Husmanskost.

Smaklös tycker inte jag heller. Men så klart ett smalare smakspektra jämfört med när vi idag har tillgång till snart sagt hela världens mat.
Kryddmässigt, absolut. När jag blev större upptäckte mamma helt ny mat med ny kryddning. Men sättet många rätter tillagades på när jag var liten var bra på att ta fram smakerna.
 
Kryddmässigt, absolut. När jag blev större upptäckte mamma helt ny mat med ny kryddning. Men sättet många rätter tillagades på när jag var liten var bra på att ta fram smakerna.
Ja. De gånger jag ger mig på att av nån sorts kulturella skäl laga husmansrätter, blir det alltid fylligt och bra i smaken. Motsvarande gäller ju för min salig mormors danska husmansmat. Den var alltid smakrik! Men lite väl tung för en modern livsstil.
 
Ja. De gånger jag ger mig på att av nån sorts kulturella skäl laga husmansrätter, blir det alltid fylligt och bra i smaken. Motsvarande gäller ju för min salig mormors danska husmansmat. Den var alltid smakrik! Men lite väl tung för en modern livsstil.
Jag tycker tyngden i husmanskosten gör att jag blir mätt på mindre, lite som LCHF. Så den totala mängden mat blir nog densamma som om jag äter något lättare, för jag klarar helt enkelt inte lika mycket. Om det inte är raggmunk då, det kan jag äta orimliga mängder av :o
 
Vi lagar och äter till största del husmannskost, en blandning av svensk och österrikiskt husmanskost (bor i Österrike), resten är italienskt och lite grekiskt.

Det är den typen av mat som jag tycker mest om och det gar hem hos barnen ocksa. Min man äter allt.
 
Är det något ni lagar själv? Äter ute? Blir sugna på?

En fundering som kom upp när en bekant ville bjuda på pannbiff, kokt potatis och stekt lök. Han lagar såklart något han gillar att äta, även min pappa kan gå ut och äta samma sak eller kommentara att nu var det länge sedan.

Husmansbegreppet är såklart mycket breddare än så men generellt verkar det inte tilltala mina smaklökar, alternativt är jag bortskämd som vill äta mat för att den smakar gott. Ovanstående tilltalar mig inte alls.

Nu låter det kanske snobbigt men jag gillar exempel pasta med korv. Bara det inte är korvstroganoff. :angel:


Vi äter ofta svensk husmanskost. Det är gott och smakrikt- jo det finns allt kryddor det det också😃 det går att laga ”ren” mat utan massa tillsatser när man lagar svenskhusmanskost. Mat som man blir mätt på och man kan köpa svenska råvaror till. Det ärvintigt för oss.


Har där i mot aldrig ätit thaimat och liknande, har ätit nått ”standrard” jox på kina resturang smaka samma på västkusten som på ostkusten. Det lockar inte mina smaklökar. Inte heller snabbmats ställen.

Äter gärna på resturang som serverar krav, närodlat och kött från bygden. Finns ett sånt ställe som vi äter gott hos nångång i bland.
 
Är det något ni lagar själv? Äter ute? Blir sugna på?

En fundering som kom upp när en bekant ville bjuda på pannbiff, kokt potatis och stekt lök. Han lagar såklart något han gillar att äta, även min pappa kan gå ut och äta samma sak eller kommentara att nu var det länge sedan.

Husmansbegreppet är såklart mycket breddare än så men generellt verkar det inte tilltala mina smaklökar, alternativt är jag bortskämd som vill äta mat för att den smakar gott. Ovanstående tilltalar mig inte alls.

Nu låter det kanske snobbigt men jag gillar exempel pasta med korv. Bara det inte är korvstroganoff. :angel:
Jag lagar en del mat med kryddpeppar, typ i min brunsås, så det smakar ofta husmanskost när jag gör pannbiffar. Köttätarna i familjen tycker om när jag kokar fläsklägg, gör kålpudding. Vegetarianen och jag gillar mest moderna måltider.
 
Vi lagar och äter till största del husmannskost, en blandning av svensk och österrikiskt husmanskost (bor i Österrike), resten är italienskt och lite grekiskt.

Det är den typen av mat som jag tycker mest om och det gar hem hos barnen ocksa. Min man äter allt.
Jag är uppvuxen med den blandningen av kök! Min pappa kom från Wien.

Det finns trots allt en viss överensstämmelse mellan traditionell Österrikisk husmanskost, och svensk.

Samma grundingredienser och grundidéer, till stor del, men annorlunda kryddning, och lite annorlunda upplägg av måltiden. Och så saknaden av vinkultur i det svenska traditionella köket.
Och så har vi inte riktigt den där "soppa till förrätt" grejen, som tillhör en traditionell Österrikisk måltid (Söndagsmiddag), och tyvärr, inga knödel, och en viss skepticism mot surkål.
Men å andra sidan så är det Österrikiska köket dåligt på sill, strömming och lax t.ex., så det jämnar ut sig...

Några intressanta "lika men ändå olika":
T.ex. "Köttgryta": Den svenska traditionella varianten är t.ex. Kalops, medan den Österrikiska är Gulasch.
Eller det svenska pepparotsköttet, som är det Österrikiska "Tafelspitz" (med apfelkren:d)
 
För att få de där fylliga och djupa smakerna krävs en del tillagningstid och ffa användande av sådant man använde "förr". Koka av ben, märg och annat som vi idag är duktigast på att kasta i soporna.

Sedan är blodpudding, fläsk med lite lingonsylt en delikatess som inte tar nån tid och inte heller kostar nästan någonting. Som ung levde jag på några sådana rätter som var väldigt billiga att hållas med.

Olika soppor är också en favorit - lätt och enkelt att göra och accepterar nästan vilka ingredienser som helst som finns hemma. Fläsklägg är ett klart underskattat kött, måste dock långkokas, som finns ofta för runt 20-30 kr/kg.

Fint pepprig pannbiff på nötkött, lök och potatis med en hemsnajdad gräddsås är också en delikatess.

Hmm. Blir hungrig. Inte bra just nu.
 
Husmanskost utgår från råvaror - riktig matlagning skulle jag vilja säga. Jag är uppvuxen med husmanskost parallellt med att även vara det i en restaurangfamilj så för mig har den vällagade husmanskosten alltid varit "riktig" mat medan restaurangmaten varit varianter av mattyper baserat på trender och influenser.

Blir lite beklämd när jag läser tråden här hur stereotypiskt många ser på husmanskost att det skulle vara något som typ bara består av "stabbig" potatis och brunsås, fläsklägg och köttbullar och ärtsoppa. Huh, så okunnigt! Skillnaderna på traditionell mat är också stora beroende på var i landet man är - västkusthusman ser inte lika ut som i Norrland, skånsk husman ser inte lika ut som i stockholmsområdet.
För mig är husman ett eldorado av råvaror tillagade med kärlek för mat.
Jag tänker rätter som rösti/rårakor sjömansbiff, rotsakslådor, rårörda lingon, viltskav, halstrad eller rökt fisk, sotare, färskpotatis, isterband med blomkålsmos, viltgrytor, bryssellåda, kroppkakor, lax i så många varianter, korv med riktigt innehåll, pressad gurka, kokta morötter, grön och svartkål.

Jag är uppvuxen med att ha ffa Carl Butler och Tore Wretman som kökets husgudar. De utgick från husmanskost i sin matlagning men introducerade medelhavs och det franska köket till det svenska. Riktig mat.
 
Jag gillar husmanskost för att de enkla smakerna och de billiga råvarorna ofta verkligen låter hantverket lysa. Ta bara kroppkakor - när de är bra är de perfekta potatismoln, dåliga och de är hemska limklumpar som växer i munnen. Eller alla krogar som stajlar med hemlagad blodpudding.

Själv lagar jag ibland ärtsoppa - det är enkel, hyfsat gott och mättande
 
Apropå grönsaker till så är egeninlagda rödbetor något som jag alltid har hemma och har ofta till maten. Helst gör jag rödbetssallad (inlagda rödbetor + lag, vitkål, äpple, lite extra ättika och lite mald nejlika) som jag äter till husmanskost. Eller inlagd majrova.. Inlagda grönsaker överlag är så gott till vanlig husmanskost!
 
Jag älskar pannbiff med potatismos, kåldolmar, köttbullar, söndagsstek med svartvinbärsgele, blodpudding, ugnsstekt falukorv , pytt i panna, wallenbergare, rårakor och raggmunkar med fläsk till exempel. Potatismoset ska naturligtvis vara hemlagat och inget annat. Husmanskost som är bra gjord har fantastiska smaker tycker jag.

Sen gillar jag att prova nya saker också och äter gärna mat från andra länders kök också. Sen blir husmanskost ofta för mycket energi för mig som sitter på kontor hela dagarna, men kan göra det på helgen ibland och då ta med en mindre portion till jobbet på måndagen och njuter i fulla drag!
 
Alltså det kliar verkligen i fingrarna på mig när man beskriver husmanskost som "smaklöst". Svensk husmanskost har fantastiska smaker. Upplever man att maten man lagat inte smakar något, så är något fel i antingen recept och/eller utförande.

Jag menar, riktiga isterband med dillstuvad potatis och inlagda rödbetor, smaklöst? Nejnej.

Kan bara hålla med! Vällagad husmanskost med bra råvaror och med smakerna på plats är ju FANTASTISK! Har svårt att tro att de som kategoriskt kan säga att de "inte gillar husmanskost" har ätit riktigt vällagad sådan.
 
Jag är öht inte uppvuxen med den typen av mat, förutom skolmaten, men för mig är bristen på grönsaker slående i sammanhanget. Rätt efter rätt i tråden definieras vad jag kan se av köttinnehållet.

Kåldudding och -dolmar innehåller väl hyfsat mycket kål, och ärtsoppa innehåller ju gula ärter i mängd.

Men sen?
Hos oss ingår det alltid någon form av sallad eller grönsaker till. Kokt rödbeta (eller kokta grönsaker överlag) eller pressgurka är klassiker, annars en grönsallad med en ganska så syrlig vinegrett för att bryta av smaken mot varmrätten :) den innehöll ofta tunt skivad vitkål och massa rädisor.
Till fisk är ärtor ett måste.
 
När jag var barn så fick man äta det som serverades i skolan. Ofta levergryta eller kokt höns med ris, mattanterna brydde sig inte om om man ville ha lite eller mycket, det östes upp på tallriken.
Vi fick dock inte mat på lördagen då vi slutade kl 12
 
Men vad äter man till vardags? om man inte äter husmanskost?
Här är det husmanskost i stort sett hela månaden, äter ute max 1 ggr varannan månad, och äter på jobbet ibland, de är fantastiskt god hemlagad skolmat.

* Jenny *
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #9
  • Uppdateringstråd 29
  • Bra familjehund? Rasvak😇

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Semester.
Tillbaka
Upp