Jag såg precis en film från Djurrättsalliansen som handlar om hur kalvar tas ifrån sina mammor, med budskapet att vi inte ska dricka mjölk. Som med allt så krävs väl olika perspektiv för att man ska kunna bilda sig en uppfattning och som storstadsbo kan jag uppleva att jag har dålig koll på produktionen bakom mjölk, kött och ägg utöver vad som visas i olika dokumentärer och TV-program. Jag äter mycket vegetariskt och veganskt, och köper jag kött så brukar jag handla svenskt och ekologiskt. Ekologiska mejeriprodukter och ägg från frigående höns. Men nu känner jag att jag vill få bättre koll på det här.
Hur ser djurhållningen ut egentligen i svensk produktion? Inte i jämförelse med andra länder då, för det anser jag egentligen är ganska irrelevant. Det jag vill veta är om svensk produktion av ovanstående varor är någonting man vill stödja.
För och nackdelar med kött, mjölk och äggproduktion?
Finns det svenska varor man ska undvika att köpa?
Hur konsumerar en ansvarsfull konsument enligt er?
Jag vet att det här är ett känsligt område för en del så jag önskar att vi kan hålla oss till saklig diskussion och högt till takJag är intresserad av etiskt perspektiv och miljöperspektiv.
Jisses vad den här tråden drog iväg från ursprungsämnet... men det fick mig i alla fall att gräva upp boken jag nämnde (Per Jensen/Hur mår maten?) till en mer prioriterad plats i läshögen. Den rekommenderas! Sammanfattningsvis får den mig att resonera såhär:
Ja till: svenskt nötkött ur köttproduktion, svenskt lammkött.
Vill minska på: ägg, mejeriprodukter.
Stort nej tack: konventionellt fläsk (KRAV verkar betydligt bättre), konventionell kyckling.