Köpa en ny kolgrill

@LadyCovergirl: Jag kan höja och sänka gallret på båda mina tunnor men använder aldrig det. Temperaturen reglerar man med mängden briketter och till en liten del med spjällen (men främst mängden briketter). Askuppsamlare är suveränt bra.

En annan sak som är avgörande för att grillningen ska gå bra (speciellt långsam bbq-grillning) är att det är bra briketter. Granngårdens egna är suveräna (extrapris just nu ;)) precis som Webers egna (svindyra men jag hade en rabatt förra året när jag testade dem). Det blir ju tyvärr mer aska än om man använder kol men det är det värt, bra briketter är så mycket enklare att grilla med.

Willys hade erbjudande nu i veckan på Fixa kol/briketter så jag var tvungen att köpa och testa dem också :D
 
Jag - som aldrig grillar - har tre grillar. En gasolgrill i det stora teköket (som jag heller aldrig använder), och en liten bordsgrill (kol). Samt en stor på fyrkantig historia på rullställning. Där saknas främst vingar, med avställningsytor. Men om man behöver avställning eller inte beror ju på hur grillmiljön ser ut, s a s.
 
Jag - som aldrig grillar - har tre grillar. En gasolgrill i det stora teköket (som jag heller aldrig använder), och en liten bordsgrill (kol). Samt en stor på fyrkantig historia på rullställning. Där saknas främst vingar, med avställningsytor. Men om man behöver avställning eller inte beror ju på hur grillmiljön ser ut, s a s.

Jag har möjlighet att använda trädgårdsborden som avställning men samtidigt är det praktiskt med åtminstone någon form av hylla på själva grillen.
 
12985580_600793270085518_20733469755394012_n.jpg


Definitivt en Weber!!! (Jag har tre.) Helt enkelt superkvalitet, vilket inte bara innebär att de håller hur länge som helst utan också det allra viktigaste: att de håller sig helt täta! När man stänger luftinsläppen både i locket och på undersidan av grillen ska det vara så tätt att glöden slocknar. För om det gör det har man maximal möjlighet att variera värmen i grillen beroende på vad man ska grilla. (Och har inte heller något behov av att höja eller sänka gallret.)

Jag tycker också man ska välja en grill som är rejält stor (särskilt om man bara har en) så att den funkar även när man har gäster. Och om man grillar t ex kött är det ju suveränt att även kunna grilla grönsaker till - och då behöver man lite utrymme! Askuppsamlare under har redan nämnts - och var förutom storleken huvudanledningen till att vi köpte vår Weber nr 3 - både praktiskt men f f a mer brandsäkert ifall man som vi grillar på altanen!

Brikettkorgar på sidorna, för att kunna grilla med indirekt värme. Samt jättebra om man bara ska grilla en liten mängd av något - då kan man välja att bara tända i ena korgen och antingen grilla över den eller alldels bredvid.

Termometer i locket är också jättebra! Bilden ovan fotade jag tidigare idag när jag grillade reninnerfilé som blir bäst vid en temperatur på 125 grader (det är alltså temperaturen i grillen som avses här - inte köttets temperatur!) och tack vare den täta grillen, möjligheten att styra luftinflödet så exakt samt termometern i locket kunde jag alltså styra så att temperaturen blev den rätta. Klarade mig visserligen utan termometer i många år genom att jag lärt mig hur olika temperaturer lät - jag lyssnade och justerade lufttillförseln till dess det fräste "lagom" mycket för det som jag skulle tillaga.

Som bränsle använder jag helst en kombination av briketter och kol. Det senare kommer igång snabbare och ger bättre smak medan briketterna glöder längre. Ibland lägger jag dessutom dit en liten bit av ett vedträ - vilket ger ännu kraftigare grillsmak!

Webers egna briketter undviker jag dock numera... Störde mig på att det tog så lång tid att få bra glöd med dem och när jag sedan läste ett test av briketter där de inte bara var de som tog längst tid att få glöd men dessutom att de innehöll mkt stora mängder kemikalier så bestämde jag mig för att aldrig köpa dem igen.

Edit: Ingen av mina grillar har en hylla - jag har istället ett litet pelarbord i metall som jag brukar använda som avställningsyta när jag grillar vinter och tidig vår. Senare på säsongen har jag ett rullbord i metall stående på altanen och använder detta som avställningsyta. Tycker det känns bättre att inte behöva ställa ifrån mig alldeles vid grillen utan hellre en liten bit ifrån.
 
Enkel fråga så jag hoppas på enkla svar :D
Jag behöver köpa en ny kolgrill. Prisvärd, lätt att hantera och lagom i storlek. (Det är förstås svårt att veta vad som är lagom för mig men jag ska inte behöva stå på huk när jag, 171 cm lång, använder den.)
Diameter vet jag faktiskt inte riktigt men jag gissar att många modeller finns i flera storlekar.

Gällande butiker så bor jag strax utanför Malmö så jag räknar med att de flesta butiker finns representerade här :D

Så, ge mig förslag!
Biltema har en, 58 cm i diameter, 600:-, riktigt prisvärd och bra!
 
12985580_600793270085518_20733469755394012_n.jpg


Definitivt en Weber!!! (Jag har tre.) Helt enkelt superkvalitet, vilket inte bara innebär att de håller hur länge som helst utan också det allra viktigaste: att de håller sig helt täta! När man stänger luftinsläppen både i locket och på undersidan av grillen ska det vara så tätt att glöden slocknar. För om det gör det har man maximal möjlighet att variera värmen i grillen beroende på vad man ska grilla. (Och har inte heller något behov av att höja eller sänka gallret.)

Jag tycker också man ska välja en grill som är rejält stor (särskilt om man bara har en) så att den funkar även när man har gäster. Och om man grillar t ex kött är det ju suveränt att även kunna grilla grönsaker till - och då behöver man lite utrymme! Askuppsamlare under har redan nämnts - och var förutom storleken huvudanledningen till att vi köpte vår Weber nr 3 - både praktiskt men f f a mer brandsäkert ifall man som vi grillar på altanen!

Brikettkorgar på sidorna, för att kunna grilla med indirekt värme. Samt jättebra om man bara ska grilla en liten mängd av något - då kan man välja att bara tända i ena korgen och antingen grilla över den eller alldels bredvid.

Termometer i locket är också jättebra! Bilden ovan fotade jag tidigare idag när jag grillade reninnerfilé som blir bäst vid en temperatur på 125 grader (det är alltså temperaturen i grillen som avses här - inte köttets temperatur!) och tack vare den täta grillen, möjligheten att styra luftinflödet så exakt samt termometern i locket kunde jag alltså styra så att temperaturen blev den rätta. Klarade mig visserligen utan termometer i många år genom att jag lärt mig hur olika temperaturer lät - jag lyssnade och justerade lufttillförseln till dess det fräste "lagom" mycket för det som jag skulle tillaga.

Som bränsle använder jag helst en kombination av briketter och kol. Det senare kommer igång snabbare och ger bättre smak medan briketterna glöder längre. Ibland lägger jag dessutom dit en liten bit av ett vedträ - vilket ger ännu kraftigare grillsmak!

Webers egna briketter undviker jag dock numera... Störde mig på att det tog så lång tid att få bra glöd med dem och när jag sedan läste ett test av briketter där de inte bara var de som tog längst tid att få glöd men dessutom att de innehöll mkt stora mängder kemikalier så bestämde jag mig för att aldrig köpa dem igen.

Edit: Ingen av mina grillar har en hylla - jag har istället ett litet pelarbord i metall som jag brukar använda som avställningsyta när jag grillar vinter och tidig vår. Senare på säsongen har jag ett rullbord i metall stående på altanen och använder detta som avställningsyta. Tycker det känns bättre att inte behöva ställa ifrån mig alldeles vid grillen utan hellre en liten bit ifrån.

Vilken utmärkt genomgång, tack! :bow:
 
Vi har en Big Green Egg, sambon som är ett grillfreak kollade runt länge och väl innan han köpte den. Jag tyckte de var för jekla dyr, men han säger att det är sjukt bra. Kolgrill, och vi har en sån sievert brännare för det ska gå snabbare med kolen. Vi grillar året runt :)
 
Vi har en Big Green Egg, sambon som är ett grillfreak kollade runt länge och väl innan han köpte den. Jag tyckte de var för jekla dyr, men han säger att det är sjukt bra. Kolgrill, och vi har en sån sievert brännare för det ska gå snabbare med kolen. Vi grillar året runt :)

Just de, som de andra har nämt, bra kol gör riktigt mycket skillnad.:)
 
Jag grillar inte jätteofta så min gräns är inte jättehög. Får kika runt lite och jämföra :)
Jag har en grill som följde med huset och jag har aldrig använt den....

Mycket beror på att den är så in i bombens stor. Det är inga bekymmer att hälla i mer än halvannan påse utan att det blir för mycket. Att bara ha lite kol och få bra glöd funkar inte. Framförallt eftersom den är rätt djup på mitten. (gammal weber) Känns inte motiverat att köpa mig en mindre när jag faktiskt HAR en grill...
 

Liknande trådar

Övr. Hund Jag måste köpa ny bil (haft förmånsbil och ska nu byta jobb) och vet inte riktigt vad jag ska ha. Just nu har vi tre fyrbenta, jag har...
Svar
0
· Visningar
298
Senast: attheedge
·
Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
4 189
Kropp & Själ Jag har lite problem när jag ska sova, med värk kring höften typ. Jag ligger på ena sidan och då gör det inte ont, kan kännas lite när...
2
Svar
33
· Visningar
2 028
Senast: Badger
·
Hundavel & Ras Hej! Planen är att köpa en valp men jag är inte helt säker på ras eller uppfödare/föräldradjur än. Haft finsk lapphund tidigare. Är ute...
4 5 6
Svar
100
· Visningar
6 702

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp