Kennelhosta??

Kennelhosta
Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom hos hund. Flera olika smittämnen är inblandade. Vissa smittämnen kan ensamma orsaka typiska kennelhostesymtom, medan andra smittämnen främst förekommer i kombination. Typiska symtom på kennelhosta är akut insättande hostattacker. Hundarna hostar ibland så att de får kväljningar och hostar upp vitt slem. Djurägaren tror ibland att hunden satt något i halsen. Ofta har hunden också en kort febertopp i samband med starten av hostan.
Vilka smittämnen ingår?
Diagnos
Flera virus och bakterier orsakar hosta hos hund. Hundens parainfluensavirus typ-2 och bakterien Bordetella bronchiseptica har, var och en för sig, i experimentella studier visats orsaka hosta hos hund. Andra smittämnen, som hundens adenovirus typ-2, hundens herpesvirus typ-1, mykoplasma-arter, streptokocker, pasteurella-arter, koliforma bakterier och pseudomonas-bakterier har också påvisats hos hostande hundar, men då främst som sekundärinfektion eller eventuellt bifynd.

Hundens parainfluensavirus typ-2(CPiV-2) orsakar vanligen en relativt lindrig inflammation i övre luftvägarna men sprids lätt och kan snabbt orsaka ett typisk kennelhosteutbrott i en hundpopulation. CPiV-2 utsöndras från övre luftvägarna under den första hostveckan. Den smittade hunden utvecklar påvisbara antikroppar i blodet ca 10 dagar efter infektionen.

Hundens adenovirus typ-2(CAV-2) är ett virus som är nära släkt med det virus som orsakar smittsam leverinflammation (HCC) men CAV-2 angriper huvudsakligen luftvägarna. Infektion med enbart CAV-2 orsakar vanligen inga påtagliga kliniska symtom men kan ge förstorade tonsiller och påtagliga förändringar i lungvävnaden. CAV-2 utsöndras under 8-9 dagar efter infektionen. Antikroppar mot CAV-2 kan påvisas från 5-6 dagar efter infektionen och angriper då virus varför virusutsöndringen minskar påtagligt. Svabbprov från nässekret eller prov från luftstrupen kan användas för odling avseende bordetella och andra bakterier.

Svabbprov taget med sk virussvabb, från nässekret kan användas för att odla fram virus i cellkultur, medan antikroppar kan påvisas i blodprov (serum).

Odling av bakterier utförs av Avdelningen för Bakteriologi och virusodling och antikroppsanalyser utförs av Avdelningen för Virologi. Båda laboratorierna har samma postadress:SVA, Travvägen 20, 751 89 Uppsala.

Om någon hund skulle bli så dålig att den avlider av kennelhosta, vilket är extremt ovanligt, bör hunden obduceras så att man kan se om något förändrat eller farligare smittämne dykt upp i landet. Hundar för obduktion kan skickas till Avdelningen för Patologi/obduktionTravvägen 12A, 751 89 Uppsala Hundens herpesvirus typ-1(CHV-1) är ett virus som också anriper övre luftvägarna på hund men som vanigtvis inte orsakar tydliga kliniska symtom. CHV-1 anses inte längre vara någon väsentlig orsak till kennelhosta utan har större betydelse som dödlig infektion hos nyfödda valpar vilket beskrivs i en särskild text om "Hundens herpesvirus" på SVAs webbsida.

Bordetella bronchiseptica är en bakterie som kan förekomma i luftvägarna även hos friska individer. I experimentella studier orsakar infektion med enbart B. bronchiseptica typiska symtom på kennelhosta framför allt hos unga hundar. Bakterien kan utsöndras från övre luftvägarna i 3-4 månader efter genomgången infektion. Hundar som genomgår infektionen utvecklar antikroppar mot infektionen inom en vecka men antikroppsnivåerna minskar relativt snabbt.


Smitta överförs vid direktkontakt


De två smittämnen som anses vara de vanligaste orsakerna till kennelhosta, CPiV-2 och Bordetella bronchiseptica, överförs framför allt när en sjuk hund kommer i kontakt med en annan hund så att smittämnen kan överföras via nos-nos kontakt eller via hosta/nysning. Man kan också överföra smitta via gemensamma vattenskålar, föremål som hunden tar i munnen eller genom t.ex. tandinspektion av flera hundar. I en svensk studie har vi visat att spridning av CPiV-2 gynnas av att hundarna deltar i tävlingar eller vistas på hunddagis medan Bordetella bronchiseptica sprids ändå, troligen på grund av att bordetella-smittade hundar är smittförande längre tid än vid CPiV-2 och genom att Bordetella bronchiseptica kan överleva länge i miljön utanför hunden, vilket inte gäller för CPiV-2.

En hund som haft kennelhosta är inte skyddad mot att få sjukdomen igen vid ett senare tillfälle.

En hund som har kennelhosta bör inte tillåtas träffa andra hundar eller vistas på hundklubben. I okomplicerade fall som beror på en virusinfektion är hunden inte smittförande mer än första sjukdomsveckan. Bordetella bronchiseptica kan dock utsöndras under många veckor, även efter det att hostan slutat. Problemet ligger i att skilja dessa infektioner åt! Många veterinärer anser att bordetella-bakterien oftare ger feber och påverkat allmäntillstånd och att hostan pågår längre tid än vid en ren virusinfektion, men det saknas idag studier som visar om detta stämmer. Om prover för bakterieodling tagits på hunden och bordetella-bakterier påvisats är risken stor att hunden kan vara smittförande några veckor-månader och omvänt, om bakterien inte påvisats vid odlingen är risken för kvarstående smitta liten.


Behandling av sjuka hundar


De flesta hundar med kennelhosta tillfrisknar utan behandling eller efter behandling med enbart hostdämpande medicin från veterinär. Hunden behöver lugn och ro och ska inte ansträngas under eller direkt efter sjukdomsperioden. Det är också lämpligt att kontrollera temperaturen på hunden åtminstone dagligen. Om hunden har kvarstående feber eller får feber igen efter några dagars hosta bör kontakt tas med veterinär. Detsamma gäller om hunden får påverkat allmäntillstånd eller får svårt att andas.


Vaccination


De flesta hundar vaccineras idag mot CAV-2 när de får sin vaccination mot valpsjuka och HCC eftersom HCC-vaccinet utgörs av en försvagad stam av CAV-2. Det som i Sverige i dagligt tal kallas "vaccin mot kennelhosta" är ett vaccin mot hundens parainfluensavirus. Vaccinet skyddar inte helt mot infektion men skyddar hunden mot allvarliga kliniska symtom. Om hunden ska träna eller tävla eller vistas på hunddagis eller kennel är det en bra idé att hålla hunden vaccinerad mot parainfluensa. Vaccinet ger inte skydd lika länge som vaccinerna mot parvovirus, valpsjuka och HCC så hunden behöver vaccineras mot parainfluensa oftare, troligtvis årligen.
 
en liten fråga, måste hunden undersökas av veterinär?? lr kan man bara vänta tills det går över??
 
Sv: Re: Kennelhosta??

En ordningsfråga! Att kopiera artiklar på det här sättet utan att ens ange källa är inte OK. Du borde länkat till SVAs sida istället.
PL
 
Sv: Re: Kennelhosta??

Användaren finns ju inte ens längre.

Har du tullat på virren ikväll Peter? ;)
 
Sv: Kennelhosta??

:rofl::rofl:

Ja är det inte PL som brukar skälla på andra när de rotar upp gamla trådar?;):D
 

Liknande trådar

Hundhälsa Valp 6 mån Harklade sig några gånger och fick upp slem för några nätter sen. Harklade så även några gånger på dagen. Ingen feber (38)...
Svar
15
· Visningar
1 111
Senast: movi
·
Hundhälsa Det finns ett utbrott av kennelhosta häromkring. Jag har börjat fundera på hur det smittar. Att kontakt mellan hundar sprider det känns...
Svar
10
· Visningar
1 027
Senast: starcastle
·
Hundhälsa Fick av en slump reda på att en kollegas hund har fått kennelhosta. Hunden är med på jobbet och nu är jag orolig för att jag ska dra hem...
Svar
11
· Visningar
1 547
Senast: Milosari
·
Övr. Hund Blev inspirerad av valpbilderna i uppdateringstråden och tycker att vi borde visa hur våra hundar såg ut som plutte-valpar och sen hur...
6 7 8
Svar
145
· Visningar
7 233
Senast: Troll
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp