Och jag läser ditt inlägg som att du med viss entusiasm där fördjupar den där klyftan med ännu ett spadtag.
Nej, jag håller bara inte med om att det nödvändigtvis hade varit en så mycket värre diskussion med annat än "hästmänniskor"
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Och jag läser ditt inlägg som att du med viss entusiasm där fördjupar den där klyftan med ännu ett spadtag.
Ja, jag undrade lite vad folk tänker när dom skriver ”det skulle aldrig göras mot hästar” när folk skiljer av föl vid 5-7 månader och stona och fölen skriker i flera dagar. Jag föredrar längre tid innan dom vänjs av men 6 månader är ju typ en norm och då har fölen helt klart inte slutat dia självmant.
Fast inte skriker väl fölen i flera dagar?
Och inte märrarna heller.
Inte de föl och märrar jag stött på, åtminstone.
Och visserligen är det ju många som vill dia längre, men fölen har ju inte mjölken som sin huvudsakliga föda när de är ett halvår utan de äter ju gräsfoder i ganska stor mängd också.
Dessutom är det en grupp som tar plats i debatten.
Och egentligen är detta en jätte-fråga: ska vi människor fortsätta bete oss som skapelsens herrar och skövla och nyttja, eller ska vi konsumera (och nu drar jag ut resonemanget och tänker inte enbart på föda) bara det vi faktiskt behöver?
Ur hållbarhetsperspektiv ska vi naturligtvis bara konsumera det vi faktiskt behöver, men då hamnar vi ju i definitionen av "behöver" också.
Ur hållbarhetsperspektiv vore det bra om alla människor bara äter så mycket mat som var och en behöver (och med behöver menar jag nu så mycket som behövs för att hålla normalt hull; en del äter för mycket och andra får inte tillräckligt så som världen ser ut idag).
Vi skaffar så mycket kläder som vi verkligen behöver - har inte 10-15 ombyten bara för att vi tycker att de är snygga.
Vi återgår till att inte köra bil, vi äger inte husdjur (för vi behöver inte husdjur) eller, om vi eventuellt äger husdjur så köper vi inte olika föremål till dem.
Vi slutar köpa inredningsföremål i stor mängd.
och så vidare.
Men ett så minimalistiskt levnadssätt kommer inte att accepteras; i stället är det väl så att allt fler människor ökar sitt konsumtionsmönster i och med en växande ekonomisk medelklass även i länder i Asien och Afrika och Sydamerika.
Att köttätande är en väldigt liten del i en väldigt stor helhet är ju också något att ta hänsyn till i debatten (även om jag är medveten om att den här tråden handlar om just kött- och mjölkkonsumtion).
En i sak ganska liten, marginell företeelse får så stora proportioner som att man nu propagerar för att människor ska äta mindre kött, känns väldigt svenskt.
Storm i vattenglas.
Samtidigt som jag är medveten om att man kan hävda "storm i vattenglas" om väldigt många saker, och det leder då till fortsatt oförändrade konsumtionsmönster.
Själv är jag ärligt talat mer oroad över svenskars resvanor med flyg, som har stora konsekvenser såväl miljömässigt som sjukdomsmässigt (man sprider antibiotikaresistenta bakterier), än över mjölk- och köttkonsumtionen i Sverige.
Alltså. OM antagandet att hästar övergryggar klyftan mellan stad och land stämmer - obs! OM - så är det en ömsesidighet inbyggd i det antagandet.Nej, jag håller bara inte med om att det nödvändigtvis hade varit en så mycket värre diskussion med annat än "hästmänniskor"
Fast vissa saker KAN man ju faktiskt relativt "lätt" ändra genom konsumtionsmönster utan att det går ut över levnadssättet för gemene man. Ett gott exempel på detta är ju matsvinn! Med ändrade konsumtionsmönster (mer genomtänkt planering vid inköp, såväl hos detaljhandeln, förädlingsindustrin som konsumenten), kan vi minska konsumptionen utan att det blir minimalistiskt. Sådana insatser har liksom inga förlorare, bara vinnare.
Input till varför vi behöver mjölkkor, inte bara till den rena mjölken (både som dryck och ingrediens).
En annan sak som gemene man inte tänker så mycket på, men försök att köpa det du vanligen köper i en mataffär och uteslut mjölkprotein. Det är en helt ny värld som öppnar sig
Skummjölkpulver är nämligen något som tillsätts i nästan alla varor med mer än en ingrediens.
Det blir inte så mycket kvar att välja på.
Att köttätande är en väldigt liten del i en väldigt stor helhet är ju också något att ta hänsyn till i debatten (även om jag är medveten om att den här tråden handlar om just kött- och mjölkkonsumtion).
En i sak ganska liten, marginell företeelse får så stora proportioner som att man nu propagerar för att människor ska äta mindre kött, känns väldigt svenskt.
Storm i vattenglas.
Samtidigt som jag är medveten om att man kan hävda "storm i vattenglas" om väldigt många saker, och det leder då till fortsatt oförändrade konsumtionsmönster.
Själv är jag ärligt talat mer oroad över svenskars resvanor med flyg, som har stora konsekvenser såväl miljömässigt som sjukdomsmässigt (man sprider antibiotikaresistenta bakterier), än över mjölk- och köttkonsumtionen i Sverige.
Alltså. OM antagandet att hästar övergryggar klyftan mellan stad och land stämmer - obs! OM - så är det en ömsesidighet inbyggd i det antagandet.
Dina svar till mig låter inte ana minsta drag av den ömsesidigheten. I dina inlägg har stadsbor häst på ett felaktigt/sämre, ridskolmässigt vis, som inte ger dem den förståelse för landsbygden som de borde ha.
Dvs du gräver vidare i klyftan.
Vi som har det som hobbyDet är mycket möjligt.
Men om man inte skulle nyttja produkterna - det slagna gräset.
Vem skulle då vilja ägna sig åt slåtter?
Jo men det går ju rimligen att åtgärda? Vad djuren äter alltså.Får inte många slaktdjur veganskt protein - och det i större mängder än vad en människa skulle kräva för att bli mätt? Samma med vatten, att det går åt enorma mängder vatten att producera kött mot att t.ex. bevattna grödor som vi äter direkt utan att det går via djur? Det är var jag läst här och där.
tyckte jag att "Sapiens" av Yuval Noah Harari var väldigt bra! Jag tycker att båda böckerna starkt minskar tanken av "vi och dem" mot andra djur.
Jag är inte ute efter att diskutera hästhållning, utan roar mig bara med att peka på hur du bidrar till den där klyftan genom ditt sätt att prata om den.Ja, jag anser att en del stadsbor håller häst på - knepigt vis - som inte gör gruppen till någon homogen grupp som förstår landsbygden bättre än andra stadsbor. Men det är ju min personliga uppfattning.
Fast "sorg"???
Ja, jag anser att en del stadsbor håller häst på - knepigt vis - som inte gör gruppen till någon homogen grupp som förstår landsbygden bättre än andra stadsbor. Men det är ju min personliga uppfattning.
Input till varför vi behöver mjölkkor, inte bara till den rena mjölken (både som dryck och ingrediens).
En annan sak som gemene man inte tänker så mycket på, men försök att köpa det du vanligen köper i en mataffär och uteslut mjölkprotein. Det är en helt ny värld som öppnar sig
Skummjölkpulver är nämligen något som tillsätts i nästan alla varor med mer än en ingrediens.
Det blir inte så mycket kvar att välja på.
En annan intressant aspekt (tycker jag) är hur konsumentens prioriteringar skiljer sig i de olika skandinaviska länderna. I Norge ligger huvudfokus på närproduktion. Man har fortfarande många små producenter/besättningar, som man önskar stötta oavsett produktionsform, dvs. konventionellt eller ekologiskt. I Danmark har man inte längre särskilt många småbruk, bland annat beroende på skillnaden i demogrami jämfört med Norge. Här har ekologi nästan blivit standard framför konventionella produkter. Priserna är jämförbara och såväl offentliga storkök/institutioner, som många restauranter, skyltar med ekologiskt spisemärke. Det innebär du kan uppnå brons, silver eller guld efter hur många procent av dina råvaror som är ekologiska
. Sverige är nog lite mittimellan dessa två ytterligheter
.
Ja?
sorg
https://sv.wiktionary.org/wiki/sorg
- (ofta mycket påtaglig) negativ känsla av ledsamhet eller saknad, särskilt av en avliden närastående