Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Hur mäter man bett?

Sv: Hur mäter man bett?

Mellan bettringarna får du bettstorleken (115, 125 osv)
Ringens diameter får du när du mäter. eh. Bettringens diameter :D
Bettets tjocklek får du längst ut innan bettringen, om du mäter bettet på "höjden".
 
Senast ändrad:
S

Skogshem

Sv: Hur mäter man bett?

Man mäter mellan bett ringens hål. Hålen har en tendens att slitas och bli större. Mäter man mellan ringarna så blir det fel. Från hålkant till hålkant på den del som hästen har i munnen ska det vara. Lycka till.:)
 
Sv: Hur mäter man bett?

De flesta tillverkare mäter mellan hålen, ja.
Men där finns ju inget som ligger emot mungipan, så ett bättre mått är att mäta mellan ringarna. Då får bettet och hästens mun samma bredd, sas.

Det togg ett par bettköp innan jag insåg det, och började köpa bett märkta 9,5 cm till Pinkys 10 cm-mun. Eller t.o.m ta med ett måttband till butiken.:idea:

Och om hålet slitits ut så att bettet blivit "längre" är det väl bara att skaffa ett nytt, kortare bett. Eller inte använda det alls, då nötta hål brukar få vassa kanter...:crazy:
 
S

Skogshem

Sv: Hur mäter man bett?

Men om hålen är förstora och man glömt bort storleken eller fått det med hästen är det ju inte rätt att mäta mellan ringarna menar jag. Vassa kanter blir ju lite, men dom är förhoppningsvis inte nära hästens mungipa om man har bettet påsatt rätt. Bettet får ju inte vara så litet att ringarna och hålen är mitt för mungipan då nyper det garranterat och hästen får sår i mungiporna.:cry: Ta med det gamla bettet till butiken för att få rätt mått måste väl vara lättast.:idea:
 
Sv: Hur mäter man bett?

Om bettet är rätt inpassat så ligger ringarna an mot mungiporna, och då riskerar vassa kanter att skava.

Ett bett som är tillräckligt kort skaver/nyper inte (förutsatt att det inte har de vassa kanterna, då;) ), det kan däremot ett för långt göra.
För långt = enligt de "gamla reglerna" där bettet sticker ut 5 mm på varje sida. Bettet ska ligga rakt i hästens mun.
 
Sv: Hur mäter man bett?

Du måste ju mäta hela delen som hästen har i munnen, alltså mellan ringarna och inte mellan hålen. Det går inte någon magisk gräns vid hålen så att hålen inte ligger an mot munnen.
 
S

Skogshem

Sv: Hur mäter man bett?

Hmmm jag gjorde presic så när jag skulle köpa nytt bett till min pålle. Mätte mellan ringarna och glad i hågen köpte och kom hem. För stort... Åkte tillbaka till affären och då sa dom att nä men du ska mäta mellan hålen. För att de har vidgat sig i hålen. Aha sa jag då förstår jag att det blev förstort. Jag som skälde lite på personalen för att det var felmärkt. Hade till och med gamla bettet med då jag bytade och hon visade.
 
Sv: Hur mäter man bett?

Men som någon annan sa, betten är ofta mätta mellan hålen och märkta därefter, därför har de inte alltid storleken de egentligen ska ha.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5525 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Utrustning Jag ska köpa nytt bett till min ponny då det vi har nu är för litet. Han har 11,5 i fasta ringar men vilken storlek blir det då med lösa...
Svar
5
· Visningar
211
Utrustning Om man köper ett babypelhelm bett och har tygeln i första ringen är det skarpt då.
Svar
6
· Visningar
314
Utrustning Har ni några tips till bett till känslig häst? Min häst har ett sprengerbett, dynamic med d-ringar, vilket fungerar bra men upplever att...
Svar
7
· Visningar
466
Utrustning Långt inlägg! Vår ponny är rätt känslig i munnen. När vi köpte henne i februari förra året så kollades hon och åtgärdades i munnen av...
2
Svar
31
· Visningar
1 419

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp