsingborgs djursjukhus? Lycka till med er häst och hoppas att ni snart hittar en lösning.
 
Vi tänkte också att det berodde på hennes glupskhet, hon har ju bantat under sommaren, men nu går hon på fri tillgång mat, och det händer iaf... Hon har tillgång till mat i stort sett dygnet runt, men det är oftast på nätterna (då hon står inne och äter sitt dyblöta hö) som det händer.

En sak till, när hon får foderstrupsförstoppningarna och hostar lös dom så är det som kommer upp fint tuggat, inga bollar, utan mer en rinnande grön sörja.

Nån veterinär trodde det berodde på ett nervfel i matstrupen som gör att den krampar ihop, men medlet som kan lösa såna kramper måste ges omedelbart MEN kan göra att hästen går in i chock, så därför får vi inte ha det hemma och spruta henne med det själv. :( Vi har aldrig testat att ge henne det medlet eftersom de gånger förstoppningen
suttit i så länge att vi kallat ut veterinär så hinner det alltid släppa innnan v3et. har hunnit hit.

Jenny
Jenny
 
En ide förvisso, att det kan bero på allergi, men när hon "hostat lös" förstoppningen så börjar hon äta nästan på en gång och då går det ner som det ska.


Jenny
 
Låter jobbigt! Ni verkar ha försökt med allt. Kanske en idé att ringa runt till lite olika hästkliniker i landet och fråga vad det säger? Låter väl brutalt det där med avlivningen :mad:
 
Gud vad jobbigt :(
Ja jag har inte heller några superideer om hur ni ska göra.
Men vill att ni ska veta att jag sitter här i Dalarna och tänker på er.
Håller mina tummar och har mina tankar hos er och hoppas att ni hittar någon bra lösning.
 
Hej
Har en häst med samma problem. han har haft foderstrupsförstoppning 1-2ggr i månaden sen han var 8 mån.
Nu har vi stabiliserat de så det endast händer någon gång i halvåret. Ge blöt höet minst en timme innan. Ge alltid lite blöt betfor innan den får höet. Sprid ut höt i hela boxen. Ha vattenhink i boxen. Kraftfoder läggs i en stor mat balja med stora stenar i det skall vara en riktig soppa.
Hästar med som får foderstrupsförstoppning skall äta ifrån marken. Vi fodrar alltid våran först så man är kvar ett tag i stallet då det oftast går ganska fort. Antagligen så fastnar fodret ganska långt ner då kan hästen inte hosta upp det. På våran så fastnar det alltid där halsen går in i bringan. Vi leder och masserar där länge tillslut så släpper det. Det är mycket sällan nu mera som vi behöver tillkalla veterinären.
Lycka till :)
 
Nu sa det klick i mitt huvud! :idea: Kan det vara så att det är tänderna som är bristfälliga?? Har ni tagit ut en duktig veterinär/hästtandläkare som fått göra en ordentlig undersökning på sistone?

Jag citerar från en hemsida av en hästtandläkare:
"När hästen har svårt att tugga kan den svälja maten hel vilket kan leda till kolik, foderstrupsförstoppning och övriga problem med matsmältningsapparaten."
 
Visst är det härligt när det säger "klick"!? :D "Tyvärr" har vi redan kollat tänderna, inget fel alls där.

Det som är så jävla konstigt är att hästen är ca 10 år (kommer inte ihåg exakt) har fram till i somras inte haft foderstrupsförstoppning. Hon har kunnat äta det mesta, hö, kraffoder, hönsfoder(!), ALLT... Men så i mitten på sommaren så fick hon foderstrupsförstoppning och sen dess har det egentligen bara blivit värre. I morse var andra gången den här veckan som hon fick det. Och VI GÖR INGET ANNORLUNDA MOT FÖRUT?!?!?!

Det går troll i det här året, det är fan så...

Jenny- som inte vill ha nått jävla "tredje gången gillt" i döda hästar i år! :mad:
 
Fasen också! :cool: När kollades tänderna då, och av vilken person?

Hmmmm.... hästen dricker alltså ordentligt och så? Vattnar ni ur hink så ni ser hur mkt h*n dricker?

