Bukefalos 26 år!

Lite hjälp här är ni söta!

V

veronican

Avmaskning är ämnet. För 2 veckor sedan flyttade jag min häst till nytt stall och släppte ihop henne i en mindre flock i en hage där hästarna tyvärr gått både hela vintern och hela sommaren. Inte det bästa ur parasitsynvinkeln men det finns tyvärr inte så mkt att välja på (är ca 18 hästar att ha hagar till), de har inte tillräckligt många hagar för att göra annorlunda.
Dock ska alla hagarna, hela fältet stängslas om i höst så det blir bättre.

MEN nu är det tyvärr så att det verkar inte vara helt hundra med avmaskningarna hos alla hästar. Jag är inte hundra men kanske är det så att en eller två hästar i min hästs hage inte har avmaskats tillräckligt ofta i sommar, dvs det har gått mer än rekommenderat tid mellan gångerna, det verkar som de bara avmaskat en gång i början av juni och en gång i slutet av sommaren.

OM det är såhär vad kan man göra? Vore det kanske bäst att avmaska alla hästarna en "extra" gång i höst nu? Isf ska jag köra på Ivomec som jag gjort resten av sommaren, eller nåt annat? Lite orolig för parasittrycket...

Ska jag höra med de andra hästägarna om vi ska gemensamt avmaska en gång till? Min häst avmaskades senast för dryga veckan sedan, skulle ha avmaskat henne några dagar innan vi flyttade men pga oväder fick vi panikflytta 4 dagar tidigare än beräknat så den planen sprack.

Tacksam för tips :bow:
 
B

Bucus

Det bästa är att göra ett träckprov så ser man om de har mask.
 

Lovisaleonora

Moderator
Med tanke på det hårda trycket på hagarna hade jag utgått från att där är parasiter (särskilt om det inte finns något hyggligt avmaskningsschema).

I det fallet gäller det att hålla sin egen kuse maskfri, andra får helt enkelt hålla sina hästar i skick - för hästens skull inte för hagens.

Lättaste sättet att få statusrapport är nog att ta ett samlingsprov på alla hästar som går i den aktuella hagen och därefter bestämma avmaskningsintervall.
 
M

Magdalena

Jag skulle tvinga igenom höstavmaskning med Ivomec. Vägrar de så ta din häst i alla fall när hon skulle avmaskats.

Träckprov till våren är att rekommendera och lägga upp schema efter det sen.
 
V

veronican

Jag ska försöka höra med de andra. Men om de inte är så duktiga på avmaskning, vore det ju bra om jag läser på lite så jag kan komma med bra argument, för jag måste erkänna att jag själv inte är alls duktig på det här. En häst i hagen tyckte jag mig höra hade avmaskats med Ivomec i början av sommaren och nu för några veckor sedan, alltså har det gått bra mkt mer än 8 veckor emellan, räcker det för den hästen att avmaskas en "extra" gång med Ivomec nu?

Får väl åtminstone avmaska min egen rätt, så hon är maskfri. Ska diskutera med de som ska stängsla om hagarna om problemen med parasittryck för som det är nu verkar ingen speciellt medveten för fem öre? ALLA hästar går i samma hagar vinter som sommar. Även där bör jag ju vara påläst. Någon bok/internetsida som kan rekommenderas??

Tack :bow: :bow:
 

Liknande trådar

Hästvård HUR kan det fortfarande finnas bandmask? Överlever de längre än den ”normala” vilotiden? Kan man bli av med det? Vi har vilat hagar...
Svar
1
· Visningar
1 054
Foder & Strö Ja, det är väl inte höst än. Men snart så! Då flyttar mina hästar till vinterlösdriften och börjar fodras med hösilage. Jag tycker det...
2 3
Svar
56
· Visningar
4 016
Hästmänniskan Hej! Jag har hyrt en stallplats på en gård där vi även hyr ett hus. När jag kom hit så var det 2 hästar, så vi blev då 3 stycken i...
Svar
19
· Visningar
2 131
Hästvård Ska försöka göra detta förklarligt på bästa sätt :) Min ponny (welsh cob-valack, 9 år), blev sommaren 2019 diagnosticerad med fång...
Svar
0
· Visningar
597

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Unghundar med stort motionsbehov
  • Senast tagna bilden XIII

Hästrelaterat

  • Uppdateringstråd
  • Stora shoppingtråden

Omröstningar

  • Bästa läderbalsamet
Upp