Flytta till Norge?

Åh vad jag blev sugen på norsk husman när jag läser den här tråden :p

Men jag förstår att man som svensk upplever det lite gammalmodigt. Jag har rötter i landet och blir bara nostalgisk. Med det sagt så har det tagit mig 30 år att vänja mig vid det norska julbordet. Men fiskekaker, köttesuppe, vaffler med brunost och skolebolle är något jag kan få cravings efter. Norskt öl och norskt bröd är starkt underskattat. Den norska matkulturen ligger på det stora hela närmare den tyska, än den svenska. De har t.ex. anammat de tyska renhetslagarna vid ölbryggning.

Gah! Nu vill jag ut på tur i Nordmarka och äta Kvikklunsj. Oslo :love:
Vi åt nog mer likt norrmännen förr? T.o.m. väldigt likt?
Men fick bättre ekonomi snabbare kanske och tillgång till att förvara maten bättre?

Mycket av maten är ju tänkt att kunna förvaras länge.
Sedan har ju Norge genomlidit krig mer än vad Sverige har. Allt socker på bakverk är ju lyx, socker är lyx. Den äldre generationen minns ju kriget och efterkrigstidens vedermödor väl. Den enda mat som fanns var ju den som fanns i landet, så t.ex. en apelsin eller banan var ju också lyx för den äldre generationen.

Ärtor, kött och fläsk är väl en av paradrätterna som lever kvar sedan medeltiden skulle jag tro?
Först äter man ärtsoppa, sedan saltat kött, stekt fläsk, rotmos och så mer ärtsoppa på hela härligheten som sås!
Riktig vikingamat!

Torkat kött och fisk är en delikatess. Säkert billig mat förr, men dyrt nu.
Och en rest från att man var tvungen att ta hand om all mat, samt behandla den för att kunna förvara den.
Än i dag är ju "sommarkotletterna" rökta. Slaktade man en gris på sommaren, kan man tänka att man rökte den, för att förlänga hållbarheten? Och därför kan man fortfarande köpa lättrökta kotletter sommartid och lägga på grillen.

Pinnekött är supergott tycker jag, men backar när torkad, ångkokt fårskalle serveras på en tallrik. Smalahove...
Att man dukar med tesked, för att kunna komma åt ögonen.... Nej, jag gillar inte att äta med kniv och gaffel mellan tänderna på min mat. :S Men å andra sidan, var det inte länge sedan det stod griljerat svinhuvud med ett äpple i munnen, på våra svenska julbord?
Däremot spekeskinka tycker jag är godare än serranoskinka. Torkat fårlår, fenalår, är också smaskigt. Det kan jag skicka bud efter! Så fort inreseförbuden släpper, får jag nog skicka bud! :D
 
Vi åt nog mer likt norrmännen förr? T.o.m. väldigt likt?
Men fick bättre ekonomi snabbare kanske och tillgång till att förvara maten bättre?

Mycket av maten är ju tänkt att kunna förvaras länge.
Sedan har ju Norge genomlidit krig mer än vad Sverige har. Allt socker på bakverk är ju lyx, socker är lyx. Den äldre generationen minns ju kriget och efterkrigstidens vedermödor väl. Den enda mat som fanns var ju den som fanns i landet, så t.ex. en apelsin eller banan var ju också lyx för den äldre generationen.

Ärtor, kött och fläsk är väl en av paradrätterna som lever kvar sedan medeltiden skulle jag tro?
Först äter man ärtsoppa, sedan saltat kött, stekt fläsk, rotmos och så mer ärtsoppa på hela härligheten som sås!
Riktig vikingamat!

Torkat kött och fisk är en delikatess. Säkert billig mat förr, men dyrt nu.
Och en rest från att man var tvungen att ta hand om all mat, samt behandla den för att kunna förvara den.
Än i dag är ju "sommarkotletterna" rökta. Slaktade man en gris på sommaren, kan man tänka att man rökte den, för att förlänga hållbarheten? Och därför kan man fortfarande köpa lättrökta kotletter sommartid och lägga på grillen.

Pinnekött är supergott tycker jag, men backar när torkad, ångkokt fårskalle serveras på en tallrik. Smalahove...
Att man dukar med tesked, för att kunna komma åt ögonen.... Nej, jag gillar inte att äta med kniv och gaffel mellan tänderna på min mat. :S Men å andra sidan, var det inte länge sedan det stod griljerat svinhuvud med ett äpple i munnen, på våra svenska julbord?
Däremot spekeskinka tycker jag är godare än serranoskinka. Torkat fårlår, fenalår, är också smaskigt. Det kan jag skicka bud efter! Så fort inreseförbuden släpper, får jag nog skicka bud! :D
Men det kan ju inte bara vara kriget som är förklaringen. Garanterat så var krigs- och efterkrigsåren hårdare i t ex Polen, Ryssland och Tyskland, och de äter ju inte fortfarande spartanskt såhär 60-70 år senare?

Ärter med fläsk låter bekant här hemma också... Det kanske är en skandinavisk snarare än norsk tradition?
 
Men det kan ju inte bara vara kriget som är förklaringen. Garanterat så var krigs- och efterkrigsåren hårdare i t ex Polen, Ryssland och Tyskland, och de äter ju inte fortfarande spartanskt såhär 60-70 år senare?
Ärter med fläsk låter bekant här hemma också... Det kanske är en skandinavisk snarare än norsk tradition?
Jag tror att det var värre i Norge.
Enligt många källor (finns massor om man googlar), var det få länder som under andra världskriget blev så plundrade av Nazi-Tyskland, räknat per invånare som Norge. Vardagsvaror blev lyxvaror och hungersnöd hotade.
Sverige bistod ju med mat och husgeråd, Svenskehjelpen, eller Svenska Norgeshjälpen.
Sedan har de ju varit lite isolerade för influenser upp i norr, om man jämför med Tyskland?

Absolut! Ärtor var nog en praktisk, nordisk rätt?
Det var ju dessutom "inte så länge sedan" Norge var Svenskt? Var det 1905?
Vi kanske har övergivit vår traditionella mat mer, vi är inte så noga med den?
Norge är kanske mer stolt av det traditionella och värnar och hedrar det?

Man är väldigt stolt av det som produceras i landet. Vare sig det är jordgubbar från Vestfold, fisk från Lofoten, moreller från Hardanger eller Kläbo på skidor! Och glöm för all del inte klädseln på 17:e maj. Alla har folkdräkt på sig!
Det är det finaste och dyraste plagg man kan ha i sin garderob!
Det har ju vi liksom dumpat för länge sedan, varför ska man outa var man kommer ifrån?

Importmat var belagt med straffskatt då jag bodde där. Var det t.ex. säsong för norska äpplen, var importäpplen dubbelt så dyra.
Deras älskade Grandiosapizza räknades som en jordbruksprodukt, därav att andra fryspizzor var mycket dyrare.
Framför allt gällde det EU. Kinaproducerade saker var då billigare än i Sverige, de hade inte den extraskatten.
Så ris, blöjor, datorer, telefoner och viss teknik var otippat billigare i Sverige.
 
Åh vad jag blev sugen på norsk husman när jag läser den här tråden :p

Men jag förstår att man som svensk upplever det lite gammalmodigt. Jag har rötter i landet och blir bara nostalgisk. Med det sagt så har det tagit mig 30 år att vänja mig vid det norska julbordet. Men fiskekaker, köttesuppe, vaffler med brunost och skolebolle är något jag kan få cravings efter. Norskt öl och norskt bröd är starkt underskattat. Den norska matkulturen ligger på det stora hela närmare den tyska, än den svenska. De har t.ex. anammat de tyska renhetslagarna vid ölbryggning.

Gah! Nu vill jag ut på tur i Nordmarka och äta Kvikklunsj. Oslo :love:
Kvikklunsj :love:
Och Gjendekex! :d
 
Jag tror att det var värre i Norge.
Enligt många källor (finns massor om man googlar), var det få länder som under andra världskriget blev så plundrade av Nazi-Tyskland, räknat per invånare som Norge. Vardagsvaror blev lyxvaror och hungersnöd hotade.
Sverige bistod ju med mat och husgeråd, Svenskehjelpen, eller Svenska Norgeshjälpen.
Sedan har de ju varit lite isolerade för influenser upp i norr, om man jämför med Tyskland?

Absolut! Ärtor var nog en praktisk, nordisk rätt?
Det var ju dessutom "inte så länge sedan" Norge var Svenskt? Var det 1905?
Vi kanske har övergivit vår traditionella mat mer, vi är inte så noga med den?
Norge är kanske mer stolt av det traditionella och värnar och hedrar det?

Man är väldigt stolt av det som produceras i landet. Vare sig det är jordgubbar från Vestfold, fisk från Lofoten, moreller från Hardanger eller Kläbo på skidor! Och glöm för all del inte klädseln på 17:e maj. Alla har folkdräkt på sig!
Det är det finaste och dyraste plagg man kan ha i sin garderob!
Det har ju vi liksom dumpat för länge sedan, varför ska man outa var man kommer ifrån?

Importmat var belagt med straffskatt då jag bodde där. Var det t.ex. säsong för norska äpplen, var importäpplen dubbelt så dyra.
Deras älskade Grandiosapizza räknades som en jordbruksprodukt, därav att andra fryspizzor var mycket dyrare.
Framför allt gällde det EU. Kinaproducerade saker var då billigare än i Sverige, de hade inte den extraskatten.
Så ris, blöjor, datorer, telefoner och viss teknik var otippat billigare i Sverige.
Du tror inte att de svalt i Tyskland efter kriget? Eller att maten var ransonerad? Min mamma växte upp där, en vinter överlevde de på foderbetor, för det var det enda som fanns. På söndagarna blev det potatis istället, då var det fest. Kött var hårt ransonerat, 100 g per vecka för en familj på fyra. Hon kan fortfarande inte med att äta kålrötter efter det, och står inte ut med att slänga mat (rätt vanligt för folk som har upplevt att det inte funnits mat tillräckligt).

Det är ju inte bara Tyskland - i St Petersburg t ex har de enorma massgravar för alla som dog under belägringen under kriget.

Att norrmännen led mest av alla under andra världskriget låter i mina öron nästan löjeväckande. Hungersnöden kanske hotade, men i andra länder var hungersnöden inte bara ett hot, den var ett faktum. Däremot är det ju intressant om norrmännen har självbilden att allt beror på kriget? Finnarna t ex led ju fruktansvärt under andra världskriget, men jag har aldrig hört finnar säga att de äter mer spartanskt än andra idag på grund av det?
 
Jag tror att det var värre i Norge.
Enligt många källor (finns massor om man googlar), var det få länder som under andra världskriget blev så plundrade av Nazi-Tyskland, räknat per invånare som Norge. Vardagsvaror blev lyxvaror och hungersnöd hotade.
Sverige bistod ju med mat och husgeråd, Svenskehjelpen, eller Svenska Norgeshjälpen.
Sedan har de ju varit lite isolerade för influenser upp i norr, om man jämför med Tyskland?
Det man kanske missar att väga in också är att Norge var ett småbondeland före kriget. Medan Sverige hade träexport och industrier baserade på uppfinningar osv.
Det tog också rätt många år från att man började med oljan till att man faktiskt gick plus så att det täckte investeringarna och gav vinst. Transporter har varit rätt krångliga i deras natur även i sen tid.

Vi tänker att det är ett rikt land nu, men det är egentligen bara ett par decenier som det handlar om. Då det har hänt mycket mer på kortare tid, jämfört med Sverige. Vi gynnades under efterkrigstiden, men det är nog en lång period innan det som vi också hade mer ekonomisk utveckling och allmän "samhällsmoderingisering".

Det var ju dessutom "inte så länge sedan" Norge var Svenskt? Var det 1905?
Det var egentligen bara kungen och utrikespolitiken som var gemensam. I de flesta avseenden så var det ett eget rike.
Tvivlar på att den aspekten har någon betydelse för frågeställningen om matkulturen.
 
Min pappa bodde i Norge, Kristiansand, i ca 10 år, men flyttade för ett par år sedan tillbaka till Sverige.
Vad jag förstått av honom, så är lönen bra, semesterlön blir jäkligt nice, mat (och öl) är svindyrt, det finns inte lösgodis på samma sätt som här, hyran är dyr, norrmän kan inte köra bil och äter bara smörgås till lunch 😅

Norrmännen verkar bygga husen med tanke på att hyra ut källaren. Pappa med fru hyrde på så sätt, och de gav nog en 8000 nok för 2.5 RoK (2 sovrum, öppen planlösning mellan kök och vardagsrum).

De fick ganska stora problem med Försäkringskassan när de flyttade tillbaka, tog närmare 10 månader innan barnbidraget kom igång igen, trots att de var alla svenska medborgare. Detta ställde till det vid VAB osv också, då FK av någon anledning inte registrerade att de flyttat hem igen, tror att de hade köpt hus, lillasyster börjat i skola osv 😒

Det är fint i Norge, men Jag hade aldrig velat bo där.
 
Det man kanske missar att väga in också är att Norge var ett småbondeland före kriget. Medan Sverige hade träexport och industrier baserade på uppfinningar osv.
Det tog också rätt många år från att man började med oljan till att man faktiskt gick plus så att det täckte investeringarna och gav vinst. Transporter har varit rätt krångliga i deras natur även i sen tid.

Vi tänker att det är ett rikt land nu, men det är egentligen bara ett par decenier som det handlar om. Då det har hänt mycket mer på kortare tid, jämfört med Sverige. Vi gynnades under efterkrigstiden, men det är nog en lång period innan det som vi också hade mer ekonomisk utveckling och allmän "samhällsmoderingisering".


Det var egentligen bara kungen och utrikespolitiken som var gemensam. I de flesta avseenden så var det ett eget rike.
Tvivlar på att den aspekten har någon betydelse för frågeställningen om matkulturen.
Jag tror nog mer på att de varit fattiga fram till relativt nyligen än ransonering under andra världskriget som den avgörande faktorn för spartanska matvanor idag.
 
Fast här är vi ju vana vid lagad mat till barnen i skolan. I Norge får barnen ta med mat hemifrån och då blir det smörgås (tror man äter i klassrummet) och alla har nog inte heller råd med bra pålägg så det kan bli ganska trist mat.

Oj! Att ett så rikt land som Norge inte bjuder barnen på mat i skolan! Så konstigt! Även i ett rikt land finns det barn som skulle behöva det.
 
Fast här är vi ju vana vid lagad mat till barnen i skolan. I Norge får barnen ta med mat hemifrån och då blir det smörgås (tror man äter i klassrummet) och alla har nog inte heller råd med bra pålägg så det kan bli ganska trist mat.

Jag som nästintill bara åt rivna morötter och knäckebröd hade ju helt klart föredragit smörgås hemifrån.
Men fattar poängen med de som inte har råd.
 
Hmmm, undrar vad sambon ska säga om att äta smörgås till lunch. :nailbiting: Men vad beror det på att skolbarnen inte får lunch i skolan? Det känns lite märkligt och gammaldags för ett så pass rikt land. Hur orkar barnen en hel skoldag då? Har Norge bra resultat i Pisamätningar? Nu har iofs Sverige kassa resultat i den mätningen och vi erbjuder skollunch, så det hänger kanske inte ihop.

Annars tycker jag det låter som ett väldigt dyrt äventyr det här. Köpa ny bil i Norge (om vi bara kan ta med en som flyttgods), lägga ut tre månaders deposition på en svindyr hyra och köpa egna vitvaror. Till det kommer svindlande matpriser och kanske vägtullar samt andra bilkostnader om vi måste pendla. Är kollektivtrafiken väl utbyggd? Vad det kostar att åka vågar jag nog inte fråga :nailbiting:. Men det värsta skulle nog vara att försöka hitta jobb till den medflyttande, ingen av oss har lust att ta vilket jobb som helst och man får bara ta med sig A-kassan i 3 månader, om jag har läst rätt. Jag tror inte man klarar sig på en lön i Norge...
 
Hmmm, undrar vad sambon ska säga om att äta smörgås till lunch. :nailbiting: Men vad beror det på att skolbarnen inte får lunch i skolan? Det känns lite märkligt och gammaldags för ett så pass rikt land. Hur orkar barnen en hel skoldag då? Har Norge bra resultat i Pisamätningar? Nu har iofs Sverige kassa resultat i den mätningen och vi erbjuder skollunch, så det hänger kanske inte ihop.

Annars tycker jag det låter som ett väldigt dyrt äventyr det här. Köpa ny bil i Norge (om vi bara kan ta med en som flyttgods), lägga ut tre månaders deposition på en svindyr hyra och köpa egna vitvaror. Till det kommer svindlande matpriser och kanske vägtullar samt andra bilkostnader om vi måste pendla. Är kollektivtrafiken väl utbyggd? Vad det kostar att åka vågar jag nog inte fråga :nailbiting:. Men det värsta skulle nog vara att försöka hitta jobb till den medflyttande, ingen av oss har lust att ta vilket jobb som helst och man får bara ta med sig A-kassan i 3 månader, om jag har läst rätt. Jag tror inte man klarar sig på en lön i Norge...

Det är nog inte som så att ni går under vid en flytt. Utan det är väl mer att om syftet med flytt är att tjäna pengar, då blir det kanske inte så stor "vinst" i andra änden. T.ex. att tumma på standarden med boende, bil, mat kan ju vara ganska dränerande och tråkigt. Jag flyttade till Kanada och Norge när jag var själv och ung vilket gjorde att jag kunde vara mer flexibel för det drabbade ju bara mig själv ifall jag sov i en städskrubb några månader och åt ris med tonfisk varje dag. Men nu när jag har en sambo som är bekväm ala all inclusive charter så hade det varit helt otänkbart för han hade hatar varenda sekund 😅

Men samtidigt, livet är kort och vad är det värsta som kan hända?
 
Oj! Att ett så rikt land som Norge inte bjuder barnen på mat i skolan! Så konstigt! Även i ett rikt land finns det barn som skulle behöva det.
Tror det är tvärtom, Sverige började väl bjuda på lunch just för att det då var många fattiga barn i landet och så ville man ha fler barn producerade.
Norge kan ju varit för fattigt på 30-talet, eller så var det bara inte läge, eller så var familjerna rika eller vad som.
 
Hmmm, undrar vad sambon ska säga om att äta smörgås till lunch. :nailbiting: Men vad beror det på att skolbarnen inte får lunch i skolan? Det känns lite märkligt och gammaldags för ett så pass rikt land. Hur orkar barnen en hel skoldag då? Har Norge bra resultat i Pisamätningar? Nu har iofs Sverige kassa resultat i den mätningen och vi erbjuder skollunch, så det hänger kanske inte ihop.

Annars tycker jag det låter som ett väldigt dyrt äventyr det här. Köpa ny bil i Norge (om vi bara kan ta med en som flyttgods), lägga ut tre månaders deposition på en svindyr hyra och köpa egna vitvaror. Till det kommer svindlande matpriser och kanske vägtullar samt andra bilkostnader om vi måste pendla. Är kollektivtrafiken väl utbyggd? Vad det kostar att åka vågar jag nog inte fråga :nailbiting:. Men det värsta skulle nog vara att försöka hitta jobb till den medflyttande, ingen av oss har lust att ta vilket jobb som helst och man får bara ta med sig A-kassan i 3 månader, om jag har läst rätt. Jag tror inte man klarar sig på en lön i Norge...
Vi är rätt ensamma om att bjuda på varm lagad mat i skolorna.
I de flesta länder i Europa äter barnen smörgås och sedan lunch hemma eller enbart varm mat till middag. Så det är knappast något unikt för Norge.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Jag står inför den spännande och inte så lite skrämmande utmaningen att hitta ett nytt jobb, då jag blir arbetslös inom några månader...
Svar
13
· Visningar
1 476
Senast: nowayout
·
S
Ekonomi & Juridik Lite kul jag läste nyss en tråd som nixehen skapat som påminde om min fråga, men jag ville bara ha lite allmänna synpunkter från er och...
Svar
4
· Visningar
1 551
Senast: sydney
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Gråter du?
  • Aubergine
  • Dejtingtråden del 37

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vikten av unghästbete
Tillbaka
Upp