Lagomt less.. (synen på katter)

Mischmasch

Trådstartare
Jag blir så trött så jag vet knappt var jag ska börja. För det första det här med att inte sälja kattungar under 12 veckor. Man tror ju att det ska bli någon skillnad när det till och med lagstiftas om det men sanningen är ju den att dom som inte bryr sig dom bryr sig fortfarande inte.

Och när man frågar om dom faktiskt vet om att det är olagligt så får man höra "oj då, är det. haha, ja kommer du anmäla oss nu? hehe", alternativt "ja det visste jag faktiskt men när jag var liten så sålde vi kattungarna redan vid sju veckor och dom vi har nu är till och med tio veckor så." Eller sälja förresten, kattungarna ges bort.

Och själv får man höra hur GRYMT det är att ha innekatter. Det är lite som att det enda som räknas i deras ögon är att katten får springa lös ute även om man totalt skiter i resten.

Jag har två huskatter som är vaccinerad, försäkrade, kastrerade, chippade. Dom har en innätad balkong och får gå ut i sele. Dom får förvisso inga levande möss men dom äter Eukanuba och blötmat, kompletterat med rått kött emellanåt. Dom få gånger vi åker bort ordnar vi med kattvakt.

Men vissa utekattsägare kan verkligen få en att känna sig som världens sämsta kattägare.

Själv har dom okastrerade, ovaccinerad, oförsäkrade, omärkta katter som springer runt och producerar "gulliga kattungar". Och dom "gulliga kattungarna" ges bort vid 9-10 veckors ålder. Utöver bytesdjuren dom fångar så matas dom med Friskies och matrester (pizza för att nämna ett exempel). När dom reser bort så får katterna klara sig själv mer eller mindre.

Ändå tycker dom att deras katter har det såå bra och jag får nästan känslan ibland av att dom tycker verkligt synd om mina katter som har det så illa och det gör mig ledsen.

Är jag verkligen så hemsk mot mina katter?

img_20120726_151520_501146ede087c32715000004.jpg


Här är en av dom två djupt olyckliga "innekatterna"..
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Nej du är ingen hemsk kattägare och det vet du ju.

Jag har både ute och innekatter. En är enbart innekatt trots att vi bor väldigt kattvänligt eftersom han är 18 år gammal och såpass senil att vi inte litar på att han hittar hem igen om han går utanför trädgården. Givetvis kastrat.

Vi har två katter som är 13 år gamla och som nu i sommar har börjat gå ut i trädgården. Trots att de har haft tillgång till att gå ut i sju år så har de valt att vara inne. Givetvis är även dessa kastrerade.

Sedan har vi fyra katter som bara är ute eller rättare sagt de går ut och in i stallet som de vill. Det är en som är såpass vild att hon inte är klappbar mer än en snabb klapp när hon inte ser men vi har ändå kommit såpass långt att hon stannar kvar och pratar när jag kommer. Trots detta är hon kastrerad efter flera års försök att fånga in henne så lyckades vi tillslut och lyckan var så stor att jag var tvungen att skriva en tråd om det här på buke :banana:

Sedan har vi tre av hennes ungar kvar här som hon fick under de åren hon var fertil. De är alla gosiga och trevliga klappbara men vill helst inte bli lyfta. Givetvis är dessa kastrerade precis som alla de andra.
Igen av alla de ungar som har fötts här har lämnat sin mamma innan de varit minst 12 veckor gamla. De har varit avmaskade och uppfödda på bra foder och de har flyttat till utvalda familjer för pengar i nästan alla fall utom där vi gett bort till människor vi känner väl.

Jag tror att alla våra katter är lyckliga på sitt sätt. Min vilda katt hade ju till exempel varit djupt olycklig om man hade försökt stänga in henne inomhus utan hon trivs bäst som hon får leva nu. Dock lever endel av hennes ungar som ständiga innekatter och trivs mycket bra med det.

Jag gör allt för att sprida sanningen om katter att de ska kastreras så fort det går. Att de inte behöver få en kull innan kastreringen. Att de ska avmaskas enbart vid behov. Att de ska vaccineras och om man inte har stor plånbok så ska de försäkras. Att katter har rätt till ett bra liv med bra mat och tillräckligt med sällskap, lek och motion. En lugn plats att sova på och en männska som verkligen älskar dem och gör allt för dem. Och ja, jag har tackat nej till folk som velat köpa. Jag behåller hellre en katt än att den hamnar hos någon som inte känns bra. Det är därför jag har så många katter...
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Jag har också ett antal katter och alla får gå ut. Två är ragdolls och de går bara ut om jag och hunden är ute. Innan jag skaffade dem så trodde jag faktiskt inte att det fanns katter som är så "nära" människor. De är alltid där jag och hunden är. Det är nästan som ett skämt när jag rör mig i huset. Den lilla trion är alltid med. Går jag på hundpromenad så går katterna med, fast de för inte följa med på långpromenader bara korta prommisar, visserligen går de inte många meter ifrån mig, men man vet ju aldrig. I omvårdnad är det ingen skillnad på mina huskatter och raskatterna, mer än att huskatterna är mera självständiga.
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Men hur vanligt är det egentligen att folk i princip jämställer innekatter (och då pratar jag i första hand inte ens om "strikta innekatter" utan katter med tillgång till "kontrollerad utevistelse") med djurplågeri? Det är det jag blir så trött på. Finns ju dom som anser att man inte ska ha katt öht om man inte bor så till att den kan gå fritt ute. Koppelrastning och rastgård verkar bara vara ett alternativ när det gäller hundar, varför är det så otänkbart för många när det gäller katter?
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Får jag ett jobb med fler timmar så blir det mest troligast en katt ganska fort. Då en så kallad innekatt. Kommer inrikta mig på mer seriösa uppfödare. Vill ha en gos å mys katt som kan hålla mig sälskap på promenader (hatar å promenera själv).

Jag får tokfel på alla dessa idioter som skaffar sommarkatt och bara lämnar den vind för våg. Dom jag känner som har katt har vettig katthushållning.
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Ni låter så pessimistiska, men jag vet att det aldrig har kasterats så många katter per år i Sverige som nu! Vart hittar man statestik? Och då jag var barn på 70-talet så fanns det få djursjukhus och smådjurskliniker men nu finns det många... och en ganska stor del av deras kunder ær vanliga huskatter. Och jag tycker det var vanligare førr att någon okasterad hane kom vandrande. Visserligen vill jag helst att alla katter ska få leva tills blir gamla och sjuka, men viktigast att folk tar ansvar. Tycker dom inte dom har råd med bra kattmat och katten då får urinvægsproblem som dom inte har råd att behandla, och dom då væljer att avliva katten, så har dom i ændå i min mening tagit ansvar. Katten lider ju inte och den vet inte vad død ær. (Æn om jag på sætt och vis tycker det ær lite "slit och slæng".).
Då jag var ung tjej hade jag ingen aning om att kattungar skulle vara tolv veckor... Jag trodde det ræckte att de var åtta veckor. Men jag jobbade med kossor på den tiden och var ledig mitt på dagen. Dessutom hade dom sællskap av varandra. Jag mærkte aldrig av några psykiska problem hos de dær tre... Det bevisar ju ingenting -men jag vågar påstå att dom inte var olyckliga. Inte ens tiden mellan 2-3 månader då dom skulle varit kvar hos sin mamma! Jag tror det ær allra viktigast att dom har sællskap.
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Äh, bry dig inte om dem. Vi lever i en kattupplysningens tid, det är naturligt att några kommer ligga längre ner på kunskapsskalan och andra högre upp.

Jag vet att det kan vara svårt att låta bli, men du vet hur dina katter mår. Ingen annan okänd människa kan komma och mästra dig om deras välmående.

Jag har haft både inne- och utekatter och om vi ska tala om "kattlycka" kan jag inte säga annat än att alla lever lika lyckliga liv. Alla är väl omhändertagna och mår bra. Det krävs mer arbete med innekatter, men det är ju kul!
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Våra katter har fått konvertera ifrån utekatter till innekatter. Då vi flyttade till lägenhet aldeles för nära en väg där bilar och bussar åker på.
Vi trodde katterna skulle få utelängtan, inte trivas alls, att vi skulle ge bort dem pga detta. Katterna tog bra och mår bara gott, verka inte bry sig om att dem inte får gå ut, fofarande är största önskan att bo på landet så dem kan gå ute igen. Finns planer att näta in balkongen men än så länge duger gott med fågelskådning.
Har tre kasterarde honkatter + jourkisse.

Bild på en av dem goa katterna :) :
291878_2369810215064_1700470670_n.jpg
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Nej du är inte hemsk med dina katter..

Utekatter har man på lämpligt ställe, tex ute på landet och givetvis ska de vara vaccinerade, kastrerade, få vettig mat och allt annat..

(i min värld är det enb avelsdjur dessutom som borde vara de enda att inte vara kastrerade..borde gälla alla djursorter och dessa håller man sträng uppsikt över)

Det värsta jag vet är lösa katter i innterstan eller i typiska villakvarter. Där har lösa katter inget att göra. De lever farligt och förstör genom att göra sina behov på utemöbler, i rabatter, i sandlådor etc. Dessutom får man pallnita vardagligen för att de springer över vägen..jag vill inte köra ihjäl någons djur, är så less.
Eller att vakna mitt i natten till ljudet av kattslagsmål utanför fönstret är lagomt kul..

Det värsta är att det är katterna som riskerar att skadas och plågas. Vet folk härikring som vill lägga ut gift..vad kan man göra? :cry:
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Pessimistiska eller ej, det finns fortfarande extremt många hemlösa katter. Och även om det är bättre än förr, är det inte bra nog.
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Jag bor i ett litet villa område i radhus på landet och jag känner igen det där så förbaskat mkt.
Det är många utekatter här och även om man inte kör fort så är det så förbaskat irriterande att behöva ställa sig på bromsen i tid och otid, framförallt om man har hundarna med sig.
Sedan så har jag även problem att kunna rasta min avelskatt i sele.
Hon är inte så mkt för att gå utan hon vill sitta på våran baksida och kika. Men oftast går det inte för andra katter kommer och stirrar ut henne så hon blir osäker.
Jag förstår verkligen inte varför folk tycker att dom har rätt att låta sina katter störa andra!!
Skulle man ha en hund på samma vis, löst springande skulle det bli ett j*vla liv. Men katter går bra?
Förstår inte varför dom måste få utlopp av sitt naturliga beteende i form av att springa lösa när inga andra tama djur får det.
Bor man på vischan utan grannar att störa gör väl alla som dom vill. Men för mig är rovdjursrisken alldeles för stor häromkring iaf.
Nej jag fattar verkligen inte hur man kan utsätta sina katter för detta.
Övriga djur har väl tusan samma behov av att få röra sig som katter, men enbart katter är försvarbart att ha lösa tydligen. Men att ha en kanin i en liten bur på baksidan det är helt okej... idiotiskt.
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

problemet med din text är att du tänker så svart/vitt.

Jag tycker inte att varken du eller personerna du beskriver gör rätt.
Jag tycker att ett mellanting är bäst. Med kastrerade och välskötta katter som
får gå ut. Jag kan inte ens tänka mig tanken att inte släppa ut mina katter.
De har samma behov av utevistelse och frisk luft som jag, min häst eller hundar
och andra djur.
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Om enda valet för hunden är rastgård och koppelpromenader så tycker jag synd om hundarna.
På samma sätt jag tycker synd om hästar som bara får uppleva natur via promenader.

Att få ströva fritt i naturen borde vara alla djurs rätt.
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

problemet med din text är att du tänker så svart/vitt.

Jag tycker inte att varken du eller personerna du beskriver gör rätt.
Jag tycker att ett mellanting är bäst. Med kastrerade och välskötta katter som
får gå ut. Jag kan inte ens tänka mig tanken att inte släppa ut mina katter.
De har samma behov av utevistelse och frisk luft som jag, min häst eller hundar
och andra djur.

Mina katter får gå ut, dom går bara inte ut lösa.

Du tycker alltså att alla katter ska få springa fritt, gäller det även i mer bebyggda områden eller ska man bara ha katt om man bor långt ute på landet?

Och hur ofta låter du din häst springa fritt ute i naturen?
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Det är väl få hundar som får springa lösa utan ägarens uppsikt i naturen. Så jag antar att du tycker synd om 95% av Sveriges hundar då?
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Jag är ochså less.
Min katt är ensam innekatt (ni hör ju hur hemsk jag är) Pga att han har en sjukdom som gör att han måste äta specialfoder som är dyrt, och jag har inte tid att utfodra två katter i två olika rum tre gånger om dagen.
Hade han fått gå ut här, hade han med största sannolikhet blivit sparkad på, hälld bensin på, påkörd eller något annat. Det har hänt med 50% av alla utekatter här, jag har inte lust att hitta en död eller skadad katt så jag har honom hellre inne. Angående att han är ensam... Han har aldrig visat några tecken på att vara olycklig över det, och jag umgås med honom och leker med honom väldigt mycket när jag är hemma. Han får komma ut i koppel i skogen intill lite då och då, han älskar att klättra i träd xD

När jag bodde på bottenvåning för ett par år sen hade jag en granne på mig helatiden om att jag måste mata katten mer... Katten är av en lite mer slimmad kroppstyp men absolut i bra hull och har alltid mat tillgänglig.
När samma granne fick se katten när vi skulle åka iväg till djursjukhuset i sin transportbur tuggandes fradga så det hängde ur mungiporna ner till tassarna (han gör så när han måste åka bil, han avskyr det verkligen och just därför slipper han det när det inte är absolut nödvändigt) Anmälde grannen mig för djurplågeri.
När de kom och inspekterade hittade de en lycklig social pratgo kisse som hade mat, vatten, låda, en nätad balkong att vara på och massa roliga leksaker, och en matte som var mån om hans bästa. Snacka om plågad! :grin:
 
Senast ändrad:
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

I min verklighet så ägnar de flesta hundägare sig åt att motionera hunden i skog och natur, fritt. De kombinerar det med koppelpromenader men skaffar man hund så gör man det för att man gillar att vistas i naturen. Så de 95% du träffat bor inte här i sthlm iaf.

Min häst springer "fritt", dvs hon har ingen som kontrollerar hennes hastighet.
Hon går dock inom inhägnat område och kan någon erbjuda sin katt en bur som är lika stor som en hästhage i proportioner tycker jag det är ett kalasalternativ.

Alla djur och människor behöver kunna sträcka ut på bra underlag utan att behöva bromsa för en vägg. Vi är gjorda för att röra på oss.


jag tycker att man ska optimera sitt djurs tillvaro. Kan man inte erbjuda hunden aktivering under långa stunder varje dag bör man inte ha hund.
Kan man inte erbjuda hästen bra hagar får man flytta hästen. Och bor man i
en liten lägenhet centralt bör man inte ha katt.

Man har djur för sin egen skull men det får inte vara på djurets bekostnad.
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Plågad är han inte men tycker du själv att hans liv är optimalt?
Du tror inte att han skulle vilja springa på en gräsmatta och rulla sig i grus?

Hur mycket nytt upptäcker din katt? hur många dofter berikar hans sinne?
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Det finns både bra och dåliga kattägare oavsett om det handlar om inne- eller utekatter.

En bra kattägare ser till att katten är id-märkt, ägarregistrerad, vaccinerad, veterinärvårdsförsäkrad, kastrerad och får den omsorg och stimulans som den behöver för att må bra.

En dålig kattägare struntar i ovanstående. Undantag från veterinärvårdsförsäkring kan förstås göras ifall man med säkerhet vet att man har råd med stora veterinärkostnader ändå. En raskatt kan även hållas fertil ifall den ska användas i registrerad avel, men då är det såklart bara under en väldigt begränsad tid.

Jag personligen anser att det är svårt att tillgodose alla kattens behov av stimulans och aktivitet utan någon form av utevistelse, men för att vara en bra kattägare krävs det som sagt mer än att bara släppa ut katten i det fria.
 
Sv: Lagomt less.. (synen på katter)

Som sagt får han komma ut i koppel och utforska lite då och då. Dock med mig som sällskap, och jag skrev varför - Det finns en stor mängd skitstövlar i området som inte drar sig för att skada katter.
Jag tror inte att han skulle vilja vara ute och stöta på dessa människor som skulle skada honom för nöjes skull, nej.
 

Liknande trådar

Övr. Katt Jag leker rätt ofta med tanken på att köpa en katt. Jag har inte haft hund på två år, jag kommer inte köpa en ny hund och ingen häst...
2 3
Svar
56
· Visningar
4 651
Senast: cirkus
·
Övr. Katt När jag tog hem Mrs Norris fick jag med en liten vippleksak, de som hade haft henne sist sa att hon inte tyckte den var så rolig. Det...
Svar
11
· Visningar
923
Senast: escodobe
·
Katthälsa Tacksam för hjälp! Min katt har tappat päls över stora delar på kroppen, såren vätskar gul vätska och hon slickar sig konstant. Jag är...
Svar
14
· Visningar
1 693
Senast: Mia_R
·
Katthälsa Jag med familj har bott utomlands i sambons hemland under en del av föräldraledigheten i 3,5 månader. Under tiden vi har varit borta så...
2
Svar
22
· Visningar
3 710
Senast: Kaching
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp