Från Myler till ?

  • Utrustning
  • Trådstartare Trådstartare Prestige_
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 11
  • Visningar Visningar 1 371
P

Prestige_

Jag rider på ett myler på mitt halvblod. Hon har gått med det med sin tidigare ägare. Men jag tycker inte att hon trivs med det. Så vad kan jag ersätta det med? Bettet fungerar bra annars i hoppningen men tycker att hon inte trivs.

Hästen är väldigt het på hinder och efter.. Hon är orolig i munnen ibland och tuggar massa. Men hon är varken hård eller känslig.

Finns det nåt som påverkar likt detta ? Hur påverkar ett gummipelham?
 
Sv: Från Myler till ?

Det kan väl inte fungerar bra om hästen inte trivs på det?

Jag föreslår att du lånar bett av bekanta och letar dig fram till ett bett som hästen och du trivs på. Det är så individuellt vad olika hästar gillar.
 
Sv: Från Myler till ?

Nej det var inte så jag menade. Alltså det fungerar som det ska, jag har kontroll och hon tar inte bettet och drar iväg. Men detta tuggande stör och har hört från flera att många inte trivs med detta bett.

Har inte bra koll. Skulle vilja ha förslag var jag kan börja pröva mig fram.
 
Sv: Från Myler till ?

Det är lättare att hjälpa dig om du talar om vad för Myler hon gått på, vilken mundel och vad för ringar? Om du behöver hjälpa hitta vad det heter så kolla här, där finns en sida med mundelar och en med ringar:
http://www.toklat.com/myler/mbits_mouth.html

Och på vilket sätt verkar hästen inte trivas med det bett hon har?

Ett gummipelham är väldigt tjockt, ngt man ska ha i åtanke. Sen så ett rekt oledat som ett gummipelham ger ett väldigt stort tungtryck, vissa hästar tycker om det - andra avskyr det.

Så, mer om bettet och vad som inte fungerar? Och gärna lite mer om hästen?

Sen skulle jag inte i första hand prova ett pelham på den hästen, utan prova så snälla bett som möjligt i början, och ta reda på vad hon vill ha (smalt, tjockt, oledat, ledat, tredelat, tungfrihet eller inte tungfrihet, rörliga ringar eller fasta, stabilt fixerat eller rörligt etc).

Och om man t ex antar att hästen vill ha mer tungtryck, prova då först ett rakt tränsbett innan ett pelham. Osv.
 
Sv: Från Myler till ?

okej. om jag fattat rätt så har hon en low ported barrel narrow med d-ring.(c)
http://www.toklat.com/myler/mbits_43LP.html

Jag tycker att hon blir mer orolig i munnen och kastar huvvet osv. Sen har jag fått en känsla av att hon lätt knäcker av med det bettet..
Rider på ett tredelat med fasta ringar i dressyren. Då känns hon lugnare i munnen. Har provat i hoppningen men får inte "tag i henne". Hon rusar igenom hela banan. Så måste nog ha ett lite skarpare i hoppningen. Hon är som sagt väldigt het, iallefall i hoppnigen.
 
Sv: Från Myler till ?

okej. om jag fattat rätt så har hon en low ported barrel narrow med d-ring.(c)
http://www.toklat.com/myler/mbits_43LP.html

Jag tycker att hon blir mer orolig i munnen och kastar huvvet osv. Sen har jag fått en känsla av att hon lätt knäcker av med det bettet..
Rider på ett tredelat med fasta ringar i dressyren. Då känns hon lugnare i munnen. Har provat i hoppningen men får inte "tag i henne". Hon rusar igenom hela banan. Så måste nog ha ett lite skarpare i hoppningen. Hon är som sagt väldigt het, iallefall i hoppnigen.

Att hon är het i hoppningen och rusar genom hela banan kan vara för att hon försöker springa ifrån smärta eller minnet av smärta. Jag skulle fortfarande testa med bett som är milda och se om du kan hitta något där. Hästar som rusar i olika lägen gör det oftast för att komma undan något/komma undan minnet av något. om de däremot bara blir 'starka' och ligger på brukar det vara mer motiverat att ändra betslingen 'uppåt'.