Vad är det för hö ni har i år? Har du provat att fodra med hösilage?

Någon hosta i övrigt?

Det här är ju väldigt långsökt och jag grundar det väl egentligen inte på några faktan, men har ni kollat erlichia prov? Man vet ju aldrig..!
 
Tänderna kollades i samband med att dom (ATG Sundsvall) tittade henne i halsen, så det var ju nyligen (max 1½ månad sen).

Blodprov är taget, inget onormalt där heller.

Hästen dricker normalt, vi har "vanligt" hö än så länge, för varmt att gå över på hösilage. Inga andra hästar reagerar på höert på något vis, och ingen har någon hosta, ej heller foderstrupsförstopparen.

Det vi ska göra nu är att ta kontakt med en akupressur kunnig människa och höra om det finns något jag kan göra den vägen (är hästmassör) och skicka in en håranalys på pållan. Men jag har hela tiden den gnagande känslan i kroppen: DET ÄR NÅGOT VI MISSAR! och det driver mej till vansinne att inte SE vad det är som triggar anfallen.... Så HJÄLP mej hitta VAR det är vi gör fel?!

Jenny-frustrerad som faan!
 
Kanske långsökt, men en häst kommer ju ihåg när det händer något otäckt. Det började i somras vid ett tillfälle av ren slimpmässig otur troligen, men detta kan ha satt sina otäcka spår vid foderintag som gör att detta satt sig i hästens huvud vilket i sin tur resulterar i psykisk stress som påverkar sväljreflexerna.

Ett inte allt för ovanligt fenom bland människor som mår psykiskt dåligt.

Jag skulle prova att ge hästen foder från golvet och sedan skulle jag låta hästen en period gå på avlappnande och lugnande örter.

Skulle även kolla upp vad man gjort med hästen de dagar detta händer även kolla upp vad som kan skilja sig runt omkring i miljön dessa dagar, har man tränat hårdare eller på annat vis utsatt hästen för mer stress ell. liknande i träningen, hagen.

MVH/
 
Hästen gör inte mycket, går oftast bara i hagen tillsammans med tre-sex andra hästar som hon trivs med. Hon är lugnet personifierad, ger vi henne lugnande örter så skulle vi inte få ut henne ur boxen... ;) Så hennes peronlighet stämmer liksom inte med psykisk stress. Det är svårt att beskriva en hästs personlighet här, men skulle du lära känna henne så skulle du förstå vad jag menar, här har vi hästen som ALDRIG stressar upp sej.

Vi törs inte ge henne fodret från golvet då vi tyckte oss se en uppgång i antalet förstoppningar iom att det fastnade spån på det blöta höet.

Vi har inte lyckats hitta något mönster i det som händer dagen/dagarna innan ett anfall, det spelar ingen roll om hon ridits, dom kan komma när som helst, dock oftast på natten/morgonen nu på sistone. Lite svårt att säga exakt eftersom vi inte är i stallet under natten.

Du gav mej något att tänka på och filosofera över, men det där "klicket" kom inte. Så fortsätt gärna komma med ideer och förslag!

Jenny
 

Liknande trådar

Katthälsa Hej Jag provar att fråga här. Snälla inga påhopp, jag är här för att be om tips o råd. Jag gör det bästa jag kan för mina katter efter...
Svar
18
· Visningar
3 710
Ekonomi & Juridik Hej! Någon som var lite koll på hur jag kan gå tillväga i min situation. Långt inlägg men tyvärr nödvändigt för att förklara hela...
2 3
Svar
57
· Visningar
10 408
Hästvård Uppgiven var nog ordet och efter att sökt och letat efter liknande problem ger jag upp. Veterinärerna kliar sig i huvudet och jag vet...
2
Svar
35
· Visningar
5 270
Senast: Josofinito
·
Hästvård Någon som varit med om liknande? Har ett sto som knappt aldrig varit sjuk eller skadad, tills hon för ett år sedan skadade sig rejält...
Svar
17
· Visningar
2 874
Senast: Cattis_E
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Dreglar din katt?
  • Valp 2024
  • Uppdateringstråd 29

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Dreglar din katt?
Tillbaka
Upp