Jag länkade förut till Malmö stads matpolicy för offentlig verksamhet, de ställer krav på att köttet ska ha samma krav som svensk djurlagstiftning har. Så uppenbarligen går det![]()
Ganska många kommuner har kommit långt med detta
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag länkade förut till Malmö stads matpolicy för offentlig verksamhet, de ställer krav på att köttet ska ha samma krav som svensk djurlagstiftning har. Så uppenbarligen går det![]()
Men om du nu är så orolig för några ska hoppa över lunchen borde ju alla kunna äta alla alternativ alltid? Eller värnar du bara om att köttätarna ska vara mätta och glada i skolan? På andras bekostnad.
Jo, men dit räknas även att hänga med i trenderna. Det är minst lika viktigt, om inte viktigare idag, än att snåla in på priset för råvarorna. Halkar man efter i en trend är man rökt.Jag har väldigt initierade källor (Max själva) som bekräftar att jag har rätt. Visst hänger de på trenden men huvudskälet är att tjäna mer pengar. Det samma gäller kommunerna där jag också har hyfsat mycket insyn i deras upphandlingar, åtminstone i västra Sverige.
Varför ska alla tvingas anpassa sig till de som gjort ett frivilligt kraftigt begränsande kostval? Verkar ju helsnurrigt.
.
- För att det är miljövänligt
- För att det är nyttigt
- För att alla inte måste äta kött 3 ggr/dag
- För att skolan bjuder på maten
- För att det inte skulle vara varje dag i skolan, men kanske 2 dagar av 5 hade varit rimligt
- För att det inte är hållbart att äta kött till varje mål mat
- För att ingen mår dåligt eller dör av att ett av dagens mål är vegetariskt
- För att skattemedel ska gå till vettiga saker
- För att köttet de resterande dagarna kan hålla högre kvalitet
Vilka av de här tycker du är helsnurriga? Ingen tvingas bli vegetarian. Förutsatt att du äter 3 mål per dag blir alltså 2 av 21 måltider i veckan vegetariska, dessa blir du dessutom BJUDEN på av en offentlig verksamhet.
Jag skulle inte märka det alls, läser inte menyerna och mitt barn kommer inte ihåg vad han åtJag tror du slår huvudet lite på spiken där. Det faktum att man slår fast att alla alternativ en viss dag ska begränsas till just vegetariska råvaror, istället för att det bara sker naturligt ibland att alla rätter är vegetariska när man designat menyn på bästa sätt för näringsriktighet och efter vad barnen äter bra. Man gör a priori ett val att begränsa möjligheterna till en varierad meny.
Jag skulle tyvärr märka det (genom 1 eller 2 barn som knappt inte ätit), men det är ju olika för olika barn och beror extremt mycket på hur de vegetariska rätterna är gjorda, designade och presenterade.
Människor efterfrågar näringsriktighet, så det är en stolpe i 4 av alternativen. Några av dem är kompletterande nödlösningar.
Jag tror de oftast har olika saker att välja mellan. Men jag har helt ärligt fått en känsla av att det är ganska hög andel fett i också för den delen.Vid tester av maten på lunchställen så brukar det visa sig att många av rätterna innehåller väldigt mycket kalorier och väldigt hög andel fett. Lunchrestauranger har till skillnad från skolbespisningar inte några krav på sig att servera balanserade måltider.
Hur vanligt är det för övrigt att skolbarn ens har 3 rätter att välja mellan? På många ställen torde det vara icke-vegetariskt eller vegetariskt som gäller. Då faller argumentet att skolbarnen ska ha samma möjlighet att välja som vuxna ännu mer.
Jag tror de oftast har olika saker att välja mellan. Men jag har helt ärligt fått en känsla av att det är ganska hög andel fett i också för den delen.
För mig känns det som att det inte verkar finnas något direkt egenvärde i att förbättra skolmaten på mitt barns skola. Nästa steg är fransk trerättersmed dukar och två timmars lunch, iofs varför inte.
Mina svar fetade:
(1) Ja, lite bättre.
(2) Nej. Jo
(3) Självklart.
(4) Snurrigt politiskt argument Vad är det politiska i den frågan? Skolan bjuder på maten = kan välja att bjuda på miljövänligare mat 2 av 5 dagar.
(5) Nej, det är inte rimligt för det är inte i närheten av hur vi väljer dvs hur efterfrågan ser ut för att vi ska maximera chansen att barnen får i sig tillräckligt med näring. Hur vuxna enligt dig väljer på en vinstdrivande lunchrestaurang alltså? Snurrigt argument av dig som inte är baserat på målgruppen.
(6) Stämmer.
(7) Ett av? Valet fanns ju liksom inte längre kvar bland alternativen, det är ju min poäng. Det finns barn som får ingen mat alls hemma. Då är väl problemet att barnen inte får mat hemma, inte att skollunchen ska täcka upp för alla mål mat barnen inte får hemma?
(8) Snurrigt politiskt argument. Vad är det politiska i den här frågan? Det är fakta.
(9) Ja, om kostnadsbilden är sådan. Det betyder ju inte att man måste undvika animaliskt baserade råvaror helt i alla rätterna ändå. Allt animaliskt med bra kvalitet kostar inte skjortan i de små mängder som behövs för smak och konsistens. Ja, kostnadsbilden kan vara sådan.
Det var inte många av argumenten som höll alls.
Jo, alla!
Ok, jag hänger ju då i en, antagligen, storstadsregion. En liten storstadNär jag kollar runt verkar det som om det är rätt vanligt med bara två alternativ(varav ett veg), åtminstone utanför storstadsregionerna.
Om en person gör en helt självvald aktiv begränsning av sin kost som vegetarian, där man utesluter 30% av alla möjliga råvaror så är det på något sätt självklart att variationen minskar, sen kan man tycka att den är tillräcklig eller inte beroende på intresse för smaker och andra värderingar. Det är självvalt. Är man vegan blir det ännu mer beskuret. Helt naturligt. 100% självvalt.
Nej. Tänkt två gånger varför Max kör så hårt med veg. Inte är det för att nötköttet är billigt!
(2) Och därför löper såväl veganer som vegetarianer och pescatarianer en ökad risk att dö innan 90 års ålder än den som äter kött 5 dagar i veckan? Alltså. Nej.
Varför håller Mc Donalds extremt mycket billigare priser än Max? Donken kör på mest kött, är det ej svenskproducerat? Har inte koll på det.
@sjoberga Igen, kan du börja hänvisa till lite källor för dina påståenden? Bland annat i ditt senaste inlägg. Vilken politik menar du? Vilken politik för du själv? Den att kött är ett viktigt måste i varenda måltid? Vilken studie säger att vegetarianer dör tidigare? Väntar även fortfarande på förklaring vad det är för skolrestaurang du äter på för 54 kr (mer än "här kostar den 54"). Är det pedagogisk måltid du menar? Enligt en kartläggning 2017 betalar personalen som har pedagogisk måltid mellan 0-22 kr för den. För en vuxenportion alltså. De flesta får den gratis eftersom det är betald arbetstid samtidigt, och de knappt hinner äta själva eftersom de måste hjälpa barnen samtidigt och inte får en rast just på lunchen.
Hur gammal är den studien som säger det? Eller rättare sagt måste den basera sig på folk som dött efter 70-80 års ålder och således blev veganer/vegetarianer långt innan det fanns samma utbud av bra näringsrik, icke animalisk mat i butikerna. Och inte minst när kunskapen om kostlära var väldigt eftersatt, inte tror jag man satt och räknade på att få i sig rätt proteinhalt. Idag är vi mycket mer insatta och att vegetarianer/veganer lider av bristsjukdomar eller dåliga blodvärden är helt fel. När det görs en studie om säg 30-40 år kommer den inte tala för samma sak. Däremot kommer fortfarande folk få ändtarmscancer av för mycket rött kött.