Eftersom hon fungerar bra i dressyren på tredelat med fasta ringar, som ger mer tungtryck än ditt Myler, så skulle jag prova ge henne ett rakt, mjukt böjt tränsbett med fasta ringar och se, och ge henne lite tid.

Om hon tycks trivas med det, men fortfarande rusar och/eller blir för stark på det, kan det vara ide med rakt, svagt böjt pelham, med dubbla tyglar (en del hästar tar väl mkt stöd på det raka tränsbettet. Men måånga med oroliga munnar tycker om det, under förutsättning att de föredrar/accepterar tungtryck)
 
Sv: Från Myler till ?

tack för tipset! Har du nån bild på ett sånt bett. kan inte föreställa mig hur det ser ut :angel:
 
Sv: Från Myler till ?

Okej. Men tungtryck, vad menas med det?


Beroende på hur ett bett är utformat ger det mer eller mindre tryck på tungan, jmf med t ex lanerna.

Om vi jämför tre olika bettyper, rakt bett, tredelat och ett myler MB04 (http://www.toklat.com/myler/mbits_04.html) t ex så ger de helt olika inverkan på tungan.

Ett rakt bett som inte är svagt böjt ger ett väldigt stort tryck på tungan iom att när/om det ligger på lanerna så ligger det näranog 'rakt över'. Däremellan finns ju tungan, som bettet då kommer att trycka neråt. Vissa hästar tycker om det, vissa hästar avskyr det (mer om det sen). Och för vissa hästar tycks det kvitta lika vilket.

Om du jämför med ett tredelat så ger det också tungtryck (det gör nästan alla bett) men mindre, eftersom det fromas mer efter tungan, och om tungan ligger högre än lanerna så kommer bettet ligga på lanerna men sen gå lite 'uppåt' över tungan, med mittdelen liggandes 'platt' mot tungan. Men nedåttrycket på tungan blir mindre av detta bett.

Mylers MB04 har en port, dvs bettet svänger upp över tungan, och ger mer utrymme för tungan, och därmed ett mindre tungtryck (alla bett med tungfrihet/port fungerar så, tog myler bara för det var det första jag kom på som exempel där det finns tydlig bild). Dessuto kan 'mitten av tungan längsgående sett' bulla upp i porten, och göra trycket vid sidan om porten mindre.

Jag har just ett Myler MB04, jag har inte hunnit prova det på aktuell häst än, men det är tänkt till fbldamen som har dåliga minnen (smärtminnen) från tvådelat och tredelat, som fungerar bra på raka bett men som inte riktigt begriper sig på tungtrycket från ett rakt pelham t ex. Hon visar detta genom att gapa, försöka dra upp tungan under bettet, försöka lägga tungan över bettet, joxa mkt med bettet och att sticka ut tungan utanför munnen (då sträcks tungan ut, blir 'tunnare' och trycket minskar). Min tanke med det är att se om det är tillräckligt 'annorlunda' i sin funktion än ett vanligt tredelat eller tvådelat för hon ska tycka det är okej, samt minska tungtrycket. Att ge henne ett rakt bett med tungfrihet (exvis ett kimlewick/jaktkandar med port) fungerar också, då är hon jättenöjd, men jag vill ju ha 'tillbaka' henne på tränsbett.

Min valack å andra sidan ÄLSKAR tungtryck. Jag hade ett helsike att hitta ett bett han trivdes med. Jag provade tvådelat och tredelat, tjockt, smalt, med olika mittdel etc. Han kom aldrig till to, var orolig i munnen, tog inte stöd på bettet, kunde rusa (och tvärnita när man tog i tygeln) och slog med huvudet. Ganska snart lyckades jag räkna ut att tvådelade inte gick för leden slog upp i gommen vid tygeltag (låg gom, också något som är individuellt mellan hästar). Av en slump provade jag ett tredelat med en ganska stor KULA i mitten (inte droppe) och han sa jatack och stängde munnen och blev lugn. Jag förstod inte då varför det blev bättre av det men var nöjd.

Sen har jag läst massor om bettinpassning och försökt lära mig mer, och en dag insåg jag att månne det var tungtrycket han gillade med det treledade med KULA (treledade med droppe elle rplatta gick inte). Så när han blev T-märkt (och inte skulle tävla mer) fick han ett rakt, svagt böjt. TACK sa han. Sen när jag väl begripit vad han vill ha var det ju plättlätt att hitta bett han tyckte om. Och när jag vande på kandar så visste jag ju att jag skulle leta efter en stång UTAN tungfrihet. Och mycket riktigt. Några ex på bett med mkt tungtryck är alla raka, svagt böjda (eller raka oböjda men sådana gillar JAG inte), oavsett om det var tränsbett, pelham eller kandarstång, det nämnda tredelade med kula, waterfordbett/kulbett.

Fbldamen däremot är inte helt anti tungtryck (vissa hästar reaerar väldigt negativt på det), men hon är inte tillfreds med det, helt enkelt för hon inte vet var hon ska göra av tungan. vad gäller tränsbett tvådelat och tredelat som hon har smärtminnen av så hennes reaktion på dem är att höja huvudet, rusa samt spjärna emot med halsen (hon hade en EXTREMT felmusklad hals när jag köpte henne) och vara 'död' i munnen. Man skulle där kunna tro att det som behövs är starkare/skarpare bett eftersom hon är/känns totalt stendöd och okänslig i munnen. Men hon ÄR jättekänslig och fin om hon bara får ett bett hon trivs med. (Jag har inte hittat riktigt dit än, hon blev konvalescent så inte hunnit prova de förslag jag tänkt än).

Men Mylerbettet som jag hoppas att hon ska gilla, det kan jag t ex utan att lägga det i valackens mun tala om att han kommer att HATA. Det ger tungfrihet och lantryck, och han vill inte ha det. Dessutom har han för liten mun för att kunna ha port, den skulle slå i gommen likt tvådelade. Men det innebär alltså inte att det inte finns Mylerbettmodeller han säkerligen skulle tycka om, det gäller bara att välja rätt modell.

Arabstoet jag har, hon bryr sig å andra sidan nada om vilket vad gäller tungtryck, går lika glatt på tvådelat som tredelat som rakt svagt böjt. (Inte provat med port). Hon har dock haft en ovana att lyfta bettet och knapra på det. Hon gillade Mylerbettet skarpt, ffa verkade hon tycka om att sidorna på bettet rör sig oberoende av varandra. Hon har däremot reagerat EXTREMT starkt på ett tredelat där mittdelen va satt åt 'fel håll'. Hon tog inte stöd en sekund, bara slog med huvudet och gapade och var tjafsig i munnen. Gissa om ja hade huvudbry med VAD det var för fel innan jag insåg att det kunde vara mittdelen eftersom den var åt 'andra hållet' jmf med normalt. Och visst var det den. Men där ser man vilka individer hästar är. Hon som inte sagt pip om tungtryck eller ej etc fullkomligt VRÅLADE om en sådan 'liten' grej som hur mittdelen var vänd.

Dvs ibland kan det vara ett rent mysterium att räkna ut vad det är med bettet som gör att hästen inte tycker om det, och svaret är inte alltid det man tror (dvs man kan tro att man är snäll mot hästen genom att ge den tungfrihet, men för just den hästen är det allt annat än snällt).

En bra början är att försöka titta i munnen på hästen. Har den låg eller hög gom? Stoppa in fingrarna i lanerna med handflatan uppåt och känn om du kan känna gomtaket. Hästen gapar när du petar i gomtaket, det är en reflex, och det är därför den hästen kommer gapa med ett bett som slår i gomtaket med, tänk dig då om man löser det med att dra igen munnen med en nosgrimma.. Sära på läpparna vid lanerna och försök se om den har tjock eller smal tunga, bullat tungan ut mellan tänderna eller ligger den mer nedsänkt mellan lanerna?

Sen så prova i princip alla sorters tränsbett du får tag i, utan nosgrimma eller med bara engelsk. Och studera hur hästen beter sig från det den får det i munnen tills du tar ut det. Vad gör den, hur gör den det? Hur känns den att rida, vad gör den vid tygeltag etc? Och ta reda på hur aktuell bettyp fungerar vad gäller tungtryck, slå i gommen osv. Efter ett tag kommer du förhoppningsvis att se en röd tråd och lättare kunna räkna ut vad din häst gillar/inte gillar i bettväg. Sen kan man börja leta bland de betten tills man hittar rätt.

Det kan innebära att du behöver betsla upp jmf med tränsbett, men ge hästen en chans först. Tänk på mitt fbl, om jag antagig att hon behöver starkare bett för hon är 'död' i munnen och springer med huvudet i vädret och skiter i ryttaren. Och så hade jag lagt på ett pessoa, det hade ju inte blivit bättre, det är ju fortfarande en mundel hon inte fungerar på nu. Hon hade kanske blivit lite bättre iom att det gjort ont att försöka protestera, säg att jag lagt på en nedre nosgrimma och satt tygeln i nedre ringen. Eller att jag bytt till ett tvådelat pelham, samma sak där. Det hade 'fungerat' såtillvida att jag genom att ha betslat så att det gör MER ont och är MER obehagligt att 'tiga still' än att försöka påtala att 'det är obehagligt' skulle fått mer kontroll, men tänk på hästen. Som egentligen inte var varken hård i munnen, för stark eller liknande - utan tvärtom, men som använde det enda sätt den kunde för att försöka få ryttaren att förstå. (Min dam har ägnat flera år att försöka få folk att förstå, utan att lyckas. Hon fick låsningar i kroppen av det, en extremt felmusklad hals etc, vilket gav henne ytterligare problem, och idag har hon som sagt NOLL tilltro till två- eller tredleade bett, trots att anledningen till smärtan är BORTA, så förknippar hon dem med smärta och obehag och reagerar ur minnet. Medan om hon får ett bett utan dåliga minnen kopplade till är otroligt mjuk och följsam och fin i munnen. Jag hoppas dock att hon en dag ska återfå förtroendet för ledade bett)

och ett litet 'förtydligande' - de som på en häst med tjockae tunga är TUNGtryck, kan på en häst med smalare tunga men låg gom helt enkelt vara 'normalt tryck' men där det inte petar upp i gommen.
 
Senast ändrad:
Sv: Från Myler till ?

ojojoj! Tack :bow: Jag har fått en ordenltig tankeställare. Saker jag aldrig tänkt på tidigare. Har aldrig tänkt på hur stort trycket bli på tungan.

Kan det vara en bra idé at testa ett bett med lite mer tungtryck då? Har aldrig gjort det på henne.

Nu ska jag ut o titta i hennes mun :d
 
Sv: Från Myler till ?

Det är i början bara att prova på, alla möjliga och omöjliga varianter. Dvs prova raka, tvådelade, tredelade, prova med fast ring, rörlig ring, parerstänger, D-ring med 'skåror' så du kan sätta sidostycket fast i ringen (som på ett jaktkandar/kimblewick).

Mundelen brukar ge störst utslag, men fbldamen tyckte t ex om jaktkandar med sidostycket fäst i skåran för det, och tygeln 'runt hela'. HATADE det med sidostycket 'runt hela' (som på ett vanligt bett). Arabdamen gillar sitt globus tredelade ännu lite mer med parerstånger (vilket också innebär fast ring) t ex. EXAKT samma mundel, bara ringarna som skiljer.

Så, det är i början bara att experimentera vilt och försöka hitta den röda tråden och sen börja söka lite mer 'inriktat'
 

Liknande trådar

Dressyr Min häst har en tendens att börja tugga på bettet (läs öppna och stänga munnen) när han tycker att saker är jobbigt/han tar i. Det...
Svar
9
· Visningar
564
Senast: Elo
·
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde... 3 4 5
Svar
99
· Visningar
16 864
Senast: Juli0a
·
Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka... 2
Svar
27
· Visningar
6 785
  • Låst
Övr. Hund Jag har problem med min hund. Att flytta hit var det bästa beslutet för mig, men från att vara relativt okomplicerad, om en husky kan... 20 21 22
Svar
425
· Visningar
37 778
Senast: Snurrfian
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp