Hästen form?

Julia.Carlsson

Trådstartare
Hej! Jag har funderat och funderat länge om dehär med hästens form och om att den ska trappa under sig, jag vet vad de betyder men hur kommer man dit?
Har haft min ponny i ungefär lite mer än ett halvår, hon är en lite grövre blandras, de som händer när jag försöker få till lite mer kontakt och ställer mer krav på henne är att hon antingen har lång hals, långt huve och skiter fullständigt i vad jag håller på med där uppe eller så trycker hon upp underhalsen eller spänner de mer och blir väldigt spänd och ryckig i munnen, ibland kan hon bli en blandning om ni förstår vad jag menar?

Hur ska man rida med sits, blick, händer, ni fattar för att få till formen och kontakten?
 
Det är väldigt svårt att lösa på egen hand om man inte vet hur man ska göra. Och varje ekipage kan behöva lösa det på olika sätt beroende på hästen, eller ryttarens, utbildningsgrad och fysiska förutsättningar. En häst kanske har en naturlig förmåga att runda sig bak men behöver bli mer mjuk i sidorna. En annan häst är fantastiskt stel fram, eller bak. Hos en annan är det reaktionerna som behöver bli mer reaktiva. Hos en annan är det motorn som behöver komma igång först, innan det ens går att samla.

Oavsett, behövs att ryttaren är någorlunda bra på tajming och det är svårt, om man inte vet vad som ska tajmas.

Risken är mkt stor att när man börjar utan tränare att man fokuserar på hals och mun och att det blir mer dragkamp än ngt annat. Man behöver börja med att förstå hur man ska rida med sätets inverkan och hur din kropp påverkar din hästs balans osv. Handen ska, när allt är klart, utgöra ganska få procent av den totala mängden signaler. Och man behöver veta vad som måste lösgöras, och hur, för att samling kan ske. Och det är ju så olika.

Det är svårt att veta hur just du ska påbörja din spännande, och utvecklande, väg framåt mot att bli en skickligare ryttare men jag kan lova dig att det är en riktigt rolig, frustrerande och lärorik väg framåt!! Du kan dock inte påbörja den utan en bra tränare vid din sida. Så sök upp en sådan och ta lektioner, jag vågar påstå att det inte finns några alternativ till det.

På bibblan finns bra böcker om sits och inverkan att frossa i. Men det är inte för inte det finns speglar i en danssal och på gym. Inte ens eliten klarar sig utan att se sig själva när de gör en ny övning eller behöver kolla formen i en övning de gjort länge. Man tror att man gör på ett visst sätt men ofta är det fel. Det går liksom inte att utveckla sin sits och inverkan utan feedback utifrån. Men man kan påbörja!

Stort lycka till!!
 

Liknande trådar

Hästvård Min häst som jag har haft i många år och som normalt är en lugn och trygg individ har uppvisat några konstiga beteenden från och till...
Svar
14
· Visningar
970
  • Artikel
Dagbok Det är ju ganska ironiskt egentligen. Hur jag, fylld av dödsångest, tog mina först stapplande steg till en psykolog förra hösten. Jag...
Svar
8
· Visningar
1 176
Dressyr Hej! Jag rider ett 22-årigt engelskt fullblod (valack). Han är rätt pigg och beter sig mer som en 12 åring. Han hade en paus där han...
Svar
4
· Visningar
978
Dressyr Hej! På den senaste tiden har jag funderat mycket på hästens form. När jag googlar hur man ska få en bra form (enligt mig ska huvudet...
Svar
15
· Visningar
1 717

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Upp