Nötfärs, gammal?

Finska livsmedelsverket skriver att det också är a-hepatit förutom just norovirus som man riskerar få av utländska, frysta hallon och andra bär. Men jag gillar hallon i smoothies, så hitttills har jag struntat i att hetta up dem...:angel: (Finska livsmedelsverket säger minst TVÅ minuter. Vi finnar är väl kanske klenare än svenskar:rofl:)

Här fanns också en tabell över epidemier orsakade av frusna bär:
http://www.evira.fi/portal/se/livsm...ningen+av+livsmedel/utlandska+djupfrysta+bar/

En minut är absolut tillräckligt men kan tänka mig att det rekommenderas mer för att folk är så slarviga? Alltså kanske inte ser till att varje hallon blir ordentligt upphettat, t.ex.

Hepatit A är förstås en risk, det har ju inträffat utbrott. I Sverige bedömer väl Livsmedelsverket att risken normalt sett är så liten att ett generellt råd inte behövs. Men jag äter inte icke upphettade frysta importerade bär :p
 
Hur länge håller vin? Jag vann en flaska 2002 eller 2003, hällde ut den i år. Borde jag ha druckit upp den i stället? Den luktade inte dåligt.
 
Hur länge håller vin? Jag vann en flaska 2002 eller 2003, hällde ut den i år. Borde jag ha druckit upp den i stället? Den luktade inte dåligt.
Jag googlade och fick upp ett svar som "en vecka gammal öppnad vinflaska är inget att oroa sig för, men sen kan den börja smaka lite udda!" typ och så fnissade jag lite med tanke på att ditt vin var från 2002/2003. :rofl:

Jag har ingen aning förresten. Men nyfiken och googlade, väntar gärna på svar. :)
 
Jag googlade och fick upp ett svar som "en vecka gammal öppnad vinflaska är inget att oroa sig för, men sen kan den börja smaka lite udda!" typ och så fnissade jag lite med tanke på att ditt vin var från 2002/2003. :rofl:

Jag har ingen aning förresten. Men nyfiken och googlade, väntar gärna på svar. :)
Den var oöppnad. :o Jag fick hacka bort korken med en sax för den hade torkat och gick inte att öppna med korkskruv. (En korkskruv som jag köpte för att kunna öppna och hälla ut vinet).
 
Hur länge håller vin? Jag vann en flaska 2002 eller 2003, hällde ut den i år. Borde jag ha druckit upp den i stället? Den luktade inte dåligt.

Hade den varit lagringsvin hade du begått ett svårt brott. Nu har jag svårt att tänka mig att det var det plus att mycket beror på hur den lagras (det heter inte vinkällare för intet). Hade den dessutom stått upp var den död för länge sedan.
 
Hade den varit lagringsvin hade du begått ett svårt brott. Nu har jag svårt att tänka mig att det var det plus att mycket beror på hur den lagras (det heter inte vinkällare för intet). Hade den dessutom stått upp var den död för länge sedan.

Ni kan så mycket spännande! Varför ska vin ligga ner? Vad är skillnaden mellan lagringsvin och vanligt 69-kronorsvin?
 
Hur länge håller vin? Jag vann en flaska 2002 eller 2003, hällde ut den i år. Borde jag ha druckit upp den i stället? Den luktade inte dåligt.

Jag hade druckit upp den. Vin klarar mer än man tror. Det värsta som händer är att det är äckligt, har du tur hade det varit moget.
 
Hade den varit lagringsvin hade du begått ett svårt brott. Nu har jag svårt att tänka mig att det var det plus att mycket beror på hur den lagras (det heter inte vinkällare för intet). Hade den dessutom stått upp var den död för länge sedan.
Det var en Merlot, stod att den kan mogna/lagras upp till tre år.
Jag förvarade den stående under diskbänken, i skåpet där man har soporna, ni vet. :angel:
 
Ni kan så mycket spännande! Varför ska vin ligga ner? Vad är skillnaden mellan lagringsvin och vanligt 69-kronorsvin?

Vinet ska ligga ner så korken inte torkar ut för då kommer det inte för mycket syre och det blir vinäger.

Varför är ett vin lagringsvin... oj. Det har att göra med sammansättningen i vinet att göra (kemi mer eller mindre) och viner från vissa områden från vissa druvor blir bättre med lagring. Sedan kan 99-kronorsvinet vinna på att lagras i kanske upp till 6 månader också, beroende på vilket vin det är.

Vin vill inte blir stört, dvs en vinkällare är det optimala (inga temperaturvariationer att tala om plus att det är mörkt). Mina lagringsviner ligger i en garderob med ett skynke över :p det gör att de inte mår jättedåligt men de kommer att mogna snabbare än om jag hade haft dem i en källare. Drömmen är att restaurera potatiskällaren och lagra vin där :love:
 
Men jag fattar att folk blir uppgivna när du ställer en fråga om huruvida det finns farliga bakterier i kött, efter 100 inlägg i en tråd som handlar om... farliga bakterier i kött.

När du därefter skriver sura smileys och tar illa vid dig när folk påpekar att du kanske skulle läsa tråden/googla/läsa på de sidor som andra googlat fram till dig/läsa lite nogrannare när folk svarar på din fråga/etc., så blir de nog inte så sugna på att hjälpa längre ;).
Jag skulle vilja gifta mig med dig Hagel! Jag är så rädd för bakterier och skit i maten och tänk att ha ett levande lexikon som du! Tack för all matnyttig info!
 
Sax gick ju tydligen bra ;)

Särbons kollegor använde ett armeringsjärn vid ett numera historiskt tillfällen när de var på väg hem från ett jobb i Norge. Det gick inte lika bra när de skulle flyga tillbaka eftersom en av dem tyckte det var en bra idé att ta med det tillbaka... det tyckte inte de i säkerhetskontrollen :rofl:

Fast särbon har ju blivit tagen åt sidan också :cautious: han hade glömt en ask .22LR och och några .45-70-patroner i handbagaget *oops* :D
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
3 856
Kropp & Själ Vi försöker hjälpa en vän till min mamma som nyss än en gång blivit katastrofdåligt bemött av vården, jag är så arg att jag kokar varje...
Svar
19
· Visningar
2 631
Senast: Saigon
·
  • Artikel
Dagbok Jag tänkte ge mig själv en utmaning. Får se om jag tänker anta den… 😉 Jag tänkte att jag skulle skapa ett utrymme där jag bara fokuserar...
Svar
9
· Visningar
1 064
Senast: cassiopeja
·
  • Artikel
Dagbok Nu har jag jobbat på mitt jobb i två månader. Frågan är om jag har lärt mig så mycket som jag borde ha gjort eller för lite? Jag vet...
Svar
1
· Visningar
1 349
Senast: Enya
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp